Hľadáte si prácu v lete? Smelo do toho!

Aug 06, 2020

3 mins

Hľadáte si prácu v lete? Smelo do toho!
author

Tohtoročné leto zasiahla pandémia koronavírusu a hoci nás slnko páli priamo do tváre, nie je vždy jednoduché prestať premýšľať, aj keď máme pod nohami jemný piesok, kúpeme sa, chodíme po horách a pijeme drinky pri bazéne… Leto totiž neznamená pre všetkých „prázdniny”!

Veci sa všade na svete spomalili, no v skutočnosti je len málo firiem, ktoré sú zatvorené a ktoré ostanú zatvorené aj do konca roka. Práve preto je stále možné, dokonca vhodné, hľadať si aj v tomto období zamestnanie. Dôvody vám vysvetlíme v 7 bodoch.

1. Vystúpite z radu a odlíšite sa od ostatných

Je leto, načo si budem hľadať prácu? Práve toto si pomyslí väčšina vašich potenciálnych konkurentov. Pre väčšinu uchádzačov sa leto spája s obdobím, keď si môžu vyložiť nohy na stôl a prestať hľadať prácu, pretože si myslia, že im na životopis nikto neodpovie. Omyl! Aj keď je ponúk pomenej, stále nejaké budú pribúdať, a to aj počas krízy. Napriek rôznym spoločenským zmenám a prepúšťaniu sa trh práce neprestal vyvíjať. Podľa štúdie spoločnosti Randstad (špecialista na zamestnanosť a HR, pozn. red.) sa počet voľných pozícií vrátil takmer do stavu pred pandémiou.

Výhody:

  • Vaše CV takto nezapadne v gigantickej kope ďalších. Situácia by bola iná v júni a septembri (v období najväčšieho náboru).
  • Od septembra budete môcť začať pracovať, zatiaľ čo sa vaši opálení konkurenti ešte len budú chystať hľadať zamestnanie.

2. Čas hrá vo váš prospech

Náborári nie sú na dovolenke celé leto a keď aj sú v práci, sú menej zaneprázdnení než zvyčajne. Niektorí sa už pripravujú na začiatok sezóny a iní, ktorí sa k tomu dostali pravdepodobne neskôr, finalizujú rozbehnuté ponuky práce. Majú menej urgentných požiadaviek, ktoré treba dokončiť, a menej požiadaviek od klientov, čo znamená viac času, ktorý môžu venovať skúmaniu životopisov a lepšiemu spoznávaniu kandidátov.

Ďalej nie je ničím nezvyčajným, že niektorí zamestnanci odkladajú ukončenie pracovného pomeru výpoveďou alebo vo forme dohody na začiatok prázdnin, aby mohli využiť letné prázdniny (toto platí najmä v prípade rodičov). V praxi to znamená, že si títo ľudia môžu v lete dopriať dlhú pauzu alebo si oddýchnuť pred nástupom do novej firmy. Ak sa v lete prihlásite, možno budete v správnom čase na správnom mieste a job získate.

Ak stále pracujete a zároveň sa uchádzate o nové zamestnanie, váš pracovný čas bude pravdepodobne flexibilnejší než medzi septembrom a júlom. Takto budete mať viac času sa na pohovor pripraviť.

3. Spontánnosť je vaším spojencom

Počas letných mesiacov náborári dostávajú menej životopisov, bez ohľadu na súčasnú ekonomickú situáciu. Vďaka všeobecnej žiadosti sa vaše CV nestratí v spleti ďalších životopisov a zviditeľníte sa. Budete mať teda vyššie šance, že vás vyberú, ak rekrutérov zaujmete. To už je naozaj niečo, keď vezmeme do úvahy, že náborár venuje v priemere čítaniu jedného CV maximálne 30 sekúnd… Viac času na hľadanie talentov znamená viac času preštudovať si profil netradičného kandidáta. Môžete sa tak stať „prekvapením” dňa!

Neváhajte a skúste šťastie aj v lete. Ak nedostanete spätnú väzbu, buďte proaktívni a ozvite sa znovu v septembri.

4. Atmosféra je uvoľnenejšia

Leto sa nám spája s tzv. dolce vita a táto uvoľnená atmosféra neopomína ani korporátny svet. Môže to byť príležitosť zanechať na pohovore „cool” dojem.

Pozor! Opatrne s laxným prístupom. Netvárte sa príliš „cool” pri rozhovore s budúcim šéfom. Za každých okolností sa správajte profesionálne a snažte sa zanechať dobrý dojem.

5. Pamätajte na svoje kontakty

Leto sa spája s možnosťou zorganizovať letné stretnutia, večere na terase či afterwork, ktorý sa môže natiahnuť až do rána. Leto je príležitosť stretnúť všetkých, ktorých ste počas roka nemali čas stretnúť, oživiť svoje kontakty alebo stretnúť sa s influencermi či odborníkmi zo svojho odboru, ktorí sú zároveň vašimi potenciálnymi mentormi. Bola by chyba túto príležitosť nevyužiť.

Využite tieto rozhovory a povedzte im o sebe, svojich ambíciách a túžbe rozvíjať sa. Čo ak sa tým prepracujete k pohovoru a rovno k ponuke práce? V konečnom dôsledku je každé stretnutie pracovnou príležitosťou, hoci si to ani neuvedomujeme.

6. Buďte k dispozícii

Aj vám prináleží právo na zaslúžený oddych. To vám ale nebráni hľadať si zamestnanie a byť v kontakte s HR pracovníkmi aj počas dovolenky! Dôrazne sa odporúča byť k dispozícii, ak vás na pohovor pozvú.

Podľa dĺžky vašej dovolenky a potreby danej firmy máte dve možnosti:

  • Prerušte svoju dovolenku na pár hodín alebo dní a choďte na pohovor. Týmto motivovaným krokom u svojho budúceho šéfa určite zabodujete.
  • V súčasnej situácii môžete navrhnúť pohovor aj cez videohovor. Prečo? Zabezpečíte si tak prvotný kontakt ešte predtým, než sa eventuálne dostanete do druhého kola po svojom návrate z dovolenky. Dokonale tým svojho šéfa presvedčíte, že dokážete byť k dispozícii aj na diaľku a najnovšie technológie máte v malíčku.

7. Zostávajte v spojení!

Ak sa rozhodnete hľadať si prácu počas dovolenky, nezabudnite na svojho najlepšieho spojenca: smartfón, tablet alebo počítač. Digitálny detox nechajte na inokedy!

Zároveň si môžete často kontrolovať e-maily, webstránky a blogy, newslettre, upozornenia a nové ponuky. Hor sa do hľadania práce!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed