Co když neprojdu zkušebkou? Tipy, jak se poprat s úzkostí v nové práci

21. 2. 2023

4 min.

Co když neprojdu zkušebkou? Tipy, jak se poprat s úzkostí v nové práci

Zkušební doba může být extrémně stresující období z mnoha důvodů. Je normální mít strach z toho, že nové zaměstnání nezvládnete, že se firma rozhodne kdykoliv a bez udání důvodu ukončit váš pracovní poměr nebo že nezapadnete do kolektivu. Odkud se tato úzkost bere a jak ji zvládnout, aby vám nezničila kariéru nebo dokonce zdraví? To vám vysvětlíme v následujícím článku.

O stresu a úzkosti, které přináší výběrové řízení, a zejména pracovní pohovor, mluvíme neustále. Pohovor ale není jediným momentem, kdy se v nové práci láme chleba a kdy je třeba ze sebe dostat to nejlepší. Na rozdíl od hodiny potu na pohovoru s budoucím šéfem si zkušební doba žádá dlouhodobější nasazení.

Účelem tohoto období je, abyste si vy i společnost mohli ujasnit, jestli vše klape, jak má. Velkým strašákem zkušebky je, že během ní mohou obě strany kdykoli ukončit pracovní poměr z hodiny na hodinu a bez udání důvodu. Proto je normální v prvních dnech zažívat určitý pocit úzkosti nebo strachu. Jestliže ale týdny ubíhají a váš pocit, že stále balancujete nad propastí, nemizí, asi máte problém. Psycholog a odborník na lidské zdroje vám poradí, jak tuto úzkost ve zkušební době překonat.

Kde se vlastně bere?

Začít nový projekt v pracovním životě znamená vystavit se velmi důkladnému „screeningu“. Jak vysvětluje psycholog se specializací na pracovní koučink, dvě z nejčastějších negativních emocí, které na pracovišti zažíváme, jsou strach ze selhání a strach z odmítnutí. Ve skutečnosti je vysoká úroveň stresu a úzkosti adaptivní reakcí, která vám poskytuje extra dávku energie. Ta zvyšuje vaši schopnost pozorování, pozornosti, koncentrace, paměti a aktivního naslouchání, které jsou pro rychlou adaptaci na novém pracovišti nezbytné.

Podle psychologa existují lidé s určitými osobnostními rysy, kteří mají tendenci reagovat úzkostlivě na události, které jsou mimo jejich kontrolu nebo jejichž řešení není v jejich silách – jak tomu může být právě ve zkušební době. Například:

  • lidé, kteří zrovna nevyhledávají nové zkušenosti a mají rádi svou zajetou rutinu;
  • neflexibilní osoby se sklony k perfekcionismu, které na sebe kladou velmi vysoké nároky;
  • lidé s nedostatečně rozvinutými sociálními dovednostmi nebo s nízkou úrovní emoční stability.

Nepanikařte! Pokud se v některém z výše uvedených bodů poznáváte, neznamená to, že musíte celou zkušebku protrpět v úzkosti. Je ale dobré začít na sobě pracovat, abyste se do tohoto stavu nedostali v budoucnu.

Dívejte se na toto období pozitivně

Podle odborníka na lidské zdroje, kariérního kouče a odborníka na prevenci pracovních rizik se prokázalo, že u zaměstnance, který byl při nástupu do zaměstnání traumatizován, existuje vyšší riziko, že ve střednědobém horizontu dá výpověď, a znamená tak pro společnost špatnou investici. Z tohoto důvodu se firmy snaží tvořit integrační plány co nejvíc profesionálně, aby ze strašáka v podobě zkušební doby udělaly pro nově příchozí pozitivní zkušenost. I pro ně je důležité, aby se nováčci snadno adaptovali, cítili se vítáni a motivováni. A přestože začátek v nové firmě nepředstavuje objektivní hrozbu, může vyvolat strach, který vás paralyzuje nebo zažene do kouta, budete se stranit ostatním a vyhýbat situacím, které by teoreticky mohly představovat riziko odmítnutí nebo kritiky. Jak se tomu dá vyhnout?

Klíč: vědět, co se od vás očekává

Abyste se ve zkušebce nezbláznili a dokonce se i uvolnili, musíte vědět, co se od vás očekává. Tak se budete soustředit na zadané úkoly a neztrácet čas a energii snahou zvládnout všechno. Uvědomte si také, jaký typ pozice zastáváte. Pokud jste běžný administrátor, asi se od vás neočekává, že budete řídit celé oddělení.

Můžete použít různé nástroje, které vám pomohou posoudit, zda děláte svou práci dobře a dosahujete svých cílů. První věcí je definovat své úkoly a povinnosti – to byste si měli se šéfem nebo nadřízeným vyjasnit hned na začátku. Jakmile máte v tomto jasno, je užitečné stanovit si se svým týmem konkrétní cíle, kterých byste během zkušební doby měli dosáhnout. Integrace vám může zabrat týdny nebo měsíce, cílem je najít si systém, organizaci, zvládnout správný postup a nezbláznit se.

Adaptace potřebuje čas!

Kolektivní smlouvy jasně stanoví lhůty pro jednotlivé kategorie profesí. Většinou se délka zkušební doby pohybuje typicky kolem dvou měsíců, ze zákona nesmí být ale delší jak tři měsíce s výjimkou vedoucích pozic, kde smí být dlouhá až šest měsíců. Pokud je vaše zkušební doba dva měsíce, nikdo nečeká, že se vám během prvních pár dnů podaří ovládnout všechny programy, dokončit všechny projekty a vymyslet plán na zefektivnění práce celé firmy. Realisticky vyhodnoťte své schopnosti a stanovte si vhodné termíny, do kdy si jednotlivé úkoly a postupy na oddělení osvojíte.

Obecně je klíčem k úspěchu naučit se nejdříve vše potřebné k samostatnému fungování, ke zvládání každodenních úkolů a k řešení běžných problémů. Brzy uvidíte, že s těmito pevnými základy se dá postupně zvládat obsáhlejší agenda a složitější problémy.

6 tipů, jak zvládnout úzkost

1. Zapojte se od prvního dne

Když pochopíte kulturu nové společnosti, začnete se rychleji cítit jako součást týmu a budete pociťovat mnohem menší strach. Poslouchejte rady a komentáře ostatních a všímejte si dynamiky v kolektivu. Každá společnost přece chce mít zaměstnance, který se podílí na úspěchu týmu.

2. Vnímejte se jako přínos pro společnost

Nezapomínejte na to, že společnost a zaměstnanec udržují vzájemný vztah. Oni přijali nového zaměstnance a vy jste se zapojili do nového projektu. Toto „partnerství“ musí být oboustranně výhodné. Proto nezapomínejte, že i vy do něj něco přinášíte.

3. Zpětná vazba

Feedback je strašně užitečná věc. Hlavně když jej přetavíte v něco pozitivního. Zeptejte se svého nadřízeného nebo někoho z týmu, komu důvěřujete, co si myslí o vaší práci, a použijte tuto kritiku k vlastnímu zlepšení. Kolegové a nadřízení ocení vaši chuť učit se a vy budete vědět, jak jste na tom a co se od vás očekává.

4. Ovládněte svůj vnitřní hlas

Slova mají velkou sílu a vliv na to, jak se cítíte. Proto k sobě používejte pozitivní, povzbuzující, trpělivý a laskavý jazyk a ovládněte své myšlenky a emoce. Nebuďte na sebe moc přísní.

5. Fyzická aktivita

Lekce boxu, jógy nebo plavání… Podle psychologů každodenní fyzická aktivita pomáhá nejen k udržení dobrého fyzického zdraví, ale také ke snížení úrovně stresu. Jít si každý den na půl hodiny zaběhat nebo se projít je také skvělý způsob, jak odbourat úzkost.

6. Nádech, výdech…

Ve chvílích, kdy se cítíte ochromeni nebo paralyzováni situací, můžete opět převzít kontrolu pomocí jednoduchého dechového cvičení. Důležité je snížit dechovou frekvenci, regulovat množství vdechovaného kyslíku a prodloužit dobu trvání nádechu i výdechu. Nejprve to může působit trochu zvláštně, proto si to radši natrénujte doma!

A v neposlední řadě…

Myslete na to, že správný přístup ve zkušební době může být prvním krokem k dobrým vztahům s kolegy i vedením a odrazovým můstkem ke skvělé kariéře v nové společnosti. A pokud si přece jen myslíte, že nemáte potřebné dovednosti nebo nedosahujete výsledků, jakých byste si přáli, neváhejte to probrat s někým z oddělení lidských zdrojů nebo se svými nadřízenými. Není to snadné a vlastně tím naznačujete, že se na pozici nehodíte, ale pamatujte, že společnost na vás také vsadila a chce, aby vaše partnerství pokračovalo. Takže nádech, výdech a vzhůru do práce!

Překlad: Hana Tlolková
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta