Coffee break: Viac ako len zdroj produktivity

Jun 28, 2021

4 mins

Coffee break: Viac ako len zdroj produktivity
author
Ingrid Dupichot

Freelance Content Writer

Či už pijeme kávu v práci osamote, s kolegami, klientmi, alebo dokonca s návštevou, pitie kávy na pracovisku predstavuje skutočný rituál. Ako v úspešnom sitkome Priatelia, kde sa hlavné postavy stretávali často pri káve, v podobnom duchu sa nesie aj kávičkovanie vo firmách. Kávovar je srdcom firiem.

Pokiaľ ide o coffee break, každý má svoje zvyky a pre každého znamená niečo iné: zdroj produktivity, životabudič, priestor pre udržiavanie priateľských vzťahov a príležitosť pre vyvetranie hlavy. V článku vám predstavíme množstvo pozitívnych účinkov kávy v pracovnom svete.

Pozitívne účinky kávy

Káva je druhým najčastejšie konzumovaným nápojom na svete… hneď po vode. Podľa štúdie inštitútu IFOP, ktorá bola vypracovaná pre spoločnosť Nespresso Business Solutions, pije minimálne jednu šálku kávy počas dňa v práci traja zo štyroch ľudí a približne každý druhý (47 %) kávou začína svoj pracovný deň. Prečo je táto substancia taká lákavá? Pitie kávy v primeranom množstve má na organizmus nespočetne veľa blahodarných účinkov.

Dobitie energie

Asi ste si to už všimli, káva nás udržiava v pozore. Káva je najväčším nepriateľom spánku, pretože komplikuje zaspávanie. Ako? Kofeín aktivuje adenozínové receptory, ktoré vykonávajú základné funkcie súvisiace so spánkom a potláčajú vzruchy. Káva teda stimuluje organizmus a vedie k pocitu väčšej energie. Takto máme možnosť pracovať a učiť sa dlhšie bez toho, že by sme pociťovali únavu.

Posilňovač kognitívnych schopností

Konzumácia kofeínu stimuluje naše kognitívne funkcie. V skutočnosti však káva zlepšuje celý rád kognitívnych funkcií: reakčný čas, ostražitosť, koncentráciu, logické uvažovanie, presnosť rozhodnutí, schopnosť riešiť problémy…

V skutočnosti však káva zlepšuje celý rád kognitívnych funkcií: reakčný čas, ostražitosť, koncentráciu, logické uvažovanie, presnosť rozhodnutí, schopnosť riešiť problémy…

Bohatý zdroj antioxidantov

Podľa istej štúdie je káva najbohatším zdrojom antioxidantov. Antioxidanty obsiahnuté v káve sú pre náš organizmus lepšie absorbovateľné.

Zlepšenie pocitu pohody

Tieto isté antioxidanty majú pozitívny vplyv na našu náladu a znižujú riziko depresie a negatívnych pocitov. Už len vôňa kávy odbúrava stres v dôsledku nedostatku spánku.

Ochrana pred ochoreniami pečene a mozgu

Oznam pre konzumentov alkoholu: konzumácia kávy znižuje riziko ochorení pečene v súvislosti s alkoholom. Podrobná analýza tohto fenoménu preukázala, že káva z dlhodobejšieho hľadiska slúži ako prevencia pred vznikom Alzheimerovej choroby.

Nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu

Konzumácia kávy znižuje množstvo cukru a inzulínu v krvi, čím sa stáva efektívnym prostriedkom v boji proti tejto chronickej chorobe.

Pozor! Hoci má káva množstvo pozitívnych účinkov, radíme vám strážiť si skonzumované množstvo. Okrem možnosti vzniku fyzickej závislosti by mali byť obozretní ľudia trpiaci na arytmiu alebo iné srdcové ochorenia. Pamätajte si tiež, že veľké množstvo poobednej kávy ohrozuje váš spánok. Vedeli ste, že účinky kávy pôsobia cca 3 až 6 hodín po jej konzumácii?

Vedeli ste, že…? Účinky kávy pôsobia cca 3 až 6 hodín po jej konzumácii!

image

Pozitívne účinky prestávky na kávu

„V americkej kultúre […] je káva synonymom pre životabudič. Vo Švédsku je prestávka na kávu niečo, na čo sa celý deň čaká, moment, keď sa každý zastaví a len vychutnáva,“ píše Američanka Anna Brones, spoluautorka knihy Fika: The Art of The Swedish Coffee Break.

Kým niektorí pijú kávu, aby boli produktívnejší (čím sa zaraďuje medzi tzv. smart drugs), iní v nej hľadajú oddych. Coffee break je pretrvávajúcim rituálom na celom svete. Švédi, najväčší milovníci kávy v Európe, dokonca pomenovali tento moment, keď môžeme hovoriť o všetkom, okrem práce, slovom fika.

Podľa jednej anglickej štúdie predstavujú náklady na coffee break nemalú čiastku. Ide o 490 € na zamestnanca ročne. Podľa sociologičky a riaditeľky Národného vedecko-výskumného centra vo Francúzsku (CRNS) sa „pojem voľného času v práci absolútne bije s pojmom produktivity.“ Aké sú teda dôvody na obranu tohto zvyku?

Posilňovač fyzickej a psychickej energie

Prestávku, či už osamote, alebo v spoločnosti, možno ako rituál pevne ukotviť do reality a zhmotniť ju ako východiskový bod dlhého pracovného dňa. Káva vás tiež môže zachrániť po výdatnom obede, čím sa vyhnete notoricky známej ospalosti po jedle. Zavedenie takýchto rituálov je nepopierateľne dobrým spôsobom, ako sa posilniť predtým, než sa opäť a efektívnejšie zahrabete do papierov, excelovských tabuliek alebo úprav fotografií.

Prestávku, či už osamote, alebo v spoločnosti, možno ako rituál pevne ukotviť do reality a zhmotniť ju ako východiskový bod dlhého pracovného dňa.

Moment pre oddych

Počas relaxačnej prestávky vypneme hlavu a k práci sa vrátime s čistou, vyvetranou a sviežou mysľou. Navyše, najefektívnejší zamestnanci údajne pracujú 52 minút a potom si dajú 17-minútovú pauzu. Podľa slovenského Zákonníka práce majú zamestnanci nárok na 30-minútovú prestávku na obed pri 8-hodinovom pracovnom čase. Mali by sme teda pracovať menej, aby sme pracovali lepšie?

Literárny tip:
Prečítajte si bestseller: Štvorhodinový pracovný týždeň od Timothyho Ferrissa

image
Prestávka na kávu v Cognizant Consulting

Tvorca kolegiality

Ak kávu nepijeme sami za počítačom, káva sa podieľa na tvorbe spoločenských vzťahov:

  • posilňuje pocit spolupatričnosti k firme a súdržnosti tímu,
  • odbúrava bariéry medzi ľuďmi z vyšších a nižších pozícií a tímov,
  • niektorí dokonca pauzu vidia ako príležitosť zlepšiť napäté vzťahy.

Tím spoločnosti Kawa Coffee prepája príjemné s užitočným. Obchodný riaditeľ Matthieu Jung potvrdil, že prestávku na kávu v rámci firmy „využívajú ako priestor pre konverzáciu o iných témach, pretože káva je tvorcom spoločenských vzťahov.“ V skutočnosti im prestávka na kávu ponúka možnosť „organizovať stretnutia, kde sa zamestnanci aktívnejšie zapájajú.“

„Káva je tvorcom spoločenských vzťahov.“ Matthieu Jung, Kawa Coffee

Nenápadný pomocník manažérov

V rámci týchto neformálnych stretnutí sa zjednodušuje dialóg a ku konsenzu sa dá dospieť za lepších podmienok. Káva sa môže premeniť na nenápadný nástroj manažérov, ak potrebujú:

  • odkomunikovať chúlostivé správy,
  • odbúrať napätie medzi zamestnancami a riešiť konflikty,
  • znovu namotivovať zamestnancov,
  • posilniť tímového ducha,
  • rozdať pokyny na daný deň alebo sa podeliť o niekoľko informácií.

Posilňovač kreativity

V neposlednom rade je prestávka na kávu priestorom pre výmenu nápadov, skúseností a know-how, čo prispieva k otvorenosti medzi členmi tímu. Hovorí sa, že množstvo inovácií nevzniklo v kanceláriách, ale pri náhodných stretnutiach pri káve! Napríklad v spoločnosti Kawa Coffee„prestávky na kávu trochu iné než v iných spoločnostiach. Často tu nájdete niekoho, kto experimentuje s latte art (tvorí obrazce na mliečnej pene na kapučíne), alebo takých, ktorí sa pripravujú na súťaž v ochutnávaní.“

Dobré kolegiálne vzťahy, oddych, životabudič aj nenápadný pomocník manažérov. Čo keby bola káva všetkým naraz?

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Nathan Dumlao

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, aby vám na časovej osi neušli naše najlepšie články!