Nemyslite na prácu večer a cez víkend! 6 rád, ako nepodľahnúť pokušeniu

Oct 17, 2020

2 mins

Nemyslite na prácu večer a cez víkend!  6 rád, ako nepodľahnúť pokušeniu

Stále sa vám nedarí odtrhnúť sa od mailov predtým, než odídete z práce, alebo nechať telefón v taške, keď ste už doma? Neustále vás prenasleduje práca? O práci hovoríte so svojimi blízkymi, pred spaním alebo pri pozeraní seriálu rozmýšľate nad úlohami na ďalší deň? V skratke, od práce sa nedokážete odstrihnúť? Ponúkame vám niekoľko tipov, ako prácu nechať za dverami.

Pred odchodom z práce si pripravte si zoznam na ďalší deň

Je 3.30 ráno a vy z postele zízate na strop bojujúc s úzkosťou: „Ako všetko zajtra stihnem?“ Máte ráno dvojhodinové stretnutie (na ktoré ste sa evidentne nepripravili), musíte bezodkladne odpovedať na e-mail od klienta a pripraviť rozpočet pre projekt, na ktorom robíte už tri mesiace…

Na túto nespavosť existuje overený a jednoduchý liek: pred odchodom z práce si pripravte zoznam úloh na ďalší deň. Neexistuje nič jednoduchšie, než vymenovať zoznam vecí, ktoré musíte urobiť, a posnažiť sa stanoviť čas, ktorý na ich vykonanie potrebujete. Ak chcete prísť na iné myšlienky, musíme mať v hlave poriadok.

Prepnite telefón na nočný režim

Ak nemáte firemný telefón, zrušte všetky možné komunikačné spojenia so svojou prácou. Choďte na to nekompromisne! Stačí deaktivovať zvuky notifikácií z aplikácií, kde by sa vás kolegovia mohli pokúšať zastihnúť. Zájdite ešte ďalej, po pár hodinách zapnite nočný režim. Týmto spôsobom vás nevyruší žiaden zvuk, keby sa vás niekto pokúšal zháňať. V urgentných prípadoch vám kolegovia zavolajú. Vyskúšajte aplikáciu AppLimits, ktorá určitým aplikáciám blokuje prístup (dostupné pre Apple). Slack, Evernote, LinkedIn alebo Gmail po určitom čase magicky úplne stíchnu. Tu sa začína šťastie.

Aby si vaši komunikační partneri nezvykli na odpoveď do minúty, po určitej dobe na e-maily vôbec neodpovedajte. Týmto dáte svetu jasne najavo, že čím menej e-mailov večer pošlete, tým menej ich dostanete!

Trochu na vzduch

Nie nadarmo si mnohí géniovia vždy počas dňa vyšli na prechádzku! Podľa britského psychoterapeuta Jonathana Hobana má chôdza terapeutické vlastnosti. Pomáha nám odbúravať stres a zabudnúť na telefón a ďalšie výdobytky techniky. Ide o akýsi ventil po náročnom pracovnom dni. Na odstrihnutie sa od práce vám bude stačiť 30 minút chôdze v prírode alebo po meste. Občas dokonca môžete ísť pešo domov, ak je to možné. Nie je nič lepšie ako prechádzka osamote, počas ktorej sa môžete venovať sami sebe, filozofovať a snívať. Prečo to neskúsiť?

Dávka športu?

Nechceme byť otravní a pripomínať vám, že máte cvičiť, no fyzická aktivita je skvelý spôsob, ako si vyčistiť hlavu. V skutočnosti existuje nespočetné množstvo štúdií preukazujúcich výhody pohybu.

Počas cvičenia náš mozog uvoľňuje endorfíny, ktoré skôr poznáme pod menom „hormóny šťastia“, a dopamín, čiže neurotransmiter, ktorý aktivuje systém odmeňovania mozgu. Lepšia antistresová technika teda neexistuje! Pozitívne účinky športu možno podľa profesora Antoina Pelissola, vedúceho oddelenia psychiatrie v Nemocnici Alberta Cheneviera v Créteil, pozorovať už po jednej hodine aktivity týždenne. Pravidelnosťou sa však účinky len znásobujú.

Box, joga, curling… Vyberte si šport, z ktorého budete mať radosť a ktorý vás bude motivovať. Váš spánok sa vám nakoniec tiež poďakuje.

Zaujímajte sa aj o životy ostatných

Na ceste domov a v čase prechodu medzi prácou a večerom stlačte „play“. Všetko, čo musíte urobiť, je niečo si vypočuť, počúvať príbeh, kúsok zo života druhých, osobností alebo fiktívnych postáv. Existuje veľa kvalitných podcastov a každý si príde na svoje: prieskumy, vymyslené alebo skutočné príbehy… Musíte sa len nechať uniesť. Na prácu niet miesta!

Samozrejme, aj dobrá kniha je cesta… Podľa štúdie z roku 2009 nás čítanie donúti sústrediť sa a zabudnúť na všetky každodenné strasti. Ako lepšie zabudnúť na prezentáciu, ktorú musíte odovzdať o dva dni, alebo na klienta, ktorý vyvoláva každú hodinu?

Kreatívne okienko

Kreatívne činnosti, ako napríklad čítanie, nás uvádzajú do stavu koncentrácie, ktorý odoženie všetky naše problémy. Vytiahnite akvarely, múku alebo gitaru, ktorá doteraz zapadala prachom. Tieto činnosti vás po práci len upokoja…
Nezabudnite občas nerobiť nič. To je rovnako dôležité!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed