Nervák, komik, videomaniak... 10 typov post-karanténnych ľudí

Jun 26, 2020

4 mins

Nervák, komik, videomaniak... 10 typov post-karanténnych ľudí
author
Clémence Lesacq Gosset

Editorial Manager - Modern Work @ Welcome to the Jungle

A je to tu! V priebehu niekoľkých dní či týždňov ste sa stali súčasťou skupiny diaľkových zamestnancov, ktorí sa (pomaly, ale isto) chystajú na fyzický návrat do kancelárie. Hoci sa mnohé zmenilo (rúška a dezinfekcia na každé dva metre, žiadne objatia s kamarátmi či pariaci sa kávovar…), niektoré veci zostávajú večné: vtipní kolegovia, ktorí vás rozosmejú, ako aj kolegovia, ktorí vám lezú na nervy. Prajeme všetkým príjemný návrat!

Návrat šedej eminencie

Práve chystá svoj návrat ten, o ktorom sme od marca príliš nepočuli. Ako tichý pozorovateľ videomítingov rád prenechával slovo svojmu stádu a vystúpenie prerušil jednoduchým: „Výborne, rýchlo si o tom povedzme a potom mi to pošlete písomne.“ Je prevalcovaný starostlivosťou o domácnosť a o svoje tri deti. Ako to, že sa umývačka riadu nevyloží sama? Dalo by sa povedať, že si už pár týždňov užívate príjemné momenty slobody a nikdy sa vám takto dobre nepracovalo! Teraz si musíte znovu zvyknúť na neustálu paľbu poznámok a termínov.

Hypochonder

„Kto minul dezinfekciu? Neviete, kde máme ďalšiu? Ja sa tu vôbec necítim dobre!“ Túto kolegyňu musíte úprimne milovať. Počas koronakrízy by ste ju vyhodili z okna – ako prvú! Nemusela sa vracať do práce, no každé ráno prekoná samu seba: nasadne na MHD a úspešne sa jej darí neomdlieť. Celý deň sa stráni akémukoľvek kontaktu a za ochranným štítom z plexiskla sa jej občas zalesknú slzy. Ako ospravedlnenie, prečo chodí panikáriť do kancelárie, používa argument, že jej syn a manžel sú späť v práci a sama sa vo veľkom dome bojí ešte viac. Vyzbrojte sa empatiou.

Optimista (prehnaný)

Nonšalantne opretý o kávovar, veľká šálka zo Starbucksu v ruke a padajúce rúško na brade. Je taký otravný… optimista. Korzuje medzi stolmi zamestnancov, aby sa s členmi tímu „skutočne porozprával“, a ruky mu podávajú všetky dokumenty a klávesnice v dosahu. Je to chlapík, ktorý vám vrazí medzi lopatky a povie: „Čo som vám hovoril! Bola to len bezvýznamná chrípka!“ Odhodlaný znovu naštartovať chod firmy, akoby sa za posledné mesiace nič nedialo, žije v presvedčení, že rok 2020 bude prestížny nielen pre firmu, ale aj pre jeho kariérny postup. Veď mu to tak prajeme…

Pesimista (prehnaný)

Bude to trvať dlho, príliš dlho. Dostať sa v lete do jeho blízkosti znamená riziko, že z vás vysaje všetku energiu. Najprv je nespokojný s neorganizovanosťou karantény, neskôr s uvoľňovaním situácie. Už nevieme, kto je najviac na vine (populácia). Zabíja hodiny nalepený pred Excelom výpočtami a prepočtami deficitov firmy od 16. marca. To je v poriadku, je predsa erudovaný účtovník, ale nemohol by si tie výpočty nechať pre seba ako všetci ostatní? Takmer ste ho zažalovali za psychické obťažovanie, keď napísal na RUŽOVÝ(!) lístoček zoznam všetkých, ktorých pozície sú nadbytočné.

Napätá vedúca personálneho oddelenia

Návrat pripravuje celé týždne. Parí sa jej z hlavy, počíta uhly, plochy, štvorcové metre, sčítava a odčítava, objednáva litre dezinfekčného gélu a celé kartóny chirurgických rúšok. V deň D je všetko pripravené. Vyroní zopár sĺz hrdosti a „návrat sa môže začať!“ Síce má trojité kruhy pod očami, ale je šťastná. Straší po chodbách a dookola sa vypytuje: „Si v poriadku? Všetko je v poriadku? Nevideli ste naše teplomery?“ Nebojte sa, do konca týždňa bude na dovolenke.

Nováčik

Nováčik. Element, ktorý prinesie čerstvý vánok do tejto pochmúrnej koronakrízy. Človiečik, vďaka ktorému si poviete: Ok, asi na tom nie sme až tak zle, ak sme si mohli dovoliť najať nového človeka.” Ani ho poriadne nepoznáte, no už k nemu prechovávate neprekonateľnú lásku. Okrem toho ste doteraz videli len málo ľudí, ktorí by sa tak tešili na návrat do kancelárie a na kolegov! Aj by ste ho pozvali na spoločný konzum mrkvy do kantíny… keby ste tak nejakú ešte mali.

Príkladný študent

Jeden pohľad na Petra po návrate a ocitli ste sa v druhom ročníku na vysokej. Vrátili ste sa v čase do toho dňa, keď sa prvá dáma triedy Klaudia objavila so vzorne usporiadaným peračníkom, zošitom a bez váhania si sadla do prvého radu. Nezaostáva ani Peter, vyobliekaný ako nikdy predtým v slim fit nohaviciach, polokošeli a topánkach s imitáciou krokodílej kože. Do miestnosti vstúpil s oslnivým úsmevom zafixovaným v respirátore FFP2, ktorý si každú hodinu mení, a v oboch vreckách má k dispozícii mydlo, ktoré môže kedykoľvek vytasiť. Keď prejde okolo, mrkne a povie: „Haha, pozor, viem, že sa ti páčim, ale udržuj si dvojmetrový odstup!“

Komik

Za normálnych okolností je to dobrý kamarát! No teraz, v čase krízy, začínate o jeho humore pochybovať. Začnime tým, že je zručný a vyrába si rúška z podprsenky. Okrem čipky je jeho najotravnejším správaním asi otrasný kašeľ, ktorý predstiera zakaždým, keď sa s niekým rozpráva. Na umocnenie celého efektu si podprsenku, teda rúško, podvihne, aby si tak mohol odkašľať. Ako reaguje, keď stratíte nervy? „A čo? Srandu si nechal doma v karanténe?”

Videomaniak

On sa s tým nepára. Nie, on do zasadačky nevstúpi ani vo dvojici, ani keby bolo všetko osanitované, vydezinfikované a vyčistené. Videokonferencie sa stali jeho novou vášňou a nevidí dôvod, prečo by ste týmto štýlom nemohli pokračovať aj naďalej, každý za svojím monitorom v open space kancelárii. Žiaden kontakt, žiadne premiestňovanie (samozrejme, iba v smere premávky predpísaným šípkami na zemi). Čo je však najdôležitejšie, takto si môže posurfovať na Instagrame, ak sa k preberanej téme nemusí vyjadriť. Večer pred odchodom spustí svoju kanonádu: „Pridá sa dnes niekto na online športové posedenie?“

Zjavenie stážistu

Či už z depresie zo života na ploche 15 metroch štvorcových pribral, alebo schudol 5 kíl a prežíval len na bielej ryži s pestom (ktorú v panike nakúpil do zásob), stážista si počas karantény prešiel najväčšou premenou. Istým spôsobom pôsobí dospelejšie, rozvážnejšie, takmer vzdialene od pozemského sveta. Je potrebné povedať, že po ôsmich týždňoch meditácie medzi pohovkou a provizórnou kanceláriou si mladý muž vypestoval budhistickú flexibilitu a múdrosť. Rýchlo spozorujete, že veci síce komentuje zriedka, no zato trefne. Naozaj nemáme rozpočet, aby sme ho mohli prijať natrvalo?

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed