Máte novou práci! Kdy je vhodná doba napsat to na LinkedIn?

13. 4. 2022

4 min.

Máte novou práci! Kdy je vhodná doba napsat to na LinkedIn?
autor
Zdenka Tomis

Externí redaktorka

Je to v kapse. Prošli jste všemi koly pohovorů, smlouva je podepsaná a zítra nastupujete. Samou radostí byste svůj úspěch nejraději vykřičeli do celého světa. Je ale dobrý nápad hned si to psát na LinkedIn? A může se naopak zaměstnavatele dotknout, když si to tam nedáte vůbec?

S aktualizací profilu na LinkedInu je spojena řada otázek. Je lepší prokázat pokoru a počkat, až se v nové práci sžijete s novým týmem a všemi povinnostmi? Nebo až skončí zkušební doba? Anebo se nemusíte zdráhat a můžete si „změnit status“ ještě ten den, kdy jste nastoupili, abyste dali najevo, jak si firmy, pro níž pracujete, vážíte?

Oficiální pravidla neexistují

Důležité je říct, že žádná oficiální pravidla na to neexistují. Ať už si tak práci na svůj profil napíšete kdykoli, váš zaměstnavatel vám to vyčítat nemůže. Respektive neměl by. Nicméně určitou informaci o vás mu svým přístupem k této byznysové sociální síti rozhodně dáváte.

„Nevidím nic špatného na tom, pokud si údaje na LinkedIn změníte hned první den v nové práci. Naopak to vnímám jako jisté nadšení. Samozřejmě pokud to děláte po pracovní době a vaše úkoly nestojí,“ říká Martina Řehořová, HR specialistka z BNP Paribas Cardif Services s. r. o. Naopak pokud vyčkáváte, dáváte najevo opatrnost či rozvahu. Ani jedno z toho není špatné – v pracovním světě se obojí považuje za kvalitu.

Zkušební doba je jistota

„Naposledy jsem svoji pracovní pozici na LinkedIn upravila asi čtvrt nebo půl roku po nástupu. Vždy ji měním, teprve když uplyne zkušební doba. Teprve pak mám pocit, že se stávám plnohodnotnou součástí firmy,“ říká Jitka Jechová, PR manažerka českého zastoupení Toyoty.

Vyčkat do konce zkušební doby se tedy zdá být jistotou. Nikdo z nás se logicky nechce chlubit případným selháním, a pár měsíců práce pro jakoukoli společnost často nepovažujeme za dostatečné. Oprávněně? „Nevidím důvod, proč by tato informace neměla zůstat zveřejněná. V případě, že ji neuvedete v CV nebo na svém LinkedIn profilu, se vás tak či tak bude na pohovoru recruiter ptát, čím jste se během té mezery v životopise profesně zabývali,“ upozorňuje Martina Řehořová.

Důležité je nezůstávat jen u položky na LinkedIn, ale vyhodnotit si, proč spolupráce nevyšla a co vám i pouhé dva měsíce dokázaly dát. Díky tomu o tom pak na pohovoru případně dokážete smysluplně mluvit.

Podle čeho se rozhodovat

Vlastně záleží především na vás. Jak už bylo řečeno, i váš přístup k LinkedIn odráží vaši osobnost, a tak by jeho aktualizace měla vycházet z vás.

Jste nadšení?

Pokud to tak cítíte, klidně si pozici změňte hned v den nástupu či během prvního týdne. Dáváte tím najevo, jak velkou radost, že jste tu práci dostali, máte, také že budete loajální a pyšní, že jste se stali součástí právě této firmy. Dáváte najevo, že je pro vás love brandem.

Jednáte intuitivně?

Pak si zřejmě profil upravíte, až když budete cítit, že jste se rozkoukali a konečně jste firmě přínosem. Nebo to uděláte, když přijde první pochvala či poděkování od nadřízených. Nebo když si jednoduše uvědomíte, že to byla správná volba, že vás práce baví, naplňuje a je to přesně to, čemu se v budoucnu chcete věnovat.

Jste spíše opatrní?

Pak asi počkáte na oficiální znamení, že s vámi firma počítá. Tím nejčastějším je právě překonání zkušební doby. „Obecně si myslím, že pokud je člověk na LinkedIn aktivní, tak se tato informace standardně zveřejňuje v prvních třech měsících po nástupu,“ dodává Martina Řehořová.

Záleží na oboru i typu pozice

„Hodně záleží, na jakou pozici nový zaměstnanec nastoupil. Pokud se totiž jedná o práci, v případě které hned od začátku vystupuje jménem společnosti, nebo dokonce pracuje s LinkedInem na denní bázi, typicky v oboru HR nebo v marketingu, je vhodné si informaci přidat na profil hned v prvních dnech,“ upozorňuje Řehořová.

Dodává také, že pro pozice na různých úrovních managementu je běžnější používat LinkedIn nejen náborově, ale také jako nástroj pro propagaci firmy, sdílení profesních aktualit a podobně. „Poté dává smysl si informaci o změně zaměstnání aktualizovat co nejdříve,“ radí HR specialistka.

Co nedělat

Snad jediným pravidlem, kterým je dobré se řídit, je neaktualizovat si pozici hned, jak vám zavolají, že vás berou. „Není vhodné aktualizovat si pozici ještě před nástupem. V tu dobu člověk není oficiálně zaměstnancem společnosti, a zároveň přesně neví, co se uvnitř firmy děje či jak to tam funguje,“ říká Martina Řehořová.

Diskrétnost je na místě také z důvodu, že ten, kdo byl na pozici před vámi, může z různých důvodů dostat výpověď až na poslední chvíli. Bylo by tedy velmi hloupé, kdyby se o ní dozvěděl z vašeho LinkedInu. Není to také úplně fér k firmě, z níž odcházíte. To samé přitom neplatí jen o LinkedInu, ale o všech sociálních sítích.

Co když jsem freelancer?

Úplně jinak k síti LinkedIn často přistupují freelanceři. Je to logické, protože většinou pracují pro různé firmy naráz, nemívají žádnou zkušební dobu, stejně tak objem a míra jejich spolupráce je různá.

I v tomto případě se lidé dělí přinejmenším na dvě skupiny. První jsou pyšní, že „ulovili“ zajímavou firmu, a tak si ji dají na LinkedIn hned při prvním společném projektu, a to i bez ohledu na to, že šlo o velmi malou a jednorázovou zakázku. Ti druzí se naopak obávají, zda je adekvátní mít firmu na LinkedInu, když nejsou oficiálními zaměstnanci.

„Pokud se jedná o dlouhodobou spolupráci, kterou dává smysl na profilu zmiňovat, nevidím důvod, proč se zdráhat,“ odpovídá na tyto obavy Martina Řehořová.

Klíčem zřejmě je přistupovat k věci logicky, s rozvahou, ale i s ohledem na svoji aktuální situaci. „Obvykle bych asi tak rychle nereagovala, ale když jsem se nyní dostala k jedné zajímavé spolupráci, dala jsem si ji na LinkedIn prakticky okamžitě s nadějí, že třeba přinese ohlas i nějaké další zakázky,“ říká novinářka na volné noze Anna Nosková, která kvůli koronavirové krizi přišla o několik projektů.

Proč by profil měl být aktuální?

Pořád si nejste jistí, jestli je vlastně potřeba si účet na LinkedInu aktualizovat? Tím spíš, když zrovna žádnou práci nehledáte? „Profil na LinkedInu je dobré udržovat z několik důvodů. Předně – udržuji si díky němu profesní kontakty. Tyto kontakty sdílejí na síti zajímavé články, které mě mohou motivovat. Také tu mohu sledovat konkrétní společnosti, profesní skupiny a inspirovat se. V neposlední řadě mám možnost sdílet informace nebo propagovat značku svého zaměstnavatele, sdílet volné pracovní pozice mezi svými kontakty. Díky LinkedInu může každý zaměstnanec rozvíjet takzvaný employee branding společnosti,“ popisuje odbornice.

Na LinkedInu zároveň můžete sdílet své dílčí úspěchy, zajímavé články či úvahy, a tak může fungovat nejen jako vaše online CV, ale i jako náhrada za váš osobní web.

I mlčení je informace

Kromě toho také ušetříte práci právě HR specialistům, kteří se vám zároveň někdy v budoucnu mohou hodit. Totiž pokud vás oslovují kvůli nějaké konkrétní pozici, kterou jste ale už před půl rokem opustili, zbytečně tak vy i oni ztrácíte čas zbytečnou komunikací.

Zároveň i neaktualizace LinkedInu je informace – možná, že si stránku neaktualizujete proto, že jste se svou stávající situací nespokojení, a tak nemáte chuť ji tam zaznamenávat. A možná to tak vůbec není, ale neplatné informace svádějí k tomu, aby si to o vás ostatní mysleli.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta