Letos si ten bonus zasloužíte, že?

28 feb 2024

5 min

Letos si ten bonus zasloužíte, že?
autor

Asi se mezi námi nenajde nikdo, kdo by odmítl prémie v práci. Ale takové ocenění není jen o penězích. Prémie sice představuje finanční odměnu za odvedenou práci, ale může to být i motivace k podávání ještě lepších výkonů i důkaz, že si společnost váží vašeho úsilí. V českém pracovním prostředí rozlišujeme odměnu výkonnostní a mimořádnou. Mimořádné odměny nesouvisí přímo s výkonem zaměstnance, ale jsou poskytovány např. jako uznání zaměstnancovy role ve firmě nebo odměna plynoucí z jejího hospodářského výsledku. Výkonnostní neboli cílová odměna je vyplácena za splnění předem stanovených cílů.

Podle zprávy Úřadu pro statistiku práce v USA (BLS) si v březnu roku 2022 na mimořádnou odměnu sáhlo 41 % zaměstnanců v soukromém sektoru a 37 % úředníků a pracovníků státní správy. Dostupnost pracovních bonusů se výrazně liší v závislosti na odvětvích. Zpráva BLS například zjistila, že v pohostinství a službách pro volný čas dostává odměny přibližně 23 % pracovníků, zatímco ve finančním odvětví je míra odměn až 67 %. V jiné zprávě BLS z roku 2023 se můžeme dočíst, že přístup k mimořádným odměnám má 30 % pracovníků ve službách, ale až 54 % manažerů, odborníků a pracovníků v obdobných rolích v soukromém sektoru.

Jeden by předpokládal, že ti, kteří jsou oceňováni dodatečnými odměnami, pracují nejzapáleněji, ale zpráva společnosti McKinsey & Company z roku 2009 o motivování zaměstnanců tvrdí, že spousta těchto odměn generuje hlavně krátkodobou vzpruhu a může mít „nezamýšlené negativní důsledky“. Ať už jde o pracovníky v USA nebo v Česku, přiznejme si, že vidina extra výdělku je atraktivní pro všechny. I když existují osvědčenější alternativy, jak zaměstnance motivovat, pokud chce společnost maximalizovat jejich výkon i spokojenost s bonusy, musí s nimi, tj. s bonusy, umět efektivně nakládat.

Jak prémie ovlivňují naši motivaci

Odměna může být dvousečná zbraň. Kim Blueová, konzultantka, odbornice na strategii a koučka říká: „Pro některé může být odměna motivací, pro jiné je to jako házet hrách na stěnu. Pokud je zaměstnanec motivován úspěchem a uznáním, pak mu bonus udělá radost a bude ho pozitivně motivovat k dalšímu výkonu. Ne všechny ale motivují peněžní podněty a je potřeba zapojit jiné pobídky a nabídky.“

Kristen Zavová, koučka a autorka knihy Job Joy: Your Guide to Success, Meaning, and Happiness in Your Career, souhlasí, že správně fungující systém odměňování musí být v souladu s cíli zaměstnanců. „Shodují se nabízené bonusy s vašimi osobními cíli, nebo firma zavádí nesprávné pobídky, které akorát dělají dusno na pracovišti?“ ptá se Zavová. V ideálním případě má firma nastavený takový systém odměňování, který bere v potaz její zájmy, jakožto i zájmy jednotlivých zaměstnanců a týmů, čímž přispívá k soudržnému a produktivnímu pracovnímu prostředí.

Zároveň ale naše expertka dodává, že bonusy nejsou všespásné. Pokud vám pracovní pozice nebo nabízené motivační podněty nevyhovují a nejsou v souladu s vašimi potřebami, tak udělá finanční bonus jen jednorázovou parádu a namotivuje vás jen dočasně. „Ne že by peněžní podněty nefungovaly, ale nejspíš nezaručí dlouhodobou spokojenost a motivaci zaměstnanců. Ti potřebují uznání, ocenění a pocit, že jejich práce má význam a že na ni můžou být patřičně hrdí,“ dodává. V takovém případě je potřeba vytáhnout i jiná esa z rukávu.

Zavová obecně tvrdí, že „odměny odrážejí firemní kulturu, a to jak pozitivně tak negativně“. Pokud u zaměstnanců vyvolávají nezdravou soutěživost, závist a nedůvěru, tak to bude mít negativní dopad na ně, ale i na zaměstnavatele.

Obě expertky se shodují, že při rozdělování odměn je klíčová transparentnost. „Firmy by měly jasně komunikovat svoji strategii odměňování, včetně určování cílových odměn, jejich navázání na výkon zaměstnanců a celkový přístup k jejich oceňování,“ dodává Blueová. Zdůrazňuje taky, jak důležitá je diverzita a inkluze, aby nedocházelo k předpojatosti a odměny byly rozdělovány spravedlivě a odpovědně.

Jak o odměně vyjednávat

Motivační podněty jako profesní růst a pocit smysluplné práce jsou sice z dlouhodobého hlediska účinnější, ale finanční bonus nikdy neurazí. Jak si tedy vyjednat co nejlepší odměnu? Výkonnostní odměny jsou úzce spjaty s měřitelnými výkonnostními ukazateli a často nabízejí větší prostor pro vyjednávání. Na druhou stranu mimořádné odměny jsou většinou v dikci zaměstnavatele a sjednávají se při náboru, pravidelném pracovním hodnocení nebo při vyjednávání o rozšíření odpovědností zaměstnance nebo změně pracovní pozice. Ale nezoufejte, protože o všem se dá diskutovat. Za zeptání nic nedáte a my vám nabízíme návod, jak na to:

  1. Získejte přehled o struktuře odměňování
    Zavová tvrdí, že byste měli mít přehled o struktuře odměňování a rozhodování na vašem pracovišti. „Od začátku byste jako zaměstnanci měli vědět, jaké struktuře vaše odměny podléhají a co udělat pro to, abyste dosáhli stanovených cílů a byli úspěšní.“ Měli byste mít plán schválený nadřízeným a pravidelně se k němu vracet, ideálně co čtvrt roku, aby vás pak nepřekvapila nízká odměna.

  2. Správně si to načasujte
    Je třeba mít v malíku časový rozvrh odměňování. Co když požádáte o bonus a zjistíte, že jste prošvihli uzávěrku? Zavová dodává: „Měli byste vědět přesně, kdy se odměny rozdělují, a jednat zavčas. I když jsou každoroční odměny vypláceny na konci roku, jejich výše a rozdělení můžou být stanoveny mnohem dříve. Ačkoli je někdy možné odměny ještě upravit, je to nepravděpodobné.“ Zapište si důležitá data a domluvte si schůzku s odpovědnou osobou, s níž proberete zvýšení platu nebo odměny. Ideální příležitost je každoroční pracovní hodnocení nebo podobný milník.

  3. Zapojte se do dění
    Podle Zavové může vaši odměnu ovlivnit i networking a povědomí o vaší osobě. „Skutečně na tom záleží. Lidé by měli znát vaše jméno, vědět, čeho jste dosáhli a jak vaše práce ovlivnila chod společnosti,“ říká expertka. Nestačí, aby viděli výsledky, měli by si je umět spojit s obličejem a jménem.

  4. Nemyslete si, že vám jen tak spadne do klína
    Zavová doporučuje při vyjednávání o odměnách zaujmout objektivní postoj. „Neměli byste argumentovat tím, že si to přece zasloužíte. Sečteno a podtrženo, takové nároky nehrají příliš velkou roli. Otázkou je, jestli jste splnili dohodnutá očekávání,“ komentuje. Doporučuje raději se soustředit na dosažení takového výkonu, který přinese vámi očekávaný bonus. Měli byste se držet objektivních dat a skutečných výsledků.

  5. Komunikujte konstruktivně
    Pokud jste nedostali odměnu, kterou jste si podle vás zasloužili, můžete „se svým nadřízeným konstruktivně prodiskutovat, jak zajistit, aby se to příští rok neopakovalo“, vysvětluje Zavová. Je třeba mít jasno v nastavených cílech a kritériích pro získání bonusu a stanovit si transparentní očekávání do budoucna.

  6. Zjistěte, jak si stojíte
    Vždycky je dobré mít přehled o tom, jak si vedou ostatní na vaší úrovni, případně zda jim byla přidělena odměna. „Není od věci zjistit si, jak je doceněná vaše pozice napříč pracovním trhem,“ dodává expertka. Je důležité mít takové poznatky po ruce při vyjednávání odměny a pohovorech o kariérním růstu.

Na čem skutečně záleží

Peníze jsou sice důležité, ale skutečného uspokojení v práci dosáhnete jen tehdy, pokud jsou všechny aspekty vaší motivace (tj. mzda, odměny a další benefity) v souladu s vašimi hodnotami. „Úplná spokojenost znamená, že se balíček odměn ztotožňuje s potřebami zaměstnance, jako např. flexibilní pracovní doba, placené volno, příležitost k vedení vlastního týmu, příspěvky na vzdělávání nebo příplatky na wellbeing,“ vysvětluje Zavová.

Takže na co se při vyjednávání zaměřit? Naše expertka tvrdí, že na všechno: „Nejprve se zaměřte na výši platu a miřte co nejvýš. Pak přejděte k bonusům, kterými kompenzujte případné nedostatky ve výši platu nebo zvyšte celkovou výši výdělku.“ Nezapomínejte ale na to, že záleží hlavně na profesních cílech. Když budeme plnit své cíle, získáme kýženou motivaci k podávání maximálních výkonů a bude nás těšit každý další den v práci.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Thomas Decmps z Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo