3 tipy, ako spraviť dobrý dojem v novej práci

09. 8. 2020

4 min.

3 tipy, ako spraviť dobrý dojem v novej práci
autor
Javier Lacort

Redaktor na voľnej nohe so špecializáciou na technológie a startupy.

Váš prvý deň v novej práci. Ak ste skôr hanblivý typ, je možné, že ho strávite pokúšajúc sa nenápadne splynúť so stenou. Hlavne nech si vás nikto nevšimne! Možno sa vám bude zdať, že to vychádza podľa plánu, a kolegovia si vás začnú zamieňať s nástenným kalendárom, keď zrazu narazíte na vypínač a rozsvietite. Vaša chameleónska kamufláž bola prezradená a všetky oči sa teraz upierajú na vás. Je pravda, že málokto z nás sa prvé dni v novej práci pasuje do role zabávača a zväčša tiež neradi pôsobíme premotivovane. Na druhej strane, paralyzovaní ostychom tiež nezanechávame najlepší dojem pred kolegami či nadriadeným. Prečítajte si naše rady, ako zvoliť zlatú strednú cestu a v pohode zapadnúť do nového kolektívu.

Naučte sa komunikovať s nadriadenými

Vzťah s vaším nadriadeným nie je len o poslušnosti, kde jeden prikazuje a druhý vykonáva rozkazy. Ideálne je začať budovať zdravý profesionálny vzťah hneď od začiatku. Vaša vzájomná interakcia bude prebiehať hladšie, dobrý pocit z kvalitnej komunikácie posilní vašu motiváciu a v neposlednom rade tak zlepšíte aj šéfovu mienku o vašej osobe.

Najskôr si všimnite, ako váš nadriadený komunikuje s ostatnými členmi v tíme a ako sa menia jeho vzorce správania v rôznych situáciách alebo obdobiach: začiatok či koniec týždňa (mesiaca či kvartálu), ako sa po určitej dobe (ne)zmenilo jeho správanie voči vašej osobe či akým spôsobom komunikuje so svojimi nadriadenými. Tiež odpozorujte, v akých situáciách je otvorenejší, v ktorých zas menej a akým spôsobom reaguje na dobré a zlé správy.

Pamätajte, čím lepšie sa vám podarí spoznať a pochopiť vášho šéfa, tým jednoduchšie sa vám s ním bude komunikovať alebo pracovať v tíme. Postupom času sa fungovanie vzťahu zautomatizuje a v ideálnom prípade bude perfektne šliapať ako dobre naolejovaný stroj. Samozrejme, nejde tu o to, aby sa z vášho šéfa stal aj váš najlepší kamarát (čo by, okrem iného, mohlo v tíme vyvolať aj dusnú atmosféru či prispieť k napätým vzťahom). Cieľom je vybudovať vzťah, ktorý vám v rámci vašej pozície pomôže napredovať.

Pracujte na vzťahoch v tíme už od prvého dňa

Zreteľne vysvetlite, v čom spočíva vaša práca

Myslite na to, že keď sa dostanete do novej firmy, je možné, že viacerým kolegom nebude úplne zrejmé, aká je vaša úloha a aké konkrétne veci spadajú pod vaše kompetencie. Táto nejasnosť a tápanie môžu potom ľahko naštrbiť spôsob, akým vás budú kolegovia vnímať. Budete pre nich len „niekto, kto pracuje pre tú istú firmu” alebo sa stanete pevnou a neodmysliteľnou súčasťou tímu?
Ani neviete, aké jednoduché môže byť prelomiť túto bariéru. Opíšte, o čom je vlastne vaša pozícia, aké máte zodpovednosti a ktoré úlohy zvyčajne vypĺňajú vašu dennú agendu. Zároveň tak ukážete aj svoju ochotu podať v prípade potreby pomocnú ruku. Nezáleží pritom, či pomôžete úzkemu spolupracovníkovi alebo niekomu z úplne iného oddelenia.

Naplánujte si, ako budú vyzerať vaše vzťahy na pracovisku

Ak chcete urýchliť vzájomné prepojenie s tímom, spýtajte sa, ako prebiehala vnútorná organizácia doteraz (je možné, že metodika práce bola odlišná od tej, na ktorú ste boli zvyknutí v predošlej práci). Informujte sa o tom, čo a ako robili tí, ktorí zastávali pozíciu pred vami. Prejavíte tým úctu k ich práci a zároveň, ak to bude potrebné, môžete po čase navrhnúť aj procesné vylepšenia.

Skúste tiež zistiť, aké očakávania majú od vás a od vašej pozície vo firme ostatní. Takáto znalosť vám uľahčí zapojiť sa do tímovej práce hneď od začiatku. Rovnakým spôsobom sa môžete začať oboznamovať aj funkciami vašich kolegov, aby ste vedeli, čo od ktorého môžete očakávať, prípadne požadovať. Spýtajte sa sami seba, aká je vaša rola v tejto spoločnosti, a nebojte sa spoľahnúť na svoj tím hneď od prvého dňa.

Posilňujte medziľudské vzťahy

Je asi nepravdepodobné, že si v prvý deň zapamätáte mená všetkých vašich kolegov a zo začiatku sa budete pri oslovovaní asi mýliť alebo si na meno skrátka nespomeniete. Je to prirodzené a väčšina ľudí je k nováčikom v tomto smere zhovievavá. Dajte si však pozor na to, aby táto situácia netrvala príliš dlho. Naštartujte mozgové závity a naučte sa mená svojich kolegov čím skôr. Ak fakt nemáte pamäť na mená, vyrobte si aj jednoduchý ťaháčik s menom a pozíciou každého kolegu.

Existuje obrovské množstvo nápadov, ako môžete posilniť vzťahy na pracovisku. Napríklad pripravte na ďalší deň spoločné uvítacie raňajky, alebo navrhnite popracovné posedenie v bare, aby ste sa lepšie zoznámili. Fantázii sa medze nekladú, avšak všetko záleží aj od toho, ako sa budete cítiť vy a čo vyhodnotíte ako najvhodnejšie pre pracovnú klímu vo firme.

Bonusová časť – zamerajte sa na firemnú dynamiku

Hoci sme si všetci viac či menej vedomí toho, čo sa očakáva od nášho správania v profesijnej oblasti, tieto očakávania sa môžu v jednotlivých spoločnostiach mierne líšiť. Venujte preto prvé dni zvýšenú pozornosť firemnej dynamike.

Samozrejmé je vyvarovať sa správaniu iritujúcemu pre vaše okolie. Mľaskanie či iné hlasné zvuky pri jedení a pití, prílišné zívanie alebo používanie mobilu so zapnutým zvukom klávesnice – týmto veciam sa vyhnite obrovským oblúkom, no zamerajte sa aj na nasledovné:

  • Vítanie a lúčenie v práci. Je bežné pozdraviť sa každému, hneď ako prídete, alebo je vhodnejšie po príchode sa usadiť za počítač a privítanie nechať až na prvú pauzu na kávu?
  • Koľko času vaši kolegovia venujú prestávkam (na kávu, na obed…)?
  • A čo používanie osobného mobilu? Kontrolujú kolegovia pravidelne svoj telefón aj počas práce alebo ho vytiahnu až počas prestávky?

Ďalší dôležitý bod, a to hlavne počas prvých dní – buďte presní. Dochvíľnosť sa cení vždy, no v momente, keď sa snažíte budovať kvalitné profesionálne vzťahy, je na nezaplatenie. Vaše prípadné meškania môžu vysielať mylné signály o tom, ako málo pre vás znamená čas toho druhého. Takýto neduh ľahko vzbudí antipatiu u vašich kolegov, ba dokonca vám môže rovno zavariť aj na vážnejšie problémy so šéfom.

Ak chcete zapadnúť do nového tímu, zapáčiť sa nadriadeným a to všetko v inom pracovnom kontexte, na aký ste boli zvyknutí z predošlého zamestnania, je nevyhnutné premýšľať nad svojím denným konaním. Je v poriadku mať zlý deň a byť občas trochu nevrlým v práci, kde ste už päť rokov a s kolegami máte aj kamarátske vzťahy. Toto však neplatí, keď sa zaúčate prvý týždeň na novom mieste. Pamätajte na to, že vaše pôsobenie a správanie ovplyvní to, ako sa (ne)začleníte v novom pracovnom kolektíve. Nemajte však zbytočné obavy, buďte vnímaví, dokážte, že ste ten správny človek na svojom mieste, a všetko pôjde ako po masle.

Preložila Veronika Michalková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata