Europass: CV, ktoré uľahčuje žiadosť o prácu v Európe

18 déc. 2019

3min

Europass: CV, ktoré uľahčuje žiadosť o prácu v Európe

Už mesiace hľadáte profesijnú výzvu a konečne ste ju našli. Je to vaša práca snov: pozícia manažéra vo firme v Nemecku, s platom takým vysokým, ako ste ani nedúfali, a ešte k tomu s možnosťou povýšenia. Jediný problém je, že nemáte poňatie, ako sa o túto prácu uchádzať. Ako má vyzerať vaše CV? Čo presne chcú vidieť nemeckí zamestnávatelia v motivačnom liste? Aby Európska únia zodpovedala vaše otázky, vytvorila Europass: sériu dokumentov, ktoré vám umožnia podeliť sa o vaše skúsenosti a kvalifikáciu na trhu práce vo všetkých európskych krajinách. Welcome to the Jungle sa na tieto dokumenty pozrelo zblízka, zhodnotili sme plusy aj mínusy a vieme, ako si Europass vytvoriť.

Je to celé o štandardizácii

Cieľ Europassu je jasný: podporovať kariérnu mobilitu všetkých ľudí v rámci krajín EÚ a vytvárať tak spoločné štandardy pre hľadanie práce. Vďaka Europassu môžu uchádzači jasne a transparentne predstaviť svoje zručnosti a kvalifikácie všetkým európskym zamestnávateľom. Sú to dokumenty na úrovni Spoločného európskeho referenčného rámca, čo by malo pomôcť najmä uchádzačom, ktorí hľadajú pracovnú pozíciu v zahraničí. Napriek tomu vytvorenie Europass CV nie je len záležitosťou zamestnania v zahraničí. Môžete ho použiť aj pri hľadaní práce doma.

Čo obsahuje Europass?

Hoci je váš životopis dôležitou súčasťou Europassu, nie je to to jediné vo vašom profile. Europass tvorí päť dokumentov. K prvým dvom získate prístup na stránke Cedefop, teda na stránke Európskeho strediska pre vývoj odborného vzdelávania.

  • Curriculum vitae. Prednastavený formát CV tvorí sedem častí. Umožňujú vám zahrnúť všetky informácie, ktoré v podobných dokumentoch zvyčajne nachádzame: osobné informácie, pozíciu, o ktorú sa uchádzate, profesionálne skúsenosti, vzdelanie a vyučenie, zručnosti a dodatočné informácie (publikácie, prezentácie, projekty, ocenenia, vyznamenania, odporúčania), a prílohy.

  • Jazykový pas. Táto pomôcka vám pomôže kriticky zhodnotiť vaše jazykové schopnosti a kvalifikácie. Máte za sebou intenzívny kurz portugalčiny? Presne toto je miesto, kde sa tým môžete pochváliť!

O ďalšie tri dokumenty musíte zažiadať relevantné vzdelávacie a vyučovacie autority:

  • Europass mobilita. Boli ste internistom, dobrovoľníkom, alebo ste na semester odišli do zahraničia a chceli by ste formalizovať zručnosti, ktoré ste nadobudli? Môžete kontaktovať organizáciu, ktorá vás na cestu vyslala, a požiadať o tento dokument.

  • Certifikačný doplnok. Je určený pre tých, ktorí majú odborné vzdelanie. Náboroví pracovníci tak získajú informácie o zručnostiach, ktorými disponujú jednotlivci s certifikátmi odborného vzdelania. Môže to znamenať obrovskú podporu vášho hľadania práce v zahraničí.

  • Doplnok diplomu. Rovnako ako certifikačný doplnok, aj toto je popis zručností, ktoré získajú tí, ktorí vlastnia diplomy z inštitúcií vyššieho vzdelania. Doplnok získate tak, že kontaktujete vzdelávaciu inštitúciu, ktorá vám vydala titul.

Aké sú výhody Europassu?

Podľa Cedefon, od ich vzniku v roku 2005 bolo vytvorených už 130 miliónov Europassov. Aj keď sú stále relatívne neznáme širšej verejnosti, dokumenty Europass sú rozpoznávané všade v Európe. Europass môžete použiť až v 34 európskych krajinách (toto číslo zahŕňa krajiny EÚ, ako aj členov Európskeho združenia voľného obchodu vrátane Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska).

Navyše, šablóna tohto CV a iné Europass dokumenty vám umožnia vyplniť svoj profil do najmenších detailov a môžete k tomu pridať aj ďalšie dokumenty, ktoré váš profil posilnia (certifikáty, odporúčania atď.) Najväčšia výhoda? Celý tento proces je zdarma. Jediné, čo je potrebné, je zhromaždiť svoje dokumenty online (CV a jazykový pas) a kontaktovať relevantné autority, aby ste získali Europass mobilitu, certifikačný doplnok a doplnok diplomu.

Aké má Europass obmedzenia?

Aj keď iniciatíva Europass ponúka mnohé výhody, proces neumožňuje priveľkú originalitu. CV šablónu nie je možné zmeniť a musí byť použitý relatívne jednoduchý formát z webovej stránky. Pre mnohé profesie to nemusí byť problém. Môže to však byť prekážka pre pracovné odvetvia, ktoré vyžadujú určitú úroveň kreativity, ako napríklad grafický dizajn alebo komunikácie. Pre tieto druhy zamestnania sa často odporúča vytvorenie originálneho CV, aby ste pritiahli pozornosť zamestnávateľa a predviedli svoje kreatívne schopnosti. V tomto prípade je lepšie použiť svoj vlastný životopis.

Ako vytvoríte Europass CV?

Vyhľadajte stránku Cedefop, kde si môžete vytvoriť CV online pomocou šablóny. Nájdete tam aj odporúčania a návody, ktoré vám pomôžu vyplniť detaily a správne dokument naformátovať. Stojí za povšimnutie, že CV editor je dostupný v 28 jazykoch, čo vám umožní hlásiť sa o pracovné pozície po celej Európe. Čo sa týka sprievodného listu, čo najviac ho prispôsobte pozícii, o ktorú sa uchádzate. Chýba vám inšpirácia? Online editor vám poskytne hneď niekoľko nápadov na to, ako by mala štruktúra dokumentu vyzerať!

Aj keď dokument nie je úplne uspokojivý (formát CV je možno príliš jednoduchý), je to nástroj, ktorý je nutné vziať do úvahy, keď hľadáte prácu. Najmä preto, že Európska komisia hľadá stále ďalšie cesty, ako tento proces digitalizovať. Ktovie? Možno vytvorí novú platformu, niečo ako LinkedIn, pre hľadanie práce v Európe.

Zdroj: WTTJ

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.