Austin Kleon: Kradnite ako umelec

03 déc. 2019

5min

Austin Kleon: Kradnite ako umelec
auteur.e
Laetitia Vitaud

Autor a rečník o budúcnosti práce

Kniha Steal Like an Artist: 10 Things Nobody Told You About Being Creative (Kradnite ako umelec: 10 vecí, ktoré vám nikto o kreativite nepovedal, 2012) je bestseller pre pracovníkov kreatívnej triedy digitálnej doby. Austin Kleon podáva svoje jednoduché a priamočiare rady tak, že z knihy robia jednohubku, ktorá zanechá hlboký dojem. Kleon je spisovateľ, umelec a autor zbierky redigovanej poézie pod titulom Newspaper Blackout (Výpadok novín). Jeho prácu zdieľali mnohé významné médiá, vrátane Public Broadcasting Service (PBS), The Wall Street Journal a iných.

V digitálnej dobe sa zvyšuje dôležitosť kreativity. Pracovníci z oddelení ľudských zdrojov potrebujú hľadať kandidátov, ktorí dokážu byť kreatívnejšími. Kniha ponúka pohľad na to, čo hľadať. Kleon predstavuje 10 princípov, ktoré pomôžu čitateľom rozvíjať svoju umeleckú stránku a osvojiť si kreatívnejší život. Čo keby boli HR pracovníci tiež umelcami?

Nič nie je originálne. Využime vplyv iných, učme sa z ich diel, pospájajme a pretvorme ich, aby sme napokon našli svoju vlastnú cestu.

„Každý umelec raz dostane otázku: ‚Odkiaľ čerpáte svoje nápady?‘ Úprimný umelec odpovie: ‚Kradnem ich.‘ Straťte sa. Túlajte sa. Nikdy neviete, kam vás to zavedie.“ Austin Kleon, Steal Like an Artist (Kradnite ako umelec)

Toto je 10 princípov podľa Kleona:

1. Kradnite ako umelec

Aj Pablo Picasso raz priznal: „Umenie je krádež.“ Všetka kreativita stojí na kreatívnej práci iných. Každá nová myšlienka je zmesou iných nápadov. Umelci sú zberatelia, ktorí môžu byť len takí dobrí ako to, čím sa obklopujú. Kleon cituje Andrého Gida: „Všetko, čo treba povedať, už povedané bolo. Ale keďže nikto nepočúval, všetko treba povedať znova.“

Tlak na to byť „originálnymi“ je v kontexte tejto myšlienky veľmi nemiestny. Kradnite ako umelec je pozvánkou k tomu, aby ste viac čítali, obklopovali sa významnými dielami, neprestali byť zvedaví a pracovali. Je neuveriteľne uvoľňujúce pracovať bez vyžadovania autenticity!

2. Nečakajte, kým zistíte, kto ste

Ľudia v skutočnosti odhaľujú, kým sú, cez svoj kreatívny proces. Môžu najprv trpieť syndrómom podvodníka. Ale vedomie, že tak veľa ľudí trpí rovnakým problémom a „nikto v skutočnosti nevie, čo robí“, im môže pomôcť napriek tomu začať. „Tvárte sa, že to viete, až kým to napokon neviete.“ Toto pravidlo stále platí pre väčšinu ľudí. Veľa umelcov začalo kopírovaním starých majstrov. Aj Beatles začali ako revival band!

Nie je to len štýl nejakého maestra, ktorý by ste mali kopírovať, musíte odhaliť spôsob myslenia, ktorý za ním stojí. Ako píše Kleon: „Nechcete vyzerať ako vaši hrdinovia. Chcete svet vnímať ich očami.“ Nakoniec umelci svoj hlas nájdu a prejdú z imitovania na emuláciu.

„Nechcete vyzerať ako vaši hrdinovia. Chcete svet vnímať ich očami.“

3. Píšte knihu, ktorú chcete sami čítať

Kleon vysvetľuje, že ako dieťa a adolescent písal množstvo fikcie písanej fanúšikmi. Namiesto písania o tom, čo vieme, by sme mali písať o tom, čo máme radi.

Kleonov manifest je nasledovný: „Kreslite umenie, ktoré chcete vidieť, začnite podnikať v oblasti, v ktorej sa chcete vyznať, hrajte hudbu, ktorú by ste chceli počúvať, píšte knihy, ktoré chcete sami čítať, tvorte produkty, ktoré by ste sami použili. Robte prácu, ktorú chcete vidieť hotovú.“ Mnohí úspešní podnikatelia si tieto slová vzali k srdcu.

4. Pracujte rukami

Už len málo ľudí používa v dnešnej digitálnej dobe ruky na chytanie čohokoľvek iného než klávesníc a obrazoviek. Počítače nás možno okradli o pocit skutočnej výroby. Dokonca už príliš nepoužívame ani svoje telá. Nehýbeme sa toľko, koľko by pre nás bolo zdravé.

Aj v intelektuálnej práci existujú spôsoby, ako používať ruky častejšie. Hranie sa s rukami v nás podporuje kreativitu. Preto sa autor rozhodol mať dva stoly. Jeden je „analógový“. Používa ho na prácu s kartotékou, na čítanie novín a prácu s ceruzkami a papierom. Na druhom stojí laptop, skener a tablet. Druhý pracovný stôl je na editáciu a publikáciu, zatiaľ čo prvý je na tvorbu nápadov.

5. Vedľajšie projekty a koníčky sú dôležité

Vedľajšie projekty nám často odštartujú kariéru a postupne sa stanú súčasťou našej kariéry. „Vedľajšími projektami mám na mysli veci, pri ktorých ste si len mysleli, že sa zabávate. Veci, ktoré sú pre vás hrou. Tie sú v skutočnosti to pravé. V nich spočíva to čaro.“ Kleon verí, že je nutné mať vo svojom živote niekoľko aktivít. Sú potravou pre zvýšenie kreativity. Každá kombinácia záujmov je jedinečná.

Človek by sa však nemal zamestnávať len preto, aby bol zaneprázdnený. Občasné ničnerobenie je tiež dôležité. Každý by si mal dopriať čas na nudu. „Nikdy nenosím košele do čistiarne. Milujem ich žehliť. Je to strašná nuda a takmer vždy počas žehlenia dostanem dobré nápady.“ píše.

Veci, ktoré sú pre vás hrou. Tie sú v skutočnosti to pravé. V nich spočíva to čaro.

6. Tajomstvo: odveďte dobrú prácu a pochváľte sa ňou

Žiaľ, neexistuje tajný recept na to, ako sa stať slávnymi a úspešnými. Kleon svojim čitateľom prezradil nie-až-takú-tajnú formulku: „Prvý krok: odveďte dobrú prácu. Druhý krok: pochváľte sa ňou pred ostatnými.” A zároveň „Prvý krok: premýšľajte nad niečím. Druhý krok: premýšľajte s ostatnými.“ Na internete je nápomocné prezrádzať tajomstvá a ukázať svoj pracovný proces s ostatnými. Internet sa tak môže stať inkubátorom myšlienok, ktoré ešte nie sú dokonalé, namiesto uverejňovania hotových produktov.

Keď nie ste známi, máte viac priestoru na experimenty a zábavu.

Ak vám ľudia začnú venovať svoju pozornosť, už nikdy nepocítite rovnakú slobodu. Najmä nie vtedy, ak vám začnú platiť. Užívajte si anonymitu, kým ju máte. Využite ju.

7. Geografia nás už neobmedzuje

V súčasnosti si môžeme vybudovať vlastný svet na internete spojením sa so svojou komunitou. Kleon píše, že väčšina jeho priateľov na “premýšľanie, konverzovanie a rozhovory o umení” je z online sveta. Internet nás všetkých oslobodil od priestorových obmedzení a nasýtil tak naše mysle.

Cestovanie v nás vytvára dojem nového sveta a keď svet vyzerá ako nový, naše mozgy pracujú usilovnejšie.

Miesto má však na našu prácu stále vplyv. Je dôležité cestovať, aby ste nespohodlneli. Myseľ musí čeliť výzvam, konfrontovať nové myšlienky a kultúry.

8. Buďte milí (svet je malé mesto)

Na internete máme často tendenciu hádať sa. Nemôžeme len tak opustiť človeka, ktorý s nami nesúhlasí. Je pre nás ťažké ignorovať svojich nepriateľov. Najlepším spôsobom, ako s niekým nesúhlasiť, je vytvoriť zaujímavé dielo, ktoré vyjadruje to, čomu veríte. „Prestaňte sa hádať a radšej niečo vytvorte.“

Kleon miesto hádania sa odporúča tráviť viac času vnímaním práce ľudí, ktorých obdivujeme: „Odporúčam písať o svojom obdive verejne. Na to je internet veľmi vhodný. Napíšte blog o tom, ako obdivujete niečiu tvorbu a pripojte link na jeho web.”

9. Buďte nudní (iba tak prácu dokončíte)

Aby sme dosiahli vytvorenie významnej práce, vytvorenie rutiny môže byť efektívnejšie než priveľa voľného času. Mnohí spisovatelia a umelci, ktorých vnímame ako kreatívnych, mali v skutočnosti veľmi nudné, rutinné životy. Umelec, ktorý berie drogy a má šialený život, je väčšinou výnimkou. Kleon odporúča starať sa o seba, vyhýbať sa dlhom, dopriať si dostatok spánku a rozumne si vybrať životného partnera. „Byť kreatívny si vyžaduje veľa energie. Nemusíte ju plytvať na iné veci.“

Realisticky tiež odporúča udržať si svoje primárne zamestnanie. Je to zároveň najlepší spôsob, ako spoznať iné ľudské bytosti a „kradnúť od nich“. Svoje umenie dokončíte v čase, ktorý vám zvýši.

Kreativita zaberá veľa času. Ak budete strácať čas pri iných veciach, nikdy nebudete kreatívni.

10. Kreativita spočíva v odčítaní

Byť kreatívnymi znamená, že si vyberieme, čoho sa vzdáme. Informácií je v dnešnej digitálnej dobe priveľa. Je preto hodnotnejšie zistiť, čoho sa musíme vzdať.

Spôsob, akým prekonať kreatívny blok, skrátka spočíva v obmedzení sa. Môže sa to zdať ako protirečenie, ale čo sa týka kreatívnej práce, obmedzenia znamenajú slobodu. Nevyhovárajte sa a pracujte s časom, materiálom a priestorom, ktoré máte k dispozícii.

Ilustrácie: Pablo Grand Mourcel

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées