Ako zvládať neformálne momenty počas pracovného pohovoru?

01 sept. 2021

4min

Ako zvládať neformálne momenty počas pracovného pohovoru?
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Pracovný pohovor nie je len o dobe, ktorú strávite diskusiou so zamestnávateľom – či už osobne alebo na diaľku cez obrazovku. Osobný pohovor začína, už keď ste 50 metrov od ich kancelárie. A končí, až keď z tohto priestoru odídete. Dávajte si preto pozor. „Nič na pohovore nie je neformálne, nesmiete nič zanedbať,“ potvrdzuje Jana, lovkyňa talentov pre konzultačnú firmu.

Všetky tie „uvoľnené“ momenty, ktoré počas pohovoru zažívame, odhaľujú zamestnávateľovi dôležité aspekty vašej povahy. Aj keď mali online pohovory svoj prím počas lockdownu, trend sa znovu obracia a osobné pohovory sú znova na dennom poriadku. Takže ako sa vrátite späť ku svojim „dobrým“ návykom? Začína to identifikovaním týchto neštruktúrovaných momentov a tým, že ich zvládneme bez nevedomých prešľapov.

Krátke neformálne momenty, kedy vám to môže ujsť

Neformálne momenty vyžadujú rovnováhu medzi profesionalitou a priateľskosťou. Nič sa nedeje náhodne. „Úlohou zamestnávateľa je vedieť, ako vytvoriť tieto momenty, aby vás mohli otestovať,“ tvrdí Jana – a to im umožňuje nazrieť za oponu všetkého toho, čo ste si pripravili vopred. Je to čas na to, aby ste získali body navyše (alebo teda aspoň žiadne nestratili).

Prvých pár minút

Najdôležitejšie je vytvoriť dobrý dojem, keď sa so zamestnávateľom stretnete prvýkrát. Štúdia z Princetonskej univerzity ukázala, že nám trvá len desatinu sekundy, kým si o niekom vytvoríme mienku – a je veľmi náročné vytvoriť odlišný „druhý“ dojem. Štúdia tiež zistila, že „spoľahlivosť“ je ďalším najdôležitejším kritériom, ktorým sa riadime.

Prestávka na kávu

Zamestnávateľ vás môže pozvať na kávu. Je to ďalšia šanca na to, aby lepšie spoznal vašu osobnosť! Vyhnite sa prílišnému uvoľneniu, alebo protirečeniu si: „Raz som hľadala niekoho na pozíciu, ktorá vyžadovala veľa šoférovania každý deň,“ spomína Jana. „Stretla som veľmi motivovanú kandidátku s ideálnym profilom. Počas druhého pohovoru som ju pozvala na kávu a 10 minút som sa s ňou rozprávala, kým z nej vypadlo, že mala problém s príchodom na pohovor včas, pretože jej meškal vlak. Došlo mi, že ešte neobdržala vodičský preukaz.“

Cieľová rovinka

Pohovor je teda za vami a zamestnávateľ vás vyprevádza. Ešte stále nie je vhodná doba na to, aby ste sa úplne uvoľnili. Priveľa kandidátov to pokazí práve úplne na konci – stáva sa vtedy najviac kiksov. „Na recepcii sa ma kandidát opýtal, koľko zamestnancov je v budove. Povedala som mu, že približne 6 000. Vyzeral prekvapene a povedal ‚Wow, ste fakt obrovskí!‘ Zasmiala som sa, ale on celý sčervenal,“ dodáva Jana.

Výťahový test

Výťah je epicentrom trápnych situácii vo firme, 30 sekúnd medzi poschodiami, ktoré v ňom strávite, môžu trvať večnosť. Najmä ak sú v ňom ďalšie osoby, ktoré mlčia. Ak zamestnávateľ nehovorí nič, nemali by ste sa do konverzácie púšťať ani vy. Nechcete predsa riskovať, že ďalší ľudia vo výťahu s vami takto zistia, že pozícia, o ktorú sa uchádzate, je vôbec voľná, nie?

Bonus: do 50 metrov od firmy

Pohovor je za vami, odišli ste z budovy a začínate sa uvoľňovať. Dávajte však pozor: nevolajte hneď svojmu najlepšiemu priateľovi a nezdieľajte s ním nahlas cez telefón do detailu váš názor na ohyzdné ponožky, ktoré ste si všimli na zamestnávateľovi. Okolo vás môže zrovna prechádzať niektorý z jeho kolegov. Majte sa na pozore: aj steny majú uši.

5 chýb, ktorým sa určite vyhnite

Tak teda, čomu by ste sa počas všetkých týchto neformálnych momentov – ktoré sú zjavne súčasťou zamestnávacieho procesu – mali vyhnúť, aby ste neprišli o zamestnanie?

1. Nerozprávajte o vážnych veciach

„Čo si myslíte o americkom prístupe voči iránskej nukleárnej politike?“ Nesnažte sa predvádzať svoje rozsiahle znalosti geopolitiky: tieto neformálne momenty sú vždy o small talku. Využite ich na diskusiu o ľahších témach – ideálne o takých, ktoré sú pre firmu relevantné: architektúra budovy, počet zamestnancov, pracovné prostredie a podobne. Vyjadríte tak aj zdravú zvedavosť.

2. Nebuďte negatívni

Mali ste problém s nájdením parkoviska? Meškal vám vlak? Máte celý oblek od mačacích chlpov? To je všetko veľmi zaujímavé – ale nechajte si to pre seba. Aj keď máte za sebou náročný deň, snažte sa udržať konverzáciu pozitívne naladenú. Dokážete, že ste pozitívna osobnosť, ktorá berie život s nadhľadom: viete sa prispôsobiť a premýšľať a len tak vás niečo neprekvapí. Môžete prekonať akúkoľvek prekážku, ktorá vám stojí v ceste – čo je schopnosť, ktorú zamestnávateľ docení.

3. Nerozprávajte len o sebe

Samozrejme, na toto ste odborníci. Ale jedine, ak sa vás zamestnávateľ sám opýta na otázku o vás. Snažte sa vyhnúť tomu, že celú diskusiu otočíte len na seba. Miesto toho využite tieto momenty na to, aby ste ukázali, že vás firma zaujíma: zvedavosťou sa vyčleníte z radu.

4. Nebuďte neverbálne neslušní

Pamätajte: 93 % vašej komunikácie tvorí tá neverbálna – je vo vašej reči tela a vo vašej nálade. Takže sa snažte upokojiť tú nohu, ktorá nervózne klepe pod stolom; vložte viac citu do ochablého podania ruky; nevyhýbajte sa priamemu pohľadu do očí. Keď ste vystresovaní, všetky tieto gestá sa nahromaždia a narušia vašu interakciu a zamestnávateľovi vysielajú varovné signály.

5. Nesnažte sa vyzerať príliš sebavedomo

Chcete vyzerať sebavedomo, aby ste vyčnievali z radu spomedzi všetkých tých vystresovaných kandidátov – ale neprežeňte to. Ak sa vás zamestnávateľ opýta na ďalšie pracovné ponuky, príliš ich neospevujte. Pre väčšinu zamestnaní platí, že prehnaná slušnosť a skromnosť vám budú odpustené oveľa jednoduchšie než prehnané sebavedomie.

Čo o vás tieto momenty hovoria?

Zatiaľ čo otázky, ktoré sa opýtate zamestnávateľa môžu znieť neškodne, veľa o vás vypovedajú. Šikovný človek odhalí ich skrytý význam. Pýtate sa na veľkosť svojej budúcej kancelárie? Možno vám ide o uznanie a súkromie. Chcete vedieť, koľko voľna budete mať k dispozícii? Je pre vás dôležitý váš súkromný život. Dávate im vodítka, pomocou ktorých rozlúštia vašu osobnosť, vaše potreby a túžby.
Všetky tieto „neformálne“ momenty sú šancou na to, aby ste ukázali svoju osobnosť. Buďte zvedaví a dajte zamestnávateľovi najavo, že už s prácou počítate. Aby ste vytvorili dojem uvoľnenosti – ale teda nie úplne vyrelaxovaní – predstavte si, že sa rozprávate s bývalým učiteľom, priateľom svojich rodičov alebo jednoducho s niekým, ku komu cítite rešpekt a empatiu, ale zároveň sa s nimi cítite uvoľnene. V skratke, ukážte, že viete byť suverénnymi profesionálmi, ale aj príjemnými členmi tímu.

Preložila Dorota Bachratá
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs