Dostali ste prácu po známosti? Takto sa vyhnete škatuľkovaniu

21 sept. 2020

5min

Dostali ste prácu po známosti? Takto sa vyhnete škatuľkovaniu

Schopnosti a kvalifikácia sú kľúčovou súčasťou budovania kariéry. To, koho poznáte, vám môže občas na dnešnom súťaživom trhu práce pomôcť nájsť zamestnanie. Pomoc od priateľov, rodiny či bývalých spolužiakov bežnou praxou medzi ľuďmi, čo hľadajú prácu. Musíme vás však varovať. Ak nechcete byť v novej práci vnímaní ako „tí, čo im prácu dohodil známy“, musíte ovládnuť umenie diplomacie v komunikácii s novými kolegami. Či už za vás niekto orodoval, alebo vás zamestnali na základe referencií od tých správnych ľudí, ponúkame vám 5 rád, ako vykročiť v novej dohodenej práci tou správnou nohou.

1. Otvorene priznajte situáciu

Vďaka kancelárskym klebetám je isté, že vaša spojka skôr či neskôr vypláva na povrch. Ubezpečte sa, že klamlivé reči ohľadom toho, ako vás zamestnali, vyvrátite skôr, než spôsobia škodu. Zistite si u vedenia, či by boli ochotní zverejniť niektoré konkrétne detaily o tom, ako prebiehal proces vášho zamestnávania.

„Bola som na stáži v bývalej firme. Mala len 20 zamestnancov a všetci vedeli, ako som sa k pozícii dostala, pretože im to na začiatku oznámili,“ hovorí Lenka. „Jeden z dvoch šéfov bol bratranec môjho priateľa. Koncom stáže mi ponúkli zmluvu na šesť mesiacov a následne aj na neurčitú dobu, takže kolegovia mali dosť času zvyknúť si na mňa. Napriek tomu som však dostala prezývku ‚miláčik kanclu‘, volali ma tak každý deň a ja som na to odpovedala s nutnou dávkou humoru.“

Ak pred vaším príchodom nebola objasnená vaša situácia, predstavte sa tak, že vysvetlíte, ako ste prácu dostali, no nezabudnite spomenúť ani svoju motiváciu a záujem o pracovné miesto.

2. Nepriťahujte na seba pozornosť

Keď príde na budovanie vzťahov s novými kolegami, očakávajte, že si vás potrebujú oťukať. Ak vám kontakty pomohli urýchliť proces prijímania, možno už o vás budú vedieť. Budete si potom musieť získať ich dôveru tým, že dokážete, čo viete. Buďte príjemní a slová voľte opatrne. Trocha pokory dokáže spraviť zázraky. Ostatní možno budú interpretovať nadbytočné sebavedomie ako symptóm privilegovanosti. Bez zbytočného zachádzania do extrémov sa snažte byť úprimní a priateľskí.

Čo sa týka slobody slova, berte na vedomie, že sa o vás kolegovia budú zo zvedavosti zaujímať, takže pozor na to, čo poviete. Ľudia budú hľadať akékoľvek náznaky toho, že tam nepatríte a že ste tam len preto, že niekoho poznáte. Dokážte im, ako veľmi sa mýlia.

Namiesto rozprávania o predošlých úspechoch v iných firmách či tímoch dokážte svoju hodnotu priamo pred nimi, v prítomnosti. Zároveň sa ubezpečte, že o svojom predošlom zamestnávateľovi hovoríte vždy len v dobrom. Aj keď bola pre vás práca v predošlom zamestnaní výzvou, buďte diskrétni, aby ste nepôsobili ako niekto, kto potreboval utiecť zo zložitej situácie.

Toto tiež platí aj o akýchkoľvek potenciálnych konfliktoch, ktoré v novej firme spozorujete. Nedržte nikomu stranu a zotrvajte v neutrálnej pozícii, aby vás neobvinili z donášania – v tomto prípade z donášaniu človeku, ktorý vám otvoril do firmy dvere.

Pamätajte, že známosťami na pracovisku ľudia často opovrhujú. Vybudovanie pevných pracovných vzťahov neznamená, že o sebe odhalíte množstvo osobných detailov, emócií a problémov. Hovorte radšej o bezpečných témach, hľadajte, čo máte spoločné, aby konverzácia plynula hladko. Poskytnite im dôvod na to, aby vás videli v novom svetle, namiesto toho, aby vás obvinili z nepotizmu.

3. Prejavte skutočný záujem

Ak sa vám podarilo získať stáž za pomoci kontaktov vo vnútri firmy, a to najmä u niekoho z vedenia, možno vaši kolegovia nečakali, že im pribudnete do tímu. Je možné, že vás nebudú považovať za zásadnú súčasť tímu. Mohli by sa cítiť neisto ohľadom toho, čo máte pre firmu robiť. Ak je to váš prípad, buďte proaktívni.

Pred vaším prvým dňom sa naučte o firme čo najviac a premýšľajte nad tým, ako môžete prispieť. Tímy ocenia, že sa skutočne snažíte a nie ste tam len preto, že niekoho poznáte. Máte k dispozícii kvantum informácií: preskúmajte webstránku, články o firme, oslovte človeka, čo vám dopomohol k zamestnaniu, aby ste sa naučili o tom, ako veci fungujú, prípadne navštívte profil vašich budúcich kolegov a vášho priameho nadriadeného, napríklad na platforme LinkedIn.

Keď už ste tam, buďte zvedaví. Keď vám budú predstavovať firemnú štruktúru a projekty jednotlivých oddelení, pýtajte sa otázky, prejavte záujem a jasnú túžbu navštíviť jednotlivé tímy a preskúmať jednotlivé služby. Nesnažte sa vyvolať dojem, že vám už tatko či strýko všetko vysvetlil. Ak prejavíte úprimný záujem o získanie nových informácií od svojich nových kolegov, budú sa cítiť dôležito a poskytnú vám cenné rady, ktoré by ste sa pravdepodobne nedozvedeli.

4. Vytvorte si vlastnú sieť

Vytvorenie siete, ktorú tvorí viac než len jedna osoba, ktorá vám dohodila prácu, je kľúčové, pretože s touto osobou pravdepodobne nebudete spolupracovať každý deň. Pre začiatok si skúste sformulovať vlastný názor na firmu a jej zamestnancov. Je možné, že už ste si toho vypočuli dosť o tom, na koho sa môžete spoľahnúť a komu sa vyhnúť, ako aj o dlhodobejších konfliktoch a mocenských bojoch. V tom prípade sa vyzbrojte otvorenou mysľou a dajte ľuďom šancu predtým, než ich odsúdite.

Aby ste si vytvorili vzťah s ľuďmi v novej firme, musíte najprv dokázať, že ste jednými z nich. Dodržiavajte zvyklosti, ktoré na pracovisku odpozorujete: prichádzajte a odchádzajte spolu s ostatnými, obedujte so svojím tímom a choďte na prestávky na kávu s ostatnými, aby ste s kolegami utužili vzťahy.

Zaujímajte sa o každého jednotlivo, čím si s kolegami vytvoríte silnejšie väzby. Môže to byť spočiatku namáhavé, ale prekonanie ostychu či strachu, že nespĺňate očakávania, vám pomôže zblížiť sa s ostatnými. Možno vám to bude pripadať staromódne, ale naučte sa mená svojich kolegov čo najrýchlejšie. Môžete tiež skúsiť prelomiť ľady s kolegami tak, že sa s vami podelia o svoje skúsenosti. Keď už sa budete cítiť bezpečne, opýtajte sa ľudí v tíme, či by s vami nechceli ísť na obed. Obedové prestávky sú klasickým spôsobom, ako spoznať jedinečnosť firmy a pozhovárať sa o záujmoch, ktoré sa netýkajú len práce. Vytvorte si vlastné väzby. To vám pomôže cítiť sa, ako keby ste tam patrili, a ostatní sa pri vás tiež uvoľnia. Takto vytvoríte dlhodobé vzťahy založené na dôvere s ľuďmi, ktorí vás ocenia za to, kým ste, a nie za to, koho poznáte.

5. Dokážte, že si svoje miesto vo firme zaslúžite

Len preto, že vám niekto pomohol získať prácu, neznamená to, že vám chýbajú potrebné schopnosti a kvalifikácia. Musíte ostatných presvedčiť, že si miesto nielen zaslúžite, ale plánujete sa vo firme dlhodobo vyvíjať.

Juraj je toho príkladom. Jeho kontakty mu pomohli dostať sa do audiovizuálneho priemyslu, kde vedel, že svoje neskutočné šťastie potvrdí aj svojimi schopnosťami a vybuduje si solídnu kariéru: „Keď som mal 25, začal som pracovať pre audiovizuálny sektor, zatiaľ čo som pracoval v odvetví hudobného priemyslu. Nemal som ani titul, ani skúsenosti, ale už dlhšie som sa pohrával so softvérom na strihanie filmov, ktorý vyšiel len krátko predtým a ešte nemal veľa používateľov. Sesternica pracovala ako manažérka produkcie pre štúdio, ktoré používalo rovnaký softvér. Prihovorila sa za mňa a podarilo sa jej dostať ma na stáž. Potom som však musel dokázať, že mám na viac, a zostal som tam až 10 rokov!“

Áno, jeho sesternica sa za neho prihovorila, ale Juraj bol zodpovedný za to, aby dokázal, že jej intuícia neklamala. Inými slovami, Juraj chopil šancu za pačesy a už sa jej nepustil.

Anna nám zas porozprávala o tom, ako jej sestru zamestnali tiež na základe kvalifikácie. „Dostala prácu vďaka dobrým kontaktom, ale spravila to ‚premyslene‘,“ popisuje. „Rodinný priateľ mojich rodičov si založil cestovnú kanceláriu. Jej CV dal svojmu oddeleniu ľudských zdrojov a zároveň priznal, že je to rodinná známa, ale že to vôbec nie je dôvod na to, aby ju zamestnali. Ukázalo sa, že jeden z členov tímu už s ňou v minulosti pracoval, a bol rád, že ju vidí znova. Takže áno, mala dobré kontakty, ale v skutočnosti sa za ňu najviac prihovorili jej schopnosti.”

Dobre rozbehnutý networking vytvára priaznivú atmosféru pre vás aj pre osobu, ktorá sa za vás prihovorila. V skutočnosti vás nikto nemusí obviňovať z toho, že ste svoje kontakty použili na to, aby ste sa dostali k práci svojich snov. Ale nezaspite na vavrínoch – prejavte vďačnosť. Či už vás zamestnali na základe referencií, alebo vďaka kontaktom na dobrých miestach, najdôležitejšie je, ako sa k novej práci postavíte vy. Keď už v ruke držíte všetky tromfy, využite ich čo najlepšie!

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.