Nedostatok skúseností: Ako si vyšperkovať CV?

17 sept. 2020

4min

Nedostatok skúseností: Ako si vyšperkovať CV?
auteur.e
Rose Costello

Editor and writer

Vytvorenie kvalitného životopisu je za každých okolností náročné. O to viac to platí v prípade, že ešte nemáte poriadne skúsenosti v oblasti, ktorá vás zaujíma. Ako sa prezentovať na papieri tak, aby ste urobili ten správny dojem?


Pochopiť, ako vybrať a zdôrazniť, čo môžete zamestnávateľom ponúknuť, je kľúčom k úspechu. To tvrdí Andrew Fennell, zakladateľ a riaditeľ portálu StandOut CV v Londýne. „Existujú spôsoby, akými predstavíte svoju cenu a potenciál,“ tvrdí. Berie do úvahy vzdelanie, stáže a iné typy skúseností, ktoré si priorizujete na základe vlastného rozhodnutia. Ponúkame vám jeho najlepšie rady.

Uvedomte si, čo sa od vás očakáva

Poriadne si preštudujte inzerát a zohľadnite všetky detaily, ktoré vám napovedia, akého kandidáta firma hľadá. Potom na všetky určitým spôsobom reagujte vo svojom životopise. „Uistite sa, že vaše CV presne reaguje na inzerát,“ objasňuje Fennell. Prečítajte si sekciu „O nás“ na firemnej webstránke. Umožní vám to pochopiť, akú má daná firma „pracovnú etiku, klientov a zamestnancov,“ dodáva. Realitný gigant JLL má napríklad na svojej webstránke napísané: „Veríme v tímovú prácu“. Kandidáti spravia dobre, ak svoju schopnosť pracovať v tíme spomenú vo svojom CV.

Držte sa jednotného formátovania

Ak sa hlásite na kreatívnu pozíciu, napríklad na pozíciu grafického dizajnéra, pustite uzdu fantázii a ukážte svoj talent predvedením svojej kreativity. Je to spôsob, akým už v ranom štádiu výberového procesu zažiarite (len nedopustite, aby to bolo nečitateľné). Iné druhy zamestnania túto kreativitu nevyžadujú, a preto radšej zvoľte tradičný typ životopisu. „Žiadne obrázky, logá či iné dizajnové prvky,“ upozorňuje Fennell. „Keď píšete svoje CV, je dôležité vytvoriť jednoduchú čitateľnú štruktúru pomocou krátkych, výstižných odstavcov a tematických bodov. Nikto nemá čas ani chuť na čítanie dlhých textov.“

Spomeňte najmä svoje vzdelanie

Ak je to relevantné, začnite popisom svojho najvyššieho dosiahnutého stupňa vzdelania a toho, čo ste sa naučili. Zvážte, či spomeniete aj svoju diplomovú prácu a zručnosti, ktoré ste nadobudli počas jej písania.

Zdôraznite relevantné schopnosti

Máte vodičský preukaz? Ste talentovanými programátormi? Rozprávate plynulo po francúzsky? Umiestnite informácie o svojich zručnostiach na príhodné miesto. Môže vám to poskytnúť výhodu oproti ostatným, ktorí iba spĺňajú kvalifikačné požiadavky.

Opíšte svoje koníčky

Ste hviezdou behu na dlhé trate? Ste kapitánom tímu v rugby? Dokončili ste triatlon? Pre vás sú to možno koníčky, ale potenciálnemu zamestnávateľovi dokazujú, že máte kvality ako tímoví hráči, ste súťaživí a spoľahliví. Nepíšte vágne „čítanie, cestovanie, prechádzky“. Buďte špecifickí. Novinárka, ktorá bola zároveň inštruktorkou jogy, zistila, že editor, ku ktorému prišla na pohovor, sa veľmi zaujímal o jej druhé povolanie. „Skvele sme sa porozprávali a myslím, že to, že som to spomenula vo svojom životopise, mi pozíciu následne zaručilo,“ povedala.

Kompenzujte nedostatok skúseností

Netrápte sa nedostatkom skúseností v oblasti, o ktorú sa uchádzate. Môžete to kompenzovať zdôraznením iných:

  • Ak máte vysokoškolský diplom, môžete spomenúť schopnosti, ktoré ste získali počas svojich štúdií, ako napríklad efektívnu komunikáciu či schopnosť organizácie. Nezabudnite ich zohľadniť v súvislosti so špecifikáciami konkrétnej pracovnej ponuky a toho, čo chce vedieť personalista. Skvelým spôsobom je pripomenutie si osnovy vašej diplomovky. Fennell spomína ako príklad Emily, ktorá nedávno získala titul zo žurnalistiky. „Emily nemala veľa skúseností so stážami, takže bolo dôležité spomenúť skúsenosti, ktoré získala počas štúdií.“ Keď získavala zdroje k svojej diplomovej práci, Emily kontaktovala niekoľko politikov a novinárov a získala tak cenné kontakty. „Skutočnosť, že s nimi viedla rozhovory a vybudovala si kontakty, dokazuje, že má žurnalistický talent, a to jej veľmi pomohlo v rýchlom získaní práce,“ spomína Fennell.
  • Ak chcete zmeniť kariéru, píšte o zodpovednosti, ktorú ste mali vo svojej predošlej práci, a ako by ste svoje terajšie schopnosti využili v novej pozícii. „Hovorte o osobnostných vlastnostiach, ktoré vás činia zamestnateľnými, a o tom, ako ste ich využili k rastu predošlej firmy,“ vysvetľuje Fennell. Spomína si na príbeh lekárničky, ktorá sa v tridsiatke rozhodla, že sa chce venovať PR: „Tieto dve povolania spolu zdanlivo vôbec nesúvisia. Jej predošlá práca jej však umožnila vykonávať množstvo výskumov, čo je pre zamestnancov v PR úžasnou výhodou, a tak to spomenula vo svojom CV. Je to úžasný príklad prenosných schopností. Vďaka svojej predošlej kariére sa mohla zamerať na PR vo farmaceutickom priemysle, čo jej zmnohonásobilo šance na získanie práce snov.“
  • Ak dobre pracujete v tíme či skupine, premýšľajte o prípadoch, kedy ste tak pracovali na univerzite. Fennell ponúka príklad študenta marketingu, ktorý sa hlásil na svoju prvú stáž. „Práve skončil svoj prvý rok štúdia a nemal žiadne skúsenosti, ale vedel sa vyjadrovať a mal dostatok sebavedomia. Vždy perfektne zvládol rozprávať za svoj tím a počas jednej konkrétnej prezentácie v škole nahradil spolužiaka, ktorý zamrzol od trémy. Keďže bol o téme dobre informovaný, vedel na konverzáciu plynulo naviazať.“ Spomenul túto situáciu vo svojom životopise a dokázal tak potenciálnym zamestnávateľom, že je tímový hráč, má sebavedomie a má vyjadrovacie schopnosti.
  • Ak máte iné silné osobnostné črty, napríklad výdrž či asertivitu, mali by ste vysvetliť, za akých okolností ste ich využili. Ak sa vám napríklad podarilo získať víkendovú brigádu počas pandémie tak, že ste otravovali vo svojom lokálnom bistre, uveďte to aj v životopise. Spravte krok naviac a ukážte zamestnávateľom, že viete makať a ich firmu obohatíte,“ radí Fennell.
  • Zdôraznite akékoľvek dobrovoľnícke aktivity, ktorým sa venujete, pretože to dokazuje, že sa nebojíte zodpovednosti navyše a nemáte problém pracovať s novými ľuďmi. „Väčšina dobrovoľníckych aktivít stojí za zmienku,“ tvrdí Fennell. „Pracovali sme s klientom, ktorý pôsobil ako dobrovoľník vo svojej farnosti počas Vianoc. Robil dobročinnú zbierku pre sociálne slabšie deti. Zamestnávateľovi to poskytne pohľad o vašich hodnotách a dokazuje to, že sa nebojíte nájsť si čas a úsilie naviac, keď ide o vašu vášeň. Zamestnávateľov to presvedčí, že to isté im môžete poskytnúť aj ako zamestnanci.“

Doprajte si čas… bude to stáť za to

Možno bude chvíľu trvať, kým prídete na všetky svoje pozitívne vlastnosti. Stojí to však za to, pretože tieto skúsenosti dodávajú vášmu životopisu hĺbku a pestrosť. Práve vďaka tomu získate pozíciu, po ktorej túžite.

Les thématiques abordées