Pozitívne účinky meditácie pri práci a tri spôsoby, ako ju praktizovať

Mar 24, 2020

3 mins

Pozitívne účinky meditácie pri práci a tri spôsoby, ako ju praktizovať

Ak patríte k tým ľuďom, ktorí si meditáciu asociujú so stavom tranzu, s tureckým sedom a so zavretými očami, pričom vyslovujete: „Kruh je kocka, kocka je kruh,“ tento článok by mohol zmeniť váš názor! (Milovníci kina si určite všimli slávnu vetu z filmu Malý indián v meste.)

Mindfulness meditácia (meditácia plného vedomia) v práci dokáže zamestnancom pomôcť sústrediť sa na prítomný okamih, poradiť si so stavmi úzkosti a každodenným stresom. Tento fenomén si absolútne získal gigantov ako Apple, Nike, Yahoo!, a dokonca aj Google. Tréning meditácie vám umožní sústrediť sa na seba a vytvoriť v kolektíve príjemnú atmosféru. O tejto téme sa píše v množstve článkov. Kde teda začať?

Ponúkame vám zoznam prospešných účinkov meditácie, metódy a spôsoby, ako ju praktizovať, hoci aj v open space kancelárii!

Prospešné účinky meditácie

„Niektorí sú pokojnejší, iní sú k sebe láskavejší. Ďalší sú kreatívnejší, pretože majú jasnejšieho ducha… Priaznivé účinky presiahnu rámec profesionálneho prostredia,“ povedal Google guru Chade-Meng Tan vo svojej knihe Hľadaj vo svojom vnútri.

1. Meditácia posilňuje našu húževnatosť

Viacero štúdií preukázalo, že meditácia je užitočná pri prekonávaní stavov úzkosti, zlepšuje našu húževnatosť a odolnosť voči stresu. Meditácia nám pomáha zachovať si chladnú hlavu a rozmýšľať pri riešení problémov.

Fakt: po 7 týždňoch meditačného tréningu 58 % zo 123 manažérov z General Mills uviedlo, že boli schopní jasne argumentovať aj pod tlakom (oproti 32 % pred absolvovaním tréningu).

2. Meditácia rozvíja emocionálnu inteligenciu

Neurovýskumy preukázali, že meditácia môže posilniť našu schopnosť ovládať svoje emócie, a tým lepšie zvládať aj interakciu s okolím. Výsledky? Vo všeobecnosti budete pokojnejší a v práci menej emocionálni.

3. Meditácia zlepšuje kreativitu

Meditácia iniciuje prúd myšlienok (t. j. schopnosť navrhnúť viacero riešení na jeden problém), čo je kľúčovým prvkom kreativity. Podnecuje teda vznik „improvizovaného prúdu myšlienok“, ktorý prináša množstvo nových nápadov. Toto je veľká výhoda, pretože zamestnanec startupu musí prinášať inovácie neustále.

4. Meditácia zvyšuje pozornosť a koncentráciu

V priemere sa dokážeme koncentrovať 90 minút. Toto číslo ale nezahŕňa neustále rozptýlenia a tendenciu multitaskovať. Štúdie preukazujú, že pravidelná meditácia pomáha vytesniť ruchy, posilniť našu schopnosť sústrediť sa a stimulovať pamäť. V rámci štúdie Mindful Leadership at Work mali iba 2 % účastníkov pravidelné ťažkosti sústrediť sa na projekt, v porovnaní s 28 % v čase, keď sa meditácii ešte nevenovali.

5. Meditácia mení náš pohľad na seba samých

Meditácia nás učí prejavom k sebe samým a k ostatným. Z dlhodobého hľadiska prináša udržateľný pocit spokojnosti, osobného zadosťučinenia a znižuje pocit psychického vyčerpania. V náročných časových obdobiach napomáha pri nedostatku psychickej energie a zachovaní rovnováhy medzi osobným a pracovným životom. Toto je ďalší benefit, pre ktorý sa oplatí byť motivovaní a pozitívni.

6. Meditácia chráni náš mozog

Tímu z Kalifornskej univerzity v Los Angeles sa prekvapivo podarilo preukázať neuroprotektívne účinky meditácie. S pribúdajúcim vekom dochádza k poklesu objemu mozgu, v čom by meditácia mohla byť tiež nápomocná. To je dobrý dôvod, prečo začať s meditáciou už teraz.

Zahrňte meditáciu do každodenného programu

1. Nájdite spôsob, ako začať

Podobne ako každý nový zvyk, na ktorý nie sme nastavení, aj meditácia si vyžaduje tréning a vytrvalosť. Meditovať osamote chce veľkú sebadisciplínu, a preto je dobrým riešením začať so skupinovou meditáciou. To je ďalší dôvod, prečo sa jej venovať v práci. Vo francúzskej spoločnosti Toucan Toco je meditácia integrovanou súčasťou kultúry spoločnosti. Raz do týždňa ich navštevuje meditačný kouč, s ktorým spoločne cvičia.

2. Nájdite svoj rytmus

Ranná desaťminútovka, prestávka počas dňa – meditácia si vyžaduje určitý rytmus a nemusíte ani začať s dlhými sedeniami, aby sa dostavili pozitívne účinky. Meditovať môžete trebárs niekoľko minút pred dôležitým stretnutím. V priemere stačia tri minúty sústredeného dýchania, aby sa dostavil pocit fyzického a psychického upokojenia.

Chade-Meng Tan odporúča krátke a efektívne cvičenie, ktoré môžete skúsiť medzi dvoma stretnutiami. Ide v ňom o tri hlboké nádychy: „Prvý nádych: zamerajte sa na uvoľnenie svojho tela. Druhý nádych: uvoľnite tvárové svaly. Tretí nádych: želajte si, aby osoba, s ktorou máte stretnutie, bola šťastná.“ Stretnutie odporúča začať dvoma minútami absolútneho ticha, čo navodí príjemnú atmosféru a upriami pozornosť účastníkov.

3. Nájdite si dobrého sprievodcu

Toto sú 3 skvelé aplikácie, ktoré môžete využiť:

  • Smiling Mind sa hodí pre začiatočníkov. Je bezplatná a vytvorila ju nezisková organizácia tvorená z psychológov a učiteľov meditácie.
  • Headspace patrí pravdepodobne medzi najobľúbenejšie meditačné aplikácie. Bezplatná verzia ponúka základy meditácie a meditácie plného vedomia.
  • Zenfie je nová bezplatná aplikácia obsahujúca desať desaťminútoviek.

Odporúčané knihy o meditácii pri práci:

  • The Mindful Workspace (2011, Michael Chaskalson)
  • Hľadaj vo svojom vnútri (2013, Chade-Meng Tan)
  • Všímavost. Jak najít klid v uspěchaném světě (2014, Mark Williams, Danny Penman)
  • Mindfulness at Work: How to Avoid Stress, Achieve More, and Enjoy Life (2014, Stephen McKenzie)

Ďakujeme Toucan Toco a Wibilong za zdieľanie skúseností s meditáciou pri práci.

Preklad: Zuzana Chovancová

Foto: WTTJ @ Yoga Searcher

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed