6 tipů, které vám pomohou po práci vypnout

01 mar 2023 - actualizado el 01 mar 2023

3 min

6 tipů, které vám pomohou po práci vypnout

Pronásleduje vás práce na každém kroku, ať děláte, co děláte, přestože vypnete počítač a po příchodu domů necháte telefon na dně tašky? Práce, práce, práce... O ničem jiném už s rodinou ani přáteli nemluvíte, u oblíbeného seriálu přemýšlíte nad zítřejšími úkoly, před spaním si přehráváte scény z porady... Zkrátka a dobře, nedokážete vypnout. V tomto článku zjistíte, jak si práci „netahat domů“ a zapomenout na ni, jakmile za vámi zaklapnou dveře kanceláře.

Připravte si seznam úkolů na následující den ještě předtím, než odejdete z práce domů

Je půl čtvrté ráno, ležíte v posteli, váš stav hraničí s panickou atakou: Jak to proboha zítra všechno stihnete? Ráno vás čeká dvouhodinová schůze (na kterou jste si jako naschvál zapomněli udělat přípravu), musíte co nejrychleji odpovědět na ten e-mail, co vám poslal klient, a taky by to chtělo konečně dotáhnout do konce projekt, na kterém děláte už tři měsíce…

Existuje celkem jednoduchý způsob, jak si tyhle bezesné noci ušetřit: před odchodem z práce si pokaždé připravte seznam úkolů na následující den. Nic na tom není, prostě sepište všechny povinnosti, které vás ten den čekají, a odhadněte, kolik času vám zhruba zaberou. Krásně si tím vyčistíte mysl a můžete ji klidně zaměstnat něčím úplně jiným.

Vypněte si zvonění

Pokud nemáte k dispozici firemní telefon, který byste mohli jednoduše vypnout, zablokujte všechny možné přístupové cesty, aby vás práce doma nemohla přepadnout. Udělejte drastická opatření! Stačí vypnout upozornění všech aplikací, přes které by se na vás mohli kolegové obracet.

Kromě toho můžete pravidelně v určitou hodinu aktivovat tzv. „noční režim“. V tomto nastavení váš telefon nevydá naprosto žádný zvuk, kdyby se vás třeba ještě někdo pokusil kontaktovat zprávou. V naprosto nejnutnějších případech vám kolegové mohou zavolat. Používáte-li Apple, můžete využít funkci „Limity pro aplikace“. S její pomocí omezíte dobu fungování konkrétních aplikací. Když je vyčerpán stanovený limit, aplikace jako Slack, Evernote, LinkedIn nebo Gmail vám přestanou jako kouzlem narušovat život. Hned je na světě o něco krásněji.

Ať si vaši spolupracovníci nezvykají na to, že jste neustále na příjmu, přestaňte po určité hodině odpovídat na e-maily. Ostatní to rychle pochopí. Čím méně e-mailů budete po večerech rozesílat, tím méně jich bude chodit vám.

Jděte ven, na čerstvý vzduch

Není náhodou, že je zdravotní procházka nezbytnou součástí dne celé řady geniálních osobností! Podle britského psychiatra Jonathana Hobana má chůze blahodárné terapeutické účinky. Zbavujeme se díky ní stresu a odpočineme si od telefonu a ostatních technologií. Je to perfektní způsob, jak se uvolnit po náročném dni v práci! Půlhodinka chůze, ať už v ulicích města nebo mezi poli a loukami, stačí k tomu, abyste na práci zcela zapomněli. Občas můžete třeba chodit z práce domů pěšky, jestli to nemáte příliš daleko! Není nic lepšího, než když se člověk sám projde, utřídí si myšlenky, zasní se a popřemýšlí si. Proč to nezkusit?

Je libo trochu sportu?

Nikoho nebaví poslouchat, že by měl začít víc sportovat. Ale pravdou zůstává, že fyzická aktivita je jedním z nejlepších způsobů, jak si vyčistit hlavu. Už ani není možné spočítat všechny ty studie, které dokazují přínosy pohybu.

Během sportování totiž náš mozek uvolňuje endorfiny, známé také jako „hormony štěstí“, a dopamin, neurotransmiter, který aktivuje centrum odměn v mozku. Proto je pohyb tak výborným prostředkem proti stresu! Profesor Antoine Pelissolo, vedoucí psychiatrického oddělení ve francouzské nemocnici Albert-Chenevier v Créteil, říká, že blahodárné účinky jsou znatelné již v případě jedné hodiny sportu týdně a že čím pravidelněji se hýbeme, tím lépe.

Box, jóga, curling… Vyberte si sport, který vás baví a na který se budete těšit. A jako bonus se vám bude lépe spát!

Zaposlouchejte se do života jiných

Cestou domů z práce, když se nacházíte na pomezí pracovního dne a osobního života, který na vás čeká doma, si něco hezkého pusťte. Zaposlouchejte se do vyprávění o životě někoho jiného, ať už se jedná o známou osobnost nebo fiktivní postavu. Vybírat můžete z velkého množství kvalitních podcastů na nejrůznější témata: výzkum, fikce, životní styl… Ponořte se do vyprávění jiných a na práci vmžiku zapomenete! Vybírat můžete třeba z našeho seznamu nejzajímavějších podcastů české a slovenské produkce.

Stejně dobře samozřejmě zafunguje i dobrá knížka… Studie provedená na University of Sussex v roce 2009 prokázala, že četba nás nutí se soustředit a zapomenout na veškeré každodenní trampoty. Existuje snad lepší způsob, jak zapomenout na tu PowerPointovou prezentaci, kterou musíte za dva dny odevzdat, a na toho nesnesitelného zákazníka, co vám neustále volá?

Zaměstnejte své ruce

Kreativní činnosti, jako je třeba četba, nás přivádějí do stavu soustředění, v němž všechny problémy ustupují do pozadí. Vytáhněte ze skříně vodovky, zadělejte těsto na koláč nebo vezměte do ruky kytaru, na které se hromadí prach. Z náročného dne v práci zbude brzy jen pouhá vzpomínka.

A nezapomínejte čas od času nedělat nic. Nohy nahoru, však si to zasloužíte!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo