Ako taktne odmietnuť pracovnú ponuku

30 nov 2019

2 min

Ako taktne odmietnuť pracovnú ponuku
autor
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Hľadáte prácu svojich snov. Začnete rozosielaním životopisov, odpovedaním na ponuky práce, chodením na pohovory a pokračujete telefonickými rozhovormi či testovaním. Potom nadíde deň, keď sa musíte rozhodnúť, a možno dokonca nejakú ponuku odmietnuť. Napriek predchádzajúcej chuti predviesť svoje schopnosti ste zrazu trochu bezradní, aký by mal byť váš ďalší krok. Nebojte sa – pripravili sme vám zhrnutie toho, čo robiť a nerobiť, keď odmietate prácu.

Položte si tie správne otázky

V prvom rade, neunáhlite sa. Vezmite si čas na premyslenie. Je lepšie zvážiť plusy a mínusy hneď teraz, ako neskôr ľutovať svoje rozhodnutie. Nestáva sa často, že by nejaká práca spĺňala všetky vaše kritériá. Ak sa rozhodnete odmietnuť, spýtajte sa sami seba na dôvod. Určite už nie je priestor na vyjednávanie, čo sa týka nevýhod, prípadne nie je šanca, že by sa časom odstránili? Plat, ktorý zamestnávateľ na pohovore ponúka, je často iba štartovací bod a zodpovednosť kladená na pozíciu sa časom pravdepodobne rozrastie. Ak skúsite kopať trošku pod povrch, zvyčajne zistíte, že zamestnávatelia sú otvorení diskusii ohľadom množstva aspektov práce, ktorú ponúkajú.

Ak máte počas pohovoru zlý pocit, nezabudnite, že jedna osoba nereprezentuje celú firmu. Keď vás zamestnajú, možno už Roberta, toho zlomyseľného riaditeľa HR, s ktorým ste mali pohovor, už nikdy nestretnete. V podobných situáciách je dobré požiadať o stretnutie so šéfom či s osobou, s ktorou budete v dennom kontakte, aby ste si urobili lepšiu predstavu.

Okrem toho, ak máte pocit, že potrebujete viac informácií, prípadne máte otázky, je dobré si naplánovať druhé stretnutie pre vyjasnenie podrobností, namiesto toho, aby ste priskoro odmietli prácu, ktorá by vám z dlhodobého hľadiska mohla vyhovovať. Nerobte si názor na základe prvého dojmu. Kým sa rozhodnete, zvážte všetky možnosti.

„Nerobte si názor na základe prvého dojmu. Kým sa rozhodnete, zvážte všetky možnosti.“

Svoju odpoveď dobre načasujte

Keď zamestnávateľ čaká na odpoveď, buďte ohľaduplní k času, ktorý vám už venoval, a snažte sa rozhodnutie urobiť rýchlo. Náborový proces je však tvorený ohromnou sieťou rozhodovania, vyjednávania a konfliktov záujmov, a každá zo strán v ňom chce mať navrch. Preto si dobre načasujte, kedy odpoviete. Ak čakáte na to, či sa vám ozvú z pohovorov v iných firmách, nepodkopte sami seba tým, že odmietnete ponuku priskoro, a napokon vám neostane žiadna.

Každá situácia je iná. Informovanie potenciálneho zamestnávateľa o tom, že sa uchádzate o pozíciu aj v iných firmách, môže byť dobrý spôsob, ako vyjednávať aspekty potenciálnej práce. Doprajte si preto čas na rozvážne rozhodnutie, no rešpektujte aj čas potenciálneho zamestnávateľa.

„Doprajte si čas na rozvážne rozhodnutie, no rešpektujte aj čas potenciálneho zamestnávateľa.“

Buďte úprimní ohľadom voľby, ktorá je pred vami

Na odmietnutí pracovnej ponuky nie je nič zlé – často to môže byť najlepšie rozhodnutie, ktoré počas hľadania vysnenej práce urobíte. Slušné a úprimné vysvetlenie dôvodov môže byť prospešné. Ak zamestnávateľ vezme vaše očakávania, požiadavky a schopnosti do úvahy a páči sa mu vaša osobnosť, môže si na vás v budúcnosti spomenúť, keď sa objaví vhodnejšia pozícia. Môže tiež s vami zdieľať svoju sieť kontaktov a prepojiť vás so správnymi ľuďmi a ďalšími príležitosťami.

Pre uľahčenie pozitívnej výmeny voľte priamy kontakt a oznámte svoje odmietnutie telefonicky, ak je to možné. Je to príjemnejší a otvorenejší spôsob, ako podať presné dôvody a vryť sa do pamäti človeku, s ktorým hovoríte. V rámci zachovania kontaktu sa môžete zamestnávateľovi pravidelne ozývať a mať prehľad o zmenách v jeho potrebách či v rámci spoločnosti.

„Na odmietnutí pracovnej ponuky nie je nič zlé – často to môže byť najlepšie rozhodnutie, ktoré počas hľadania vysnenej práce urobíte.“

Naučiť sa povedať „nie“ a odmietnuť pozíciu, v ktorej sa nevidíte, je kľúčová súčasť hľadania práce. Ľudia majú niekedy pocit viny, zmenia názor a boja sa zamestnávateľom svoje odmietnutie obšírne vysvetľovať. Ak to však urobíte šikovne a taktne, odmietnutie práce, ktorá vám nesedí, je lepšie, ako prijatie prvej ponuky, ktorá sa objaví.

*Preklad: Eva Lalkovičová

Zdroj: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo