Chci pracovat remote: 8 tipů, jak napsat přesvědčivý motivační dopis

12. 10. 2023

4 min.

Chci pracovat remote: 8 tipů, jak napsat přesvědčivý motivační dopis

Podle průzkumu agentury ResumeGo vám motivační dopis šitý na míru dané společnosti může zvednout šance na to, že se dostanete k pohovoru, až o 50 %. Pokud to s vaší první prací na dálku myslíte vážně, musíte ukázat, že disponujete těmi správnými dovednostmi. Práce z domova s sebou přináší svoje úskalí, od specifických nástrojů po sadu konkrétních dovedností nezbytných pro samostatnou práci. Jen proto, že můžete pracovat i v pyžamu, neznamená, že to je dobrý nápad (a u náborářů vám to body také nenažene).

Oceňovaná expertka na životopisy Sara C. Timmová vysvětluje, že i když se zpočátku nemusí vašemu motivačnímu dopisu dostat kýžené pozornosti, „když jde o to rozseknout volbu mezi dvěma nebo třemi uchazeči, určitě na něj dojde“. Jak tedy přizpůsobit motivační dopis, když se ucházíte o práci na dálku? Jaké informace a dovednosti zahrnout? Timmová má několik tipů, jak motivační dopis napsat tak, aby vám vaši první práci na dálku pomohl získat.

Jak napsat motivační dopis?

1. Uvádějte dovednosti důležité pro práci z domova

Může se to zdát očividné, ale pomůže vám, když v dopisu uvedete schopnosti související s prací na dálku. Ty se nemusí objevovat ve vašem životopisu, zejména pokud se ucházíte o takovouto práci poprvé. Dovednosti související s prací na dálku jsou vedle vlastní kvalifikace na dané místo tím nejdůležitějším, co budete potřebovat. Nebojte se je tedy svému potenciálnímu zaměstnavateli ukázat.

Práce na dálku poskytuje větší nezávislost a flexibilitu, proto Timmová navrhuje zahrnout následující:

  • Osobní motivace: Je nezbytné soustředit se a mít dostatek energie na práci, abyste dodržovali termíny, zůstali produktivní a plnili svoje úkoly.
  • Sebekázeň: Musíte dodržovat jasně stanovenou rutinu, nastavit si pravidla a nenechat se rozptylovat, a to i ve dnech, kdy vám chybí motivace. Práci si rozdělte rovnoměrně, aby vám nepřerostla přes hlavu.
  • Komunikace: Je třeba sdílet svoje nápady, vyjádřit svoje očekávání a efektivně spolupracovat. Komunikační dovednosti pomáhají budovat důvěru, omezit nedorozumění a zajistit, aby byli všichni na stejné vlně.
  • Time management: Musíte si vyhradit čas potřebný k odvedení dané práce, upřednostnit ty nejnaléhavější a nejdůležitější úkoly a stanovovat si realistické deadliny.
  • Organizace: Bez organizačních schopností se vám všechno rozpadne pod rukama.

V motivačním dopise nesepisujte jen bezmyšlenkovitý seznam těchto dovedností, ale představte je tak, aby bylo jasné, že jimi disponujete.

2. Podělte se o příklady toho, jak jste dané dovednosti využili při řešení problému

Timmová říká, že abyste toho ve svém motivačním dopise pro práci na dálku dosáhli, musíte si udělat rešerši společnosti a pozice, o kterou se ucházíte. Začněte s popisem práce: „Zkuste identifikovat problém, který se firma snaží vyřešit, a vypíchněte klíčová slova, aby ladila s jazykem používaným společností.“ Klíčová slova ale nepoužívejte halabala. Využijte jich při popisu projektů, na kterých jste pracovali, a problémů, které jste v předešlém zaměstnání (nebo osobním projektu) překonali.

„Ukažte, jak jste problém úspěšně vyřešili s využitím dovedností jako time management, organizovanost či komunikace. Problém detailně popište včetně jeho úskalí a kroků, které jste podnikli k jeho vyřešení,“ vysvětluje Timmová. Buďte výstižní. „Motivační dopis by nikdy neměl být víc než na jednu stránku. Ta musí oslnit a ukázat, že se na pozici perfektně hodíte.“

Abyste svůj motivační dopis zpřehlednili, Timmová doporučuje stanovit si nosné téma a na konkrétních příkladech ilustrovat, jak jste klíčové dovednosti použili k řešení problémů. Chcete ukázat, jak jste se s úkoly vypořádali, spolupracovali v rámci týmu a plnili svoje deadliny. A když jste něco z toho dělali na dálku, je to plus k dobru!

Pokud se ucházíte o svoji vůbec první práci, nejen práci na dálku, uveďte příklady brigád nebo projektů, na kterých jste pracovali. Vaše bokovky však vytahujte pouze tehdy, pokud si myslíte, že danou informaci společnost ocení a nebude to brát jako konflikt priorit.

3. Ukažte svoje znalosti konkrétních nástrojů pro práci z domova

I když s nimi nemáte příliš osobních zkušeností, hodí se zmínit nástroje pro práci na dálku jako Zap, Slack nebo Zoom. Pokud jste s nimi nikdy předtím nepracovali, stáhněte si je a vyzkoušejte, abyste zvládli používat alespoň základní funkce a mohli je uvést ve svém motivačním dopisu. Pokud víte, že potenciální zaměstnavatel preferuje konkrétní nástroj (na což se můžete snadno zeptat), můžete začít s ním.

4. Dokažte, že jste ochotní učit se

Kromě znalostí aktuálně populárních nástrojů pro práci na dálku je klíčová přizpůsobivost a ochota učit se novým věcem. Technologie se neustále vyvíjí, takže předveďte svoji schopnost adaptovat se na nejnovější technologické výdobytky.

5. Pište dopis na míru společnosti

Motivační dopis přizpůsobený dané firmě udělá mnohem větší dojem než nějaká univerzální šablona, kterou rozposíláte jako na běžícím páse. Vyhledejte si detaily o zaměstnavateli a dopis pište konkrétně pro danou pracovní nabídku. Timmová dokonce tvrdí, že ze stránek společnosti nebo LinkedInu můžete vydedukovat osobu, které dopis s největší pravděpodobností přistane na stole. I když budete adresovat nesprávnou osobu, dopis se dostane na správné oddělení a nakonec by měl skončit ve správných rukou.

6. Zaujměte náboráře svým nadšením

Stejně jako u jakékoli jiné práce chce zaměstnavatel vědět, proč chcete právě tuhle práci na dálku a ne jinou. Proč vás zajímá konkrétně tahle pozice v téhle společnosti? V motivačním dopise můžete napsat o tom, proč chcete pracovat na dálku. Důvodem může být například přestěhování, ale nehodí se uvádět, že potřebujete vyzvedávat dítě ze školy nebo další osobní informace. Obecně platí, že „chcete společnosti ukázat, jak bude vaše práce na dálku prospěšná pro firmu, ne pro vás,“ dodává Timmová.

7. Předveďte svou osobní značku

Neplatí to jen pro motivační dopis u práce na dálku, ale při práci z domu je vaše přítomnost online o to důležitější. Vaše online persona je často to, co vidí náboráři jako první a co ovlivní jejich názor na vás. „Měli byste ukázat svou osobnost a zahrnout doporučení od někoho, s kým jste pracovali, nebo zmínit, jaký máte vztah k řízení projektů,“ radí Timmová. Ujistěte se, že je vaše osobní značka konzistentní – od vašeho životopisu až po LinkedIn a další sociální sítě.

„Zkontrolujte si všechny nadpisy a nebojte se přidat trochu barvy a odlišit se tak od černobílého průměru,“ říká Timmová. Ale hlavně buďte konzistentní a nepřežeňte to.

Osobní značka není jenom o tom, že se snažíte zalíbit. Musíte si rozmyslet, co chcete ukázat, a snažit se o to, aby to odpovídalo vámi vybrané pozici.

8. Nespoléhejte na umělou inteligenci

Timmová věří tomu, že „AI má svoje využití, ale ChatGPT je aktuální pro rok 2021 a od té doby se hodně změnilo. V dnešní době může být užitečnější Bard. Ale ať už využíváme umělé inteligence v jakémkoli rozhraní, zjistíme, že není bezchybná a nemá duši. Může vám pomoct s novými nápady, ale text, který pro vás vygeneruje, bude vyžadovat spoustu úprav a nejspíš byste stejně skončili s něčím velmi generickým.“

Na závěr Timmová radí, že správný motivační dopis pro práci na dálku by měl být osobitý, šitý na míru dané nabídce a ukazovat autorovy zkušenosti s danou prací. Tím ukážete, že umíte řešit problémy a že jste někdo, koho společnost hledá. Pak přidejte relevantní dovednosti pro práci na dálku a jste na správné cestě za svou vysněnou prací!

Co ještě potřebujete pro sepsání motivačního dopisu vědět?
Jak vypadá vzor pro motivační dopis v roce 2024? Poradíme.
Jak napsat motivační dopis jako student?
Help! Jak napsat motivační dopis v angličtině?

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy