jobRESTART: Jak na kariéru jako game designer?

13 feb 2024

6 min

jobRESTART: Jak na kariéru jako game designer?
autor
Lucie Dvořák

externí autorka české redakce, Laba Czech republic

Jaké skills jsou must have pro úspěch v populárním technicko-kreativním odvětví? Potřebuje game designer formální vzdělání? A jak se vůbec dostat ke kariéře v herním průmyslu? Společně s Katarínou Smieškovou, gameplay designérkou v Activision Blizzard, a Ondřejem Bittnerem, senior game designérem z Warhorse Studios, tomu dnes přijdeme na kloub.

Zájem o pozici game designer roste, stejně jako herní průmysl samotný. Podle serveru ComputerScience.org měl v roce 2020 globální herní trh hodnotu 167,5 miliardy dolarů a předpokládá se, že do roku 2027 dosáhne hodnoty téměř 291,2 miliardy dolarů. Predikce jsou takové, že globální herní průmysl poroste mezi lety 2020 a 2027 o celých 73,8 %.

Game designer – kreativec s vizí a schopností dotahovat

Aneb ten, který udává směr každé hry. Ale pozor, nepleťte si ho s programátorem. Zatímco programátor se stará o to, aby se nápady pomocí kódu zhmotnily na PC nebo konzoli, game designer vymýšlí obsah hry – mise, scénáře, questy a všechno kolem.

Člověk na pozici game designera musí mít jasnou představu o výsledku. Každý den je v kontaktu s producenty, programátory, grafiky a všemi dalšími členy týmu. Jeho vize udávají směr celé hře, proto je tak důležité, aby byly jasné a zřetelné.

„Občas mají lidé pocit, že designér někde spáchá nějaký word (pozn. redakce – dokument) a pak ho slavnostně předá ostatním lidem v týmu, aby jeho dílo uvedli v život. To ale podle mě není to hlavní. Hlavní je si za svoje vize vzít odpovědnost a dohlížet na to, aby se pokud možno co nejvíc naplnily. A to je o dost těžší než chrlit stohy designových dokumentů,“ zdůrazňuje Ondřej.

Top hard & soft skills herního designéra

Je game design skutečně jenom o designování a nekonečné kreativě? Katarína tento zažitý stereotyp uvádí na pravou míru: „Není to o tom jen vymýšlet, zatímco někdo jiný udělá, ale je to práce jako každá jiná, se svými specifiky. I tak je to práce, kde člověk využije svoji kreativitu. Stejně tak i ti, co se nemohou rozhodnout mezi technickým a kreativním povoláním, mohou najít své místo někde na rozmezí.“

Pokud jde o konkrétní dovednosti, dodává: „Game designéři mají mnoho větví a specializací a každá z nich potřebuje jiné dovednosti. Každý interaguje s enginem trochu jinak. Level designér, narrative design, AI design, combat design, technický design, balance… a další. Každý z nich umí něco jiného.“

Co si z toho odnést? Nejspíš to, že konkrétní pracovní náplň zjistíte až na pracovním pohovoru na konkrétní pozici. A taky, že game designer je ve své podstatě renesanční člověk, který musí vládnout mocí spousty skills. Stejně jako jeho postavy ve hře.

Máme tady ale výčet několika dovedností, které byste měli mít pod palcem v každém případě.

Soft skills každého správného game designera:

  • Komunikace – spolupráce s týmem, prezentace nápadů a práce se zpětnou vazbou.
  • Kreativita a inovace – schopnost vymýšlet nové herní koncepty, zajímavé příběhy a originální herní mechaniky.
  • Smysl pro detail – k zajištění vysoké hratelnosti a konzistence ve hře.
  • Schopnost strukturovaně podat své nápady.

Běžná komunikace na prvním místě? Ondřej vysvětluje, proč je tahle basic dovednost v praxi tak důležitá: „Prací designéra je přidělávat práci a často nebýt spokojen s tím, jak něco vypadá. Zároveň ale musí s lidmi okolo vyjít, není to nějaká domina s bičem. Takže všechno je o dialogu.“

Hard skills, které se budou lišit s ohledem na specializaci:

  • Programování – není to nezbytné, ale může vám pomoct pochopit, jaké herní nápady jsou realizovatelné.
  • Grafický design a animace – schopnost pracovat s grafickými nástroji a softwarem.
  • UX/UI design – bude se vám hodit, když budete navrhovat uživatelsky přívětivá rozhraní a rozhodovat, kam má děj směřovat, aby hra byla vysoce hratelná a úspěšná.
  • Level design – vytváření úrovní a prostředí her, plánování layoutů a vymýšlení herních výzev.
  • Testování a ladění – schopnost identifikovat a opravovat chyby ve hře, testování herních mechanik a zajištění hladkého herního zážitku.
  • Pochopení herních enginů – práce s herními enginy, jako jsou Unity nebo Unreal Engine, k vytváření a implementaci herních prvků.

Musí mít game designer formální vzdělání?

Jaká jsou pro a proti, když se bavíme o formálním vzdělávání? Pozitiva jsou jasná. Když vystudujete vysokoškolský obor, máte informace pohromadě a v CV hezký titul. Jsou tu ale i negativa. Například to, že ani sebelepší titul nenahradí hráčskou vášeň a studijní obory jsou u nás ještě v plenkách. V praxi se tak může klidně stát (a stává se to), že i když přijdete s titulem, práci dostane člověk z úplně jiného oboru, který se do oblasti game dev dostal jednoduše proto, že ho fascinovaly hry a věnoval se jim.

Na to ostatně poukazuje i Ondřej, který do náboru nových game designerů ze své seniorní pozice rozhodně má co mluvit: „V ČR jsou nějaké gamedesign obory, ale upřímně bych na ně, vzhledem k jejich mládí, nebral moc zřetel při filtrování kandidátů. Pro někoho to může být překvapení, ale nejlepší vzdělání je dělat hry a zábavu pro lidi (a to nejen digitální).“

Katarína dodává: Není potřebné vystudovat VŠ. Je to tak trochu jako s programováním. Je mnoho schopných programátorů, co vysokou nemají, a naopak je spousta těch, co titul sice mají, ale v praxi jsou nepoužitelní. Jako studijní obor to není rozšířené a mí kolegové měli opravdu různorodé vzdělání, pokud tedy nějaké měli. Archeologie, právo, religionistika, informatika…“

Herní designér ke své práci nepotřebuje ani žádné certifikace. Co je potom nejdůležitější, když stojíte o kariéru v game designu? Jak už tady zaznělo, musíte být skutečně zapálení pro videohry. Potom si klidně vystudujte obor, pokud skutečně chcete. Nebo pokud chcete ušetřit čas, absolvujte kvalitní kurz game designu pod přímým mentoringem Ondřeje a Kataríny na platformě Skvot. V praxi potom náboráře bude zajímat, co umíte, a ne to, kde jste seděli v lavici.

Tady máte pár konkrétních tipů pro rozvoj schopností v oboru game designu, které vám pomůžou získat lepší uplatnění:

  • vytvářejte reálné hry do portfolia,
  • hledejte volně dostupné tutoriály online,
  • choďte na konference a veřejné meetingy,
  • networkujte.

Chci se stát game designerem. Jak vyniknout?

Je to jednoduché. Když chcete upoutat pozornost, ukažte budoucímu zaměstnavateli, že pro tenhle obor žijete. Ani nevadí, že zatím nemáte praxi. Přestože je teď na pracovním trhu v IT obecně hlad spíš po seniorech, i juniorské pozice se občas otevřou. A potom je třeba zazářit, ale nepohořet.

Ještě před pohovorem prakticky dokažte, že jste „jejich člověk“. Už vaše CV by mělo vypadat rozhodně jinak než životopis účetní z korporátu. Pochlubte se do něj všemi úspěchy. Nebojte se vyzdvihnout své koníčky, které souvisí s gamingem – tady to bude vaše plus.

Nemáte za sebou velké profesní úspěchy v oboru? I tak vaše juniorní portfolio může vypadat skvěle. Katarína radí, co by do něj nováčci měli určitě zařadit: „Ať ukáží, co už udělali, demonstrují relevantní dovednosti. Navrhli deskovku? Karetní hru? Nedokončená hra z game jamu? Nebo třeba píšou fanfictions… i to mohou být relevantní dovednosti na pozici, na kterou se hlásí. Málo designérů, zejména těch začínajících, má nějaké portfolio. I to kandidáta odliší od ostatních, a zde navíc ukáže, že ten nadějný designér už něco udělal. Nemusí to být dokonalé, nemusí to být vydané, ale i to je cenná zkušenost.“

Tady game designéry potřebují

Na které dveře klepat, když hledáte práci? V oboru game design je vaším potenciálním budoucím působištěm každé herní studio. Jak to v reálu skutečně chodí, přibližuje Ondřej: „Každá hra potřebuje svého designéra a čím je větší hra a tým, tím větší je šance, že tam bude sedět člověk, co má na dveřích napsáno přímo ‚game designer’. Zpravidla je potřeba více designérů tam, kde je do hry potřeba nějaký content, třeba levely, mise, questy. Narozdíl od her, které si vystačí jen s nějakým herním systémem.“

Začátky můžou být těžké, to bezpochyby. Stejně jako v každé jiné profesi, i tady určitou roli hraje náhoda spolu s připraveností a reálnou akcí. Oslovte vytipované firmy, a když budete mít skvěle připravené CV a štěstí, pozvou si vás na pohovor, kde si vzájemně sednete.

I štěstí ale můžete jít naproti. Katarína má pár tipů pro všechny, kteří nevědí, kde s hledáním práce v oboru game design začít: „Zajděte na některou z vývojářských konferencí, třeba GDS v Praze nebo Game Access v Brně. Je tam mnoho zajímavých přednášek, nejen z designu, a můžete získat nějaké kontakty. Účastněte se Game Jamů. Tam se naučíte mnoho za velmi krátkou dobu, protože je to nutnost.“

Když se dostanete do té správné sociální bubliny, zjistíte, že profese game designera je v Česku celkem žádaná. „Možná to vypadá, že toho moc není, ale na herní studia per capita jsme velmoc, takže člověk má vlastně větší šanci než někde jinde,“ podotýká Ondřej.

Typický game designer aneb Devadesátky jsou už minulostí

Ne, opravdu nemusíte být introvert, který se s klávesnicí pod rukou už narodil. Zapomeňte na klišé o nerdech, kteří po nocích klovou do počítače syrový kód. Tahle doba zarytých ajťáků, které jste poznali už od pohledu, je za námi. Dnešní gamedev svět je plný zajímavých a kreativních lidí.

Když se chcete stát game designerem, musíte mít v první řadě vášeň pro gaming. Pokud bychom uvažovali o dalších vlastnostech, které by měl adept na tuhle práci snů splňovat, pár by se jich našlo:

  • Schopnost a chuť se učit – gaming průmysl je dynamický, když se postupně nedovzděláváte a ujede vám vlak, cesta zpátky na top bude obtížnější.
  • Analytické myšlení – protože nudná a hloupá hra přece nikoho nezajímá, je třeba zapojit mozek.
  • Pochopení psychologie hráče – proto je tak důležité být jedním z nich, je to (fajn) diagnóza.
  • Otevřenost ke změnám a kritice – vývoj her je iterativní, budete je na základě feedbacku muset často upravovat a vylepšovat.

Když milujete videohry, game design bude váš dream job. Je dosažitelnější, než byste čekali. Začít můžete od úplné nuly – from zero to hero. Tak směle do toho, držíme palce.

Foto: Thomas Decamps z Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo