Ako reagovať, keď sa vás na pohovore spýtajú na predošlého zamestnávateľa?

02 ago 2020

4 min

Ako reagovať, keď sa vás na pohovore spýtajú na predošlého zamestnávateľa?
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Možno je to nepríjemná otázka, najmä ak sa vaša posledná pracovná skúsenosť neskončila dobre. Či už ste odišli sami od seba, alebo vás vyhodili, ako by ste sa mali vyjadrovať o svojom predošlom zamestnávateľovi čo najúprimnejšie a bez toho, aby ste zachádzali do zbytočných detailov a prehnanej kritiky?

Tu je päť zlatých pravidiel, ktoré vám pomôžu vykorčuľovať z nebezpečnej situácie.

1. Buďte úprimní

Či už si pravdu trochu prifarbíte, alebo priamo zaklamete, doženie vás to. Niektorí zamestnávatelia sa o kandidátoch informujú aj tak, že kontaktujú ich predchádzajúceho manažéra. Radšej buďte hneď úprimní, no zároveň taktní a diplomatickí.

Dostali ste výpoveď?

Priznajte to! Vášho budúceho zamestnávateľa nezaujíma to, kto mal pravdu a kto sa mýlil. Zaujíma ho, čo ste sa z tejto skúsenosti naučili. Pred pohovorom sa pozrite na svoju predošlú skúsenosť s nadhľadom. Spíšte si zoznam všetkých výziev, ktorým ste museli čeliť. Potom si zapíšte všetko, čo ste sa vďaka tejto skúsenosti naučili, a premyslite si, ako by ste sa k situácii postavili, keby nastala znova.

Podali ste výpoveď alebo ste museli vyjednávať o odstupnom?

Buďte priami a vyjadrujte sa o skúsenosti pozitívne. Vysvetlite, čo vás donútilo odísť a prečo ste odišli. Opíšte, akú prácu ste začali hľadať potom, čo ste z firmy odišli. Máte právo nesúhlasiť so svojím predošlým manažérom a je prirodzené, že ste proste chceli niečo iné napriek pozitívnym skúsenostiam. Toto všetko sú dobré dôvody na rozhodnutie odísť, ak ich správne vysvetlíte. Nový zamestnávateľ by nemal mať dojem, že ste neuvážení a impulzívni, preto svoje konanie dobre odôvodnite.

2. Držte sa faktov

Je lákavé odbiť otázku stručnou odpoveďou. Ale veta: „Nesúhlasil/a som s celkovou firemnou stratégiou“ nie je pre nového zamestnávateľa dostatočne dobré vysvetlenie. Vyhýbanie sa odpovedi môže vyvolať dojem, že niečo skrývate. Povedzte im preto napríklad: „Noví investori sa rozhodli pre relokáciu časti našej produkcie do inej krajiny a náhla strata neustáleho kontaktu s týmito tímami spôsobila, že moja práca ma prestala baviť.“ Ak neupresníte, prečo ste odišli, pravdepodobne sa to pokúsia zistiť od niekoho iného, napríklad od vášho predošlého manažéra či bývalých kolegov.

Buďte konštruktívni a ukážte, že ste sa vedome rozhodli odísť. Ak napríklad poviete, že hľadáte novú výzvu, ubezpečte sa, že viete vysvetliť, čo očakávate, a zdôraznite, ktoré svoje vlastnosti by ste radi posilnili.

3. Neponižujte ani neglorifikujte svojho predošlého šéfa

Čo to znamená? Potrebujete sebakontrolu a umiernenosť. Do očí bijúce zhadzovanie svojej predošlej firmy je nevhodné. Váš potenciálny zamestnávateľ si vás možno začne predstavovať, ako to isté robíte v budúcnosti jemu. Vyvoláte dojem zatrpknutosti alebo niekoho, kto nevie prijať kritiku. Namiesto toho radšej vysvetlite, čo ste sa naučili a čo očakávate v budúcnosti. Ak sa bojíte, že v deň pohovoru stratíte hlavu, pripravte si konkrétne body, vďaka ktorým sa jasne vyjadríte o tom, čo chcete, bez toho, že by ste zneli zatrpknuto. Naučte sa ich potom naspamäť a držte sa ich. Umožní vám to dokázať potenciálnemu zamestnávateľovi, že ste sa posunuli a dívate sa na vec s nadhľadom. „Môj hlúpy šéf dal moju prácu niekomu inému“ sa dá jednoducho pretvoriť na: „Ocitol/ocitla som sa v zmätenej situácii, ktorá sa stala príliš politickou. Rozhodol/rozhodla som sa preto odísť, aby som sa mohol/mohla sústrediť na vylepšovaní svojich schopností namiesto toho, aby som ostal/a v zložitej situácii.“

Ak boli vaše predošlé skúsenosti pozitívne, váš šéf bol skvelý a s bývalými kolegami ste boli výborní priatelia, máte naozaj šťastie, ale neprežeňte to s vychvaľovaním. Či už je váš entuziazmus skutočný, alebo nie, vášmu potenciálnemu novému šéfovi bude možno pripadať podozrivé, že ste také dobré zázemie opustili. Čo sa stalo? Spravili ste v nejakom projekte veľkú chybu? Boli vaše očakávania také vysoké, že ich predošlá firma nebola schopná naplniť? Mali ste premrštené požiadavky na plat? Budete spokojní v novej firme, ak ste stále naviazaní na tú predošlú? Zdôraznite preto, že teraz hľadáte niečo iné na inom mieste v inej spoločnosti.

4. Nepodceňujte sa

Toto je pasca, do ktorej ľudia často spadnú, a to najmä v prípadoch, že dostali výpoveď. Čoraz viac ľudí prepúšťajú pre nadbytočný stav, ale niekto, koho prepustili, ešte nie je nevhodný kandidát. Je len na vás, aby ste preukázali svoje schopnosti. Aj keď sa odporúča priznať si chyby potom, čo vás vyhodia, je len veľmi tenká hranica medzi sebaponižovaním a úprimnou analýzou svojich chýb. V prvom prípade to vyzerá, že trváte na odhalení všetkých svojich omylov. Dôležité je ale vysvetliť, ako a prečo k výpovedi došlo a ako budete postupovať, aby ste sa rovnakým chybám v budúcnosti vyhli.

Potrebujete poradiť? Pozrite si tento TED talk s Amy Cuddy, sociálnou psychologičkou a spisovateľkou. Vysvetľuje prepojenie medzi držaním tela, hladinou hormónov a sebavedomím. Jej „silný postoj“, ktorý by ste si mali diskrétne nacvičovať v nejakej oddelenej miestnosti či na toalete pred pohovorom, by vám mal dodať chýbajúce sebavedomie.

5. Nevenujte tejto téme prehnane veľa času

Najlepšie je počkať, kým sa zamestnávateľ sám na túto tému nespýta. Ak sa tak stane, nestrácajte čas obšírnym rozprávaním o tejto delikátnej téme. Mohlo by sa vám to vymknúť z rúk. Dlhé a vyčerpávajúce vysvetlenia mrhajú vaším vzácnym časom, ktorý by ste mohli stráviť rozprávaním o niečom inom. Navyše, zamestnávateľ môže zapochybovať o vašej schopnosti sumarizovať. Je na vás, aby ste ukázali, že vaše skúsenosti, pozitívne aj negatívne, sú minulosťou a teraz sa chcete sústrediť na budúcnosť.

Rozprávať o svojich predošlých skúsenostiach mnohí vnímajú ako najtrápnejší okamih pohovoru. Kandidáti sa na túto časť pohovoru často nepripravia a môžu preto stratiť u náborára body. Je to však jedna z kľúčových otázok pohovoru, pretože odhaľuje vašu schopnosť analyzovať realitu a pristupovať k nej s nadhľadom. Preto sa pripravte a naučte sa o tejto téme hovoriť s ľahkosťou a sebavedomím, aby ste aj najťažšiu časť pohovoru naklonili vo svoj prospech.

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo