Hľadáte si prácu? Tieto hlášky si zaručene vypočujete!

Mar 24, 2021

5 mins

Hľadáte si prácu? Tieto hlášky si zaručene vypočujete!
authors
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Gabrielle Predko

Journaliste - Welcome to the Jungle

Od strýka, ktorý už 30 rokov pracuje pre tie isté miestne noviny, najlepšieho priateľa, ktorý sa len tvári, že vašej situácii dokonale rozumie, až po vašu matku, ktorá sa len márne snaží skrývať svoje starosti. Všetky tieto tri postavičky sú jedným z elementov, pre ktoré sa hľadanie práce stáva náročnou záležitosťou, či už za „normálu“ alebo počas krízy. Aby sme vám ukázali, že nie ste jediní, ktorí si na túto tému musia vypočuť nemálo dobre myslených, no nepríjemných komentárov, ponúkame vám krátky prehľad otázok a pripomienok, ktoré si pri hľadaní práce vždy musíme vypočuť.

Dôležité upozornenie: cieľom tohto článku rozhodne nie je sypať soľ do vašich rán, ale dobre sa zasmiať a pozrieť sa na vec s nadhľadom!

Typické vyjadrenia našich blízkych

Rodina, priatelia, bývalí kolegovia – každý vám chce len dobre, každý má čo povedať. Neostáva nič iné, len si ich vypočuť, tíško prikyvovať, ale zostať nad vecou.

„Mal by si sa spýtať Petra, myslím, že on pracuje s grafikou.“

Áno, Peter pracuje v tlačiarni, ktorá sa venuje potlači tričiek. To má dosť ďaleko od vašej vysnívanej pozície webového dizajnéra… Môžete to svojmu okoliu opakovať, no nezabránite tomu, aby vám každý týždeň niekto pripomínal, aby ste sa ozvali známemu: „Dnes som sa rozprával s Petrom, povedal, že mu môžeš bez problémov zavolať!“ Dokonca začínate uvažovať nad tým, že sa v spomínanej firme s logami zamestnáte, len aby ste mali na chvíľu pokoj. Stručne povedané, aj keď naše okolie má s nami len tie najlepšie úmysly, často strieľajú vedľa. Niekedy ale majú na veci správny pohľad, preto majte uši nastražené!

„Ach, veď už hľadáš polroka (rozpačitý povzdych).“

Toto je fráza, ktorú si vypočujeme pri každej večeri, počas ktorej účastníci podávajú hlásenie o svojej kariérnej pozícii… a zrazu ste na rade vy. Nech už vám radia, aby ste sa ponáhľali a zobrali prvú ponuku, aby ste neboli nezamestnaní po zvyšok života alebo vám hovoria, že „čím dlhšie budeš čakať, tým ťažšie si niečo nájdeš“, stále tu máme ten istý problém: ich starosti vám v priebehu niekoľkých sekúnd dokážu ukradnúť aj posledné zvyšky motivácie. Len pokoj, žiadny personalista vám nebude vyčítať, že ste v roku 2020 nemali žiadnu prácu!

„Fakt to chceš robiť? Je to málo platené.“

Práca v oblasti životného prostredia, poľnohospodárstva alebo administratívy generuje menej núl na výplatnej páske, než kariéra v oblasti financií. Práca v startupe predstavuje väčšie riziko v porovnaní s korporátom. V čom je ale problém, ak človek niečo skutočne chce? Vysvetliť dôvody, prečo určitú prácu chceme nie je vždy ľahké. Zo skúseností našich známych sa možno poučiť, no musíme počúvať samých seba. Nemôžeme mať všetko, preto niekedy musíme dokázať urobiť ústupok, čo platí o to viac v čase krízy. Je dôležité počúvať samého seba, ale musíme sa snažiť nájsť si niečo, čo nás bude baviť.

Debaty, pred ktorými sa nedá ujsť

O hľadaní práce koluje množstvo mýtov, preto si pri nedeľnom obede u babky udržte nadhľad.

„Máš CV viac ako na 1 stranu? To nikto nebude čítať.“ vs. „Skúsenosti detailne popíš, je to dôležité.“

Ako si správne napísať životopis, keď na jednej strane počúvame, že musíme byť v CV struční, a od iných, že CV musí obsahovať každý detail? Pokiaľ sa v pracovnej ponuke o žiadnom rozsahu CV nehovorí, napíšte len to, čo považujete za podstatné. Je zrejmé, že kandidát s 10-ročnou praxou bude mať skúseností viac ako čerstvý absolvent.

„Počkaj do septembra, v lete firmy nikoho nehľadajú.“ vs. „Prihlás sa v lete, budeš mať vyššie šance.“

Toto platí aj počas vianočného obdobia: „Poď s nami na punč, nikto ti 27. decembra neodpovie.“ Rodičia očakávajú iba jednu vec: že si nájdeme prácu. Všetko sa ale mení v momente, keď nám jej hľadanie bráni v čase strávenom s rodinou.

Ak stále neviete, do ktorej skupiny sa zaradiť, vedzte, že existuje len málo personalistov (a zamestnancov všeobecne), ktorí čerpajú dva mesiace dovolenky. Buďte si istí, že počas prázdnin tu bude vždy niekto, kto si vaše CV prečíta. Ak vo firme nebudú mať veľa práce, personalisti sa budú môcť podrobnejšie pozrieť na vaše CV a dlhšie sa s vami porozprávať. Ak si však chcete radšej oddýchnuť a užiť si spoločnosť svojich blízkych, nič vám neprekáža! Vy ste tu boss.

„To je už týždeň? Mal by si im zavolať.“ vs. „Veď vydrž, nenaháňaj ich.“

Prečo pri hľadaní práce neplatia rovnaké pravidlá ako v randení? Kiežby tu tiež platilo pravidlo troch dní, kým sa svojmu „objavu“ ozveme. Ušetrili by sme si tým množstvo pochybností. Každopádne si zapamätajte, že pripomenúť sa personalistom je vždy dobrý nápad, pretože tým dáte najavo svoj záujem o firmu a odlíšite sa od ostatných kandidátov. Prispôsobte sa konkrétnej firme, v ktorej sa túžite zamestnať: v startupe všetko beží veľmi rýchlo, preto sa im neváhajte e-mailovo pripomenúť štyri alebo päť dní po tom, ako im pošlete životopis. V prípade veľkej spoločnosti (pokiaľ sa v inzeráte nepíše, že nástup je nutný okamžite) môžete počkať desať dní.

„Nehľadaj si prácu naslepo.“ vs. „Veď vyskúšaj, nemáš čo stratiť.“

Posielanie životopisov naslepo je niečo ako Loto – môžete veľa získať, ale vždy vás to bude niečo stáť (čas alebo peniaze) a nie vždy celá táto snaha prinesie ovocie. Nehláste sa do všetkých firiem na svete, vyberte si len niektoré, ktoré vám nedajú v noci spávať. Svoj životopis si pripravte o to kvalitnejšie, vysvetlite svoju motiváciu, prečo sa hlásite práve tam, a konkrétne popíšte svoje schopnosti, ktoré dokážete firme v rámci jej podnikania ponúknuť.

Špeciálne frázičky pri hľadaní práce – edícia 2020/2021

Okrem nestarnúcich hlášok počas pandémie vznikla aj špeciálna kolekcia 2020/2021. Ako keby sme toho pre pandémiu nemali už dosť…

„Nemôžeš si dovoliť príliš vyskakovať.“

Pozitívnou vlastnosťou tejto hlášky je, že vám z nej nestúpne sláva do hlavy. Je to akoby sme Šofokole povedali, že zostane navždy len mladším súrodencom Coca-Coly, hoci sa jej tak neskutočne snaží podobať. Je to síce pravda, no kto si chce takú pravdu vypočuť?

Súčasný trh práce vyzerá všelijako, no doprajte si čas premyslieť si, či je daná ponuka naozaj pre vás tá pravá, a predovšetkým neznižujte svoje nároky, ak máte pocit, že máte skutočný potenciál získať prácu vašich snov. Prijať prácu z núdze niekedy môže byť riešením, no všetko si treba dobre premyslieť.

„A čo teda robíš celé dni?“

„Dnes to nemá nikto ľahké, ani tí, ktorí majú prácu. Neviem si predstaviť, ako to musíš zvládať TY!“ Na začiatku ste hovorili, že budete ponuky neustále sledovať, že budete cvičiť alebo dopozeráte zvyšné časti Game of Thrones. Ľútostivé pohľady ale nezmiznú.
Rešpekt vzbudíte vetou: „Celé dni len nakupujem.“ To vám začnú aj závidieť.

„Využi ten čas a dokonči si vodičák!“

Všetko sa to začína vetami: „Môžeš sa viac venovať deťom.“ „Konečne môžeš urobiť veľké upratovanie.“ „Naučíš sa variť.“ Akoby samotné hľadanie práce nebolo dostatočne stresujúce! Práve naopak, nič vás nezaväzuje sledovať inzeráty 8 hodín denne 7 dní v týždni. V rámci udržania si dobrej nálady a sebadôvery sa dokonca odporúča venovať sa popri hľadaní práce aj svojim záľubám. Vďaka koníčkom budete efektívnejší a nezaseknete sa na jednom mieste.

„Musia byť predsa voľné nejaké pozície, určite si dobre hľadal?“

Nie nie, vôbec som nešiel na LinkedIn, Welcome to the Jungle a Profesiu… Dokonca ste reagovali aj na niekoľko vám zodpovedajúcich pozícii a stránku obnovujete tak nedočkavo, že budete musieť pravdepodobne čoskoro vymeniť svoju myš. Ak ste už zareagovali na všetky zaujímavé ponuky, je zbytočné reagovať na inzeráty len preto, aby ste niečo robili! Možno nastal ten čas hľadať si prácu naslepo.

„Konkurencia musí byť v týchto dňoch veľmi vysoká.“

Ale nie! V porovnaní s vašou situáciou boli Hunger Games len piknikom v Disneylande. Ale dobre, niekto vás predsa musí vrátiť späť do reality! Takouto poznámkou sa ale nenechajte odradiť. Konkurencia je tvrdá, no skúsenosti každého kandidáta sú unikátne a vaše CV sa personalistom môže zapáčiť, ak spĺňate požadované predpoklady.

„Rekvalifikuješ sa?“

„Čo vlastne v živote robíš?“ TÁ otázka, ktorej sa vyhýbate od roku 2020. Nútení vysvetľovať, že pracujete v gastronómii, kultúre, cestovnom ruchu alebo v inom odvetí, ktoré ešte pred koronakrízou fungovalo, vždy sa vám nakoniec dostane výrazu tváre pripomínajúcej asi tento emotikon 😞 a otázka o potenciálnej zmene profesie.

Je to jedna z možností, no takáto zmena sa neudeje zo dňa na deň, najmä ak ste sa venovali niečomu, čo vás skutočne bavilo. Prečo zahodiť svoje sny? Vydržte, skúste sa venovať aspoň podobnej činnosti. Každá skúsenosť je predsa dobrá, no nie?

Čo je kľúčom k tomu, aby ste toto obdobie dokázali prežiť a nestrácali nadhľad? Snažte sa udržať si odstup od všetkých myšlienok a zlých rád, ktoré sa k vám dostanú. Obklopte sa ľuďmi z vášho odboru – bývalými spolužiakmi, kolegami, pedagógmi. Oni najlepšie vedia, ako to v danej branži chodí a dokážu vás podporiť. Nájsť si vysnívanú prácu trvá určitý čas, no stojí to za pokus. Držte sa!

Preložila: Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku alebo sa prihláste na odber noviniek, aby sa k vám vždy dostali naše najlepšie články!

Topics discussed