Kašle na vás náborář? 5 tipů, co můžete udělat dál

05 juin 2023 - mis à jour le 05 juin 2023

4min

Kašle na vás náborář? 5 tipů, co můžete udělat dál
auteur.e
Laia Antúnez

Freelance Content Creator

Dostali moji přihlášku? Mám je znovu kontaktovat, nebo vyčkávat? Pokud jste rozesílali svůj životopis a vyplňovali vícero přihlášek na pracovní pozice, ale nikdo se vám neozval, nezoufejte. Bohužel se to stává poměrně běžně: téměř 75 % uchazečů o práci neobdrží žádnou odpověď. Poradíme vám, jak postupovat v případě, že jste jedním z těchto „ignorovaných kandidátů“.

Proces náboru může být běh na dlouhou trať. Abyste měli jistotu, že se na vaši přihlášku nebude pouze prášit na hromadě dalších papírů, naservírujte náboráři svoje údaje – nezapomeňte v kontaktních informacích uvést svou e-mailovou adresu!

Když posíláte přihlášku z vlastní iniciativy, pamatujte, že se neúčastníte žádného výběrového řízení. Je nepravděpodobné, že dostanete další odpověď mimo e-mail potvrzující přijetí vašeho životopisu. Pokud chcete dané firmě poslat další zprávu, můžete je upozornit na pozice, které odpovídají vašemu profilu, a že máte zájem účastnit se budoucího výběrového řízení.

Situace je jiná v případě, když odpovídáte na pracovní nabídku. Jestli jste nedostali odpověď na svou přihlášku nebo se po prvotním kontaktu náborář odmlčel, můžete si na následujících řádcích přečíst několik tipů, jak postupovat dál. Řada náborářů očekává, že o danou pozici projevíte náležitý zájem, ale měli byste vědět, jak na to.

Když budete aktivní, může to mít na váš úspěch zásadní vliv!

1. Správně si vše načasujte

Před pár dny jste poslali přihlášku na pracovní pozici a nemůžete se dočkat odpovědi. První rada: čekejte. Interní procesy pro posuzování přihlášek, rozhodování a plánování pohovorů nějaký čas zaberou, takže firmě dejte dostatek času, než se začnete náborářům připomínat.

Nejprve zkontrolujte pracovní nabídku, jestli v ní nejsou uvedeny termíny nebo uzávěrky pro zasílání přihlášek. Ty vám mohou poskytnout hrubý časový rámec a můžete si tak do kalendáře poznačit, kdy se znovu ozvat. Pokud je v nabídce uvedeno datum (nebo vám bylo sděleno v předchozí korespondenci), určitě vyčkejte, až uplyne, než je začnete znovu uhánět. Když se ozvete příliš brzy, můžete působit netrpělivě, což by mohlo náboráře odradit.

Pokud není dán žádný časový rámec, čas, jak dlouho byste měli čekat, závisí na velikosti dané firmy:

  • U velkých společností je dobré řídit se minimální čekací dobou deseti dnů.
  • V případě, že jde o start-up, je vše obvykle více neformální. Počkejte týden a zkuste je kontaktovat.

Samozřejmě pokud je v pracovní nabídce výslovně uvedeno, že uchazeč nemá telefonovat nebo posílat e-maily ohledně výsledků výběrového řízení, určitě to nedělejte! Respektujte přání firmy a vyhněte se jakékoliv komunikaci.

2. Najděte co nejefektivnější způsob komunikace

Jak kdysi řekl filozof a teoretik v oboru komunikace Herbert Marshall McLuhan: „Médium je zprávou.“ Výběr správného komunikačního kanálu je klíčem k úspěchu. Možnosti jsou rozmanité – e-mail, LinkedIn, telefon, sociální sítě – avšak ne všechny fungují stejně.

E-mail

E-mail je méně rušivý než telefonát a dovolí vám výstižně obhájit váš zájem o nabízenou pozici. Také tím zjednodušíte náborářům práci tím, že vám mohou odpovědět, kdy se jim to nejlépe hodí, a nenarušíte tak jejich denní pracovní rozvrh. E-mail vám také umožňuje vést si záznamy o veškeré vzájemné korespondenci.

Když společnost kontaktujete e-mailem, mějte na paměti následující:

  • Nejdůležitější je předmět e-mailu, jelikož rozhoduje, zda si ho náborář vůbec otevře. Nezapomeňte uvést své jméno a pozici, na kterou se hlásíte.
  • Pokud jste již s náborářem v kontaktu, je lepší odpovědět na váš poslední zaslaný e-mail, spíše než začínat nové vlákno.
  • Hlavní text by měl být stručný – maximálně tři odstavce – a měl by jasně vyjadřovat vaši motivaci a zájem o firmu a nabízenou pozici.

Nepoužívejte e-mailové šablony. Používejte vlastní slova. Budete znít mnohem přesvědčivěji a náborář si tak všimne upřímnosti a osobního přístupu.

Nezapomeňte si e-mail zkontrolovat a ujistit se, že neobsahuje žádné gramatické nebo pravopisné chyby. Funkce automatických oprav na vašem počítači je výhodou, takže ji neváhejte používat. Chyba by vás mohla stát pracovní příležitost.

A jedna rada na závěr: posílejte e-maily od úterý do čtvrtka. Pondělí a pátky jsou obvykle přechodné dny, kdy je pravděpodobnější, že se váš e-mail ztratí v náborářově doručené poště.

LinkedIn

V případech, kdy nemáte k dispozici kontaktní e-mailovou adresu, může být alternativou zpráva přes LinkedIn. Pokud jste již dříve kontaktovali personalistu nebo náboráře společnosti, který má na starosti přihlášky na pozice, o které máte zájem, kontaktujte přímo je. Pokud ne, nejprve jim zašlete žádost o spojení, abyste nepůsobili příliš urputně.

Jestli ve společnosti někoho znáte, dejte jim vědět, že se tam hlásíte na pozici. Může vás informovat, jak to vypadá s výběrovým řízením, a dokonce se za vás i přimluvit.

Jakým způsobům komunikace se vyhnout

1. Navázání dalšího kontaktu prostřednictvím telefonátu se doporučuje, pouze pokud:

  • Je to jediný způsob, jak firmu kontaktovat.
  • Firma nebo náborář, se kterými jste již v kontaktu, vám k tomu dali pokyny.

V případě, že máte jako kontakt číslo mobilního telefonu, neposílejte krátké zprávy prostřednictvím služby WhatsApp nebo podobných aplikací. Může to působit jako narušování osobního prostoru.

2. Nepoužívejte sociální sítě společnosti k dotazům ohledně pracovní nabídky.

Náboráři to mohou vnímat jako probírání soukromé přihlášky ve veřejném prostoru. Mějte však na paměti, že „sledování“ stránek firmy na LinkedInu, Facebooku, Twitteru nebo Instagramu je vnímáno pozitivně, jelikož to ukazuje váš zájem o firemní kulturu a činnosti.

3. Osobní schůzka jako další kontakt k probrání vaší přihlášky je vhodná pouze v případě, že samotná přihláška proběhla též osobně.

V takovém případě se slušně zeptejte, zda nemají na pohovor s vámi čas. Připravte si stručné shrnutí vaší motivace a kvalifikací. Když budete mít štěstí a budete mít tuto příležitost, nebojte se ji využít. Je to jedinečná šance.

3. Připravte si „prezentaci ve výtahu“

Představte si složku příchozí pošty přetékající e-maily dalších kandidátů nebo konstantně vyzvánějící telefon v kanceláři. Snažte se náboráře nezahltit, vyberte si jeden způsob komunikace a udržujte korespondenci stručnou a výstižnou.

Zprávu si pořádně připravte a vyjádřete dvě klíčové myšlenky:

  • Že máte o místo stále zájem.
  • Že oceníte příležitost k pohovoru nebo informace o tom, jaké kroky budou následovat.

Pokud jste v předchozí korespondenci zapomněli zmínit jakékoliv příhodné zkušenosti nebo schopnosti, teď je ta pravá chvíle. Vaše sdělení však musí být přímé. Zbytečně to nekomplikujte a přejděte k věci. Pamatujte, že účelem tohoto e-mailu je zjistit stav vaší přihlášky.

4. Buďte zdvořilí a profesionální

Mlčení může být k nevydržení. O to více, když vám sami řekli, že se ozvou. Hlavně neztrácejte nervy. Při kontaktování náboráře se snažte nepůsobit netrpělivě, úzkostlivě, nejistě nebo zoufale. Může to vyznít drze, což bezpochyby negativně ovlivní vaše kandidátské skóre.

Chovejte se profesionálně a uctivě, nepoužívejte příliš neformální jazyk, a to ani v případě, že jste již dříve byli v kontaktu. Pokud zvažujete další pracovní nabídky a dostali jste odpověď od jiné firmy, mírně naznačte, že další společnosti mají o váš profil zájem, a zkuste tak řízení urychlit.

Nikdy se nechovejte výhružně, a to ani pokud jste dostali zápornou odpověď. V takovém případě byste měli vždy v odpovědi působit profesionálně. Na e-mail nebo telefonát odpovězte – vždy je dobré zanechat dobrý dojem u každého náboráře. Koneckonců, kdo ví, co budoucnost přinese? Nebojte se také zeptat na důvod k takovému rozhodnutí. Poučte se ze svých zkušeností a nedělejte tu samou chybu dvakrát.

5. Kdy je čas nechat to plavat

V každé bitvě byste měli vědět, kdy je čas ustoupit. Přistupujte k přihlášce správným způsobem a připomeňte firmě svůj zájem o pohovor. Pamatujte ale také na to, že riskujete, že vás náboráři budou brát jako otravu.

Pokud jste se pokoušeli společnost kontaktovat již třikrát s alespoň několika týdny mezi jednotlivými zprávami a stále se vám nikdo neozývá, nechte to být. Je lepší danou pozici dále nepronásledovat a zaměřit své snahy na další pracovní příležitosti. A především se neurážejte. Pokud vám náborář neodpoví, znamená to, že daná společnost pro vás není ta pravá.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs