Seniorní kandidát: 11 otázek, které položit během pohovoru

20 feb 2024

4 min

Seniorní kandidát: 11 otázek, které položit během pohovoru

Uchazeči cca po čtyřicítce už mívají docela dobrý přehled o tom, jak to na pracovním trhu funguje. Nejenže mají k dobru dlouholetou praxi, ale také mají jasno v tom, jaké jsou jejich priority a ambice. Současně vědí, čemu se chtějí naopak vyhnout. Jak léta zkušeností co nejlépe zužitkovat během pracovního pohovoru? V tomto článku naleznete rady jedenácti zkušených uchazečů, kteří dobře vědí, jaká otázka by na pohovoru v pokročilé fázi kariéry rozhodně neměla chybět.

„Jaký další rozvoj lze na této pozici očekávat?“ Veronika (53), projektantka v inženýrské firmě

Když děláte na nějaké pozici dlouho, může se stát, že začnete stagnovat, což je problém na individuální i týmové úrovni. Tomu se dá zabránit díky dalšímu vzdělávání. Potřebujete mít nějaké smysluplné vyhlídky do budoucna, možnost dalšího rozvoje, vidinu motivace i ve chvíli, kdy už jste v pokročilé fázi kariéry… I když je vám přes padesát, potřebujete vědět, že se stále máte kam posouvat.

„Vítáte vlastní iniciativu?“ Lucie (55), v procesu rekvalifikace

Během své kariéry jsem se naučila, jak být pro zaměstnavatele přínosem, jak převzít vlastní iniciativu a zavádět konkrétní změny. Zasadila jsem se například o to, abychom přestali na každém meetingu používat jednorázové nádobí, zavedla jsem společné snídaně… Před nějakými třiceti lety jsem se zajímala hlavně o to, co je v inzerátu napsáno v popisu práce, ale postupem času jsem si uvědomila, že se v práci může člověk realizovat i jiným způsobem. Já osobně potřebuji mít pocit, že jsem užitečná, chci se podílet na vývoji nových řešení a vymýšlet nejrůznější zdokonalení. Když hledám nové zaměstnání, potřebuji se ujistit, že bude moje iniciativa vítána.

„Je možný postupný odchod do důchodu?“ Františka (57), učitelka

Je mi sedmapadesát a penze je za dveřmi. Ani na pohovoru proto nemůžu ignorovat fakt, že se moje kariéra chýlí ke konci. Je pro mě důležité, abych se na odchod mohla začít připravovat postupně. Můj cíl je postupně snižovat pracovní úvazek, abych mohla pracovat co nejdéle a současně si začít užívat důchodu, a proto očekávám, že v tomto ohledu najdu se zaměstnavatelem společnou řeč.

„Proč hledáte někoho s tak velkou praxí?“ Nikolaj (58), vedoucí pro výzkum a vývoj v náborové agentuře

Můj přístup je prakticky stejný jako v době, kdy jsem nastoupil do práce, ale zajímalo by mě, proč hledá zaměstnavatel někoho jako já, s dlouholetými zkušenostmi, tedy někoho, kdo ho bude pravděpodobně stát víc peněz – proč já, a ne někdo jiný? Podle toho, co mi odpoví, budu lépe rozumět tomu, co se ode mě v práci chce, a také budu mít jistotu, že těch několik posledních produktivních let strávím prací na něčem skutečně smysluplném (z mého pohledu i pohledu zaměstnavatele). S přibývajícími léty je pro mě otázka smysluplnosti práce čím dál důležitější a v tuhle chvíli mě může bavit jen práce, která k něčemu opravdu je.

„Berete v potaz měkké dovednosti?“ Vilém (52), pracovník na úřadu práce

Čím dál více zaměstnavatelů upřednostňuje tzv. soft skills neboli měkké dovednosti před odbornými znalostmi. Jsou to osobní a sociální vlastnosti člověka, které určují jeho chování na pracovišti, tedy schopnost naslouchat, zdvořilost, ovládání emocí, laskavost… Čím jsem starší, tím lépe vím, že radši pracuji s lidmi, kteří se umí chovat laskavě a s úctou, než se špičkovými odborníky, co se ale neumí chovat, s lidmi, co se nedokážou nikomu přizpůsobit, nechodí včas, nedá se s nimi mluvit… Měkké dovednosti jsou důležité pro příjemnou atmosféru v práci a já bych radši pracoval ve firmě, kde při náboru berou v úvahu i to, jaký člověk doopravdy je.

„Jaký máte názor na týmové porady?“ Filip (58), stavební odhadce v pojišťovnictví

Všude mají potřebu čím dál víc schůzovat a já začínám mít pocit, že je to pro zaměstnance jen ztráta času a energie. Když jsem byl mladší, tak mi tolik nevadily všechny ty povinné procedury, často zbytečné a archaické, ale čím jsem starší, tím menší mám chuť ztrácet čas na zbytečných poradách, kde se nikdy nic nevyřeší. Kdybych měl nastoupit do nové práce, chtěl bych dopředu vědět, jaký tam mají přístup k poradám. Musím mít jistotu, že nejsou posedlí schůzováním. Chci vědět, jak konkrétně firma omezuje počet porad a jak zajišťuje jejich efektivitu.

„Můžete mi říct něco o mém budoucím pracovišti?“ Veronika (53), technická redaktorka

Než někde podepíšu smlouvu, musím mít jasno v tom, jaká atmosféra panuje na místě, kde mám trávit každý den. Podle mého názoru je dobré prostředí na pracovišti naprosto klíčové, protože vytváří zdravé podmínky pro práci a plodnou spolupráci. Už jsem během své kariéry zažila, jak se může atmosféra na pracovišti úplně zkazit a jaký to má vliv na motivaci vůbec chodit do práce. Je mi navíc přes padesát, takže je to o to důležitější, protože moje vyhlídky na další rozvoj už jsou omezenější a celková motivace už klesá.

„Jak mi daná pozice umožní dál rozvíjet mé odborné dovednosti?“ Nikolaj (58), vedoucí pro výzkum a vývoj v náborové agentuře

Nechci dělat pořád dokola stejnou práci jako přes kopírák. Dostal jsem se do fáze, kdy chci dělat něco, co otestuje mé dovednosti. Potřebuji je skutečně uplatnit. Nechci opakovat to, co mám pocit, že už jsem dělal stokrát, nechci dělat něco, co mě nebaví. Chci mít možnost prohlubovat své dovednosti v oblastech, které mě zajímají, a dál se rozvíjet…

„Jaké finanční prostředky budu mít k dispozici pro realizaci různých projektů?“ Anna (55), učitelka

Pracuji jako učitelka a hodně mi záleží na tom, abych měla svobodu rozhodování, což hodně souvisí s rozpočtem na kulturní projekty. Jsou to peníze, díky kterým mohu vzít studenty do divadla, do muzea, investovat do knih… Chci mít v práci pocit seberealizace a chci ji dělat nejlépe, jak umím, takže potřebuji nejen volnou ruku, když dojde na rozhodování, ale také musím mít dostatek finančních prostředků.

„Je možné pracovat na částečný úvazek?“ Valerie (56), manažerka

Mám velmi zajímavou práci, ale už jsem ve věku, kdy je pro mě důležitější pohodlí, a tak dávám přednost práci na zkrácený úvazek. Nižší plat pro mě v podstatě není problém: obě děti už se osamostatnily, a tím pádem je doma o dva hladové krky méně. Díky zkrácenému úvazku bych také nemusela každý den absolvovat dvě hodiny cesty hromadnou dopravou, protože bydlím na venkově a do města musím dojíždět.

„Jaký plán dalšího vzdělávání nabízíte svým zaměstnancům?“ Marek (50), projektový manažer

Když jsem poprvé nastupoval do práce, moc mě nezajímalo, jak která firma pečuje o duševní rozvoj zaměstnanců. Ale s postupem času jsem přišel na to, co v práci potřebuji, a co ne. Teď vím, že vzdělávání při práci je pro mě naprostou prioritou. Proto vyžaduji, aby se zaměstnavatel staral o růst zaměstnanců: měl stanovený rozpočet na vzdělávání, nabízel nejrůznější školení… V mé současné práci máme možnost jak osobnostního rozvoje, tak toho profesního. Můžeme se učit novým dovednostem, růst. Dřív to pro mě tak důležité nebylo, ale to se s časem změnilo.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo