10 tipů, jak napsat opravdu dobrý životopis

07 feb 2024 - actualizado el 07 feb 2024

5 min

10 tipů, jak napsat opravdu dobrý životopis
autor
Camille Montaz

Freelance Communication & Rédaction

Končí vaše pokusy o nalezení práce pokaždé stejně? Odešlete životopis, a odpovědi se nikdy nedočkáte? Možná si začínáte myslet, že obsah vašeho životopisu asi za moc nestojí. Ale už vás někdy napadlo, že to třeba bude spíš tím, jak váš životopis vypadá?

Existují různé teorie ohledně toho, kolik času stráví náboráři nad jedním životopisem, ale většina přiznává, že je to skutečně jen chvilinka (okolo 6 sekund). Záleží proto na každém detailu a někdy stačí i jedno drobné zdokonalení, a váš životopis si najednou vyslouží pozvání k přijímacímu pohovoru. Welcome to the Jungle vám přináší 10 rad, kterými se musí řídit každý, kdo chce napsat skutečně dokonalý životopis, kdo hledá rovnováhu mezi jednoduchostí a efektivností a kdo chce zvýšit své šance, že zaujme potenciálního zaměstnavatele.

1/ Zdůrazněte své výsledky, ne pracovní povinnosti

Zamyslete se nad účelem každé své dosavadní zkušenosti a pokuste se je popsat jako dosažené výsledky, a ne jako obyčejný seznam úkolů. Používejte dějová slovesa, která jsou významově bohatší a působivější než pasiva či výrazy typu „měl/a jsem na starosti“ (což je mimochodem velmi často užívané spojení). Na personálních odděleních se kupí životopisy plné naprosto stejných frází – odlište se!

Až budete popisovat své dosavadní pozice, nemusíte také šetřit s čísly. Díky číslům si náboráři lépe představí skutečné výsledky vaší práce. Četnosti, přírůstky, dopady… Jakákoli kvantifikace výsledků je nadmíru zajímavá. Jsou to informace, které náboráře zajímají nejvíce.

2/ V jednoduchosti (a stručnosti) je krása

Myslíte si, že je váš životopis příliš tradiční a že úspěchu lze dosáhnout jen díky originalitě? Mýlíte se! Pokud nejste zrovna odborník na design či na grafiku, vsaďte na jednoduchost. Životopis by měl být snadno čitelný a srozumitelný. Zvolte proto lineární strukturu životopisu, vyhněte se přílišné kondenzaci a využívejte členění, aby byly jednotlivé části dobře ohraničeny a případný čtenář mohl snadno najít to, co ho právě zajímá.

Text nesmí být nahuštěný a musí se vejít na jednu stránku. Pokud stránku přesahuje, pohrajte si s rozměry okrajů, s řádkováním, přeorganizujte jednotlivé oddíly nebo zmenšete velikost odrážek (ale pozor, abyste okraje nezmenšili příliš – musí být dost velké na to, aby životopis vypadal dobře i po vytištění). Dobrý trik je také uvést odkaz na své webové stránky nebo blog, kde se čtenář dozví další doplňující informace.

Pokud nevíte, jaký formát zvolit, inspirujte se výběrem z více vzorových životopisů. V ěnkterých případech bude na místě vytvořit i úplně jednoduchý Europass životopis, zejména pro práci v zahraničí.

3/ Přidejte do životopisu seznam dovedností

Když do životopisu přidáte oddíl nazvaný „dovednosti“, shrnete tak na jednom místě vše, co jste se naučili během studia i dosavadní praxe. Je to velmi důležitý odstavec, protože díky němu náborář jedním pohledem zjistí, jestli máte právě ty schopnosti, které jsou požadovány na vypsané pozici.

Seznam dovedností by měl být uveden odděleně od zbytku životopisu, ale neměl by nijak narušovat čtení textu (můžete například vytvořit samostatné textové pole vpravo na stránce). Hlásíte se například na pozici s technologickým zaměřením? Uveďte, s jakými nástroji umíte pracovat.

4/ Dobrý životopis má klíčová slova a odbornou terminologii

Využijte SEO k propagaci sebe sama! Používejte klíčová slova související s poptávanou pozicí, může to zvýšit šance, že váš životopis nezůstane bez povšimnutí. Některé náborové systémy (ATS) nebo dokonce i LinkedIn používají klíčová slova pro rychlejší procházení profilů uchazečů. Jak na to? Jděte na LinkedIn a pročtěte si profily kolegů z oboru. Uvidíte, která klíčová slova se nejvíce opakují. Také se vůbec nemusíte bát odborné terminologie a žargonu, dokážete tím, že jste na danou oblast skutečně odborník. Stejně jako volba těch správných slov je ale důležité i jejich pořadí: nejvíce se soustřeďte na prvních pět odrážek, protože ty patří k těm nejčtenějším.

5/ Zvolte ten správný font

V životopise použijte jeden, maximálně dva fonty. Optimální velikost písma se pohybuje mezi 10 a 12 (to neplatí pro vaše jméno, které by mělo být větším písmem než zbytek textu). Při vybírání fontu buďte opatrní, může toho o vás hodně napovědět.

O příliš „neformálních“ fontech, jako je Comic Sans, vůbec neuvažujte: připravily by vás o veškerou důvěryhodnost. Calibri a Times New Roman už jsou zase okoukané. Vyberte si modernější font, jako je Helvetica, Verdana nebo Century. Můžete dokonce zkusit použít stejný typ písma, jaký používá společnost, v níž se ucházíte o práci. Dobře vám poslouží web What the Font, který umí identifikovat různé fonty podle vzorku komunikace.

Chcete-li některé části životopisu zdůraznit: Použijte tučné písmo, kurzívu nebo podtržení. Pečlivě zvažte, co označíte tučně, protože právě to pak přitáhne pohled čtenáře (názvy firem, pro které jste pracovali, pokud je vaše kariéra na začátku, tituly a funkce, pokud už máte něco za sebou).

6/ Obsah přizpůsobte inzerátu

Resumé by mělo být vždy aktuální a vždy by mělo reflektovat pozici, na kterou se hlásíte. Během studia a dosavadní praxe jste si osvojili celou řadu nejrůznějších dovedností, které více či méně odpovídají požadavkům inzerátu. Životopis slouží jako marketingový nástroj, jehož prostřednictvím se chcete ukázat jako ideální kandidát na dané místo.

Podívejte se, jaké dovednosti jsou tedy požadovány v nabídce práce, a pokuste se, aby váš životopis dokazoval, že tyto dovednosti máte. Pokud například požadují skvělé „jednání s lidmi“, zdůrazněte své týmové úspěchy a projekty. Umět všechno není to hlavní. A konečně, můžete životopis pokaždé opatřit nadpisem na míru – díky tomu bude působit ucelenějším dojmem.

7/ Uveďte své zájmy

Přidáním oddílu „zájmy“ na konec životopisu poodhalíte svou osobnost a osobitost, jako bonus k vašim profesním dovednostem. V dnešním světě záleží čím dál víc na povaze člověka a uchazeči o práci – stejně jako firmy hledající zaměstnance – chtějí hlavně najít někoho, kdo s nimi bude sdílet stejné hodnoty. A proto může být uvedení zájmů rozhodující. Do životopisu napište ty, které podle vás nejvíce odpovídají hodnotám dané společnosti.

8/ Zaměřte se hlavně na horní polovinu

Mnohé studie prováděné s pracovníky v přijímacím řízení potvrdily, že některé části životopisu jsou atraktivnější a častěji prohlížené než jiné. Nejvíce pozornosti je zjevně vždy věnováno první polovině dokumentu. Vzhledem k tomu, jak málo času připadá na přečtení jednoho životopisu, je jasné, že právě z téhle části musíte vytěžit, co se dá.

Horní polovina musí být naprosto jasně členěná. Doporučujeme řadit zkušenosti v obráceném pořadí, a ne chronologicky. Tak budou nejnovější informace uvedeny vždy hned na prvním místě. Máte-li zatím jen málo praxe, můžete v první části životopisu uvést dosažené vzdělání. Naopak osoby s bohatými pracovními zkušenostmi by měly nahoře uvést nejdřív „pracovní zkušenosti“ a pak až „dosažené vzdělání“.

9/ Bezchybný pravopis

Možná vám to přijde jako naprostá samozřejmost, ale tento bod je potřeba opravdu zdůraznit! Stačí jedna pravopisná chybička v životopise, a nekompromisně se vám zabouchnou dveře do většiny společností. Proto si po sobě CV přečtěte před odesláním klidně stokrát, hlavně musíte odeslat životopis bez chyby. Odfláknutí kontroly může mít nedozírné následky – nepodceňujte ji, vždyť to není nic těžkého! Klidně si před odesláním nechte svůj životopis zkontrolovat od někoho dalšího. Druhý pár očí odhalí i šotky, kteří vám mohli i přes všechno úsilí uniknout.

10/ Pozor na formát a název dokumentu

Vždy odesílejte životopis ve formátu .pdf. Také si dejte pozor na to, jak dokument nazvete. Až si jej příjemce uloží do složky k ostatním dokumentům, musí být snadné ho najít, aniž by ho musel sám přejmenovávat. Když životopis nazvete „Moje_CV“ nebo necháte „Nový dokument Microsoft Word“, máte velkou šanci, že váš životopis zapadne mezi ostatními, na rozdíl od životopisu nazvaného „CV_Jana Doležalová_stáž_Welcome to the Jungle“.

Zaručujeme vám, že když dodržíte našich 10 rad, zvýší se vaše šance na získání pozornosti potenciálního zaměstnavatele i na získání práce. Hlavně nezapomeňte na hlavní účel odeslání životopisu: přimět je, aby se vám ozvali! A proto nakonec zkontrolujte své kontaktní údaje. Ať jsou přesné, aktuální a profesionální.

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo