Dvojitý život: Ako sa hlásiť o novú prácu, ak už jednu máte?

20 nov 2020

3 min

Dvojitý život: Ako sa hlásiť o novú prácu, ak už jednu máte?

Už ste vo svojej práci dosiahli, čo ste mohli a chceli? Už vás projekty, ciele a kolegovia nemotivujú? V súčasnej dobe nie je práve ideálne odísť z práce skôr, než si nájdete novú, vzhľadom na to, v akom stave je trh práce. Existuje preto len jediné riešenie. Zostaňte vo svojej práci a zároveň hľadajte novú. Nezabúdajte však, že si to vyžaduje mimoriadne dobrú organizáciu. Poskytneme vám pár rád na to, ako si poradiť s touto situáciou.

Dobrá organizácia

Doprajte si čas

Intuitívne sa budete chcieť vrhnúť na hľadanie práce už počas svojho každodenného režimu. Nie je však zrovna najrozumnejšie pracovať vtedy, keď máte oddychovať. Písať motivačný list počas prestávky medzi mítingami môže byť stresujúce, ba až nebezpečné. Bola by škoda, keby vás pri tom pristihli. Miesto toho hľadajte prácu, až keď budete doma a v pokoji. Môžete sa do toho pustiť buď ráno pred prácou, večer po práci, alebo cez víkend. Nebudete tak mať pocit, že pred svojím zamestnávateľom niečo skrývate. Najlepšie bude, ak si každé ráno vyhradíte 30 až 45 minút na odpovedanie na inzeráty. Budete tak mať po zvyšok dňa voľno a aj viac energie, než keby ste sa do toho pustili večer po dlhom pracovnom dni.

Nájdite ideálne prostredie

Robí vám problém sústrediť sa doma? Nebojte sa, to nie je nič nezvyčajné. Hľadanie novej práce nie je len o tom, že rozosielate prihlášky. Je to aj o tom, že sa viete predať, a to môže vyvolať pocit neprirodzenosti. Je ešte ťažšie pustiť sa do tohto procesu, ak už prácu máte a novú nepotrebujete.

Hoci je nevhodné hlásiť sa o prácu počas pracovných dní, nič vám však nebráni ostať v kancelárii trošku dlhšie – prípadne prísť o trochu skôr ráno – a preskúmať inzeráty. Ak ešte nemáte kanceláriu otvorenú, rovnako dobre vám poslúži aj neďaleká kaviareň, kde sa budete môcť sústrediť a vyhnúť sa rozptýleniu. Nebudete tak riskovať, že narušíte svoju produktivitu či svoj pracovný deň.

Dilemy, ktorým budete musieť čeliť

Ako zvládať telefonické pohovory?

Akékoľvek hľadanie práce zvyčajne zahŕňa aj zopár telefonátov. Ak pracujete v otvorenej kancelárii, rozhodne nie je vhodné ju viac ráz za deň opúšťať, a to aj v prípade, že chcete ísť do samostatnej miestnosti či von. To platí, najmä ak je to pre vás nezvyčajné správanie. Vysvetlite preto človeku, s ktorým budete viesť pohovor, že by ste chceli, aby vám zavolal večer, prípadne skoro ráno. Táto požiadavka z vás neurobí monštrum. Zamestnávatelia vedia, že ste niekto, kto už prácu má, ste zaneprázdnení a skrátka si nemôžete vziať voľno, kedy sa vám zachce.

Kedy sa dostaviť na pohovor osobne?

Po všetkých listoch, emailoch a telefonátoch budete musieť prejsť niekoľkými pohovormi a osobnými stretnutiami. Samozrejme, nemôžete si len tak zobrať pár hodín voľna bez toho, aby ste to povedali svojmu manažérovi. Ako teda na to? Určite sa vyhnite klamaniu. Hrozí, že vás odhalia a stratíte všetku dôveru, prípadne sa strápnite pred manažérom. Najlepšie je naplánovať si všetky pohovory na jeden deň, prípadne pol dňa, na ktoré si vezmete oficiálne voľno, prípadne platené voľno. Nebudete sa tak cítiť previnilo a budete sa môcť pripraviť na pohovor s čistým svedomím. Rovnako ako s telefonátmi, dohodnite sa s novým zamestnávateľom, že pohovor budete chcieť absolvovať ráno alebo večer. Bude tomu rozumieť.

Na koho sa môžete odkázať?

Ozval sa niekto na vašu žiadosť? Gratulujeme! Teraz však od vás chcú kontakt na kolegov, s ktorými sa môžu porozprávať o vás a vašej práci. Ak váš manažér netuší, že hľadáte novú prácu, je jasné, že jeho kontakt neposkytnete. Máte v tíme kolegu, ktorý bol dlhé roky svedkom vášho kariérneho rastu? Alebo niekoho z iného tímu, s kým ste často spolupracovali a kto by vás určite chválil? Máte bývalého manažéra, s ktorým sa vám skvelo pracovalo? Presne toto sú ľudia, ktorých môžete poprosiť o odporúčanie. Buďte však opatrní, musíte im dôverovať, aby vás nebonzli.

Aký postoj zaujať?

V práci

Hľadáte nové výzvy a to je chvályhodné, ale nemusíte to rozhlásiť po celom oddelení. Rovnako by ste mali dávať pozor na to, aby to neovplyvnilo váš postoj k práci. Stále máte pracovný záväzok a neviete, ako dlho potrvá, kým nájdete novú prácu. Buďte bez výčitiek. Pamätajte, že drink s kolegami či pracovné večierky môžu byť príležitosťou k networkingu a môžete na nich získať dôležité kontakty pre svoje ďalšie hľadanie. Buďte však nenápadní.

Cez internet

Vaša online reputácia je dôležitejšia než zvyčajne. Mnohí zamestnávatelia a manažéri zamestnávajú aj pomocou sociálnych sietí. Svoj LinkedIn profil pravidelne aktualizujte a neváhajte s pridávaním nových kontaktov, ktoré každý deň stretávate. Ak môžete, požiadajte svojich bývalých kolegov o odporúčania, ktoré obohatia váš profil. Nespomínajte však vo svojom životopise, že chcete zmeniť prácu. „Aktívne hľadanie“ vzbudí pobúrenie vo vašom tíme, ako aj medzi vašimi profesionálnymi kontaktmi. Miesto toho by ste mali využiť kolónku „otvorený/á novému zamestnaniu“ na LinkedIn, ktorú uvidia len zamestnávatelia.

Keď už nájdete tú správnu príležitosť a chopíte sa svojej novej úlohy, buďte opatrní a nepredbiehajte. Než odídete, ubezpečte sa, že máte oficiálne potvrdené, že ste novú prácu dostali, napríklad podpisom novej zmluvy. Buďte profesionálni a spolupracujte so svojím tímom až do konca. Tento dvojitý život by vám mal priniesť len dobré veci. Nenechajte sa odradiť preplneným rozvrhom, sústreďte sa na budúcnosť. „Nové výzvy“ vám ponúkajú možnosť naučiť sa nové veci, tak ich využite k networkingu. Teraz je to už len na vás.

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo