Odzvonilo motivačným listom?

05. 11. 2020

4 min.

Odzvonilo motivačným listom?
autor
Nora Leon

Communications & content manager

V čase búrlivej a ultra rýchlej komunikácie existuje tisíc spôsobov, ako sa dostať do kontaktu s rekrutérmi. Svoje video CV alebo portfólio im môžete zaslať e-mailom, telefonicky alebo cez LinkedIn. Niektorí dokonca prejavia svoju originalitu a motiváciu a siahnu po technológiách, ako napr. 3D tlač! Je motivačný list prežitkom vo svete, kde sú rekrutéri zavalení množstvom CV a každému z nich venujú len minimum času?

Pri hľadaní odpovedí na otázku, či sa v súčasnosti motivačný list oplatí vôbec písať, nám pomôže kariérna poradkyňa a bývalá HR manažérka Cécile Pichon.

Prečo už dnes motivačné listy nemajú váhu?

Zanechať dojem? Ide o sekundy

Predstavte si rekrutéra vo veľkej firme. Má pred sebou 25 výberových procesov predovšetkým na seniorské pozície, na ktoré je ťažké nájsť personál. Na jedno miesto sa prihlási viac ako 500 záujemcov, pričom paralelne s prehliadaním CV musí organizovať aj pohovory… Rozumiete, kam týmto mierime? V start-upoch to bohužiaľ nie je lepšie. Miestni rekrutéri alebo HR manažéri síce riešia menej náborov, no majú na pleciach viacero rôznych procesov: onboarding, školenie nových kolegov, kariérne postupy, mzdy, atď. Počas dňa nemá na nudu čas a preto si len ťažko dopodrobna prečíta motivačný list, s ktorým ste tak dlho trápili!

Pozor: rekrutéri niekedy motivačný list čítajú. Čo ak jeho príprava teda je na niečo dobrá?

Z cvičenia technická zdatnosť?

Ak sa chystáte zaklopať na otvorené dvere, váš motivačný list by mal popisovať… vašu motiváciu.

Toto cvičenie sa však stalo „technickým, rétorickým cvičením“ a stratilo svoj pôvodný zmysel, ako zdôrazňuje Cécile Pichon: „Motivačný list nie je zbytočnosťou, no jeho forma už nezodpovedá potrebám trhu. Spočiatku chceme pochopiť, čo motivovalo uchádzača poslať svoje CV. Keď však pri „reťazovom“ podávaní žiadostí posielate takmer vždy rovnaký motivačný list viacerým firmám, značí to o zúfalstve kandidáta: motivačný list sa stratil svoju podstatu a stal sa rétorickým, akademickým cvičením, a vypisuje sa ako formulár. V tomto prípade nám motivačný list ukáže, či kandidát takýto list dokáže napísať a či vie štylizovať, ale nedozvieme sa veľa o jeho vnútornej motivácii.“

Ak chceme napísať pútavý a relevantný motivačný list, nemali by sme sa zbaviť tohto chladného a strohého nastavenia? Ako má motivačný list rekrutéra zaujať, ak máte sami problém ho napísať? Ako vyniknete, ak budete používať tie isté zaužívané a obohrané formulky? Ako presvedčíte rekrutéra, ak len fakticky vymenujete svoje skúsenosti?

Ako prinavrátiť motivačnému listu hodnotu?

Zmeňte svoj postoj

Podľa Cécile by mal byť motivačný list ideálne napísaný na štýl krátkeho résumé, ktoré by ste napr. chceli prezentovať niekomu z pracovnej sféry. Týmto spôsobom sa zároveň vyhnete tým najväčším nástrahám, ktoré nám Cécile so smiechom vymenovala:

  • Motivačný list alebo katalóg? V tomto prípade kandidát prezentuje svoje CV vo forme historického výkladu už z prehistorických čias. Nie, vďaka!
  • Všeobecne koncipovaný motivačný list: 36x odkopírované znenie v priebehu toho istého dňa, bez štipky orientácie na vyhliadnutú firmu. V žiadnom prípade!
  • Podlizovací motivačný list: táto práca je vaším snom už odkedy vás rodičia počali. Nič také!

Naopak, toto cvičenie (svoje résumé si môžete odskúšať pred zrkadlom) vám pomôže sústrediť sa len to podstatné: kým ste, prečo vás táto firma a práca oslovili, čo firme dokážete ponúknuť a ako budete túto prácu vykonávať. Buďte ľudskí, úprimní a snažte sa prerozprávať svoj príbeh, ale nie svoju kariérnu dráhu! Pri rozhovore s niekým iným sa nám darí prirodzene vyjadrovať, preto neexistuje žiaden dôvod na paniku, keď príde na ten okamih, že musíme tieto informácie uložiť na papier.

Zlepšite obsah motivačného listu

Odbočte od „Bohaté trojročné skúsenosti s predajom…“, dokážete to aj lepšie! Pozrite sa na niekoľko dôležitých bodov, ktoré dodajú vášmu motivačnému listu dávku entuziazmu:

  • Povedzte viac než vaše CV. Rekrutér pozná vašu históriu, zaujíma ho nasledovné: prečo ste si vybrali práve ich, čo vás motivuje? Toto je tá chvíľa byť sám sebou a zdôrazniť, čo o vás vaša kariérna dráha vypovedá.
  • Myslite na budúcnosť. V našom CV často odkazujeme na minulosť. Rekrutér chce predovšetkým zistiť, čo máte v pláne v nasledujúcich rokoch: Ako sa chcete v danej firme rozvíjať? Akým projektom by ste sa v tejto firme chceli venovať? Kde sa vidíte o niekoľko rokov a ako by vám táto firma pri plnení vašich cieľov mohla pomôcť?
  • Dokázať znamená presvedčiť. Dosiahli ste v bývalej práci zaujímavé výsledky ? Prišiel čas pochváliť sa. Podpísali ste zmluvu s veľkým klientom, prispeli k nejakému rekordu, uskutočnili veľký obchod? Povedzte to! Hovoriť o svojej genialite na získanie dôvery rekrutérov nestačí. Čísla hovoria sami za seba. Prečo si týmto nepomôcť?
  • Zmeňte tón. Ak ste začali proces písania motivačného listu vyhľadaním výrazu „Šablóna motivačného listu“ na Googli, okamžite prestaňte. Ak chcete vystúpiť z radu, vyhnite sa vopred pripraveným formuláciám. Nepadajte ani do „príliš neformálnej“ hladiny, existuje tu aj zlatá stredná cesta. Ak ste úprimní a váš list je dobre napísaný, všetko by malo byť v najlepšom poriadku. Ak sa cítite komfortne, môžete do listu pridať aj trochu humoru (napríklad sa trochu podceňte), rekrutér sa tiež rád zasmeje.

Kvalita nad kvantitu

Keďže stále existuje niekoľko prívržencov motivačných listov, ktorí sa s nimi radi pohrajú, Cécile vám odporúča, aby ste namiesto strieľania 100 životopisov s minimálne personalizovaným motivačným listom odoslali radšej iba 10 firmám. Samozrejme, že týmto spôsobom budete cieliť na menej ponúk, no budete mať vyššie šance dostať sa do zoznamu top kandidátov na pohovor. Preto musíte svoj motivačný list na 100 % prispôsobiť kultúre spoločnosti a pozícii, vrátane tónu, dizajnu a formátu.

Motivačný list a jeho alternatívy

Motivačný e-mail

Občas sa môžeme motivačnému listu vyhnúť. „Personalizovaný a výstižný e-mail, ktorý popisuje vašu motiváciu, bude mať väčšiu váhu než list na štýl úvod-jadro-záver bez štipky zmyslu a osobného prístupu. My chceme vedieť, prečo nám tento záujemca svoje CV poslal, čo nám dokáže ponúknuť a čo hľadá: sme nadšení, ak sa tieto informácie ukrývajú v piatich riadkoch. V tomto prípade budete mať vyššiu šancu, že si vaše slová prečítame, pretože nie vždy otvárame prílohy mailov,“ hovorí odborníčka.

V úvode motivačného listu alebo na LinkedIn profile je zaujímavé vyjadriť svoju predstavu a motiváciu. Týmto spôsobom rekrutér zistí, čo je vašou hnacou silou a čo hľadáte.

Stále viac firiem pri hľadaní nových kolegov využíva online platformy. Namiesto nahrávania vopred pripraveného motivačného listu vo formáte PDF mnoho spoločností od kandidátov žiada odpoveď na niekoľko otázok v online formulári. Rekrutéri takto budú mať možnosť dozvedieť sa o skúsenostiach a motivácii kandidátov a odpovede si veľmi pozorne prečítajú. Pekná alternatíva motivačného listu… v ktorej treba obozretne voliť odpovede!

Dokážte svoju motiváciu inak, než listom

Skutky sú viac než slová! Skutočne motivovaného kandidáta spoznáme tak, ak prejaví svoju snahu: popýta sa na informácie súčasných zamestnancov alebo sa zaujíma o kultúru spoločnosti, ak príde na nejaké podujatie, alebo sa detailne zaujíma o určitý produkt firmy. Cécile spomína príklad kandidátov, ktorí si vyžiadali skúšobnú verziu produktu firmy. Túto informáciu k nám vždy posunú ľudia z marketingu a tento ťah má taký efekt ako dobre napísaný motivačný list.

„Nemožno teda povedať, že motivačný list je prežitkom,“ uzatvára Cécile. „Na sociálnych a pracovných sieťach, ako je napr. LinkedIn, je časť informácií v písomnej podobe, avšak v takej, ktorá reaguje na súčasné potreby trhu. V podobnom duchu by ste si mali vycibriť aj svoje CV, aby ste sa priblížili k šanci dostať sa na pohovor. Svoju motiváciu môžete vyjadriť rôznym spôsobom, písanou či nepísanou formou, v závislosti od spoločnosti, odboru a vášho charakteru. Pokiaľ zostanete sami sebou a budete úprimní a pravdiví.“

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku alebo sa prihláste na odber noviniek, aby sa k vám vždy dostali naše najlepšie články!

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa