České a slovenské podcasty: Výber tých najlepších a prečo sa ich oplatí počúvať

09 sept. 2020

4min

České a slovenské podcasty: Výber tých najlepších a prečo sa ich oplatí počúvať
auteur.e
Barbora Vičarová

Barbora Vičarová sa venuje najčastejšie digitálnym a technologickým témam, marketingu a sociálnym sieťam. V súčasnosti pracuje pre Českú televíziu, kreatívne štúdio artBLOCK a píše pre Marketing Journal.

Popularita podcastov neustále rastie. V súčasnosti existuje na svete vyše 30 miliónov jednotlivých epizód a viac ako 1 milión podcastov samotných. V českom a slovenskom prostredí je momentálne dostupných viac ako 1000 podcastov. Takmer polovica z nich sú rozhlasové archívy, zvyšok je originálna podcastová tvorba. Výhody počúvania podcastov sú nesporné – môžete si ich pustiť, kedy chcete, počúvať ich napríklad pri šoférovaní, behaní alebo cestou do práce. Ich podmanivá audioforma dokáže upútať vašu pozornosť a zároveň dáva priestor fantázii. Produkovať ich môže už takmer ktokoľvek a v češtine i slovenčine môžete vďaka podcastu získavať informácie o aktuálnych kauzách, počúvať rozhovory so známymi i neznámymi osobnosťami a nechať sa motivovať.

Špeciálnu kategóriu tvoria podcasty s témou kariéry a sebarozvoja. My sme pre vás vybrali 3 a 3 zaujímavé podcasty z českej a slovenskej scény, ktoré vám pomôžu rozvíjať váš osobný a profesijný život. Rozhodne stojí za to uložiť si ich do svojej knižnice. Poďme na to!

Deep Talks (CZ)

Kto a ako?

Pokiaľ v podcaste hľadáte inšpiráciu a chcete nazrieť do životov zaujímavých osobností, rozhodne by ste v českom prostredí nemali vynechať podcast Deep Talks Petra Ludwiga. Petr prináša rozhovorový formát, kde spovedá inšpiratívnych hostí a zhovára sa s nimi o práci, motivácii a o ich živote všeobecne. Okrem českej verzie podcastu existuje aj anglická mutácia, v ktorej bol hosťom napríklad najpredávanejší singapurský spisovateľ Eric Feng alebo švédsky štatistik Ola Rosling, autor projektu Gapminder a spoluautor knihy Moc faktov. Epizódy vychádzajú väčšinou každý týždeň.

O čom?

V hodinovom formáte Deep Talks si môžete nájsť hosťa podľa témy, ktorá vás práve zaujíma. Medzi hosťami nájdete programátorov, vedcov, startupových podnikateľov, ale i spisovateľov, farárov alebo terapeutov. A pokiaľ vás nebaví len počúvať, všetky podcasty nájdete aj na YouTube.

Najlepšia epizóda

Zaujímavý je napríklad pomerne aktuálny diel č. 58 s podnikateľom a lídrom 3D tlače Josefom Průšom, ktorý začal v čase koronakrízy dodávať zdarma štíty do nemocníc. Odporúčame i anglický diel č. 54 s expertom na technológie, umelú inteligenciu a deep learning Jeremym Howardom, alebo diel č. 38 s Petrom Márom o produktivite.

INSP.EAT (SK)

Kto a ako?

Inšpiratívnym podcastom slovenskej scény je podcast INSP.EAT. Opäť rozhovorový formát, ktorý pripravuje Tino Forbidden, zakladateľ módnej značky LIFE IS PORNO, spoluzakladateľ pop-up reštaurácie Forbidden Taste a pražského artového priestoru Forbidden Spot. V ňom spovedá podobne inšpiratívnych hostí. Podcast vychádza obvykle raz mesačne.

O čom?

INSP.EAT je dlhší rozhovorový formát podcastu, ktorý sa točí prevažne okolo kultúrnych tém a hostí z umeleckej, hudobnej alebo módnej brandže. Nájdete tu však aj inšpiratívnych hostí z oblasti kariérneho rozvoja a podobne ako český Deep Talks, aj INSP.EAT má niektoré z epizód so zahraničnými hosťami v angličtine. Taktiež vychádza okrem audioformy aj na YouTube, kde si ho môžete pustiť i s obrazom.

Najlepšia epizóda

Na počúvanie odporúčame napríklad epizódu s copywriterkou a odborníčkou na sociálne siete Michelle Losekoot, ktorá vám poradí, čo robiť, ak sa dostaví kreatívny blok. O tom, ako sa zakladá odevná značka a ako funguje módny biznis, si môžete vypočuť v podcaste s Ivou Burkertovou, zakladateľkou módnej značky ODIVI.

Z Podpalubí (CZ)

Kto a ako?

Podcast Z Podpalubí je dieťa českej platformy na efektívne riadenie projektov Freelo a prináša poslucháčom krátky formát, v ktorom vystupuje mnoho zaujímavých hostí z biznisu, startupovej scény alebo digitálnych a technologických firiem a odvetví. Epizódy trvajú obvykle zhruba hodinu, ideálne sa teda hodia na hlbšie preniknutie do témy, ktorá vás práve zaujíma.

O čom?

Podcast pokrýva širokú škálu tém – od biznisu, cez stratégiu a tipy pre podnikanie, až po úzko zamerané digitálne disciplíny. Dozviete sa užitočné tipy a rady, ako efektívne pracovať alebo zlepšovať seba i svoje projekty, ale tiež o úspechoch aj neúspechoch podnikateľov či zakladateľov zaujímavých startupov.

Najlepšia epizóda

Zaujímavý je napríklad diel s UX dizajnérom a stratégom Janom Kvasničkom o projektovom riadení a produktivite alebo s autorom projektu Minútový rečník, Petrom Krejčím, ktorý vám vysvetlí, ako sa nebáť hovoriť pred halou plnou ľudí a ako dokázať zaujať v prvej minúte.

Tvoj život v tvojich rukách (SK)

Kto a ako?

Autor podcastu Lukáš Sabo je spisovateľ, bloger a zároveň študent, ktorý sa snaží svojím projektom pomáhať ľuďom ovplyvniť ich život k lepšiemu. Prináša stručne zhrnuté myšlienky alebo prístupy, o ktoré sa sám zaujíma, a ponúka poslucháčom inšpiráciu, ako konečne uchopiť život do vlastných rúk.

O čom?

Témy, ktoré sa vyskytujú v podcaste Tvoj život v tvojich rukách, sa vám budú hodiť v pracovnom i súkromnom živote. V jednotlivých dieloch hovorí Lukáš napríklad o technike mindfulness, o tom, ako efektívne robiť networking, alebo ako na sebe súvisle pracovať a nebáť sa rozvíjať sa.

Najlepšia epizóda

Zaujímavá je napríklad epizóda venovaná LinkedInu – na čo táto platforma je a oplatí sa ju vôbec používať?

Brain We Are (CZ)

Kto a ako?

Zaujímavým formátom je vedecký počin Brain We Are, ktorý produkujú vyštudovaní biológovia Kryštof Jarmar a Vojta Hlaváček a je zameraný primárne na neurovedu a fungovanie nášho mozgu. To, že je mozog fascinujúcim orgánom a veda môže byť i zábava, ktorá sa týka všetkých oblastí nášho života, poslucháčom ukazujú vo viac než hodinových formátoch, ktoré vychádzajú raz týždenne. Okrem toho sú súčasťou podcastu i kratšie epizódy, ktoré v rýchlosti rozoberajú zaujímavé koncepty alebo štúdie súvisiace s témou.

O čom?

Stručne – o mozgu. V podcaste vás čakajú najrôznejšie biohackingové témy o tom, ako dosiahnuť lepší spánok, ako sa učiť a sústrediť sa, ale dozviete sa napríklad aj o tom, ako sa o svoj najcennejší orgán lepšie starať alebo ktoré jeho funkcie sú dôležité pre náš život. Nájdete tu však i diely, ktoré sa zameriavajú na naše emócie, zvládanie zložitých situácií alebo najrôznejšie psychologické témy.

Najlepšia epizóda

Odporúčame napríklad epizódu s podnikateľom Janom Skryjom o spánku alebo epizódu s českým lekárom, politikom a neurológom MUDr. Martinom Stránským o tom, aký vplyv na mozog majú moderné technológie. Zaujímavý je aj diel o myslení v modernej dobe, ktorý rozoberá pracovnú efektivitu a vplyv internetu na ľudský mozog.

hmmm… (SK)

Kto a ako?

Mozgu sa týka aj náš posledný tip zo Slovenska. Podcastový formát psychologickej poradne IPčko.sk rieši psychologické témy, ktoré sa týkajú duševného zdravia a celkovej pohody a spokojnosti v našom živote. Moderátor Marek Franko v ňom vedie rozhovory o najrôznejších témach, ktoré súvisia s našou psychickou pohodou.

O čom?

Medzi témami podcastu nájdete epizódy o strachu a zvládaní kríz, o pomoci sebe i iným, o psychoterapii, psychiatrii, o detstve aj dospelosti. Inšpiratívne, zhruba 30-minútové epizódy tak môžu byť príjemnou podporou v tom, čím práve prechádzate, alebo len zaujímavou možnosťou, ako sa o psychológii a psychiatrii dozvedieť viac.

Najlepšia epizóda

Začať môžete trebárs epizódou “Pocit tlaku, strach z neúspechu. Ako ich prekonať?”, v ktorej sa dozviete, ako spracovávať zložité situácie v práci, v škole alebo v súkromnom živote, a čo robiť v situácii, keď musíte podať dobrý výkon, ale premáha vás nervozita a strach.

Preložila Zita Mudráková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

České a slovenské podcasty: Výber tých najlepších a prečo sa ich oplatí počúvať
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs