To si píšte! Naštartujte kariéru vďaka svojmu blogu

Mar 30, 2020

4 mins

To si píšte! Naštartujte kariéru vďaka svojmu blogu
author
Sawssane Bensalah

Fondatrice et rédactrice chez sawthesun.com

Čo keby sme vám povedali, že vytvorenie osobného blogu by vám mohlo dopomôcť ku kariérnemu rastu? Možno vám to príde spočiatku smiešne, ale zamyslite sa nad tým: neexistuje lepšie miesto, kde by ste mohli predviesť svoju osobnosť a záujmy. Navyše, blog upozorní na vaše prednosti, zvýši vašu prítomnosť v online prostredí a firmy si vás o to jednoduchšie všimnú.

Či už ide o vašu pracovnú náplň, alebo všeobecnejšie témy, vytvorenie osobného blogu môže byť výhodnou investíciou do vášho profesionálneho života. V tomto článku vám osvetlíme, ako vám môže blog kariérne pomôcť, a prezradíme vám niekoľko tipov, vďaka ktorým maximalizujete jeho potenciál.

Štyri dôvody, prečo si založiť blog

Zvýšite svoju viditeľnosť v online svete

Zabezpečiť si prítomnosť v online prostredí pomocou rôznych platforiem a sociálnych sietí je dobrým začiatkom, ale je to stále málo. Neposkytuje vám absolútnu kontrolu nad digitálnou stopou tak, ako to dokáže osobný blog. Blog funguje ako skutočný bilbord, na ktorom môžete predviesť všetky svoje myšlienky, know-how a zároveň ostanete verní tomu, kým ste.

Blogovanie je efektívny spôsob, ako dosiahnuť, aby vás rýchlo a priamo prezentovali vyhľadávacie servery ako Google. Premýšľajte nad výhodami: náborový pracovník vás vyhľadá online a nájde váš blog, ktorý prezentuje vaše vedomosti v danom odbore. To je oveľa lepšie, než keby zablúdil na váš Instagram, kde by našiel akurát fotografie z dovolenky.

Je to skvelý doplnok žiadosti do zamestnania

V náročnom profesionálnom svete, kde panuje silná konkurencia a náboroví pracovníci dostávajú stovky prihlášok, nestačí vytvoriť slušné CV a solídny profil na LinkedIn. Stačí však pridať link na váš osobný blog a to už môže veci zmeniť. Tým, že tak urobíte, poskytnete viac informácií o sebe aj o svojej odbornosti a posilníte tým svoju žiadosť do zamestnania. Zároveň to vášmu životopisu aj motivačnému listu dodá hlbší kontext a dokážete, že svojmu odboru rozumiete. Svoj blog vnímajte ako jedno veľké CV, ktoré máte vyšperkované do každého drobného detailu.

Je samozrejmosťou, že udržiavanie osobného blogu si vyžaduje niekoľko schopností: písanie, webový manažment (indexovanie, sociálne siete atď.), nadanie na komunikáciu či komunitný manažment… Všetky tieto schopnosti nebudete musieť dokazovať na pohovore, pretože ich už pre vás demonštroval váš blog.

Vyjadríte svoje nápady a názory

Existuje niekoľko online platforiem, ktoré vám umožňujú slobodne sa vyjadriť a poskytnúť svoj názor na rôzne témy. Pre začiatok tu je WordPress, Tumblr, Blogger, Medium, Postach.io či SME blog. Ako však písať o témach, na ktorých vám záleží, tak, aby ste si zachovali profesionalitu? Ako najlepšie vyjadriť svoje myšlienky?

  • Ak sa váš blog týka tém, ktoré sú spojené s odborom, v ktorom pracujete, je to pre vás skutočná príležitosť na demonštráciu svojich znalostí. Náboroví pracovníci sa presvedčia o vašej expertíze tak, že budú čítať rôzne články z vášho blogu, ktoré sa téme venujú z viacerých uhlov pohľadu.
  • Ak píšete o všeobecnejších témach, nemáte sa čoho obávať. Pomocou svojho blogu môžete vytvárať a kontrolovať svoju osobnú značku vďaka svojim myšienkam a nápadom, ale aj prostredníctvom osobitého štýlu písania či výberu tém.

Téma vášho blogu nie je dôležitá. Je to vaše kráľovstvo a vaša šanca svetu odhaliť, čo robíte a ako to robíte.

Získate nové schopnosti

Ako bloger budete neustále všade hľadať nový obsah. To znamená, že budete musieť veľa čítať a sledovať najnovšie dianie vo svojom odbore. Nielenže sa toho veľa naučíte, môžete sa stať skutočnou kapacitou.

Navyše, vytváranie a udržiavanie blogu si vyžaduje niekoľko technických a marketingových schopností, ako napríklad:

  • ovládanie CMS (Content Management System), napríklad WordPress,
  • indexovacie schopnosti: SEO, SEA (optimalizácia pre vyhľadávače),
  • schopnosť pracovať so sociálnymi sieťami a orientácia v komunitnom manažmente,
  • porozumenie analytickým nástrojom ako Google Analytics.

Ak sme vás presvedčili, že je blogovanie tým pravým krokom, ktorý naštartuje vašu kariéru, tu je niekoľko rád na to, ako vytvoriť úspešný blog.

Ako dosiahnuť, aby si môj blog všimli HR manažéri?

Vyberte si správnu tému

„O čom by som tak len mohol/mohla písať?“ To je prvá otázka (a pravdepodobne najdôležitejšia), ktorú by si mal položiť každý, kto by rád vytvoril blog. Samozrejme, že môžete písať o čomkoľvek a svoj blog nazývať akokoľvek. Ak však chcete, aby mal blog viac než troch čitateľov a naštartoval vašu kariéru, mali by ste si zvoliť zaujímavé a/alebo užitočné témy. Najprv si definujte cieľ a zmysel blogu. Potom sa sami seba opýtajte: „Čo moji čitatelia naozaj ocenia a čo im pomôže vyriešiť ich každodenné problémy?“

Nebuďte príliš ambiciózni. Vyberte si témy, ktoré dobre poznáte, aby ste čitateľom poskytli pridanú hodnotu a stali sa známymi expertmi na danú tému. Nech už je akákoľvek, musí byť čitateľom jasná. Aj keď sa rozhodnete pre všeobecnejší obsah, stále musíte v rámci tematických okruhov dodržiavať súdržnosť. Dokážete tak, že váš obsah má štruktúru a že naozaj máte čo povedať.

Vytvorte si osobnú značku

Keď vytvárate blog, predávate sami seba. Hovoríme o osobnom brandingu, čo znamená, že propagujete svoje schopnosti a imidž pomocou rôznych marketingových techník. Váš blog vám poskytuje možnosť predať svoju značku aj s obmedzenými skúsenosťami: ak si jednoducho spravíte výskum, budete analyzovať problémy a nájdete riešenia, odhalí to vašu vášeň a motiváciu. Vašim čitateľom toto všetko určite neunikne!

Tu je niekoľko rád, ako zvládnuť a rozvinúť svoju osobnú značku:

  • Píšte často. Pravidelné prispievanie na blog je dôkazom toho, že to beriete vážne a záväzne. Rovnako to dokazuje váš zmysel pre organizáciu, najmä ak prispievate podľa plánu (napríklad každý utorok, každé dva týždne).
  • Interagujte so svojou komunitou. Jednou z najväčších výhod blogu je možnosť diskutovať a komunikovať s ľuďmi, ktorí majú rovnaké záujmy ako vy. Nepremárnite možnosť odpovedať na akékoľvek otázky alebo komentáre.
  • Vždy sa pýtajte otázky. Súčasťou tvorby blogu je promptné reagovanie na najnovšie správy v odbore, takže je dôležité pravidelne sa vracať k obsahu, ktorý ste vytvorili, a zrevidovať ho. Buďte informovaní. Navštevujte konferencie a workshopy, nájdite si kouča alebo čítajte články týkajúce sa vašej témy.
  • Buďte profesionálni. Aj keď je váš blog o niečom, čo je vašou vášňou, udržujte ho v profesionálnej rovine, aby vám nepoškodil kariéru, najmä ak hľadáte prácu. Rovnako by ste si mali dávať pozor na to, aké slová zvolíte. Samozrejme, vyhnite sa pravopisným chybám.

Pozor na SEO

V neposlednom rade je tu dôležitá vec: venujte pozornosť indexovaniu. Udržiavanie blogu so zaujímavým obsahom je skvelé, ale musí priťahovať pozornosť čitateľov. Aby ste zvýšili šancu, že váš blog nájde náborový pracovník počas vyhľadávania online, musíte si vytvoriť optimalizačnú stratégiu, a to buď organickú (SEO), alebo platenú (SEA). Nebojte sa, nemusíte byť expert na kľúčové slová. Začnite vytvorením zoznamu kľúčových slov v rámci svojho odboru a potom ich vpracujte do svojho článku. Zvoľte vhodné nadpisy, píšte články, ktoré majú viac než 300 slov, pridajte podtitulok a hneď ste na dobrej ceste k vytvoreniu optimalizovaného obsahu.

Udržiavanie osobného blogu je zaujímavým dobrodružstvom. Môže sa stať skutočnu vášňou, ale zároveň spoznáte sami seba, naučíte sa propagovať svoju značku a predovšetkým si zvýšite sebavedomie, či už na profesionálnej, alebo osobnej úrovni. Tak prečo čakať? Skombinujte prácu so zábavou a vytvorte si vlastný blog!

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed