Home office s deťmi? Vieme ako na to

May 11, 2020

4 mins

Home office s deťmi? Vieme ako na to
author
Janine Thomas

Writer and editor

Pracovať z domu je už samo o sebe zradné so všetkými tými rozptýleniami, ktoré vám znemožňujú sústrediť sa. Musíte oprať bielizeň, odpratať riady od raňajok a spraviť si ďalšiu kávu. Čo ak sú však doma aj deti? To už môže byť priveľa. Pandémia COVID-19 spôsobila niečo nepredstaviteľné. Státisíce detí nie sú v škole a vám nariadili, aby ste pracovali z domu. Dá sa to vôbec zvládnuť? Ak sa tento problém týka aj vás, radi vám vysvetlíme, ako napriek okolnostiam udržať hladký chod domácnosti.

Väčšina z nás je doma a snažíme sa obmedziť šírenie koronavírusu. Netvárme sa, že je to jednoduché. Pamätáte si interview profesora Roberta Kellyho na BBC, ktoré sa stalo virálne, pretože mu do izby vpadli s dokonalým načasovaním jeho deti? Toto sa momentálne deje počas mnohých videohovorov na celom svete.

Množstvo práce, ktoré môžete z domova urobiť, kým sú vaše deti doma, závisí od niekoľkých faktorov:

Od vašej práce

Ak vaša náplň práce zahŕňa osemhodinové nasadenie, štruktúrovaný rozvrh, v ktorom figurujú mítingy a telefonáty, bude to boj. Ak však má vaša firma flexibilnejšiu pracovnú kultúru, bude oveľa jednoduchšie skĺbiť pracovný život s osobným.

Od druhu pracovnej zmluvy

Ak nepracujete na plný úväzok, rozvrhnúť si pracovný čas bude pre vás jednoduchšie než pre niekoho, kto pracuje na plný úväzok.

Od veľkosti vašej rodiny

Vaša schopnosť pracovať z domu je exponenciálne nižšia, čím viac máte detí.

Od veku detí

Ak sú vaše deti bábätká alebo tínedžeri, je to oveľa jednoduchšie. Bábätká často spia alebo ich môžete uložiť na podložku vedľa pracovného stola a hrať sa s nimi. Tínedžeri sa vedia o seba postarať sami a väčšinou s vami aj tak nechcú tráviť čas.

Batoľatá sú problematické – raz žmurknete a popíšu vám steny voskovkami či nahryznú všetky banány v miske. Predškoláci a deti na prvom stupni potrebujú, aby ste za nich vykonávali jednoduché činnosti, z ktorých sa stávajú permanentné požiadavky: „Chcem keksík.”; „Rozopni mi šaty, už v nich nechcem byť.”; „Kde mám ponožku?”; „Pomoc, som v práčke!”; „Mám vo vlasoch plastelínu.” Veď to poznáte.

Júlia, tímová manažérka pre firmu finančných služieb, a Kristián, inžinier softvérového vývoja, majú tri dcéry, ktoré majú 8 rokov, 2 a pol roka a 13 mesiacov. Júlia tvrdí, že najmladšia je zo všetkých troch najnáročnejšia. „Práve začala chodiť a chodí úplne všade,“ vysvetľuje. „Na schody pred pracovňu sme museli nainštalovať zábranu, aby boli v bezpečí, inak by nám liezli úplne všade!“

Od ich osobnosti

„Nezávisí to vždy od veku,” tvrdí Elena, koučka zdravia a zároveň matka troch detí. „Môj 11 ročný syn je skvelý. Rád vstáva skoro ráno, hneď sa pustí do učenia, je naozaj mierumilovný a rešpektuje, že pracujem. Môj tínedžer však potrebuje usmerniť oveľa viac,“ dodáva.

Priznajte si to – nepodarí sa vám stihnúť to, čo by ste za normálnych okolností zvládli v kancelárii, prípadne sami doma. Jediný spôsob, ako zotrvať v produktivite, je byť kreatívny, tak skúste nasledovné:

1. Tiež majú čo robiť

Ak sú vaše deti staršie, musia si plniť domáce úlohy a venovať sa online výučbe. Júlia sa snaží maximalizovať čas strávený s nimi. „Pracovný stôl svojej najstaršej dcéry som presunula k sebe do pracovne, takže kým pracujem, ona môže pracovať tiež, prípadne si kresliť alebo čítať,” hovorí.
Aj od práce je ale potrebné dať si občas pauzu! Ak máte všetko hotové, doprajte si spolu so svojimi potomkami relaxačnú hodinu Lali jogy.

2. Vykašlite sa na osemhodinový pracovný čas

V týchto časoch nefunguje tradičná pracovná doba. Dvojnásobná matka Jana, ktorá pracuje pre firmu zameranú na IT školenia, hovorí: „Často sa k práci vraciam večer, prípadne začnem skôr počas ďalšieho dňa. Niekedy pracujem aj cez víkend, ak musím. Jedinou nevýhodou je, že vlastne neodpočívam, a to je neskutočne únavné.“

Júlia radí, aby ste sa zamerali na svoje silné stránky. „Často pracujem v noci. Je to upokojujúce, nikto ma do ničoho netlačí a proste si robím svoje.“

3. Tímová práca

Ak ste v domácnosti dvaja dospelí, podeľte sa o bremeno. Ak obaja pracujete z domu, rozdeľte si čas medzi seba – jeden začne skôr a druhý pracuje do neskorších hodín, prípadne si môžete navzájom pomôcť, keď má jeden dôležitý telefonát alebo míting. „Telefonujem priemerne 6 hodín denne,“ dosvedčuje Júlia. „Kristián v tom čase berie domáce povinnosti za mňa, pretože jeho pracovná náplň je flexibilnejšia. Obaja pracujeme buď skoro ráno, alebo neskôr poobede a od práce odchádzame, kedykoľvek môžeme.“

Ak váš partner nepracuje z domu, môže to prevziať, keď sa vráti domov. „Môj manžel je skvelý. Príde domov a navarí pre všetkých večeru, kým ja pracujem,“ vysvetľuje Jana.

4. Odmeňujte

Deti príliš nechápu, prečo sa im nevenujete napriek tomu, že ste doma. „Prečo sa so mnou nechceš hrať, mami?“ To vám môže naozaj trhať srdce. Buďte úprimní: vysvetlite, ako pracujete, prečo je to dôležité, zdôraznite pozitíva práce z domova… a ponúknite aj odmeny za dobré správanie. To nemusí zahŕňať sedenie pred obrazovkou alebo sladkosti. Radšej im navrhnite, že keď skončíte, podniknete spolu niečo zábavné. Čo tak si zacvičiť so Zuzanou?

5. Zmeňte ich aj svoje mentálne nastavenie

Skúste pracovať v kuchyni alebo v detskej izbe, aby ste boli aspoň fyzicky prítomní. Robte, čo musíte! Postupne bude mama či ocko na počítači normálnou súčasťou domácnosti. Pred koronavírusovou karanténou Kristián pracoval z domu a staral sa o deti každý piatok. „Nestihol som v ten deň toho toľko ako v ostatné dni, ale mohol som si vopred rozvrhnúť týždeň tak, aby to šlo,“ hovorí. „Bábätko si dá dvojhodinového šlofíka a batoľa pobehuje hore-dole. Je to ako byť s niekým v kancelárii. Tiež vedľa mňa len sedia a zabávajú sa.“

Jana tvrdí, že čím staršie sú jej deti, tým viac akceptujú jej systém jej práce. „Jeden má 8 a druhý 11 rokov a veľmi dobre tomu rozumejú,“ hovorí. „Sú rozumní. Ak musím telefonovať, musím telefonovať.“

6. Buďte realistickí

Čoraz viac ľudí pracuje z domu a všetci musíme zvládať aj rodinný život. Vďaka tomu sa zvyšuje aj miera tolerancie! Ak za vami príde vaša ratolesť počas videohovoru s požiadavkou na vyprázdnenie nočníka, nie je to koniec vašej kariéry.

Ak sa vám nepodarí spraviť všetko, čo máte na zozname, vnímajte to ako ponaučenie. Váš zamestnávateľ rozumie tomu, čomu práve čelíte. Navyše, možno je v úplne rovnakej situácii.

7. Konečné riešenie

Zúfalé časy si žiadajú zúfalé riešenia. Ak váš drobec vreští na zemi, pretože ste mu zle nakrájali chlieb, a vaše adolescentky sa naťahujú o nové šaty s flitrami, zatiaľ čo vy musíte s niekým telefonovať, posaďte ich pred Netflix. A nemusíte tam púšťať jednu rozprávku za druhou – skúste napríklad edukatívny seriál Spýtajte sa Storybotov (Ask the StoryBots, pozn. prek.) alebo tuzemskú klasiku Pat a Mat. Každý vyhráva. Ak vaše dieťa ovláda angličtinu, španielčinu, francúzštinu, nemčinu či taliančinu, môžete spolu počúvať detské audioknižky na Audible, ktoré sú teraz zadarmo!

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.