Absolventská prax: 5 základných faktov, ktoré by ste mali vedieť

10 feb 2020

5 min

Absolventská prax: 5 základných faktov, ktoré by ste mali vedieť
autor
Lenka Hudáková

Lenka Hudáková je novinárka a žije v Paríži. Spolupracuje s BBC, píše tiež pre Denník SME a Denník N.

Byť čerstvo po škole so sebou prináša dávku eufórie aj pochybností. Diplom máte síce vo vrecku, ale hľadanie plnohodnotnej práce v odbore bez predošlých skúseností môže byť zložité aj zdanlivo nekonečné. Ak hľadáte spôsob, ako si tento bolestivý proces uľahčiť, stojí za to zvážiť absolventskú prax. Aj keď jej popularita už niekoľko rokov klesá - v roku 2013 na prax chodilo 9 858 absolventov oproti 4154 v roku 2018 - zostáva zaujímavou možnosťou pre všetkých, ktorí hľadajú spôsob ako naštartovať svoju kariéru.

Čo je presne absolventská prax?

Je to štátom financovaný program, ktorý umožňuje získať prvú pracovnú skúsenosť vo vyštudovanom odbore po definitívnom ukončení štúdia. Prax trvá minimálne tri a maximálne šesť mesiacov, v priemernom rozsahu 20 hodín týždenne. Je potrebné upresniť, že byť na praxi nie je to isté, ako byť radovým zamestnancom. Síce pracujete, oficiálne ste ale stále vedení ako nezamestnaní. Na absolventa sa nevzťahuje ani zákonník práce, ani minimálna mzda. Napriek tomu zostáva jednou z najlepších možností, ako sa zoznámiť s realitou povolania a odboru. Má aj mnoho ďalších výhod: umožňuje nabrať technické aj mäkké zručnosti, pochopiť fungovanie firmy alebo inštitúcie zvnútra a v neposlednom rade získať nové kontakty.

V skratke: tí, ktorých po ukončení školy hneď nečaká niekde pracovná pozícia, sa vďaka praxi môžu posunúť ďalej a nezaspať na vavrínoch.

Čo za prax dostanete?

Prax je financovaná úradom práce. Zamestnávateľa teda absolvent nič nestojí. ÚPSVaR hradí praktikantovi za vykonávanie práce mesačný príspevok, ktorý zodpovedá 65 % životného minima. To od 1. júla 2019 predstavuje 210 eur, takže absolvent na praxi dostáva mesačnú podporu v hodnote 136 eur. Samozrejme, ide o symbolickú čiastku, z ktorej sa nedá reálne vyžiť. Je preto ideálne nájsť si prax neďaleko trvalého bydliska a znížiť tak čo najviac mesačné náklady na život. Príspevok na prax sa vypláca do 15 pracovných dní po uplynutí kalendárneho mesiaca, za ktorý sa paušálny príspevok poskytuje. Absolventi majú tiež po prvých dvoch mesiacoch praxe nárok zobrať si voľno v rozsahu desiatich pracovných dní, ale pozor – ak sa to rozhodnete využiť, za každý deň voľna sa vám príspevok zníži pro rata (o príslušnú čiastku).

Pre koho je absolventská prax?

Program je určený pre všetkých absolventov stredných a vysokých škôl. Okrem toho musíte mať menej ako 26 rokov, byť maximálne dva roky po škole a nemať predtým pravidelne platené zamestnanie (za to sa považuje zamestnanie trvajúce najmenej šesť po sebe nasledujúcich mesiacov, pričom brigády nie sú zohľadnené). Tieto podmienky musíte spĺňať počas celej praxe. Niektoré pravidlá sa, naopak, zmiernili: napríklad od roku 2017 môžu absolventi opäť žiadať o prax aj v inom odbore ako v tom, ktorý vyštudovali. Ak však neplánujete pracovať v radikálne inom odvetví, je lepšie vybrať si prax v súlade s ukončeným štúdiom. Budete mať väčšiu šancu prax získať. Nehovoriac o tom, že skúsenosti budete môcť neskôr lepšie zužitkovať pri hľadaní trvalého pracovného pomeru.

Kedy je ideálny čas?

Na prax je možné ísť iba raz. Otázka správneho načasovania je preto rozhodujúca. Aby ste mohli podať žiadosť, musíte byť najmenej jeden mesiac oficiálne vedení ako nezamestnaní na ÚPSVaR. Aj keď sa prax v niečom podobá stáži, je zaujímavá práve tým, že sa dá vybaviť až po ukončení štúdia. Práve z tohto hľadiska môže byť skvelým odrazovým mostíkom. V mnohých prípadoch najímajú firmy a inštitúcie absolventov s vedomím, že sa po niekoľkých mesiacoch budú môcť stať trvalou a plnohodnotnou súčasťou tímu. Výhodou praxe je aj polovičný pracovný čas, ktorý umožňuje naďalej hľadať trvalý pracovný pomer. Ak si počas praxe nájdete prácu a rozhodnete sa do nej nastúpiť, zmluva o praxi automaticky zanikne. Aj preto sa oplatí dlho neváhať a prax si vybaviť hneď, ako je to možné.

Ako si prax vybaviť?

Prvé kroky každého absolventa musia najprv smerovať na úrad práce. Na evidenciu máte po ukončení štúdia sedem dní. Žiadosť o prax môžete prísť podať najskôr o mesiac. Tento čas môžete využiť práve na hľadanie absolventskej praxe: mnohé firmy publikujú inzeráty na svojej stránke alebo na LinkedIn, na sociálnych sieťach univerzít, ale ÚPSVaR môže tiež prax ponúknuť priamo na základe profilu a preferencií. Zmluvy a žiadosti pre absolventa aj zamestnávateľa sú dostupné na stránke ÚPSVaR. Buď podáte otvorenú žiadosť a hľadanie praxe necháte na úrad, ktorý by vám prax mal nájsť do troch mesiacov, alebo vezmete situáciu do vlastných rúk. Ako pri hľadaní práce, aj pri hľadaní praxe by sme mali byť proaktívni a nespoliehať sa len na publikované inzeráty. Ak snívate pracovať v nejakej spoločnosti, skúste im napísať a priamo sa opýtať, či je prax u nich možná. Pre zamestnávateľov je tento spôsob výpomoci bezplatný. Nikdy neviete, či sa počas mesiacov, ktoré tam strávite, neuvoľní nejaká pracovná pozícia.

Stále nie ste presvedčení?

Aj keď niektorí vyčítajú absolventskej praxi jej hybridný status a nízky mesačný príspevok, predsa ponúka nejaký štartovný bod. Tri bývalé absolventky na praxi hovoria o svojej skúsenosti:

Lenka Demková, študentka psychológie z Košíc, si našla prax po troch mesiacoch vďaka vlastnej iniciatíve. “Ako mnohí iní, aj ja som sa rovno po škole chcela najradšej zamestnať v mojom odbore na plný úväzok. Nie vždy je to možné, a preto je prax skvelým začiatkom. Od známych viem, že úrad práce ponúka nezamestnaným absolventom aj prácu mimo ich odboru, ktorú boli nútení prijať. Myslím, že je lepšie ísť na absolventskú prax v odbore, než začať pracovať v inej oblasti,” hovorí Lenka, ktorá si prax nenašla tradične cez inzeráty. “Pracovisko som si našla sama. Išlo o psychologickú a psychiatrickú ambulancia s denným psychiatrickým stacionárom, kde som ešte v rámci štúdia bola týždeň praxovať. Kontaktovala som riaditeľku, vybavila si papiere a potom som už len išla na úrad podpísať zmluvu. Aj keď som bola na absolventskej praxi, nemala som pocit, že by som vykonávala menej odbornú prácu. Fungovala som ako plnohodnotný zamestnanec. Je však pravda, že niekedy je praktikant človekom na všetko. Od známych som sa dopočula, že niektorí zamestnávatelia využívajú absolventov na administratívne práce ako kopírovanie, skenovanie a triedenie papierov. Ja som takúto skúsenosť, našťastie, nemala, ale všetko závisí od pracoviska a zamestnávateľa”, uzatvára Lenka, ktorá má už dnes svoju vlastnú psychologickú ambulanciu.”

Alena Pacherová študovala elektronický obchod a manažment v Žiline a na prax začala chodiť tri mesiace po ukončení štúdia. “Keď som po škole začala hľadať prácu, natrafila som aj na ponuku absolventskej praxe vo výrobnom závode v mojom rodnom meste. Firme som poslala životopis a keďže som spĺňala všetky podmienky, zobrali ma. Celý proces vybavovania cez ÚPSVaR trval necelé tri mesiace a v októbri som začala pracovať. Príspevok síce nebol vysoký, ale výhodou bolo, že som nemusela cestovať a platiť si nájom. Moja absolventská prax trvala šesť mesiacov. Pracovala som na oddelení zákazníckeho servisu, čím som získala skúsenosti s komunikáciou so zákazníkmi a kolegami z iných oddelení – ekonomiky, logistiky a výroby. Prešla som si rôznymi oddeleniami, od administratívy, až po výrobu. Videla som, ako funguje veľká spoločnosť. Celý proces bol previazaný informačným systémom SAP, s ktorým som sa naučila pracovať a získala som tak novú zručnosť. Na konci praxe som dostala ponuku zostať naďalej pracovať v tejto spoločnosti, čo som, samozrejme, prijala.”

Dominika Hvizdošová vyštudovala masmediálne štúdiá v Prešove a prax si našla v umeleckej galérii. “Keďže som sa chcela venovať marketingu, dostala som od galérie možnosť vyskúšať si pozíciu s týmto zameraním. Spravovala som sociálne siete galérie a aktívne sa zúčastňovala rôznych eventov, ako sú vernisáže a koncerty. Mojou úlohou bolo pomôcť zorganizovať tieto udalosti: obvolať hostí, aranžovať priestory, vymyslieť reklamu na sociálne siete. Po absolventskej praxi som si našla prácu ako produkčná, mala som teda na starosti práve organizáciu eventov. Myslím si, že mi absolventská prax v získaní môjho prvého jobu veľmi pomohla,” tvrdí Dominika, ktorá sa dnes živí ako copywriterka. “Zamestnávateľov zaujme fakt, že ste po škole okamžite siahli po možnosti nabrať praktické skúsenosti a ďalej sa vzdelávať.”

Absolventská prax prináša množstvo výhod a vybaviť ju nie je vôbec také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá. Vyhrňte si rukávy a prihláste sa na miesto, ktoré vás posunie o krok bližšie k hviezdnej kariére.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo