Máte po krk každodenního stereotypu? Naučte se ho prolomit

12 feb 2024

6 min

Máte po krk každodenního stereotypu? Naučte se ho prolomit
autor
Gabrielle Predko

Journaliste - Welcome to the Jungle

Také už máte delší dobu pocit, že vám život protéká mezi prsty a vy s tím nedokážete nic udělat? Jste uvězněni v každodenním kolečku povinností a ptáte se, jestli by nebylo lepší vzdát se teplého místečka v kanceláři a vyrazit do světa v dodávce? Ne tak rychle...

Každý člověk potřebuje určitý řád, aby měl život nějakou strukturu, ale stejně na každého někdy přijde chvíle, kdy mu každodenní život začne připadat tak trochu monotónní. Pak může nastat okamžik, kdy máte chuť do toho prostě říznout – dát výpověď, přestěhovat se, nebo dokonce opustit partnera. Přitom třeba není tak zle, abyste museli přistupovat k tak radikálním opatřením.

Ale zlomit každodenní rutinu můžete sami, jen musíte umět trochu pracovat s prostředím a emocemi kolem vás. Nepůjde sice mávnutím kouzelné hůlky změnit celý svůj život a svět okolo, ale můžete změnit způsob, jakým se na ně díváte! Někdy stačí i malé krůčky k tomu, abyste svůj mozek vytrhli z každodenní šedi a přiměli ho vidět věci v novém světle – hlavně co se práce týče. V tomto článku se dozvíte, jak snadno a rychle prolomit pracovní stereotyp.

Chce to nové zvyky

Zkuste to v práci trochu jinak

Každé ráno cesta do práce jako přes kopírák: nasednete na MHD, do sluchátek si pustíte „motivační“ playlist a na telefonu hrajete Candy Crush, večer cestou z práce totéž v bledě modrém. Možná vás to překvapí, ale cesta je někdy důležitější než cíl. Jestli jste zvyklí zírat desítky minut na explodující barevné bonbonky, proč svým očím nenabídnout něco trochu jiného? Můžete výjimečně vstát o kapánek dřív a jít do práce pěšky nebo tam jet na kole. Díky tomu, že nebudete mozek ničím rozptylovat a budete se soustředit čistě na fyzickou aktivitu, uvidíte, že se vaše myšlenky začnou stáčet překvapivými směry. Budete mít čas si vychutnávat lehký vánek na tváři, hodnotit oblečení kolemjdoucích, poslouchat úryvky konverzací lidí kolem, všimnete si knihkupectví s výkladní skříní plnou cestopisů, kterému jste předtím nikdy nevěnovali pozornost… Prostě svět plný poezie na dosah ruky.

Že bydlíte od práce daleko a musíte tam jezdit autem nebo vlakem? To nijak nevadí, stačí si prostě na dojíždění zvolit trochu jinou aktivitu. Jestli třeba trávíte cestu do práce trčením v zácpě, vyměňte obvyklý playlist za nějaký true crime podcast nebo si nalaďte rádiovou stanici, kterou jste nikdy předtím neposlouchali. Nebo, a to je vůbec nejlepší, si s sebou vezměte tu knížku, co vám kolega Karel půjčil před šesti měsíci, a začněte ji číst, místo abyste donekonečna scrollovali na Instagramu…

Chce to nové tváře

Máte v práci skvělého parťáka (parťačku). Je to člověk, se kterým se v kanclu zasmějete, uvolníte, postěžujete si a podrbete, zkrátka jsou díky němu dny snesitelnější. Ale může se stát, že po mnoha a mnoha sdílených obědech a poke bowl za tři stovky dochází vašim konverzacím šťáva, vtípky se opakují a stěžujete si vzájemně pořád na to samé. To je naprosto normální a nic to nemění na kvalitě vašeho vztahu. A nikdo se na vás nebude zlobit, když pro jednou na oběd půjdete s někým jiným.

