Vyberajme si zodpovedné činy

Jun 09, 2020

2 mins

Vyberajme si zodpovedné činy

Spoločenská zodpovednosť a trvalá udržateľnosť je dnes veľkou témou. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký veľký dopad máte na životné prostredie každý jeden deň? Niekto by mohol protestovať, že jednotlivec je len malým a „ bezvýznamným“ článkom, ktorý tento komplexný problém výrazne neovplyvní. No práve od nášho individuálneho konania sa odvíja aj to, či spoločensky zodpovedné aktivity, opatrenia a snaha viacerých spoločností urobiť našu planétu čistejšou nie je zbytočná.

Menej jednorazových plastov

O tejto téme snáď netreba zdĺhavo diskutovať. Malo by byť v záujme každého z nás obmedziť spotrebu plastových výrobkov na minimum. Ak produkciu a spotrebu dokážu zredukovať aj také veľké a nadnárodné spoločnosti ako napríklad Kaufland Slovensko, prečo by to mal byť problém pre nás ako jednotlivca?

Je dôležité porozumieť najväčšiemu problému a následkom, ktoré so sebou jednorazové plasty prinášajú.

Vedeli ste, že aj taký jednoduchý krok, ako je používanie EKO sieťok má na životné prostredie veľký dopad? Ak by všetci zákazníci reťazca Kaufland používali EKO sieťky, ušetrilo by sa až neuveriteľných 260 tón mikroténových vreciek. A to je veru už pekné číslo. Alebo napríklad to, že nebalením uhoriek do plastových obalov ušetrila spoločnosť Kaufland až 15 ton plastového odpadu ročne? Zrejme sa zhodneme na tom, že tieto množstvá naozaj nie sú zanedbateľné. Navyše, z každých 12 použitých PET fliaš vzniklo jedno športové tričko kolekcie Green Fitline pod ich vlastnou značkou Newletics.

image

Svietiť sa dá aj šetrnejšie

Keďže naše domovy sú miestom, kde trávime množstvo času, je dôležité hľadať možnosti zodpovedného správania v každej oblasti. Napríklad, aj v takej domácnosti. Aj tu platí, že svoju spotrebu dokážeme celkom nenáročne kontrolovať. Vždy keď sa dá, siahnime radšej po alternatívne LED svietidiel, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Základom nášho ekologického fungovania v domácnosti by tiež malo byť triedenie odpadu. Ak máte doma malé spotrebiče, ktoré už doslúžili a nedajú sa opraviť, nevyhadzujte ich len tak do komunálneho odpadu.
V každej predajni Kaufland nájdete nádoby na triedenie elektroodpadu a recyklovať tu môžete aj žiarovky, batérie či plastové fólie. Pri vybraných prevádzkach nájdete dokonca aj zberné nádoby na použitý olej.

Málokto možno vie, že reťazec už od roku 2013 stavia predajne, ktoré sa zaobídu bez klasického vykurovacieho kotla. V Kauflande sa kúri takmer výlučne odpadovým teplom, čo v číslach znamená 8,1 milióna ušetrených kWh ročne. Ušetrí sa aj na tonách CO2, konkrétne 1 639 tón. To je množstvo, aké vyprodukuje 315 rodinných domov v prípade štvorčlennej rodiny.

V prvom rade lokálne

Každý deň si svojim nákupným správaním vyberáme, koho nákupom podporíme. Aj keď je mnohokrát možno jednoduchšie siahnuť po cenovo dostupnejšej alternatíve, je dobré zamýšľať sa, odkiaľ naše potraviny pochádzajú. Je dôležité zdôrazniť, že za kvalitou netreba ísť vždy tak ďaleko, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Najchutnejšie potraviny zo slovenských polí, mäso domácich farmárov, tradičné receptúry, či regionálne špeciality. To všetko nájdeme na jednom mieste – v predajni Kaufland.

image

Hľadajme pridanú hodnotu

Jedným z hesiel trvalej udržateľnosti je voľba kvality nad kvantitou. Pri rozhodovaní sa, čo vložíme do nákupného košíka je podstatné zamyslieť sa, ako daný produkt vznikol a či pracovníci, ktorí sa na ňom podieľali, boli aj férovo zaplatení. Prečo si teda nevybrať sladkosti či kávu s pečaťou Fairtrade alebo UTZ. Pečate MSC pri rybách a FSC pri papierových a drevených produktoch nám naznačia, že boli vyrobené zodpovedne s ohľadom na životné prostredie a na našu budúcnosť.

Každá pomoc sa ráta

Dobré myšlienky nestačia, vždy rozhodujú činy. Či už ide o takú vec, ako je darovanie krvi, či venovanie jedného kila ryže ľudom na pokraji chudoby. Zapojte sa do zbierky Pomáhame potravinami organizovanej Kauflandom a Slovenským červeným krížom vždy v októbri a uvidíte, že aj malá pomoc, môže pomôcť. Celkovo sa už podarilo vyzbierať 281 tón potravín, ktoré boli rozdané ako potravinové balíčky pre rodiny a ľudí v núdzi. Zdravá výživa je dôležitá a hlavne v prípade tích najmenších. Preto sa Kaufland rozhodol prostredníctvom projektu Čerstvé hlavičky venovať takmer 23-tisíc školákom týždenne 4,5 t čerstvého ovocia alebo zeleniny.