„Jídlo pro mozek“: 5 rad, jak jíst v práci zdravě a vyvarovat se stresu

25. 11. 2019

4 min.

„Jídlo pro mozek“: 5 rad, jak jíst v práci zdravě a vyvarovat se stresu
autor

Dvacet procent. O tolik podle Mezinárodní organizace práce klesá ve firmě produktivita kvůli špatným stravovacím návykům. Jak si najít čas na jídlo, které vám pomůže k lepším výsledkům ve světě, který se zrychluje a pracovní dny jsou nacpané k prasknutí?

Výživa jako součást společností a firemní kultury

Proč je správná výživa důležitým tématem, kterému by se měly společnosti věnovat? Protože 50 % času, kdy jsme vzhůru, strávíme prací. Takže pokud si chceme stanovit nějaké zásady, měli bychom začít právě v práci.

„Vědci tvrdí, že máme v břiše druhý mozek. Naše životně důležité soustavy, jako je trávení, kontroluje několik milionů neuronů, které jsou napojené na náš centrální nervový systém. Tyto dva mozky spolu komunikují a vyměňují si informace. Díky tomu může mít dobrá či špatná strava vliv na naši náladu, pocity a na naši celkovou pohodu. Zdravá strava zlepšuje naši celkovou kondici, jak po fyzické, tak psychické stránce, a umožňuje nám z našich schopností vytěžit co nejvíce. V práci můžeme hovořit o lepší produktivitě, ale zdravá strava je především cestou ke šťastnějšímu každodennímu životu,“ říká Nicolas Pacary, obchodní ředitel francouzské společnosti Yumi, která rozváží čerstvé džusy.

„Zdravá strava zlepšuje naši celkovou kondici, jak po fyzické, tak psychické stránce, a umožňuje nám z našich schopností vytěžit co nejvíce.“ – Nicolas Pacary, Yumi

Když dobře jíte, vaše tělo to zpracuje na energii, kdežto špatné stravování může mít za následek únavu, snížení mentálních schopností, podrážděnost, nedostatek energie a více stresu. Sabine Monnoyeurová, naturopatička, která spolupracuje s Yumi, říká: „Díky správnému stravování se můžeme stresu úplně zbavit.“

„Nicméně snaha o zdravou výživu může také vyústit v řadu nových problémů, jako je nedostatek času, praktičnosti a chuti. Když vezmeme v potaz veškerý čas, který strávíme v práci, je jasné, že jádrem problému jsou firmy. Ty hrají v našem životě klíčovou roli, a proto by měly co nejlépe reagovat na potřeby svých zaměstnanců, a to nejen kvůli zlepšení jejich blahobytu, ale také kvůli zvýšení prosperity celé firmy,“ říká Pacary.

Ještě předtím, než váš zaměstnavatel podnikne potřebné kroky, zde je několik doporučení, jak „jíst pro vyšší produktivitu“.

5 stravovacích doporučení, které zvýší vaši produktivitu

1. Upřednostňujte určité druhy potravin

„Cílem by nemělo být jen jíst, ale aktivně si vybírat zdravé a chutné potraviny, které jsou lehce stravitelné,“ říká Pacary. „Měli bychom dávat přednost takovým potravinám, které se starají o naši střevní flóru a omezit konzumaci rychle stravitelných sacharidů. Co to přesně znamená? Vaším nejlepším přítelem by měla být zelenina ve všech možných podobách. Je nám k užitku mimo jiné proto, že pomáhá trávit a je skvělým zdrojem vitamínů. Na druhou stranu dorty, zmrzlina či limonády vás zpomalí, jelikož vedou k únavě a dlouhodobým zdravotním problémům. Navíc přírodní cukry obsažené v ovoci, zelenině a obilninách bohatě stačí.“

Monnoyeurová nabízí 11 výživových rad pro zlepšení stravovacích návyků:

1. 70 % stravy by mělo mít základ v ovoci a zelenině – snažte se jíst organické, sezónní a lokální produkty.

2. Vždy si k jídlu dejte i porci syrové zeleniny, buď jen nakrájené, nebo ve formě džusu.

3. Vyhněte se tzv. „prázdným potravinám“, jako je káva, limonády, horká čokoláda či čaj, i když vás to bude v kanceláři lákat.

4. Kdykoliv je to možné, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám a jezte jídla, která nevyžadují složitou a dlouhou přípravu – čím syrovější jídlo je, tím lépe.

5. Mezi jednotlivými jídly jezte ovoce.

6. Omezte příjem lepku (vyvarujte se rychlého hltání sendvičů mezi schůzkami).

7. Střídejte různé zdroje bílkovin.

8. Soustřeďte se na potraviny obsahující zdravé tuky (např. nenasycené tuky, Omega-3).

9. Když si vybíráte mléčné výrobky, dejte šanci produktům z kozího či ovčího mléka.

10. Své jídlo pořádně rozžvýkejte a dejte si načas.

11. Při jídle se vyhýbejte pití. Mějte ale vždy na stole vodu, abyste během dne nezapomínali pít.

Když budete dodržovat tyto rady, vaše produktivita bude vysoká.
Všechny rady si můžete jednoduše zapamatovat pomocí pravidla 80/20. „Dodržujte vyváženou stravu 80 % času. Po zbytek času si můžete dopřát nějaký mls ve formě hamburgerů, dezertů či sýrů,“ říká Monnoyeurová.

„Dodržujte vyváženou stravu 80 % času. Po zbytek času si můžete dopřát nějaký mls.“ – Sabine Monnoyeurová, naturopatička

2. Dávejte pozor, jak dlouho skladujete potraviny

„Jakmile potraviny zakonzervujeme, ztrácejí vitamíny,“ říká Claude Aubert, zemědělský inženýr a autor knihy L‘art de cuisiner sain (Umění zdravého vaření). „Pokud tepelně zpracujete zelí – které je jedním nejbohatších zdrojů vitamínu C –, již po několika minutách zničíte 10 až 20 % jeho vitamínů.“ Polévky do této kategorie ale nepatří, jelikož to, co je z potravin ztraceno, se uchovává v polévkové vodě. Dalším příkladem je hlávkový salát, který po několika dnech v ledničce ztratí třetinu vitamínů. Důležité je jíst potraviny čerstvé. Snažte se co nejčastěji připravit si doma oběd na druhý den.

3. Při jídle se nedívejte na obrazovku

Všichni moc dobře známe ty krátké pauzy na oběd, kdy zůstaneme sedět u stolu a čteme při jídle e-maily, na které jsme neměli čas ráno. Myslíme si, že tak šetříme čas, ale vůbec netušíme, že tím negativně ovlivňujeme své trávení. „Když jíme u počítače nebo u televize, náš mozek nechápe, co se děje,“ říká Angélique Houlbertová, výživová poradkyně a autorka několik knih, jako např. La meilleure façon de manger (Nejlepší způsob stravování) a Stress, les solutions naturelles (Stres: Přírodní řešení). „Pocit sytosti totiž nenastane hned, a my pak jíme více, než bychom měli.“ Vrátit se k práci s pocitem přejedení rozhodně není správné řešení. Když jdete přes oběd ven nebo si dáte oběd s kolegy, i kdyby to mělo být jen na skok, je to lepší pro vaše tělo a trávení.

„Když jíme u počítače či televize, náš mozek nechápe, co se děje. Pocit sytosti totiž nenastane hned a my pak jíme více, než bychom měli.“ – Angélique Houlbertová, výživová poradkyně a spisovatelka

4. Změňte pracovní tempo

Pokud máte čas a můžete si udělat náležitou přestávku na oběd, zkuste si jeden den zdřímnout a druhý zase jít do posilovny. Snažte se také lépe si zorganizovat práci. Omezte například možnosti rozptýlení (kterým mohou být například obrazovky). Pokud na sobě skutečně chcete pozorovat pozitivní vliv své stravy, musíte se začít chovat zdravě ve všech oblastech svého života. Není ale snadné změnit vlastní návyky. Pokud nevíte, kde začít, obraťte se na profesionály, např. na životního kouče či výživového poradce. Ti vám pomohou nastavit si správné cíle.

5. Buďte iniciativní a navrhněte kolegům společné „produktivní stravování“

Zkuste společně s kolegy zorganizovat dodávky zdravého jídla na pracoviště a potenciálně vylepšit společné prostory tak, ať je příprava jídel a stravování jednodušší. Buďte inovativní a navrhněte nadřízeným nová řešení. Vyhledejte firmy, které nabízejí denní rozvážky zdravých potravin, jako jsou za studena lisované, čerstvé, organické zeleninové a ovocné džusy, zázvorové shoty (namísto kávy) a čerstvé ovocné tyčinky plné vitamínů, nebo firmy, které organizují kuchařské a naturopatické workshopy. Pro firmy by mělo být zásadním úkolem umožnit svým zaměstnancům jíst zdravě během pracovního dne, a to hravým a zároveň chutným způsobem.

Správná výživa by měla představovat hlavní prioritu pro velké i menší firmy. Někdy je obtížné vybrat si to správné řešení ze spousty doporučení. Jednoduše vzato, důvěřujte sami sobě. Pokud budete naslouchat svému tělu, určitě budete dělat ta nejlepší rozhodnutí vedoucí ke zdravé stravě a zdvojnásobení vaší produktivity. Tak do toho!

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku nebo se přihlaste k našemu newsletteru a nechejte se inspirovat každý týden.

Fotografie: Welcome to the Jungle

Přeložila: Eva Mazalová

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta