Nosenie rúška ovplyvňuje našu produktivitu, tvrdí výskumníčka

10. 11. 2020

3 min.

Nosenie rúška ovplyvňuje našu produktivitu, tvrdí výskumníčka
autor
Romane Ganneval

Journaliste - Welcome to the Jungle

Mnohí zamestnanci musia na pracovisku nosiť po celý deň rúško. Kým niektorí smútia za sprisahaneckými úsmevmi pri kávovare, grimasami za chrbtom manažéra a šuškaním na chodbe, podľa Isabelle Barthovej nosenie rúška ovplyvňuje aj našu produktivitu. V snahe lepšie pochopiť, ako tento kúsok látky zakrývajúci polovicu našej tváre môže ovplyvniť náš pracovný výkon, nám odpovie výskumníčka a vysokoškolská pedagogička manažmentu zo Štrasburskej univerzity Isabelle Barthová.

Ovplyvňuje nosenie rúška náš pracovný výkon?

Hoci som zástankyňou nosenia rúška na pracovisku, s jeho nosením sa spájajú 3 problémy. V prvom rade ide o fyzické nepohodlie: rúško nám škriabe nos a nemôžeme normálne dýchať… A to nehovorím o tých, ktorí nosia okuliare! Potom tu existuje to, čo nazývame „zmiznutie drobných signálov“. Tým, že rúško skrýva spodnú časť našej tváre, slúži ako filter určitých emócií. Táto situácia nás značne limituje v pracovnej sfére, v ktorej neverbálna komunikácia slúži na prenos nevypovedaných správ, a tie sú rovnako dôležité ako tie vyslovené. Dnes už presne nevieme, ako sa majú naši kolegovia a ešte menej vieme o tom, či stretnutie s klientom dopadlo dobre. Práve na toto by som chcela upriamiť vašu pozornosť, pretože rúško môže mať svoj vplyv na naše kognitívne zdroje (schopnosti nášho mozgu, ktoré nám umožňujú komunikovať, vnímať naše okolie, sústrediť sa alebo hromadiť vedomosti, pozn. red.) a ovplyvniť našu produktivitu.

„Táto situácia nás značne limituje v pracovnej sfére, v ktorej neverbálna komunikácia slúži na prenos nevypovedaných správ, a tie sú rovnako dôležité ako tie vyslovené.“

Čím si to vysvetľujete?

Všetci si myslíme, že za monitormi dokážeme robiť viacero vecí naraz, čo je síce pravda, ale len do určitej miery. V presnej opozícii žiaľ stojí fakt, že naše kognitívne zdroje majú isté limity. Nosenie rúšok vo firmách nám neustále pripomína krízu v zdravotníctve, čo ovplyvňuje našu psychiku. Pre vírus sa zrušila svadba mojej netere, náš kamarát ochorel, stratili sme blízkeho… Predpokladám, že rúška, ktorými sme preťažení, budú mať skutočný vplyv na našu schopnosť zvládať každodenné emócie. V momente, keď sa táto naša schopnosť oslabí, klesá množstvo našej psychickej energie a pozornosti. Tento fenomén nazývame „vyčerpanie ega“.

„Rúška, ktorými sme preťažení, […] budú mať skutočný vplyv na našu schopnosť zvládať každodenné emócie.“

Podľa vás nám nosenie rúšok pandémiu pripomína do takej miery, že sme menej produktívni. Napriek tomu sa v každodennom živote dokážeme rozhodnúť, že už viac nebudeme myslieť na tú či onú udalosť, aby sme sa dokázali sústrediť na urgentné záležitosti. Nie je možné ovplyvniť náš vlastný mozog?

Viacero experimentov preukázalo, že si naše myšlienky nevieme vybrať. V tejto súvislosti spomeniem obzvlášť zaujímavú štúdiu, v ktorej lekári Vohsová a Faber v roku 2007 skúmali študentov. Vedci rozdelili dobrovoľníkov do dvoch skupín. Účastníkov prvej skupiny požiadali, aby za žiadnych okolností nemysleli na ľadové medvede, a ľudia z druhej skupiny nemali myslieť na nič. Po vyplnení dotazníkov dostali účastníci 10 dolárov, ktoré si mohli nechať alebo minúť na sladkosti či nápoj.

Ukázalo sa, že ľudia v skupine, v ktorej museli bojovať s pomyslením na ľadové medvede, utratili viac peňazí než ľudia z druhej skupiny. Ich snaha nepomyslieť na nejakú vec znížila ich schopnosť zvládať svoje emócie, zvýšila ich impulzívnosť a znížila sebakontrolu. Je to trochu, ako keď človek drží diétu a vidí sladkosti, ktoré má zakázané. Chcem tým povedať to, že rúško nám ešte nie je prirodzené, je ako parazit. Raz sa stane bežnou súčasťou nášho života, ale bude to chvíľu trvať. Ako povedal Fjodor Dostojevskij: „Človek je zbabelec, zvykne si na všetko.“

Mohol by byť home office riešením v prípade, ak sa nechceme obmedzovať rúškom?

Práca na diaľku predstavuje ďalšie problémy, napríklad izoláciu, a vyžaduje si primeranú organizáciu, čo nie je vždy možné. Home office nie je riešením, ako sa vyhnúť noseniu rúška. Vyžaduje si určité vybavenie, vyhradený priestor a lídrov, ktorí si nebudú myslieť, že doma sedíme s vyloženými nohami. Čo odporúčam, je striedať dva dni práce na diaľku týždenne a zvyšok byť v kancelárii. To ale problém nosenia rúška nevyrieši.

„Home office nie je riešením, ako sa vyhnúť noseniu rúška.“

Ak rúška ovplyvňujú náš pracovný výkon a práca na diaľku nie je všeliekom, čo potom odporúčate?

Chcem predovšetkým vzdelávať spoločnosť o vplyve rúšok na našu psychiku. V prvom rade chcem otvoriť diskusiu, pretože nie všetci reagujeme na zmeny rovnako citlivo, ale tiež preto, aby manažéri tento všeobecný pokles v produktivite prijali a boli voči svojim zamestnancom zhovievavejší a láskavejší. Buďme trpezliví!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata