Sú klamstvá v životopise zlý nápad?

14 mar 2022

3 min

Sú klamstvá v životopise zlý nápad?
autor
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Drobné zatajenie skutočností, malý podvod alebo obrovský výmysel. Vo svete, kde vládne vysoká konkurencia a vízia nezamestnanosti je desivá, sa môže zdať lákavé prikrášliť si svoj životopis a zvýšiť tým svoje šance.

Je to ale naozaj užitočné? Čo týmito praktikami môžeme získať? Čo riskujeme, ak nie sme úprimní?

Samozrejme, nie všetky upravené verzie pravdy sú rovnaké. Niektoré lži majú závažné dôsledky, zatiaľ čo iné slúžia len ako kozmetická úprava nepríjemných detailov. Poďme sa pozrieť na spôsoby, ako si svoje CV vylepšiť a aké dôsledky to môže mať.

Najčastejšie lži

Vymyslené pracovné skúsenosti

O niečo dlhšie trvanie praxe, premena stáže na zmluvu na dobu určitú, predstieranie vedúcej pozície v projekte, kde bola naša účasť len výnimočná… Ide o klasický typ klamstva, ktorý sa zdá byť bezbolestný. Veď kto si už pôjde tieto informácie overovať? Napriek tomu sú naň náborári zvyknutí. Skúmajú nezrovnalosti, porovnávajú dátumy a jednotlivé položky, navyše vedia presne, aké otázky klásť, aby si svoje pochybnosti overili. Radšej sa teda nezahrávajte s ohňom.

Fiktívne diplomy

Nejde o veľké klamstvo. Vymyslený vysokoškolský diplom, ročné manažérske MBA štúdium v zahraničí kamuflujúce rok nezamestnanosti či transformácia bakalárskeho titulu na magisterský? Vízia dostať sa na pracovný pohovor je lákavá, ale overiť si pravosť získaného diplomu je veľmi jednoduché. Stačí buď zavolať do uvedenej inštitúcie, alebo sa popýtať bývalých absolventov tejto ustanovizne. Nehovoriac o tom, že mnoho zamestnávateľov chce kópie získaných diplomov pri podpise zmluvy aj vidieť.

Deklarované vysoké jazykové kompetencie

Prekrývanie znalosti len niekoľkých slovíčok z angličtiny tzv. proficiency (pokročilou) úrovňou je tou najnebezpečnejšou lžou, ktorú si môžete vymyslieť. Vymyslieť podvod je jednoduché, no stačí jedna otázka v danom jazyku na pohovore a ste odhalení. Ak je angličtina pre túto profesiu dôležitá, ako budete klamať po podpísaní zmluvy?

Pochybné dátumy

Absencia presných dátumov týkajúcich sa pracovných skúseností je veľkou klasikou v procese skrášľovania životopisov. Napríklad: „Poverený komunikáciou v rokoch 2012 až 2014, vedúci projektu v rokoch 2015 – 2017“. Ak sa jedna pozícia skončila v júli 2014 a ďalšia sa začala v apríli 2015, medzi nimi sa v skutočnosti nachádza diera dlhej nezamestnanosti. Táto praktika síce nie je klamstvom v pravom slova zmysle, no pre rekrutérov nie je ničím novým. Dátumy by vás mohli naozaj zdiskreditovať.

Zamaskovanie zdanlivo diskriminačných informácií

Odčítanie si niekoľko rokov z veku, keď už máme vyšší vek, zmena nie vábivého mena, uvedenie bydliska bližšieho k pracovisku, prekrývanie atypickej kariérnej dráhy škrtnutím niektorých pracovných skúseností… Tieto kozmetické úpravy sú istým spôsobom pochopiteľné, pretože váš osobný život sa týka len vás a nejde o klamstvo v súvislosti s vašimi kompetenciami, ale o snahu predísť možnej diskriminácii. Ak vás ale prichytia pri čine, nepomôže vám to, pretože lož bude stále lžou.

Riziká klamstiev v CV

Z právneho hľadiska nejde o nič závažné. Iné je to v prípade, ak sa uchádzate o profesiu, pre ktorej výkon je odborná spôsobilosť nevyhnutná (napr. ošetrovateľka, právnik a podobne). To však neznamená, že nám nič nehrozí. V závislosti od rozsahu a povahy klamstiev sa budú odvíjať následky.

Zlá reputácia

V stávke je predovšetkým naša reputácia. Hoci klamať v CV je ľahké, na pohovore sa situácia mení, najmä ak má rekrutér v odhaľovaní klamstiev vysokoškolský titul. Je nebezpečné vyrobiť si zlú povesť vo svete, kde sa informácie šíria rýchlo. Samozrejme, čím väčšia lož, tým horšie následky. Ako sa vám dá veriť, ak si vymyslíte získanú odbornú spôsobilosť?

Tvrdá každodenná realita

Hoci celá CV kamufláž zafungovala dobre a prácu sa získali, prijali vás na základe klamstva. Ide o detail, ktorý nie je v každodennom živote vždy ľahké utajiť. Ako sa dá cítiť dobre v práci s vedomím, že ste sa k nej prepracovali klamstvom, ktoré možno každú chvíľu vyjde na povrch? Riskujete tým aj reputáciu nekompetentného človeka vo vašom budúcom zamestnaní, čo vás okrem pekelne zlej povesti bude stáť miesto. Ak bolo vaším cieľom zvýšiť si sebavedomie a ubaviť sa statusu nezamestnaného, vedzte, že na svete existujú aj lepšie techniky!

Klamať bude čoraz ťažšie

V anglicky hovoriacich krajinách sú kontroly životopisov častejším javom než v našich končinách. V zahraničí narastá počet pracovných agentúr, ktoré sa s prosbou o overenie pravosti údajov na životopisoch obracajú na pomoc špecializovaných firiem. Niektoré krajiny, ako napr. Francúzsko, spúšťajú digitálny systém, ktorý bude overovať pravosť diplomov. Klamať v životopise teda bude čoraz ťažšie a ťažšie…

Čo teda robiť a čomu sa vyhnúť?

Vo všeobecnosti by ste mali vyvarovať akýchkoľvek klamstiev deklarujúcich kompetencie, ktorými nedisponujete. Ak sa hráte na dobrého manažéra, treba vedieť manažovať. Ak tvrdíte, že sa vyznáte v nehnuteľnostiach, musíte sa v nich naozaj vyznať. Dôležité je, aby vaša kariéra tvorila jeden súdržný celok: vaše CV musí byť odrazom reality.

Neklamme si. Malé lži a vynechávanie určitých informácií budú beztrestne existovať aj naďalej, no je lepšie byť sám sebou a prevziať zodpovednosť za svoju kariéru a svoje chyby. Každý ich predsa má! Dokonalé CV je jednoducho podvod.

Ak vám chýba nejaká vlastnosť, ktorá je pre výkon vašej vysnívanej práce potrebná, vzdelávajte sa alebo sa vrhnite do projektov, kde potrebné skúsenosti získate. Ak za sebou nemáte štúdium na prestížnej škole, vsádzajte na svoju osobnosť, ľudské kvality, osobné projekty a skúsenosti.

V skratke, snažte sa presadiť bez klamstiev v CV. Spoliehajte sa na vaše skutočné kvality, nie na fiktívne cnosti. Týmto spôsobom budete sebaistejší a budete mať väčšie šance zabodovať na pohovore. Ak sa nakoniec na pohovore nezapáčite takí, akí ste, povedzte si, že s tým nemôžete nič urobiť a neznamená to koniec sveta.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo