Jak nejlépe popsat své zkušenosti v životopise? Konkrétně a stručně

Feb 06, 2024

3 mins

Jak nejlépe popsat své zkušenosti v životopise? Konkrétně a stručně
author
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.

Popsat své pracovní zkušenosti v životopise zní celkem banálně přesně do momentu, než se do toho pustíte. Co vypíchnout? Jak správně popsat své zkušenosti a přitom se moc nechválit? Co napsat, aby to neznělo triviálně a samozřejmě? A co o sobě chci v životopise vlastně říct svému budoucímu zaměstnavateli? Nevíte? My ano.

Předchozí pracovní zkušenosti jsou klíčová část životopisu, pro řadu personalistů je to první místo, kam se podívají. Někdy ale můžete zjistit, že vás popis vašich pracovních zkušeností zařazuje do škatulky, do které už patřit nechcete. Jak to udělat, abyste dostali pozvání k pohovoru na vytouženou pozici, a třeba i na takovou, která bude v jiné oblasti než vaše předchozí zaměstnání? Na to jsme se zeptali kariérové poradkyně Jany Buchmannové.

Jak tedy dobře popsat zkušenosti v životopise?

Jak začít?

„Klientům vždy říkám, že životopis by měl být orientovaný na budoucnost, nikoliv na minulost. Tato myšlenka může překvapit, ale má svou logiku. Nechceme přece zafixovat status quo, ale posunout se směrem, po kterém toužíme,“ radí na úvod Jana Buchmannová. Zkusme se tady oprostit od toho, co jsme kde dělali, a mysleme víc na to, co chceme dělat nyní a co je pro tento budoucí plán z našich předchozích zkušeností relevantní.

Jak začít? Možná vás to překvapí, ale začněte shrnutím. Pokud formát vašeho CV shrnutí (tedy úvodní odstavec o vás) nemá, vyberte si jiný layout. Popis vašich pracovních zkušeností začíná už tam a je důležitý. „Dobře napsané shrnutí vám udělá obrovskou službu. Je to průnik mezi tím, co nabízíte a co zaměstnavatel podle inzerátu požaduje. Když čteme, že je zapotřebí životopis upravit na míru dané pozici, je shrnutí přesně ta část, kde se dá taková úprava skvěle udělat,“ radí Buchmannová.

Co všechno patří do shrnutí? „Patří sem to podstatné pro konkrétní pozici u daného zaměstnavatele – pracovní zkušenosti, které souvisejí s pozicí, vzdělání, pokud je relevantní, tvrdé znalosti, měkké dovednosti a osobnostní vlastnosti,“ vyjmenovává Jana Buchmannová. Shrnutí je zvlášť klíčové, pokud by daná pozice byla kariérním úkrokem od vašich dosavadních pracovních zkušeností.

Pracovní zkušenosti v životopise

Položka „Pracovní zkušenosti“ neboli vaše kariérní historie je v životopisu klíčová. Neplést s oblastí schopnosti nebo dovednosti. Jedná se o místo, kde se očekává výčet předešlých pozic a firem včetně popisu, jakou práci jste zde vykonávali. Jak tedy popsat pracovní zkušenosti v životopise? Přinášíme pár tipů, od kterých se odpíchnout.

  • Nebuďte dlouzí. „I bohatý profesní život seniorního manažera s 25 lety zkušeností lze převyprávět na maximálně dvou stranách,“ ubezpečuje poradkyně Jana Buchmannová. Chytře formátujte a vyberte si layout vhodný pro váš rozsah pracovních zkušeností.

  • Zaměřte se na poslední dvě pozice. „Mějte na paměti, že – podle dostupných výzkumů i selského rozumu – zaměstnavatele nejvíce zajímají poslední dvě pozice. S jejich popisem je nutné si pohrát. Čím starší pozice, tím můžeme být stručnější. U seniorních kandidátů doporučuji uvádět opravdu stará zaměstnání jen jednořádkovou položkou s názvem pozice, zaměstnavatele a časovým údajem,“ doporučuje Jana Buchmannová. U posledních dvou pozic začněte, je třeba věnovat jim nejvíce pozornosti.

  • Dejte důraz na pozice, ne na zaměstnavatele. Pozice jsou pro toho, kdo čte vaše CV, mnohem směrodatnější než brand zaměstnavatele nebo dokonce jeho adresa.

  • Pozici alespoň pár větami uveďte. Měli jste v plánu psát jen heslovitá sdělení? Zkuste uvést danou pozici alespoň jednou dvěma větami a zbytek třeba doprovodit v heslech. Je mnohem snazší správně popsat své zkušenosti a jejich kontext v dané firmě ve větách než v heslech. No vážně.

  • Pracovní náplň kombinujte se svými úspěchy. Nemyslíme tím nutně získaná oborová ocenění a medaile, ale můžete klidně vyzdvihnout, že tým byl pod vaším vedením dlouhodobě stabilní, nebo že se vám podařilo veřejnost seznámit s nějakým problémem, upozornit na téma, atd. „Tam, kde je to možné a logické, doporučuji popisovat pracovní zkušenosti spíše jazykem výsledků než jazykem pracovní náplně. Dvojnásob to platí zejména u obchodních a manažerských pozic,“ doporučuje Buchmannová.

  • Kvantifikujte výsledky, uvádějte zajímavé projekty. Co jde, zkuste vyčíslit. „Kvantifikujte výsledky, dosažené úspěchy a uvádějte zajímavé či mimořádné úkoly, které jste dělali nad rámec běžné pracovní náplně. To je podle mě velmi důležité,“ radí Jana Buchmannová.

Jakým jazykem a stylem psát?

Co a kam napsat, se zdá vcelku jasné. Ale jak? Pište jako lidi. Váš životopis bude číst člověk (alespoň to stále předpokládáme) a měl by se z něj dozvědět, co potřebuje, a neztratit pozornost hned v úvodu. Buďte maximálně konkrétní. Vždy myslete hlavně na ty dovednosti a zkušenosti, které můžete uplatnit i v novém zaměstnání. Buďte struční, ale ne na úkor sdělení. Spíše než heslo „sociální sítě“ se hodí třeba: „Měl jsem zodpovědnost za obsah i kompletní správu sociálních sítí včetně nastavení propagace.“

Používejte fráze jako:

  • Měl/a jsem na starost…
  • Měl/a jsem zodpovědnost za…
  • Získal/a jsem…
  • Podařilo se nám/mi…
  • Tým pod mým vedením…
  • Dosáhli jsme…
  • Pravidelně jsem…
  • Koordinoval/a jsem…

Hledáte v úplně jiném oboru nebo po dlouhé době? Zvažte spolupráci s profíkem a najděte si kariérovou poradkyni nebo poradce. Pomůže vám odladit životopis i se připravit na pohovor. Vyplatí se to? Taky jsme se ptali. Pokud se do toho pouštíte sami, nebojte se využít užitečných rad zdarma třeba u nás na webu. Pokud ladíte svůj životopis po rodičovské, tak směle tudy.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed
Looking for your next job opportunity?

Over 200,000 people have found a job with Welcome to the Jungle.

Explore jobs