5 tipů pro spokojenější home office

Dec 06, 2023

7 mins

5 tipů pro spokojenější home office
author
Sylvain Guillet

Journaliste web

contributors

Je čtvrtek, tři hodiny odpoledne. Skončila vám jedna porada, tak jste šli zapnout pračku, než začne ta další. Vaše kočka se mezitím uvelebila přímo na klávesnici a vůbec jí nevadí, že jste měli zrovna rozepsaný úvod k článku o oifjfkjskztjfkjf. Ano, máte home office na plný úvazek a je to poznat. Mezi lety 2019 a 2021 se podle Eurostatu zdvojnásobil počet osob v EU pracujících z domova. Komu za to můžeme poděkovat? No přece covidu-19 (ačkoliv bychom se možná bez jeho pomoci raději obešli). Nastala velká změna v organizaci práce a zaměstnanci dnes musejí nacházet způsoby, jak se vyrovnat s novými pořádky. První měsíce na home office to ještě jde, spokojeně pracujete z gauče a na sobě máte jen župan. Ale dejte si pozor, aby se tyhle prvotní zlozvyky postupně nestaly pravidlem!

Požádali jsme Mireille Tritz Kayserovou, zakladatelku společnosti Coach’Mi a wellness koučku, aby nám prozradila pět základních tipů pro co nejzdravější práci z domova.

1. Při práci z domova dodržujte režim

Je lákavé nastavit si budík na 8.59, když máte začínat v devět, a posadit se k počítači v pyžamu. Ale je dobré si na tohle zvykat? „Hlavně si dejte pozor, ať nenajedete na režim: ‚Jsem doma, takže se nemusím nikam chystat a můžu rovnou z postele k počítači.‘ Je potřeba dodržovat určitá pravidla a chovat se disciplinovaně,“ doporučuje Mireille Tritz Kayserová. Home office by neměl fungovat jako záminka k tomu, abyste se chovali jako na prázdninách u babičky.

Lidský mozek potřebuje pravidelnost, aby si udržel ten správný směr. „Nalaďte se na pracovní režim, sepište si pevný rozvrh, ráno absolvujte veškerou hygienu, jako kdybyste šli do kanceláře, najezte se v oddělené místnosti,“ radí koučka. A jestli vám pravidelnost nevyhovuje, dělejte to třeba každý den trochu jinak, ale hlavně musíte dodržovat nějaký plán!

Zkrátka a dobře, musíte držet sami sebe na uzdě, protože „hlavním úskalím home officu je to, že se musíte naučit pracovat pod svou vlastní taktovkou,“ připomíná Mireille Tritz Kayserová. Na home officu sedí člověk sám před počítačem a stává se z něj dítě, které je v pokušení sníst všechnu čokoládu ze špajzky, když se máma nedívá. Ale když do sebe nacpe celou bonboniéru, skončí v posteli s pořádným břichabolem. Sebekázeň není překážkou, ale pozitivním pomocníkem: „Home office musíte brát jako svobodu, tedy jako výsadu, kterou je třeba respektovat,“ upřesňuje Mireille. Pokud dokážete svobodu, která vám byla dopřána, využívat ukázněně, budete z ní mít větší požitek.

2. Pracovní prostor je svatý

Ustlaná postel je fajn, ale ještě lepší je uklizená kancelář! „Uklizeno, čisto, vyzdobeno, vyvětráno, dobře vybaveno.“ Tak by to mělo ideálně vypadat v kanceláři na home officu podle Mireille Tritz Kayserové. „Nemusíte mít velký pracovní prostor, hlavně aby byl pohodlný a příjemný,“ dodává. Můžete tam třeba každé ráno utřít prach nebo si koupit čerstvé květiny do vázy na pracovní stůl. „Jsou to maličkosti, ale pomůže vám to získat pozitivní nastavení,“ zdůrazňuje koučka. Pracoviště si upravte k obrazu svému tak, aby vás inspirovalo. S tím pomohou obrázky, květiny nebo další předměty, co vám zlepší náladu a dodají motivaci.

Jak si zorganizujete home office, záleží zcela na vás. Práce z domova má totiž tu výhodu, že vám nikdo nemůže diktovat, jak má vypadat vaše pracoviště. Máte naprosto volnou ruku! Jestli ujíždíte na plyšácích, tak si jich klidně padesát postavte kolem monitoru. „Máte skvělou příležitost. Nemůže se stát, že za vámi někdo přijde s námitkou, že vaše kancelář barevně neodpovídá směrnicím,“ připomíná Mireille. Takže si to udělejte po svém, tak, aby to na vás působilo pozitivně a současně vám to nijak nekomplikovalo práci, protože díky tomu budete pracovat efektivněji.

Velkou pozornost věnujte hlavně osvětlení. Nejlepším přítelem každého pracovníka na dálku je denní světlo, takže máte-li stůl někde u okna, paráda, vyhráli jste jackpot. Aby měly vaše oči co největší pohodlí, mělo by světlo dopadat na obrazovku z boku (tedy ani zepředu, ani zezadu). Jestli se sluneční paprsky vašemu domovu vyhýbají, zainvestujte do teplého a přirozeného osvětlení, které nebude příliš ostře bílé (teplota světla by měla být ideálně někde mezi 2700 a 3000 kelviny).

3. Vylezte taky někdy mezi lidi

Home office a společenský život si ne vždy rozumí. Pracujete-li z domova, nesmíte se totálně izolovat, hlavně pokud máte home office na 100 %: „Home office by neměl být synonymem deprese,“ varuje Mireille Tritz Kayserová. Nenechte vyhasnout jiskru (přátelství) mezi sebou a kolegy, přáteli, rodinou, sousedy… Pro někoho je to naprosto přirozená věc, ale jsou lidé, co mají na home officu tendenci se víc a víc izolovat, a to může rychle přerůst ve skutečný problém. Takže si na to dávejte pozor a nezapomínejte se socializovat.

Každý vnímá izolaci na home officu jinak. „Na home officu se ukáže, jakou má kdo osobnost. Někdo je od přírody samostatný a práci na dálku si bude užívat, někdo zase potřebuje mluvit a je rád mezi lidmi, takže pro něj bude home office krušný,“ tvrdí s jistotou Mireille. Nemusíte se proto nijak násilím nutit do interakce s ostatními, pokud nemáte potřebu. Všechno je to o tom najít rovnováhu a vědět, co je pro vás nejlepší.

Freelanceři na home officu čelí ještě většímu riziku izolace, protože nemají žádné kolegy: „Ti si kolem sebe musejí vybudovat síť kontaktů, například se připojit do nějakého profesního spolku nebo asociace. Také mohou být v kontaktu s lidmi, kteří se prostě vyskytují v jejich blízkosti, a naplánovat si pravidelné setkávání za účelem diskuze o nejrůznějších tématech. Klidně se může jednat o nějakou skupinovou vzájemnou podporu pro lidi se stejným problémem,“ radí Mireille Tritz Kayserová.

Pracovní rytmus je pak potřeba náležitě uzpůsobit, aby v něm byl vyhrazen čas speciálně určený k socializaci. Konečně, pokud hledáte trochu akčnější prostředí, než je váš obývací pokoj, nic vám přece nebrání se zvednout a jít na několik hodin pracovat do kavárny nebo do coworkingového centra. Změna prostředí vám pomůže, než budete mít další pracovní call…

A pokud se chcete nějakou formou socializovat i ze svého domova, klidně vyzkoušejte jeden z TikTokových trendů v boji proti samotě při práci body doubling.

4. Profesionalita na prvním místě

S prací na dálku přichází pocit volnosti. Jste hezky doma v teplíčku a nikdo se vás neptá, proč už pětatřicet minut v telefonu koukáte na videa koček. Ano, má to své výhody (např. se toho dozvíte hodně o zvířecí říši), ale jen kvůli flexibilní povaze home officu by neměla utrpět vaše profesionalita. Předpokladem práce na dálku je vztah mezi vámi a zaměstnavatelem založený na důvěře, tak toho nezneužívejte. Postupem času se vaše liknavost projeví na produktivitě, ale už bude pozdě bycha honit, protože se budete muset vrátit z home officu do kanceláře.

Takže zaprvé zůstaňte profesionální, zadruhé aktivně pracujte na komunikaci. Zkuste například poslat ráno, když sednete k počítači, zbytku týmu zprávu s pozdravem, nebo dejte ostatním předem vědět, že se musíte na chvíli vzdálit od klávesnice, a je-li třeba, zaběhněte občas i do kanceláře (například na důležité porady, vyřídit úkoly, které je lepší řešit osobně, přivítat nové kolegy apod.). Dávejte si pozor, abyste v pracovní době měli neustále přístup k internetu. Jinak řečeno, řiďte se zdravým rozumem. Bohužel se totiž často stává, že firmy od home officu upustí, pokud nejsou dodržována jistá pravidla, což, jak vás můžeme ujistit, nemusí být vůbec vaše chyba. Jde jednoduše o to, že HR oddělení ne vždy dokáže jasně formulovat, co se na home officu smí, a co ne.

Ale zase to s komunikací taky nemusíte přehánět, to je totiž druhý extrém. Ano, práce na dálku mění nastavení tradičních profesionálních vztahů, ale neměla by vám drasticky zasahovat do života. Pokud vám celý den cinkají upozornění na nově příchozí zprávy a e-maily, není možné (ani žádoucí) na všechny reagovat do minuty. Proto si dávejte pozor na dodržování digitální hygieny, protože jinak rychle dojde k mentálnímu přetížení. Nebuďte na sebe příliš přísní. Je normální, že máte pár nevyřízených úkolů, je v pořádku neodpovídat na e-maily po šesté večer a je v pořádku domáhat se práva na život offline. Nic z toho z vás nedělá špatného zaměstnance! Všeho s mírou.

5. Myslete na své zdraví

Jak hezky to zní. Až to připomíná reklamní slogany na wellness hotely nebo doplňky stravy. Proti tomu se prostě nedá nijak argumentovat, co říkáte? Ale přiznejte se, vážně myslíte na své zdraví i při práci na home officu? „Když koučuji své klienty, vždy jim individuálně radím, aby si při práci na dálku dávali pozor na time management a každý den si vyhradili nějakou dobu pro péči o vlastní duševní zdraví,“ potvrzuje Mireille Tritz Kayserová. Nejlepší metoda je zapisovat si tento „čas na sebe“ do diáře či kalendáře stejně, jako kdybyste si zapisovali pracovní schůzku. Jedním z vašich úkolů bude udělat si radost alespoň jednou denně. „Každý den na chvilku vypněte!“ říká Mireille. Když si navíc tyhle chvíle naplánujete dopředu, budete mít pocit, že si je vážně zasloužíte a nebude vám to připadat jako neproduktivně strávený čas. Přesně o tom hovoří Nir Eyal ve své knize Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life (Nevyrušitelný: Jak ovládat svou pozornost a rozhodovat o vlastním životě). V okamžiku, kdy si mezi seznam úkolů pro daný den zapíšete i třicetiminutovou procházku, stává se z této aktivity plnohodnotně využitý čas. Tento přístup je totiž založen na tom, že mít chvilku jen pro sebe je stejně důležité jako všechny ostatní položky na seznamu povinností.

Neznamená to, že musíte chodit každý den na jídlo do restaurace nebo si dopřávat koupel při svíčkách. Při home officu vám pomůžou i maličkosti: Zajděte si na skleničku s kamarádem, podívejte se na epizodu Přátel, dejte si sprchu a na plné pecky si při tom pusťte třeba Zagorku, jděte se projít… „Výhoda home officu je v tom, že to můžete dělat, kdykoliv vám to nejvíc vyhovuje, ráno, v poledne, večer…“ dodává koučka.
Všechny výše uvedené rady mají jeden společný cíl: „Pozitivní emoce. Méně frustrace, více osobní spokojenosti i sebedůvěry, kvalitněji strávený čas,“ uzavírá Mireille Tritz Kayserová. Možná tkví tajemství práce na dálku v tom, že máte pracovat blíž sami sobě.

Poslední rada: Uvědomte si, jaké máte štěstí

Tuhle radu jste asi v článku věnovaném tipům pro zlepšení života na home officu nečekali. Ale je tu. Vděčnost má pozitivní důsledky ve všech aspektech našeho života, práci na dálku nevyjímaje: „Je důležité si uvědomit, že ačkoliv je práce na dálku poslední dobou čím dál běžnější, ne každý má to štěstí, aby mohl přejít na home office, i když by to třeba potřeboval. Jde o skutečné privilegium,“ připomíná Mireille Tritz Kayserová.

Práce na dálku nabízí mnoho pozitiv: lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, neomezený přístup k ledničce, více času na spaní, možnost uniknout nekonečnému vyprávění zážitků z dovolené a tak dále. I studie dokazují, že to má něco do sebe: Home office je přínosem ze společenského, ekonomického i profesionálního hlediska. Tak buďte rádi, že se na vás také usmálo štěstí!

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed