Dvojí život: jak se ucházet o nové místo, když už práci máte

22. 2. 2023 - aktualizované 23. 2. 2023

4 min.

Dvojí život: jak se ucházet o nové místo, když už práci máte

Už jste v rámci svého zaměstnání dosáhli všeho, čeho jste dosáhnout mohli? Už vás vaše projekty, cíle a kolegové nemotivují? Vzhledem k současnému stavu pracovního trhu by teď nebylo úplně moudré podat výpověď a nemít domluvený nástup do nové práce. Takže vám zbývá jediná možnost, a sice zůstat na současné pozici a zároveň si hledat jiné místo. To ale není jen tak. Tento postup totiž vyžaduje složitou organizaci. Zde je několik tipů, jak tuto delikátní akci úspěšně podniknout.

Perfektní organizace

Vyhraďte si čas

Možná budete mít tendenci věnovat se hledání nové práce během pracovní doby ve chvílích, kdy máte chvilku volného času. To ale nemusí být dobrý nápad. Když se budete například snažit rychle napsat motivační dopis v mezičase mezi poradami, může to být nejen stresující, ale i nebezpečné. Bylo by skutečně nepříjemné, kdyby vás při této utajené činnosti někdo nachytal. Raději si tedy hledání práce ponechte až na doma, kde budete mít klid. Můžete si třeba vyhradit čas brzy ráno, večer nebo o víkendech, a nebudete tak ve stresu z toho, že v pracovní době děláte něco, čím jdete proti vašemu současnému zaměstnavateli.

Dobrý začátek třeba je vyhradit si na shánění nového místa každé ráno časové okno o délce 30 až 45 minut. Nebudete tak zasahovat do svého denního a večerního programu a navíc budete mít při odpovídání na inzeráty více energie, než byste měli po nocích nebo večer po práci.

Zvolte vhodné prostředí

Nemůžete se doma soustředit? Upadáte do prokrastinace? Nebojte se, zdaleka nejste jediní. Vaše rozpoložení a soustředění je při hledání nového místa zcela klíčové – ve vašich odpovědích na inzeráty se totiž musíte hlavně dobře prodávat. Možná pro vás bude toto prodávání sebe sama trochu nepřirozené a těžké, zvláště když už práci máte a nalezení nového uplatnění pro vás není existenciální nutností.

Hledat si nové místo v pracovní době není úplně ten nejlepší postup. Ale nic vám nebrání zůstat v kanceláři některé večery třeba o něco déle, nebo naopak přijít o něco dříve a probírat se inzeráty. Pokud vám ještě neotevřeli kanceláře, můžete jako alternativu zvolit třeba kavárnu, pokud zrovna není nouzový stav. Tam se pravděpodobně budete moci soustředit o něco lépe, protože nebudete rozptylováni tolik jako doma.

Problémy, které budete muset řešit

Kdy a jak absolvovat úvodní pohovory po telefonu?

V rámci každého výběrového řízení lze očekávat alespoň jeden úvodní telefonát s personalistou. Pokud pracujete v kanceláři typu open space a budete se několikrát za den zavírat v zasedací místnosti nebo se budete nenápadně vytrácet ven, může to působit velmi nápadně. Zvláště pokud takové věci běžně neděláte. Požádejte tedy personalistu, aby vám zavolal spíše večer nebo brzy ráno. Tento požadavek bude pro personalistu zcela pochopitelný, protože si je vědom toho, že máte přes den práci a že si nemůžete jen tak odběhnout vyřídit soukromý hovor, kdykoliv se vám zlíbí.

Na kdy si máte domluvit osobní pohovor?

Poté, co vyřídíte odpovědi na inzerát, e-maily a telefonáty, přichází na řadu osobní pohovory. Pochopitelně nemůžete na několik hodin zmizet z práce a neříct o tom svému nadřízenému. Jak tedy tento problém vyřešit? Snažte se vyloženě nelhat. Hrozí totiž, že vaši lež někdo odhalí a vy ztratíte veškerou důvěryhodnost nebo se ztrapníte před svým nadřízeným.

Nejlepším řešením je naplánovat si více pohovorů na jeden den nebo půlden a vzít si dovolenou. Díky tomu se nebudete cítit provinile a budete mít na přípravu větší klid. Stejně jako u telefonních pohovorů i zde platí, že se můžete zkusit s personalistou domluvit na ranním nebo večerním termínu schůzky.

Koho máte uvést jako referenci?

Pokud váš životopis náborového pracovníka zaujme, může se stát, že vás požádá o referenci. Tedy o kontakt na někoho z vašich kolegů nebo nadřízených, kdo může poskytnout vhled do toho, kdo jste a jak pracujete. Máte dvě možnosti. Tou první je uvést kontakty z vašich minulých zaměstnání. Ale to není vždy možné, například pokud je váš současný zaměstnavatel první firmou, ve které jste kdy pracovali. V takovém případě máte jedinou, druhou možnost, a sice požádat o referenci někoho ze současné firmy. Ale koho? Jestliže váš současný nadřízený netuší, že si hledáte nové místo, nemůžete samozřejmě požádat o doporučení jeho. Ale možná máte v týmu kolegu, kterému důvěřujete a který vás viděl profesně růst posledních několik let. Nebo jste v minulosti spolupracovali na zajímavých projektech s některým z kolegů z jiného týmu v rámci firmy. Anebo jste v minulosti pracovali pod jiným nadřízeným, který na vás vzpomíná v dobrém, případně jste například byli pod něčím vedením ve chvíli, kdy jste nastoupili do firmy na stáž. Všichni tito lidé mohou posloužit jako vaše reference. Musíte ale být opatrní a musíte si být jistí, že o vašich plánech nebudou tito jednotlivci nikomu ve firmě vyprávět.

Jaký přístup byste měli zvolit?

V současném zaměstnání

Hledáte nové výzvy a příležitosti, což je dobře. Ale není potřeba se s vašimi plány hned svěřovat ve vašem současném zaměstnání. Zároveň je nutné, abyste si dali pozor a nedovolili, aby hledání nového zaměstnání ovlivnilo váš výkon v tom současném. I když chcete odcházet, nikdy nevíte, jak dlouho vám nalezení nového místa zabere. Proto nikdy nezanedbávejte své povinnosti v současném zaměstnání. Nepociťujte zášť ke svému zaměstnavateli a nesnažte se mu případné neshody vracet tím, že nebudete pracovat zodpovědně.

Stejně tak je nutné i nadále udržovat dobré vztahy v týmu – i vaši kolegové nebo akce konané v rámci firmy mohou být dobrým zdrojem nových kontaktů, které vám mohou pomoci při hledání nového zaměstnání.

Online

Vaše reputace online je nyní důležitější než kdy předtím. Řada náborových pracovníků a manažerů používá profesionální a sociální sítě k vyhledávání vhodných kandidátů na volná pracovní místa. Udržujte tedy svůj profil na LinkedIn aktuální a stále si přidávejte do spojení zajímavé lidi, které v rámci své práce potkáte. Můžete také své současné kontakty požádat, aby vám napsali doporučení na profil, a tím ho oživili a zatraktivněli. Ve svém přehledu ale veřejně nezmiňujte, že hledáte novou práci – mohli byste se zbytečně setkat s nevraživostí ze strany vašich kolegů a současných obchodních partnerů. Ale můžete na profilu zaškrtnout možnost, že jste otevřeni novým pracovním příležitostem, ale že tuto skutečnost uvidí pouze náboráři.

Až najdete vysněné uplatnění a rozhodnete se změnit místo, snažte se nic zbytečně neuspěchat. Ještě předtím, než oznámíte svůj odchod v současném zaměstnání, podepište s novým zaměstnavatelem pracovní smlouvu nebo si od něj alespoň vyžádejte písemné potvrzení nabídky. Zůstaňte profesionální a udržujte v týmu dobré vztahy až do úplně posledního dne. Než úplně odejdete, může být tento dvojí život psychicky poměrně náročný, ale pamatujte si, že je předzvěstí nových možností a lepší budoucnosti. Čekají vás nové výzvy, nové zkušenosti a spousta příležitostí k učení a zlepšování. Hodně štěstí!

Překlad: Matěj Moravec
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta