Začíname so start-upom: ako začať s kariérnym úspechom podľa experta

Nov 01, 2021

5 mins

Začíname so start-upom: ako začať s kariérnym úspechom podľa experta
author
Jiya Sharma

Content Creator

Start-upy sú dynamické, rýchlo rastúce firmy s jedinečnými riešeniami existujúcich problémov. Podľa štatistiky z júna 2021 je v USA viac než 65000 start-upov a poskytujú jednu z najlukratívnejších možností zamestnať sa pre mladých absolventov. V roku 2020 pomohli podniky mladšie než jeden rok vytvoriť viac než 3000000 pracovných pozícii na americkom trhu práce. Porozprávali sme sa s naším expertom Benom Proutym, sériovým podnikateľom a zakladateľom start-upov o tom, ako mladí pracujúci môžu najlepšie uspieť čo najskôr vo svojej kariére pomocou start-upov. A tu je to, k čomu sme spolu dospeli.

Než pôjdete do toho: je to pre vás?

„Chce to veľmi špecifickú osobnosť, ak sa chcete pripojiť k start-upu, najmä ak sa nejedná o produkt, ale len o nápad,“ tvrdí Abe Ankumah, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ IT operačnej firmy Nyansa. A Prouty nemôže nesúhlasiť. Čo sa týka ľudí, ktorí sa rozhodli pracovať v start-upoch, tak tvrdí, že sú „špeciálni.“ Mladí absolventi majú privilégium výberu, ale rozhodne „podstupujú riziko“ keď sa pripoja k start-upu a vystavia sa výberu z možností, ktoré v start-upoch existujú.

Neexistuje zaručená istota výsledku, ale aj keď „vyjdete z tunela na druhej strane vo veku 25-26 rokov a firma neuspeje, naučíte sa toho veľa a môžete začať úplne odznova niekde inde, potenciálne v oblasti, ktorá sa vám najviac zapáčila,“ tvrdí Prouty.

Aby ste prišli na to, či je to pre vás, opýtajte sa samých seba, či vám vyhovuje nejednoznačnosť. „Ak sa radi budíte s predstavou, že viete presne ako bude vyzerať váš deň,“ tak podľa Proutyho prostredie start-upu pravdepodobne nebude pre vás.

Financovanie, príjmové ciele, plány zamestnávania a schopnosť viesť sú všetko vlastnosti, na ktoré by ste mali brať ohľad, keď budete odhadovať svoju úlohu. V akomkoľvek start-upe je však vzácne, aby zrovna tieto kľúčové ukazovatele výkonu dávali zmysel pre mladých profesionálov.

Ako teda zistiť či je práca v start-upe pre vás?

  • Dlhodobá predstava: Spýtajte sa samých seba: „Koľko času máme na to, aby sme zanechali stopu?“
  • Motivácia zakladateľa: Ide o peniaze? Vášeň? Vytvorenie rozvíjajúceho sa tímu?
  • Ciele investorov: Kto sú kľúčové osoby vo firme? Ako si predstavujú úspech?

Začiatok: nastavenie správnych očakávaní

Keď sa chystáte pridať do start-upu, je dôležité mať jasno v tom ako funguje. Podľa stránky Investopedia bola miera zlyhania start-upov v roku 2019 až 90%. Napriek týmto číslam vnímame start-upy najmä na príkladoch akými sú Facebook alebo Uber. Tieto anomálie trochu zahmlievajú realitu.

A keď už sme pri falošných predstavách, „všetci si myslia, že start-upy sú o tom, že pracujete šialené nadčasy a zodriete sa až na dreň, ale nemalo by to tak byť,“ tvrdí Prouty. „Už mám plné zuby článkov o drine a výkonnosti. Práca nadčas a počas víkendu? Ale no tak, možno tak pred desiatimi rokmi.“ Kľúčom k motivácií tímov je udržiavanie rovnováhy. Pravidelná netradičná pracovná doba je symbolom neefektívnosti.

Začíname: vašich prvých pár týždňov

Výskumy dokazujú, že priemerný čas, za ktorý si na novú prácu zvyknete je 90 dní. A ak neveríte vede, skúste namiesto toho server Quora:

„Trvá mi tri dni kým mi mozog prestane nahovárať, že túto prácu nezvládnem.“
„Trvá mi tri týždne kým si začnem všímať rutinu a nadobudnem sebadôveru v novej práci.“
„Trvá tri mesiace kým sa začnem cítiť pohodlne.“
„Trvá mi tri roky kým mi práca začne pripadať jednoduchá.“

Byť v niečom nováčikom je vždy náročné. „Každá minca má dve strany aj v prípade start-upov,“ tvrdí Prouty. „Keď sa stanete členom malého tímu, nabehnete na ich rytmus celkom rýchlo. Ale v start-upe príliš nefunguje formálne ‚nalodenie‘: vstúpite priamo do procesu. Pre niektorých to môže znamenať, že toho mnoho premeškajú. Pre tých správnych ľudí je tu však šanca, že pochytia najviac informácií ako len môžu a tak rýchlo, ako len môžu.“

Tých prvých 90 dní môže byť kľúčových v dlhodobej spolupráci s firmou. Počas nich si stanovte tieto priority:

  • Pýtajte sa otázky: Pomôže to všetkým pri premýšľaní o nových štruktúrach a procesoch.
  • Ponúknite sa: „Ako zakladateľ potrebujete ľudí, ktorí jednoducho chcú pomôcť riešiť problémy. Iniciatíva sa cení,” tvrdí Prouty.
  • Budujte vzťahy: Spoznajte investorov a zakladateľov. Navštevujte spoločenské udalosti, ktorých sa účastnia a oveľa jednoduchšie tak pochopíte ako na tom je celé odvetvie.
  • Buďte spoľahliví a dôveryhodní: „Pozícia zakladateľa, spoluzakladateľa či generálneho riaditeľa vie byť osamelá,“ dodáva Prouty. „Vždy som vyhľadával ľudí, nech už bola ich pozícia akokoľvek juniorská na to, aby som ich požiadal o radu. Keď už ste v tom kruhu, o to viac príležitostí sa vám poskytne.“

Pracovný rytmus: budovanie vzťahov

Práca v start-upe prináša autonómiu, takže je kľúčové aby ste si definovali čo vás v práci poháňa. Podľa Proutyho je dôležité pamätať na to, že každý pracovný úkon, ktorý spravíte, ovplyvní celý tím a to, že najdôležitejší je konečný výsledok.
Prostredie start-upu tiež ponúka plochú hierarchiu. Tento druh prostredia ponúka veľké možnosti na priamy kontakt nielen s manažérom, ale aj manažérom vášho manažéra. Najlepším spôsobom ako takéto vzťahy vytvárať je „nadkomunikácia.“ Transparentnosť ohľadom vašich interakcii vám pomôže vyhnúť sa akýmkoľvek nejasnostiam.

„Dával by som si pozor na situácie v ktorých som si neistý ohľadom informácií, ktoré som získal, a ktoré nesmiem zdieľať,“ tvrdí Prouty. „Oveľa radšej by som otvorene hovoril so šéfom o tom, čo som sa dozvedel. Byť nadbytočne otvorený a komunikatívny v start-upe vám naozaj pomôže. Akonáhle si niečo nechávate pre seba, môže vás to neskôr poškodiť.“

Pozerať sa vpred: príprava na budúcnosť

Start-upy sú známe jedinečnosťou svojich produktov a nadšenými predstavami – ale čo ak tím, v ktorom ste, pre vás nie je ideálny? „Pre mňa je prvým dôležitým ukazovateľom to, či ste vhodní pre firmu. 90% úspechu tkvie v tom. Ak sa rozhodnete, že chcete prejsť z oddelenia predaja na oddelenie operácií, a ak to dáva zmysel pre firmu a vy ste šťastní, len smelo do toho,“ dosvedčuje Prouty.
Analyzujte svoje kariérne ciele – ako aj budúce potreby firmy. „Nemôžete sa na veci dívať tak ako sú. Potrebujete sa presunúť v čase o dva roky dopredu a analyzovať čo presne je pre vás dôležité. Aké sú potenciálne prekážky na vašej ceste? Ak chystáme medzinárodnú expanziu, čo presne to vyžaduje v rámci fungovania firmy?“

Veštenie z krištáľovej gule: tvrdá realita

Start-upy zlyhávajú. A je veľká šanca, že napriek vášmu najväčšiemu úsiliu a zápalu sa vám nepodarí dosiahnuť s firmou úspech. „Neberte si to príliš osobne. Je to o matematike. Má to zlyhať. To je normálne – to sa vám má stať,“ dodáva Prouty. Na vine nie je jedinec. Najlepšie čo môžete spraviť je reflektovať.

„Čo by ste spravili inak ak by ste firmu mali znova vytvoriť? Vráťte sa k dopytu ohľadom produktu – najmä ak plánujete sami vlastný start-up v budúcnosti.“
Poučenie z tejto skúsenosti je neoceniteľné. „Nie je to strata času,“ tvrdí Prouty. „Naozaj sa naučíte viac zo zlyhaní a z vecí, ktoré nefungujú v prostredí start-upu. A ak sa chcete pripojiť k ďalšiemu start-upu, nebude im záležať na tom či ste uspeli. Ak by som stretol niekoho, kto strávil čas v neúspešnej firme, nebolo by to odrazom ich schopností. Nie je to na vás.“ Prijatie tohto zlyhania a zapracovanie ho do toho, čo ste sa naučili je kľúčové v posunutí sa ďalej.

Ako ďalej

Start-upy nemajú bežné kariérne dráhy. Vo väčšine korporácií vám povýšenie zabezpečí už len čas strávený prácou. To však v prípade start-upov neplatí. Dole vodou to môže ísť veľmi rýchlo. Je nutné aby ste vnímali kde ste sa posunuli ďalej v ten správny čas pre vás. „Môžete veľmi jednoducho skĺznuť k pohodlnosti v start-upe, ktorému sa darí, a v ktorom už ste nejakú dobu,“ tvrdí Prouty. „Ak máte pocit, že máte svoju rutinu a riešite tie isté problémy, je možne, že ste zaseknutí.“

Zároveň pamätajte na to, že start-up prechádza niekoľkými verziami v procese svojho vzniku a môže mať rôzne potreby v rôznych štádiách svojho vývoja. Prispôsobenie sa a inovácia sú zásadné. „Niektorí to jednoducho nedokážu, a to je úplne v poriadku,“ tvrdí Prouty – v tom prípade zvážte, či sa neposunúť ďalej.
Práca v start-upe je permanentný proces sebaobjavovania sa. Naučí vás pár dôležitých lekcií. Zhlboka sa nadýchnite a skočte do toho.

Preložila: Dorota Bachratá
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed