Rodičovský příspěvek v roce 2024? Vyšší, ale po kratší dobu čerpání

04. 1. 2024

3 min.

Rodičovský příspěvek v roce 2024? Vyšší, ale po kratší dobu čerpání
autor
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.

Prvního ledna roku 2024 začaly platit změny v rodičovském příspěvku. Týkají se ale jen dětí narozených od 1. 1. 2024.. Rodičovský příspěvek se navýšil, ale zkrátila se doba jeho čerpání. Má to být krok k důstojnější odměně za péči i k rychlejšímu návratu pečujících do práce. Na to, zda to tak skutečně bude, si asi chvíli počkáme. Pojďme se nyní podívat, co je vlastně rodičovský příspěvek za dávku, co všechno umí a jak ho čerpat.

Rodičovský příspěvek pro děti narozené od 1. 1. 2024 se zvyšuje z 300 tisíc na 350 tisíc. Zatímco dosud bylo možné rozložit čerpání tohoto příspěvku až do čtyř let věku dítěte, nyní je třeba jej vyčerpat do tří let věku. Znamená to, že i v případě, že nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (neboli mateřskou) a budete pobírat rovnou rodičovský příspěvek na maximální dobu, bude to měsíčně necelých 10 tisíc korun, což zní o poznání lépe než výška dosavadní dávky. Pojďme se ale podívat, co je vlastně rodičovský příspěvek za dávku, kdo a kdy na něj má právo a jak ho získat.

Co je to rodičovský příspěvek a kdo má nárok?

Jedná se o dávku pro rodinu pečující celodenně o dítě a je vázána vždy na nejmladší dítě v rodině. Nemůžete tedy pobírat rodičovský příspěvek na více dětí různého věku, pouze na vícerčata (to je nově 525 tisíc, do konce roku 2023 450 tisíc). Tento příspěvek vyplácí úřad práce. Na rodičovský příspěvek má nárok každý a lze o něj přijít pouze za dost specifických podmínek. Třeba když rodina řádně neposkytuje péči nebo dítě mladší dvou let, na které příspěvek čerpáte, navštěvuje jesle nebo jiné zařízení na déle než čtyři hodiny denně, což v Česku příliš zvykem není.

Také můžete o rodičovský příspěvek přijít čerpáním další mateřské. Pokud tedy čerpáte rodičovský příspěvek a zároveň očekáváte další přírůstek do rodiny, je dobré zajít na úřad práce co nejdříve a upravit si čerpání tak, abyste stihla zbývající peníze z 350 (potažmo 300) tisíc vyčerpat a hladce navázala mateřskou či příspěvkem na mladší dítě. Pokud byste příspěvek na starší dítě vyčerpat nestihli, museli byste podat žádost o jeho dočerpání.

Rodičovský příspěvek je krásně flexibilní dávka a to je užitečné z řady důvodů. Předně nikdy nevíte, jaké dítě se vám narodí. Náročné? Pohodové? Zdravé? Můžete si krásně naplánovat, že ve dvou letech věku potomka nastoupíte zpět do práce, ale už po roce může být jasné, že to vám ani dítěti vyhovovat nebude. Můžete zjistit, že se své mateřské roli chcete naplno věnovat déle a inzentivněji, než jste si myslela, nebo naopak zjistíte, že to celé vypadá zábavněji, než jak to ve skutečnosti je, a chcete do práce ideálně hned. Pravdou je, že čerpání rodičovského příspěvku můžete měnit bez větších problémů každé tři měsíce, maximálně vás nebude mít příliš v oblibě vaše referentka na ÚP.

S tím, jak dlouhou rodičovskou zvolit nebo jak ji odhadnout pomůže pár základních otázek. A jak se píše výše, i tak není nic tesané do kamene.

Čerpání rodičovského příspěvku

Pokud žena čerpá mateřskou, tedy peněžitou pomoc v mateřství (PPM), přechází na rodičovský příspěvek po necelém půl roce. Stačí během mateřské zajít na ÚP a vzít s sebou dokumenty a výměr přiznané PPM. Na rodičovský příspěvek ale může rovnou nastoupit klidně otec. Zároveň můžete svou referentku zpravit o tom, že se budete s partnerem v průběhu rodičovské střídat, a ona vám řekne, kdy máte nejpozději přijít změnu ohlásit. Vlastně si ani nemusíte být úplně jistí, na jak dlouho – tedy kvůli úřadu, zaměstnavatel by to možná věděl rád. Vše je tedy na vás a na tom, co vám umožní zaměstnavatel a vaše nastavení.

Jediná omezení jsou:

  • Změnu čerpání – tedy délku, výšku a osobu – lze měnit maximálně jednou za tři měsíce.
  • Pro děti narozené do konce roku 2023 musíte příspěvek vyčerpat nejpozději do čtyř let věku dítěte, pro děti narozené od začátku roku 2024 musíte vyčerpat do tří let věku dítěte.
  • Pokud byste chtěli vyčerpat z nějakého důvodu rodičovský příspěvek co nejrychleji, nebo jednorázově, nejde to úplně jednoduše. Měsíční dávka je omezená, její maximální výše se odvíjí mimo jiné od vašeho výměru PPM, tedy vašich předcházejících příjmů, či dalších příjmů v rodině.

O rodičovský příspěvek můžete žádat také online prostřednictvím Klientské zóny MPSV Jenda. Dopředu ale říkáme, že je to o něco snazší papírování pro ty, kdo mají přiznanou PPM.

Za tři roky si můžeme povědět, zda se podařilo, co bylo zkrácením čerpání příspěvku zamýšleno. Tedy zda se pečující v ČR (v 97 % ženy) měli možnost vrátit dříve do práce – nebo naopak narazili na další „nepřekonatelnou“ hradbu: nedostatek míst v kvalitních předškolních zařízeních.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta