5 rád, ako profesionálne networkovať cez LinkedIn

Jan 29, 2020

3 mins

5 rád, ako profesionálne networkovať cez LinkedIn

Ak chcete svoju kariéru ďalej rozvíjať, kľúčová je podpora od vašich profesionálnych kontaktov. Aby ste ju získali, máte k dispozícii nástroj, ktorý nielenže slúži na prezentáciu vašej práce, ale zároveň vám pomáha s vašou networkingovou stratégiou.

LinkedIn používa vo svete takmer 400 miliónov užívateľov. Je to jedna z najlepších online platforiem, na ktorej využijete vo svoj prospech sieť svojich kontaktov. Navyše, okrem toho, že si vytvoríte kvalitný LinkedIn profil, môžete sieť využiť na informácie o svojej pracovnej náplni, na komunikáciu s podobne zmýšľajúcimi profesionálmi a na hľadanie novej práce. Tu je niekoľko rád, ako použiť túto sociálnu platformu na vytvorenie solídnej siete kontaktov.


1. Prispôsobte svoju žiadosť o kontakt

Je dosť nezaujímavé, ak dostanete iba vygenerovanú žiadosť o kontakt. Je to však zároveň jedna z najčastejších chýb, ktorú ľudia na LinkedIn robia. Využite nepovinnú správu na vysvetlenie toho, prečo chcete, aby sa konkrétna osoba stala súčasťou vašej siete. Ak ju nepoznáte osobne, zvážte, čo presne by mala správa obsahovať. Pamätajte, že je to úplne prvá vec, ktorá odštartuje váš profesionálny vzťah.

Ak vašu žiadosť táto osoba prijme, snažte sa začať zaujímavú konverzáciu o spoločnej téme, ktorá sa týka práce.

2. Vyberajte si kontakty s rozumom

Keď spravujete svoj LinkedIn profil, je dôležité brať do úvahy presne definované kritériá a ciele, ktoré si pre výber kontaktov stanovíte. Pri výbere sa ubezpečte, že títo ľudia vám naozaj môžu pomôcť dosiahnuť vaše profesionálne ciele. Skôr ako rozošlete akékoľvek pozvánky, zanalyzujte, s akým typom profesionálov by ste sa radi spojili, aby ste sa zviditeľnili.

To určí kvalitu kontaktov vo vašej sieti. Mala by byť zostavená z profesionálov, ktorí vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele, s ktorými máte spoločné záujmy a s ktorými môžete udržiavať vzájomne prínosný vzťah.

Rada navyše? Opatrne zvážte, komu pozvánku odošlete, ale nezabudnite sa pozrieť aj na ich kontakty. To sú kontakty druhej úrovne.

LinkedIn vám umožňuje filtrovať výsledky hľadania podľa:

  • druhu práce
  • miesta
  • vzdelania
  • kompetencií
  • podobných schopností a talentov.

3. Publikujte a zdieľajte obsah

Ďalším spôsobom, ako rozšíriť svoju sieť, je zviditeľniť sa pomocou častého zdieľania obsahu, ktorý by vaše kontakty mohol zaujímať. Aký je najlepší spôsob?

  • Publikujte články zo svojho blogu, portfólia, prípadne zdieľajte akékoľvek novinky, ktoré považujete za relevantné a dôležité. LinkedIn je výborný nástroj na šírenie obsahu a môže vás spojiť so zaujímavými odborníkmi. Samozrejme, LinkedIn nie je Twitter ani Facebook. Vyhýbajte sa uverejňovaniu vtipných obrázkov či fotiek z dovolenky.

  • Nespamujte svoje kontakty. Uverejňujte len obsah, ktorý obohacuje váš profil, a neprežeňte to. Existuje tenká čiara medzi relevantným a zbytočným obsahom. Vždy berte do úvahy, čo je vo vzťahu k vašej práci dôležité.

4. Komunikujte s ďalšími profesionálmi a firmami

Na sociálnej sieti ako LinkedIn je interakcia kľúčová. Nemá zmysel mať obrovskú sieť kontaktov, ak ju nepoužívate na šírenie zaujímavého obsahu, pri ktorom dosiahnete aj spätnú väzbu. Prečo? Interakcia s ostatnými profilmi slúži tiež na zviditeľnenie sa. Odporúčame:

  • Nastavte si upozornenia, ktoré vám umožnia sledovať, keď ľudia alebo firmy, ktoré sledujete, zdieľajú obsah na svojich profiloch.
  • Reagujte na príspevky iných používateľov a firiem. Odporúčajte, komentujte, zdieľajte, alebo označujte ľudí v príspevkoch svojich kontaktov. Vhodné je tiež pridávať sa do rôznych LinkedIn skupín.
  • Zdieľajte udalosti a mítingy na svojom profile. Ak by mohli zaujať aj vaše kontakty, posielajte pozvánky na udalosti v súkromných správach.
  • Pogratulujte svojim kontaktom pri povýšeniach a výročiach. LinkedIn notifikácie vás informujú o dôležitých udalostiach v profesionálnych životoch vašich kontaktov.
  • Odpovedajte na súkromné správy. Ak to nie je spam, alebo sponzorovaná správa, odpovedzte každému, kto sa zaujíma o vašu prácu. Možno sa vám vďaka tomu naskytne nová pracovná príležitosť.

5. Žiadajte a píšte odporúčania

Za každým LinkedIn profilom sa skrýva človek, ktorý sa snaží vytvoriť si reputáciu. Využite na to sekciu, v ktorej vám môžu iní používatelia potvrdiť kvalitu vašej práce. Bývalí šéfovia a kolegovia, učitelia či priatelia z univerzity vás tiež môžu podporiť. Snažte sa vo svojom LinkedIn profile pôsobiť úprimne a vďačne. Ak chcete, aby vás vaše kontakty podporili, nezabúdajte, že tento systém funguje recipročne. Preto si nájdite čas na odporúčanie práce niekoho, s kým ste už spolupracovali.

Nevyžadujte podporu zručností od kontaktov, s ktorými nemáte žiadny profesijný alebo osobný vzťah. To isté platí pre odporúčania ostatných. Nepodporujte zručnosti niekoho iného, ak ho nepoznáte. Najmä ak to robíte len preto, aby ste od nich získali to isté.

LinkedIn vám ponúka množstvo možností na vytvorenie siete profesionálnych kontaktov, ktoré by inak boli nedosiahnuteľné. Aby to však fungovalo, je potrebná dôslednosť a trpezlivosť. Ako v akomkoľvek inom hodnotnom vzťahu, sieť kontaktov, na ktoré sa môžete spoľahnúť, nezískate za jednu noc. Musíte sa o ňu starať. Teraz je to na vás. Máte všetko, čo potrebujete na vytvorenie svojho profesionálneho LinkedIn profilu pomocou troch základných pilierov: interakcie, dialógu a viditeľnosti.

Foto: Welcome to the Jungle

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed