Máte novú prácu! Kedy je vhodný čas napísať to na LinkedIn?

09 juin 2020

4min

Máte novú prácu! Kedy je vhodný čas napísať to na LinkedIn?
auteur.e
Zdenka Tomis

Zdenka už vyše desať rokov pôsobí ako redaktorka lifestylových magazínov, prešla titulmi ako sú Elle či InStyle, aktuálne ju môžete čítať v Harper’s Bazaar. Najradšej píše o tom, čo ju najviac baví: cestovanie a hľadanie tých najefektívnejších spôsobov, ako pracovať a hlavne žiť.

Je to v suchu. Prešli ste všetkými kolami pohovorov, pracovná zmluva je podpísaná a zajtra nastupujete. Samou radosťou by ste svoj úspech najradšej vykričali do celého sveta. Je ale dobrý nápad hneď túto novinku zavesiť na LinkedIn? Naopak, môže sa zamestnávateľa dotknúť, keď to tam nedáte vôbec?

S aktualizáciou profilu na LinkedIn súvisí množstvo otázok. Je lepšie preukázať pokoru a počkať, kým sa v novej práci zžijete s novým tímom a so všetkými povinnosťami? Alebo až keď sa skončí skúšobná doba? Alebo sa nemusíte zdráhať a môžete si „zmeniť status“ hneď v deň nástupu, aby ste dali najavo, ako si firmu, pre ktorú pracujete, vážite?

Oficiálne pravidlá neexistujú

Dôležité je konštatovať, že žiadne oficiálne pravidlá na to nie sú. Ak si teda o práci napíšete na svoj profil kedykoľvek, váš zamestnávateľ vám to vyčítať nemôže. Respektíve by nemal. Určitý signál o sebe mu však svojím prístupom k tejto biznisovej sociálnej sieti rozhodne dávate.

„Nevidím nič nevhodné na tom, ak si údaje na LinkedIn zmeníte hneď prvý deň v novej práci. Naopak to vnímam ako určité nadšenie. Samozrejme, pokiaľ to urobíte po pracovnom čase a nezdržuje vás to od práce,“ hovorí Martina Řehořová, HR špecialistka z BNP Paribas Cardif Services. Naopak, pokiaľ vyčkávate, dávate najavo opatrnosť či rozvahu. Ani jedno z toho však nie je nepatričné – obe možnosti sú v pracovnom svete prejavom kvality.

Skúšobná doba je istota

„Naposledy som svoju pracovnú pozíciu na LinkedIn upravila asi štvrť alebo pol roka po nástupe. Vždy ju mením, keď uplynie skúšobná doba. Až vtedy mám pocit, že sa stávam plnohodnotnou súčasťou firmy,“ hovorí Jitka Jechová, PR manažérka českého zastúpenia Toyoty.

Vyčkať do konca skúšobnej lehoty sa teda zdá byť istotou. Nikto z nás sa logicky nechce chváliť prípadným zlyhaním a zopár mesiacov práce pre akúkoľvek spoločnosť často nepovažujeme za dostatočné. Oprávnene? „Nevidím dôvod, prečo by táto informácia nemala zostať zverejnená. V prípade, že ju neuvediete v CV alebo na svojom LinkedIn profile, sa vás tak či onak bude na pohovore recruiter pýtať, čím ste sa počas tej medzery v životopise profesijne zaoberali,“ upozorňuje Martina Řehořová.

Dôležité je nezostávať len pri položke na LinkedIn, ale vyhodnotiť si, prečo spolupráca nevyšla a čo vám aj krátke dva mesiace dokázali dať. Vďaka tomu o tom neskôr na pohovore prípadne dokážete zmysluplne hovoriť.

Podľa čoho sa rozhodovať?

Záleží v podstate predovšetkým na vás. Ako už bolo povedané, aj váš prístup k LinkedIn odzrkadľuje vašu osobnosť, a tak by jeho aktualizácia mala vychádzať z vás.

Ste nadšení?

Pokiaľ to tak cítite, pokojne si pozíciu zmeňte hneď v deň nástupu či v priebehu prvého týždňa. Hovorí to o vás, akú veľkú radosť máte z toho, že ste prácu získali, i to, že budete lojálni a pyšní, že ste sa stali súčasťou práve tejto firmy. Dávate najavo, že je pre vás love brandom.

Konáte intuitívne?

Potom si zrejme profil upravíte vtedy, keď budete cítiť, že ste sa rozhľadeli a konečne ste pre firmu prínosom. Alebo to urobíte, keď dostanete prvú pochvalu či poďakovanie od nadriadených. Alebo keď si jednoducho uvedomíte, že to bola správna voľba, že vás práca baví, naplňuje a je to presne to, čomu sa v budúcnosti chcete venovať.

Ste skôr opatrní?

V tom prípade asi počkáte na oficiálne znamenie, že s vami firma počíta. Najčastejšie je to práve prekonanie skúšobnej doby. „Všeobecne si myslím, že pokiaľ je človek na LinkedIn aktívny, táto informácia sa štandardne zverejňuje v prvých troch mesiacoch po nástupe,“ dodáva Martina Řehořová.

Záleží na odbore a type pozície

„Veľa záleží na tom, na akú pozíciu nový zamestnanec nastúpil. Pokiaľ totiž ide o prácu, v prípade ktorej hneď od začiatku vystupuje v mene spoločnosti, alebo dokonca pracuje s LinkedIn na dennej báze, typicky v odbore HR alebo v marketingu, je vhodné si informáciu pridať na profil hneď v prvých dňoch,“ upozorňuje Řehořová.

Dodáva zároveň, že pre pozície na rôznych úrovniach manažmentu je bežnejšie používať LinkedIn nielen náborovo, ale aj ako nástroj na propagáciu firmy, zdieľanie profesijných aktualít a podobne. „Potom má zmysel si informáciu o zmene zamestnania aktualizovať čo najskôr,“ radí HR špecialistka.

Toto nerobte

Snáď jediným pravidlom, ktorým je vhodné sa riadiť, je neaktualizovať si pozíciu hneď, len čo vám zavolajú, že vás berú. „Nie je vhodné aktualizovať si pozíciu ešte pred nástupom. V tom čase človek ešte nie je oficiálne zamestnancom spoločnosti a zároveň presne nevie, čo sa vo firme deje a ako to tam funguje,“ hovorí Martina Řehořová.

Diskrétnosť je na mieste aj z dôvodu, že ten, kto bol na pozícii pred vami, môže z rôznych dôvodov dostať výpoveď až v poslednej chvíli. Bolo by teda veľmi hlúpe, keby sa o nej dozvedel z vášho LinkedIn profilu. Nie je to úplne fér ani voči firme, z ktorej odchádzate. To isté pritom neplatí len o platforme LinkedIn, ale o všetkých sociálnych sieťach.

Čo v prípade, keď som freelancer?

Úplne inak k sieti LinkedIn často pristupujú freelanceri. Je to logické, pretože väčšinou pracujú pre niekoľko firiem súčasne, nemajú žiadnu skúšobnú dobu a objem aj miera ich spolupráce je rôzna.
Aj v tomto prípade sa ľudia delia prinajmenšom na dve skupiny. Prví sú pyšní, že „ulovili“ zaujímavú firmu, a tak si ju dajú na LinkedIn hneď pri prvom spoločnom projekte, bez ohľadu na to, že šlo o veľmi malú a jednorazovú zákazku. Tí druhí sa, naopak, obávajú, či je adekvátne mať firmu na LinkedIn, keď nie sú oficiálnymi zamestnancami.

„Ak ide o dlhodobú spoluprácu, ktorú má zmysel na profile zmieňovať, nevidím dôvod, prečo sa zdráhať,“ odpovedá na tieto obavy Martina Řehořová.

Kľúčové je zrejme pristupovať k veci logicky, s rozvahou, ale i so zreteľom na svoju aktuálnu situáciu. „Obvykle by som asi tak rýchlo nereagovala, ale keď som sa teraz dostala k jednej zaujímavej spolupráci, dala som si ju na LinkedIn prakticky okamžite s nádejou, že možno prinesie ohlas i nejaké ďalšie zákazky,“ hovorí novinárka na voľnej nohe Anna Nosková, ktorá pre krízu koronavírusu prišla o niekoľko projektov.

Prečo by mal byť profil aktuálny?

Stále nemáte istotu, či je vlastne potrebné si účet na LinkedIn aktualizovať? Tým skôr, keď práve žiadnu prácu nehľadáte? „Profil na LinkedIn je dobré udržovať z niekoľkých dôvodov. Predovšetkým – udržujem si vďaka nemu profesijné kontakty. Tieto kontakty uverejňujú na sieti zaujímavé články, ktoré ma môžu motivovať. Môžem tu zároveň sledovať konkrétne spoločnosti, profesijné skupiny a inšpirovať sa. V neposlednom rade mám možnosť zdieľať informácie alebo propagovať značku svojho zamestnávateľa, informovať o voľných pracovných pozíciách medzi svojimi kontaktmi. Vďaka LinkedIn môže každý zamestnanec rozvíjať takzvaný employee branding spoločnosti,“ popisuje odborníčka.

Na sieti LinkedIn sa môžete zároveň podeliť o svoje čiastkové úspechy, zaujímavé články či úvahy, a tak môže fungovať nielen ako vaše online CV, ale aj ako náhrada za váš osobný web.

Aj mlčanie je informácia

Okrem toho tým ušetríte prácu práve HR špecialistom, ktorí sa vám zároveň niekedy v budúcnosti môžu hodiť. Ak vás totiž oslovujú kvôli nejakej konkrétnej pozícii, ktorú ste ale už pred polrokom opustili, zbytočne tak vy i oni strácate čas zbytočnou komunikáciou.

Aj neaktualizovanie profilu na LinkedIn je informáciou – možno si stránku neaktualizujete preto, že ste so svojou súčasnou situáciou nespokojní, a tak nemáte chuť to tam zaznamenávať. A hoci to tak možno vôbec nie je, neplatné informácie zvádzajú k tomu, aby si to o vás ostatní mysleli.

Preložila Zita Mudráková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začnite odoberať novinky a nechajte si posielať inšpiráciu každý týždeň.

Máte novú prácu! Kedy je vhodný čas napísať to na LinkedIn?