Takže vyrazte na oběd s tou veselou bandou z jiného oddělení, pozvěte na kafe nového zaměstnance, co se tváří poněkud ztraceně, nebo si udělejte čas na důvěrný rozhovor s kolegyní, co přešla na jiné patro a dlouho jste se s ní nebavili o tom, jak se vyvíjejí její nejnovější milostné avantýry. Co vy víte, třeba zjistíte, že Jakub z účtárny hltá stejnou reality show jako vy nebo že Lucie dělá na naprosto fascinujícím projektu. Nebo třeba stážistce Marii poradíte, jak se vypořádat s klukem, co nereaguje na zprávy. Když se člověk dusí stereotypem, pomohou mu nové tváře změnit úhel pohledu a s novým úhlem pohledu přichází i čerstvá várka motivace. Krom toho také získáte šťavnaté nové informace, které následně můžete probrat na dalším obědě s prvně zmíněným parťákem (parťačkou).

Trochu se rozmazlujte!

Je to sice smutné, ale v naší dnešní kapitalistické společnosti platí, že nakupování (i těch největších maličkostí) přináší mozku dávku dopaminu. Okamžitá spokojenost naší konzumní mysli je tedy zaručena. A protože vám nikdo dobrovolně dárky nenosí (ačkoliv si je zasloužíte!), musíte se o sebe postarat sami. Nechceme vás nabádat k bezbřehému konzumu, ale můžete si třeba koupit hezkou kytku do kanceláře, nový plakát nebo zajít na oběd na zahrádku do pěkné restaurace… Proč si nenaplánovat třeba masáž hned po práci? Nebo si objednejte nějaký malý dárek, co vás za pár dní překvapí, až ho doručí na recepci. Zkrátka, udělat si čas od času radost ještě nikdy nikoho nezabilo!

Naplánujte si, kam pojedete na dovolenou

Když na člověka začne dopadat stereotyp, udělá vidina budoucí změny vážně hodně. Podle jedné holandské studie přináší plánování dovolené dokonce větší pocit štěstí, než když na ni reálně odjedeme. Nemluvě o mnoha dalších výhodách, které včasné plánování přináší: first minute slevy a plánování výletů po horách nebo u moře mezi pravidelnými pracovními poradami. Není nic lepšího než se v práci trochu zasnít a zapomenout na šeď kolem.

Zkuste „job shadowing“

Chcete-li prozkoumat nové pracovní příležitosti, něco se přiučit nebo ukojit svou zvědavost, můžete zkusit tzv. job shadowing (stínování). Funguje to na jednoduchém principu – na omezenou dobu se z vás prakticky stane stín některého z kolegů. Budete ho pozorovat při práci (během schůzí, brainstormingu, schůzek s klienty, prezentací apod.). Cílem bude lépe porozumět jeho práci, zjistit, jakým způsobem ji provádí a co se od něj můžete naučit… Je to skvělý způsob, jak se profesionálně posunout na novou úroveň a spatřit svou dosavadní kariéru i její budoucnost ve zcela novém světle. Popřemýšlejte o tom, jaká práce a/nebo jaký kolega vás zajímá: můžete při práci sledovat někoho se stejným zaměřením, abyste posunuli vlastní schopnosti, nebo naopak – úplně změňte prostředí a stínujte někoho, kdo dělá totální opak vaší práce.

Všude dobře, doma nejlíp?

Zkuste pracovat odjinud!

Mít home office a sedět doma na gauči je vlastně obrovské mrhání časem, nemyslíte? Svět je tak velký, proč ho trochu neprozkoumat? Jestli pracujete na dálku, otevírá se vám celá řada příležitostí, jak uniknout ze stereotypu. Můžete začít malými krůčky, nebo se odhodlat k razantním krokům:

  • Pracujte z kavárny jako pořádný hipster
  • Pracujte z fitka (některé posilovny mají dokonce chodicí pásy pro používání s počítačem, jen se vám tenhle home office trochu prodraží – ale zase zhubnete)
  • Pracujte z muzea a čerpejte inspiraci z geniálních uměleckých děl
  • Pracujte z přírody – vydejte se do parku, na pláž, na pole… Kamkoli, kam dosáhne wifi
  • Pracujte z baru (pokud tedy zrovna nemáte naplánovanou žádnou poradu a pokud zvládnete nenalít si do klávesnice tequilu)
    Ale pozor, ať se vám ten home office moc nezvrhne!

Práce na dálku v kruhu přátel

Představte si, že se vaši přátelé stanou na jeden den vašimi kolegy. Máte-li ve svém okolí někoho s podobným pracovním režimem, můžete si zpříjemnit den tím, že budete na home officu společně. Není nic lepšího než zařadit do běžné pracovní rutiny kousek soukromí. Uvidíte své přátele v novém světle, lépe pochopíte jejich zaměstnání a možná se dozvíte něco i o tom svém. Nejlepší je podobnou akci s přáteli naplánovat na pátek, abyste se pak mohli všichni plynule přesunout někam za zábavou.

Originální program během přestávek

Na podobném principu si můžete při home officu naplánovat i pracovní pauzy – zkuste na to jít trochu jinak! Můžete si jít třeba zaplavat na bazén mezi dvanáctou a druhou, kolem čtvrté se jít projít, oběd si dát se sousedem nebo sousedkou, ráno si zacvičit, o polední pauze něco rychlého uvařit… Na home officu nemusíte jen plnit pračku a objednávat si jídlo online. Naplánujte si věci, co vás baví a těší a na které o víkendu nemáte nikdy dost času!

Trošku kontroverznější přístup

Požádáme členy personálního a vedení, aby tuto část článku přeskočili! Jen si to tu nenápadně odložíme…

Sex na home officu

Podle nedávné zprávy společnosti LifeSearch se ukázalo, že každý desátý Brit si rád užívá sexu ve chvíli, kdy má pracovat na dálku, a že to přispívá ke spokojenosti v práci. Vycházíme-li z této informace, k jakému výsledku dospějeme? Vědecky vzato: uspokojený zaměstnanec = spokojený zaměstnanec = produktivnější zaměstnanec, no ne? Za zkoušku to stojí…

Ale teď vážně. Home office nabízí nepoznanou flexibilitu. Můžete si plánovat pracovní dobu a s tím se pojí i pocit volnosti. Byla by proto škoda to náležitě nevyužít (samozřejmě všeho s mírou, aniž by to poškodilo váš výkon či výkon vašeho týmu). Co takhle neotvírat notebook v devět ráno jako obvykle, ale otevřít ho až v půl desáté a užít si pár hezkých chvil s partnerem či partnerkou? Slibujeme, že to nikomu neřekneme! Jasně, stejně se pak budete muset pustit do práce a nijak vám ji to asi neulehčí, ale ujišťujeme vás, že budete mít úsměv na tváři (tedy alespoň doufáme).

Mikrodávkování houbiček?

Koncept mikrodávkování se zrodil v Silicon Valley. Spočívá v konzumaci mikrodávek psychedelik (LSD nebo houbiček), které podporují kreativitu, koncentraci a snižují stres, a to jednou za tři dny. Vezmete si jednoduše desetinu či patnáctinu běžné dávky. Účinky jsou minimální, ale některým pracovníkům pomáhají najít ztracený klid a inspiraci. Mikrodávkování samozřejmě není řešením nespokojenosti v práci a má mnoho negativních důsledků a rizik pro vaše zdraví. Zatím toto téma nebylo dostatečně vědecky prozkoumáno, ale jakékoli užívání drog implikuje fyziologická i psychologická rizika. Mikrodávkování je jedním z typických vedlejších projevů dnešního světa práce, který od nás vyžaduje čím dál větší produktivitu, výkon a soutěživost. Někdo na to nedá dopustit, ale my vám to úplně nedoporučujeme.

Výpověď?

Uvědomte si, že stereotyp, ačkoliv se s ním pojí mnoho negativních konotací, není ta nejhorší věc na světě. Dodává životu strukturu. Možná máte pocit, že už to nemůžete vydržet, ale stejně svou touhu po změně radši pečlivě analyzujte. Často stačí malá úprava nebo myšlenkový posun a začarovaný kruh každodenní šedi je prolomen. Každopádně byste měli být za všech okolností schopni najít na svém pracovním stereotypu vždycky alespoň nějaké to pozitivum. Jestli chodíte do práce se sevřeným žaludkem, nic vás tam netěší a už dlouho vás stereotyp doslova drtí, možná je načase si položit pár trefných otázek. Je ve vašich silách udělat něco pro to, aby se to zlepšilo? Potřebujete ve svém životě udělat radikální změnu? O jakém novém stereotypu tajně sníte? Změna zaměstnání není rozhodnutí, které vyřešíte ze dne na den. Než to skutečně uděláte, pořádně si to promyslete. Ale jestli se v tom pracovním stereotypu začínáte vážně dusit, tak na vás možná někde jinde čeká něco lepšího…

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo