Motivačný guru aj lúzer… 10 profilov, ktoré nájdete na LinkedIn

14 avr. 2020

3min

Motivačný guru aj lúzer… 10 profilov, ktoré nájdete na LinkedIn
auteur.e
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Natrafíte tu na človeka s takým vyšperkovaným CV, až sa čudujete, že nekandiduje na prezidenta. Potom je tu ten, ktorý ospevuje svoje produkty ako predavač na trhu („Moja e-kniha je fakt výnimočná!“). Vitajte na pestrom fóre s viac než 600 miliónmi užívateľov… vrátane zopár excentrických čudákov. LinkedIn: to najlepšie, to najhoršie alebo to najvtipnejšie.

(Poznámka: Akákoľvek podobnosť so skutočnými osobami, či už mrtvymi, alebo živými, je čisto náhodná. Alebo aj nie.)

Tí, ktorí si CV trochu neúmerne prilepšili (a je to vidno)

Svoju kariérnu históriu popisujú podobne, ako keby sa ocitli v relácii, v ktorej prerábajú domovy – plátajú diery v CV a svoje skúsenosti opracovávajú šmirgľom. „Finančný riaditeľ štruktúry priestorového rozvoja“? Nenechajte sa oblafnúť. Všetci dobre vedia, že len spravovali kasu miestnej charite. Ich kariérna cesta je plná zveličení. A je to také zrejmé, až je to na smiech. V skutočnosti sú však takíto ľudia skôr nadšení než nafúkaní. Ich cieľ? Získať viac než 500 kontaktov. Čo je, mimochodom, aj dôvod, prečo si vás pridali.

Tí, ktorí si myslia, že sú motivační guru

Na Vianoce dostali dve knihy o sebarozvoji a videli všetky časti TED Talk o pozitívnom manažmente, ktoré existujú. To, o čo sa majú chuť podeliť so všetkými svojimi kontaktmi, je naozaj revolučné. Ich príspevky sú často sprevádzané nesúvisiacou fotkou s otrepanou frázou, napríklad: „Nie je dôležitý cieľ, ale cesta samotná.“ Od tohto momentu si na profil pridali pár extravagantných popisov svojej osoby: „Michal Langer. Účtovník/Neúnavný mysliteľ/Oduševnený karierista.” Medzi všetkými týmito životnými pravdami však možno nájdete jednu, ktorá vám naozaj pomôže zmeniť pohľad na svet.

Tí, ktorí sú najhlučnejší

Všetci sme zažili suseda, ktorý sa sťažuje na miestnych faganov, autobus, ktorý meškal dve minúty, alebo na dážď uprostred júnového popoludnia. („Už nemáme ročné obdobia a na vine sú ilumináti!“) Odkedy však majú vysokorýchlostný internet, dostali sa oveľa jednoduchšie do priameho kontaktu s väčším publikom a šíria tak svoju zlú náladu (spolu s odkazmi na svoje konšpiračné teórie). Sú to králi rýchlych a zúrivých správ. Vždy si nájdu čas napísať vlastné rozhnevané príspevky. Parlamentné voľby, koronavírus, obchody zavreté cez sviatky… zoznam tém, ktoré ich vedia rozzúriť, je naozaj dlhý, pestrý a nekonečný!

Tí, ktorí si myslia, že sú na Tindri

Ešte nenašli tlačidlo „super like“, ale evidentne im veľmi chýba. Ich neohľaduplnosť pre nich z LinkedIn robí nákupné stredisko lásky (a sexu). „Vedeli by ste mi zohnať pol tucta pekných dievčat na stáž, prosím? Vďaka.“ Je to v konečnom dôsledku vaša chyba. Vy ste ich zaujali tým nehanebným zdôrazňovaním svojich schopností v oblasti projektového manažmentu, ovládaním Excelu a rečníctva. Ako sa opovažujete!

Tí, ktorí sa delia o celý svoj životný osud

Títo ľudia si nemyslia, že sú na Tindri, ale na Facebooku. Vo svete jasne proaktívnych podnikavcov sa so všetkými ochotne delia o každý dôležitý moment (teda aspoň v ich meradle) zo svojho profesionálneho a osobného života. Používajú a zneužívajú heštegy a z každej udalosti robia výnimočný zážitok. Akákoľvek príležitosť je zároveň príležitosťou pochváliť sa aj zvyšku sveta: nová práca (#NováPrácaNovýŽivot), promócie potomka (#Hrdosť), prípadne služobná cesta v exotike (#Dreamjob).

Tí, ktorí od vás chcú odporúčanie, aj keď ste sa stretli len raz v živote

Medzi nevyriešené záhady ľudského pokolenia patria: pyramídy, večne mladistvý vzhľad Brada Pitta a žiadosť od sotva známej osoby, ktorá chce, aby ste potvrdili jej schopnosť strategického plánovania. Nielenže ste s touto osobou nikdy nepracovali, ale vlastne ani netušíte, čo znamená v jej ponímaní strategické plánovanie. To je ako používať zvýrazňovače na označenie dôležitých udalostí v diári.

Tí, ktorí vám ponúknu prácu úplne mimo vášho odboru

Takmer ste dostali infarkt: „Váš profil si prehliadol zamestnávateľ,“ naskočilo vám na LinkedIn. O pár minút neskôr… cink! „Máte novú správu.“ Čítate ju a cítite sa ako na hojdačke. Ako to, že zrovna vám so skúsenosťami len a len v marketingu pristála v schránke ponuka práce z oblasti poľnohospodárskeho inžinierstva? To je skutočná záhada. Dúfame spolu s vami, že pilota boeingu, ktorým najbližšie niekam poletíte, najali trochu serióznejším spôsobom.

Tí, ktorí si každého pridajú, ale nikoho nepoznajú

Tento človek žije v exotickej destinácii, kde ste nikdy neboli, má dosť vágny popis pracovnej pozície, asi 50 kontaktov a rozpixelovanú profilovú fotku. Podivné? To teda áno. Aj keď sa budete veľmi snažiť, sotva si môžete predstaviť, čo vlastne jeden druhému môžete poskytnúť. Prekvapenie! Je tu váš šťastný deň! Jeho zosnulý strýko mu zanechal diamantovú baňu a vôbec netuší, čo s ňou. Prečo by ju nedal práve vám? Bude vás to stáť LEN 100 eur cez Paypal. Neváhajte!

Tí, ktorí vás budú obťažovať a niečo vám neustále ponúkať na predaj

Svoje vedomosti vložili do štruktúrovaného blogu a e-knihy. Sú to cenné vedomosti koncentrované do lákavých príspevkov, napríklad: „Top 10 rád, ako lepšie predať svoj produkt.“ Spravili ste chybu a raz ste ich príspevok obdarili lajkom. Odvtedy sa voči vám postavili do útočnej pozície a posielajú vám dosť extravagantné ponuky do súkromných správ. Prečítajte si ich článok. Pridajte sa k ich skupine. Kúpte si ich e-knihu. Darujte im obličku. Prosím!

Tí, ktorí vám všetko lajkujú a komentujú

Nadšeniu týchto ľudí sa vyrovná len ich skúsený prehľad o najnovších heštegoch. Sú rýchlejší než blesk, ako prví reagujú na každý príspevok, ktorý sa im zobrazí. Sem-tam niekomu pošlú lajk, prípadne vyjadria svoju podporu a optimizmus zdieľaním príspevku. Keď zmeníte zamestnanie, sú prví, ktorí vám pošlú správu s gratuláciou. Ani vaša matka nie je na vás taká hrdá ako oni. Zo všetkých, ktorých sme spomínali, sa najľahšie nenávidia práve takíto ľudia.

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées