Víc než jen zisk: co je to označení B Corp a jak ho získat

30 juin 2021

4min

Víc než jen zisk: co je to označení B Corp a jak ho získat
auteur.e
Jelena Prtoric

Journalist

Povědomí o ekologii dosáhlo bodu zlomu. Podle dat společnosti YouGov 27 % Britů v roce 2019 uvedlo ekologii jako jedno ze tří nejdůležitějších témat hned po Brexitu (67 %) a zdravotnictví (32 %). Jak narůstají obavy z lidského vlivu na životní prostředí, roste i naše poptávka po udržitelných produktech. Nedávný průzkum zjistil, že 90 % z 1500 tázaných Britů je ochotno si kupovat módní výrobky šetrné k životnímu prostředí označené jako „upcyklované“ nebo „100% recyklovatelné“, a téměř polovina z nich (47 %) je ochotna za ně zaplatit více.

V tomto kontextu si řada společností začíná osvojovat udržitelnost jako jednu z hlavních hodnot pro svůj management a etiku. Jak ale rozlišit korporace, kterým záleží na sociální a ekologické problematice, od těch, které si předstíráním zájmu chtějí pouze zlepšit image?
Certifikace B Corporation (B Corp) má za cíl tuto výzvu vyřešit. Uděluje se ziskovým společnostem, které „splňují ty nejvyšší ověřené standardy pro sociální a environmentální profil, veřejnou transparentnost a právní odpovědnost za vyvážení jejich zisku a poslání“. Certifikace B Corp je pro firmy to samé, co označení Fair Trade pro potravinářské značky – ukazuje, že společnost je ochotná nechat své praktiky nezávisle přezkoumat.

Proč firmy chtějí získat toto osvědčení?

S myšlenkou na označení B Corps přišli v roce 2006 tři přátelé, kteří chtěli usnadnit „společnostem oddaným svému poslání chránit a zlepšovat svůj pozitivní dopad“. Seznam společností s označením B Corp zahrnuje značky, jako je obchod s outdoorovým oblečením Patagonia nebo výrobce zmrzliny Ben & Jerry’s. V roce 2007 bylo jako B Corp certifikováno prvních 82 společností. Dnes jich najdete 3722 v 70 zemích a od svého vzniku se k hodnocení B Corp přihlásilo více než 100 000 podniků. V České republice jako první získala toto osvědčení advokátní firma Frank Bold. Jen v roce 2020 získalo certifikát 1024 firem po celém světě. Dvě společnosti sídlící ve Spojeném Království, které osvědčení v nedávné době obdržely, se s námi podělily o své zkušenosti a motivaci.

„Dělá to z nás uznávanou značku“

Pro společnosti jako Ocean Bottle, londýnský start-up, který vyrábí ekologické lahve z recyklovaných plastů, jež by jinak skončily v oceánu, znamená získání označení B Corp celosvětové uznání jejich práce. „Pro naše zákazníky a zainteresované strany je důležité, že na prvním místě máme místo zisků lidi a naši planetu. B Corp je pravděpodobně nejrozšířenější značkou udržitelnosti na světě,“ říká Emilien Henrotte, vedoucí pracovník společnosti pro finance a partnerství.

„Je to způsob sebekontroly“

Pro jiné firmy může být certifikát dobrým způsobem, jak dostát své odpovědnosti a stanovit si do budoucna udržitelné cíle. Firmu Mike Stoane Lighting, která v Edinburghu navrhuje a vyrábí osvětlení, vlastní od roku 2014 její zaměstnanci. „Je to skvělý model demokratického řízení, ale nezahrnuje to vše. Nezohledňuje to, co se děje ve vašem dodavatelském řetězci, a váš dopad na životní prostředí, říká ředitel Dave Hollingsbee.

Když se Hollingsbee začal více zajímat o ekologickou stopu společnosti, rozhodl se zažádat o certifikaci B Corp. „Není na škodu si dotazník vyplnit sám pro sebe jako kontrolu vlastního fungování, i když ho nikam nezašlete,“ dodává Hollingsbee.

Jak certifikaci získat?

Proces hodnocení pro osvědčení B Corp se nezaměřuje pouze na jeden produkt nebo službu, ale vyhodnocuje celkový dopad společnosti prostřednictvím důkladného online dotazníku a bodovacího systému, kterým se měří 5 klíčových oblastí: správa, pracovníci, životní prostředí, zákazníci a komunita. Následně se poskytnuté informace ověřují.

Čtěte dále a zjistěte, jak postup zvládnout na jedničku.

Vyhraďte si dostatek času

Hodnocení se hloubkově zabývá dodavatelským řetězcem a způsobem, jakým firma funguje, a jak zachází se svými zaměstnanci. „Musíte být schopni třeba zodpovědět otázky na to, jaký papír používáte nebo jaké máte v kanceláři žárovky,“ říká Henrotte z Ocean Bottle. Věří, že je jednodušší osvědčení získat, když je vaše společnost menší. „Máme devět zaměstnanců a jeden výrobek,“ pokračuje Henrotte. „Dovedu si představit, že běžná větší společnost by strávila více času jen výpočtem uhlíkových emisí za přepravu svých produktů.“
Hollingsbee odhaduje, že vyplnit formuláře a dodat podklady trvalo sedm až osm měsíců – tedy nějakých 100 hodin práce.

Vše dokumentujte

Jakmile předložíte informace spolu s podklady, analytici B Corp vše prověří. Pokud naleznou jakékoli nesrovnalosti, společnost musí poskytnout dodatečnou dokumentaci. „Museli jsme poskytnout podrobnosti o tom, jaké množství energie vyrábí solární panely v naší továrně. Analytici B Corp nekontrolují sami věci na místě, ale dokumenty zkoumají velmi přísně a vždy se doberou pravdy,“ tvrdí Henrotte.

Hollingsbee zdůrazňuje důležitost správně připravených dokumentů. „Pro hodnocení musíte mít vše na papíře. Kupříkladu máme určená místa, kde mohou matky kojit své děti, ale nikde jsme je nesepisovali. Musíte mít vše černé na bílém,“ říká Hollingsbee.

Nezapomeňte na roční poplatek

Pro dokončení procesu musíte zaplatit roční poplatek. Poplatky se vypočítávají na základě ročních tržeb společnosti za předchozí rok. Tyto poplatky mohou v přepočtu činit od 15 000 Kč pro malé podniky po více než 1,5 milionu Kč pro velké korporace.

Výhody certifikace B Corp

Společnosti, které úspěšně projdou přísným hodnoticím procesem a získají alespoň 80 bodů, mají nárok na certifikát, který mohou po třech letech obnovit a nadále těžit z výhod s ním spojených. Ty zahrnují:

Vzájemné předávání zkušeností a navazování kontaktů

Firmy B Corps mají přístup do sítě certifikovaných společností, která je pouze pro členy – něco jako Linkedin pro společnosti B Corps. „Získáte přístup k velkému množství kontaktů a najdete zde také kanál, kde mohou lidé klást konkrétní dotazy. Je to skvělý zdroj, jelikož tyto společnosti jsou ty nejlepší, co se udržitelných postupů týče,“ říká Henrotte.

Lepší obrat

Zisk není vše, ale udržitelnost prodává. „Zároveň je to značka, která vám pomáhá prodávat produkty, a na tom není nic špatného,“ dodává Hollingsbee. Dále poukazuje na to, že jejich hlavní zákazníci, tedy především designéři osvětlení a architekti, mají dále své zákazníky. Ti se o udržitelnost také zajímají, a proto chtějí zlepšit svou eko-pověst. Značka B Corp je spojována s ekologičností, čistotou a pozitivitou.

Motivace ke zlepšení

Získání certifikace B Corp dává firmám nové podněty k přehodnocení jejich způsobu podnikání. „Selský rozum vám říká lokalizovat. Vyrábět více vybavení na místě spíše než jej dovážet z daleka. Když ale u této snahy vidíte číselné hodnocení, více vás to motivuje. B Corp vás popostrčí správným směrem,“ říká Hollingsbee.

Počítejte s tím, že cíle se budou neustále měnit

Zatímco se svět stále snaží vypořádat s krizí spojenou s pandemií covid-19 a firmy neustále čelí novým výzvám, iniciativa B Corp se přizpůsobuje klimatu. Hannah Reissová, vedoucí pro marketing a komunikaci v B Lab UK, neziskové organizaci stojící za hnutím B Corp ve Velké Británii, vysvětluje, že dotazník od začátku procházel úpravami a bude se měnit i nadále.

„Události letošního roku – tedy globální zdravotnická krize, vzestup hnutí pro rasovou spravedlnost a eskalující klimatická krize – přiměly B Lab, aby přehodnotila své standardy pro certifikaci… Dále pracujeme na plánu pro příští rok, abychom určili, zda a jak bude případně potřeba upravit požadavky osvědčení.“
Přeložil: Jindřich Klimeš

Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Les thématiques abordées