9 nejhorších výmluv, proč vám nechtějí přidat (plus rady, jak si s nimi poradit)

29 janv. 2024 - mis à jour le 29 janv. 2024

6min

9 nejhorších výmluv, proč vám nechtějí přidat (plus rady, jak si s nimi poradit)
auteur.e
Aurélie Cerffond

Journaliste @Welcome to the jungle

V první části roku nejčastěji nastává sezóna hodnocení loňského výkonu a dosažených cílů. A s ní přichází i dlouho očekávaná příležitost – domáhat se po zaměstnavateli, aby po celoroční dřině konečně přidal. Jenže ouha – ne každý šéf na podobné řeči slyší. A klidně se uchýlí k donebevolajícím výmluvám, jen aby nemusel otevřít firemní pokladničku.

Vyjednávání? Spíš souboj v páce! Proti sobě sedí zaměstnanec a jeho nadřízený (nebo zástupce personálního, záleží na firmě) a bojuje se o to nejcennější: zvýšení platu. Mělo by se sice jednat o odměnu za dobrý výkon v předešlém roce, ale ani skvělé výsledky vám vítězství nezaručí. Ze všech pracovních odměn se trvalé zvýšení platu vyjednává nejhůře, protože zavazuje zaměstnavatele dlouhodobě (jak se jednou smluvně zvedne pevná část platu, jen obtížně se bude snižovat). I to bude asi jeden z důvodů, proč se nadřízení tak rádi vymlouvají, když dojde na schvalování vyšší mzdy.

Ty nejčastější vytáčky si můžete přečíst v tomto článku. Jsou navíc doplněné i o trefné reakce.

1. „Vyšší plat? Jé, to jste měl/a říct dřív! Teď už nemůžeme hýbat s rozpočtem…“

Dobrý pokus – předstírání překvapení v kombinaci s výmluvou na špatné načasování. Ale to jsou jen řeči! Výroční hodnocení výkonnosti je plánované dlouho dopředu a je důležité jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Když nadřízený předstírá, že nad změnou platu nepřemýšlel, tak tím jen dokazuje svou nekompetentnost, vysvětluje Bénédicte Tilloyová, bývalá vedoucí personálního oddělení a interní odbornice Welcome to the Jungle.

„Dobrý šéf si musí už v průběhu roku všímat, kteří členové týmu odvádějí dobrou práci. Pro tyto případy má vyhrazenou část rozpočtu. Nečeká až na poslední chvíli, aby se nad tím zamýšlel.“ Jinak je to důkaz toho, že se naprosto nezajímal o výkon lidí, kteří s ním pracují. Podobnými výmluvami si jen podrývá vlastní autoritu.

Co na to říct? Tonton Karim, zakladatel společnosti FindYourWay a odborník na employer brand, říká, že je třeba upozornit na pochybení, než si domluvíte nový termín vyjednávání. „Můžete nadřízenému připomenout, že je jeho úkolem předvídat možné zvyšování platů a upravit podle toho rozpočet. V případě, že skutečně došlo k vyčerpání rozpočtu a není jiná možnost, požádejte o nový termín: ‚Kdy nejdříve bude možné zvýšení platu do rozpočtu zařadit?‘“ Takhle budete mít zaručeno, že až se začne plánovat nový rozpočet, budete první na řadě.

2. „Vzhledem k inflaci (koronaviru, válce na Ukrajině) to nejde…“

Inflace tvrdě dopadá na nás všechny. A v tom je podle naší odbornice právě ten problém. „Argumenty s inflací se velice těžko poslouchají, protože zaměstnanci pociťují zvyšování cen v plné síle každý den. Ale na druhou stranu, takhle to s dnešní ekonomikou prostě je a některé firmy se skutečně dostaly do problémů.“ Je to komplikovaná situace a neexistuje žádné ideální řešení, jak z toho ven, krčí rameny bývalá vedoucí personálního.

Tato výmluva proto může být v určitých případech odpustitelná, zejména pokud si můžete doopravdy ověřit ekonomické dopady inflace na vaši firmu. Ale jestli stále vykazuje zisky, radí Tonton Karim stočit řeč od inflace na individuální výkony zaměstnanců (hlavně na ten váš) a vyhnout se obecným diskuzím o situaci tam venku.

3. „Když přidám tobě, budou to po mně chtít všichni!“

Tento argument uslyšíte spíš v menších firmách či týmech, ale to nic nemění na tom, jak je frustrující. Slovy odborníka na employer brand: „To je, jako kdyby řekli, že všichni pracujete stejně, stejným tempem a na stejné úrovni!“ Ve většině firem musejí přitom zaměstnanci plnit individuální cíle (alespoň částečně) a každý člověk dosahuje jiných výsledků. Bénédicte Tilloyová v tom vidí problém férovosti. Jde o klasický argument „za stejnou práci stejná odměna“. Chcete-li proti této premise bojovat a získat zvýšení platu, musíte dokázat, že jste výkonnější než vaši kolegové.

V téhle chvíli je dobré šéfovi také připomenout, že tu řešíte individuální hodnocení výkonnosti, nejedná se o týmovou poradu! I tentokrát Tonton Karim radí zavést řeč na osobní výsledky (počet získaných klientů, zvýšení dosahu, větší obrat apod.) a nechat na nadřízeném, ať ostatní členy týmu vyřeší sám s personálním oddělením.

4. „Nepřidávali jsme ti náhodou už loni?“

Aha, ale to jste neřekli, že je to poslední zvýšení platu v životě! Nenechte se rozhodit. Je naprosto běžné přehodnotit výši platu zaměstnance vždy po uplynutí jednoho roku. Zvyšování platu v letech po sobě následujících je zcela oprávněné, pokud jste si opět vedli lépe než v předchozím roce. „To znamená, že musí vaše výsledky překonat ty loňské,“ říká bývalá personalistka. „Zvýšení platu bude platit pro všechny následující roky, na rozdíl od bonusů a prémií, které se vztahují jen na aktuální období. Proto je také zvýšení platu podmíněno přísnějšími požadavky.“

Tonton Karim doporučuje připomenout, že si zasloužíte uznání za to, kolik jste toho pro firmu v uplynulém roce vykonali, a vysvětlit, že dobrý výkon si zaslouží po zásluze odměnit. „Nic nemůže rozčarovat skutečně oddaného zaměstnance víc než sledovat, jak dostává rok za rokem stále stejně peněz… To je nejjistější cesta, jak přijít o jeho loajalitu.“ Výše uvedená výmluva neobstojí ani v případě, že se vám plat loni možná zvýšil, ale přestal odpovídat běžně nabízeným odměnám za danou pozici a profil na trhu pracovních příležitostí.

5. „Na co si stěžuješ? Vždyť máš vyšší příspěvky na obědy a dostal/a jsi nový počítač!“

Jasně, a dokonce i wifina funguje! Zaměstnavatelé by vám asi nejradši místo platu dávali jen lentilky (což, když se nad tím zamyslíte, nezní tak úplně špatně). Taková situace není vůbec neobvyklá. Tonton Karim trochu pomstychtivě navrhuje odpovědět ve stylu: „Hmmm… Ale určitě máte na víc!“ A také připomenout, že hypotéka se stravenkami vážně špatně splácí.

Naše interní odbornice na to jde rafinovaněji a radí, ať hlavně neodmítáte žádné benefity navíc: „Občas se může stát, že zaměstnanci odmítají tento typ řešení, přitom z toho ale pro ně mohou plynout zajímavé výhody, například firemní auto. Pro někoho může získání služebního vozu naprosto změnit situaci.“ Rozhodněte se sami – podle toho, co vám nabídnou. Nic vám přece nebrání si to rozmyslet a v budoucnu jednat o zvýšení platu na úkor (celkově nebo částečně) firemních benefitů…

6. „Kdyby to bylo jen na mně, přidal/a bych ti hned, klidně dvojnásobek! Ale to víš, vedení…“

Svalování odpovědnosti na jiné – podle Bénédicte Tilloyové naprosto neodpustitelný prohřešek. „Tahle výmluva je synonymem nulové odvahy a okamžité ztráty autority i legitimity nadřízeného.“ Bez takového nadřízeného se totiž klidně obejdete – jeho slovo zjevně nemá žádnou váhu a není schopen u vedení firmy prosadit zaslouženou odměnu pro své podřízené. Nebo nehorázně lže. Těžko říct, co je horší – prolhanost, nebo neschopnost?

Tak či tak, je asi načase takovému nadřízenému připomenout, jaká práva a povinnosti vyplývají z jeho pozice, jak potvrzuje i Tonton Karim. Podle něj je nejlepší říct: „Já jsem svou práci udělal, teď je to na vás! A vaším úkolem je hájit mé zájmy na personálním nebo u vedení. Jak, to už je váš problém.“

7. „Bohužel. Jedeme podle tabulek, takže přidat nemůžeme.“

A je to tu, už se zase někdo ohání tabulkami, jako kdyby to bylo písmo svaté. Jak dobře se za ten kus papíru dá schovat! Jestli se tabulkové platy vážně respektují do posledního puntíku, jak si tedy vysvětlovat 20% rozdíl ve výši platů mezi muži a ženami, ptá se Tonton Karim.

Prvotním záměrem existence platových tabulek – pro určitý obor či firmu – je ochrana zaměstnanců. Měly by být zárukou toho, že jsou zaměstnanci povyšováni pravidelně a jsou odměňováni spravedlivě. Až na to, že tímto kolektivním přístupem se zapomíná na individualitu. „Svážete-li do tabulek osoby s vyšší výkonností, může se u nich dostavit pocit frustrace.“

Vždycky se dá něco dělat. Nadřízený nebo personální oddělení jen musí přemýšlet trochu kreativně a přijít na to, jak odměnit výjimečný výkon – i v jednotlivých políčkách platových tříd může docházet k vývoji. Zaměstnanec, který se upřímně angažuje a je pro firmu významným přínosem, očekává, že mu na oplátku bude projeveno uznání, a ne že ho zredukují na jednoho z davu.

8. „Vždyť pracuješ na dálku a bydlíš na venkově! Máš naprosto minimální životní náklady!“

Tady by stálo za to připomenout radikální růst cen prakticky všeho v důsledku inflace. V Praze nebo v Horní Dolní – všude je to stejné. Cena benzínu i elektřiny. Je třeba si ujasnit, na čem jste se domluvili v pracovní smlouvě. Pokud zaměstnavatel souhlasí s prací na dálku a nedělá rozdíly v odměňování na základě místa pracoviště, pak nemůže home office zpětně využít jako argument proti zvyšování platu. České zákony zatím práci na dálku prakticky neupravují, a proto je v těchto případech lepší se spolehnout na smlouvu se zaměstnavatelem a interní směrnice.

9. „Vždyť jsi nebyl/a povýšen/a.“

Kdyby bylo potřeba kvůli každému zvednutí platu člověka povýšit, tak by se s platy vážně moc nehýbalo! Vyšší plat samozřejmě nesmí být zadarmo, měl by být odměnou za dobré výsledky a úsilí zaměstnance, ale není přece nutně spojován pouze s posunem na vyšší stupínek na žebříčku hierarchie. Je třeba ocenit také zkušenosti, jak dobře si zaměstnanec vede ve své pozici, upřesňuje Bénédicte Tilloyová. „Po dvou třech letech na jedné pozici máte daleko víc zkušeností, jste samostatnější, schopnější. Je proto naprosto normální, aby váš plat tento osobní posun reflektoval.“ To musíte nadřízeným vysvětlit, i kdybyste jim to třeba museli názorně ukázat.

Ani vaše nejlepší argumenty vedoucího nepřesvědčily? Nedopřál vám zasloužené povýšení? Bénédicte Tilloyová varuje: Snažte se to zvládnout a neuchýlit se k vydírání nebo výbuchům vzteku. Nebo vlastně k čemukoli, co by vám v budoucnu mohlo při dalším vyjednávání uškodit. Místo toho se domluvte na další osobní schůzce a udělejte si jasno v tom, co od tohoto setkání očekáváte vy a co oni.

A co když má vedoucí vážně „dobrý“ důvod, proč přidávat nemůže?

Skutečně pochopitelné odmítnutí zvýšení platu přichází ve chvíli, kdy nebyl výkon zaměstnance dost dobrý. Například když nesplnil stanovené cíle. V takovém případě Tonton Karim přichází s následující radou: Mluvte o tom. Zkuste přijít na kloub tomu, co se stalo, proč se nedařilo a zda byly naplánované cíle vůbec reálné. Pokud reálné byly, v čem byl tedy problém? Je úkolem vedoucího, aby svému podřízenému poskytl klíčovou zpětnou vazbu, díky které bude nakonec cílů dosaženo.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs