Odchod do dôchodku v 30-tke?

01 mar 2021

5 min

Odchod do dôchodku v 30-tke?

Majú 40, 35 alebo dokonca 30 rokov a jednoducho sa rozhodli prestať pracovať. Nerozhodli sa len z minúty na minútu, práve naopak, na svoj odchod (čiže na predčasný dôchodok) sa starostlivo pripravovali od momentu svojho vstupu do kariérneho sveta a prvej výplaty na účte. Pripravili si svoj investičný plán a zabezpečili svoje úspory tak, aby mohli do konca života poberať „dôchodok“. Za týmto extravagantným počinom sa skrýva jasný zámer – návrat k zdravšiemu životnému štýlu mimo konzumnej spoločnosti a možnosti užívať si život bez nutnosti pracovať viac, aby sme zarobili viac. Ak tento životný štýl láka aj vás, vedzte, že má aj určité obmedzenia. Poďme si tento fenomén spoločne rozšifrovať.

Pod pojmom dôchodok si bežne predstavujeme odpočinok po celoživotnej tvrdej práci. Nie je to ale vždy tak, pretože niektorí sa rozhodli všetko zahodiť za hlavu a nečakať s koncom kariéry až do šesťdesiatky. Fenomén zvaný „early retirement“ (predčasný dôchodok, pozn. prek.) je trendom od polovice prvého desaťročia 21. storočia, a netýka sa len miliardárskych dôchodcov, ktorí zbohatli predajom svojich úspešných start-upov, ale aj mnohých bežných smrteľníkov s pevnou vôľou, odhodlaním a predvídavosťou, schopných zabezpečiť si finančnú nezávislosť ďaleko od sveta práce. Predčasný dôchodok v tomto kontexte ale nie je synonymom ničnerobenia, posedávania v obývačke pred televízorom alebo nalievaním sa jedným drinkom za druhým v miestnom bare. Spája sa skôr s užívaním si života, každej chvíle, každej príležitosti a s napĺňaním svojich túžob. Príkladom takýchto „dôchodcov“ za veľkou mlákou sú napríklad milionár Justin McCurry, blogeri Mr. Money Moustache a Mr. Tako alebo dokonca JW Brooks, zakladateľ súkromného finančníckeho blogu The Green Swan.

Kto sú títo „dôchodcovia“ – tridsiatnici?

„Okrem základných potrieb, pokiaľ ide o potravu, strechu nad hlavou a pocit bezpečia, človek potrebuje priateľov, spoločnosť a uznanie od svojich rovesníkov. V snahe tieto potreby naplniť sa väčšina jednotlivcov podriaďuje spoločenským normám a tlaku spoločnosti“, píše Mr. Tako v úvode svojho blogu a tvrdí, že práca „dáva človeku možnosť začleniť sa do určitej spoločenskej skupiny a nájsť si svoje miesto v kapitalistickej mašinérii.“ Kým mnohí sa s týmto životným štýlom zmieria, spomínaný otec dvoch detí mal pocit, že ho spoločenské štandardy brzdia v sebarealizácii. Priznáva, že vždy mal „problém prispôsobiť sa“. Mal 20 rokov, keď sa rozhodol budovať svoju finančnú nezávislosť.

„Nepracoval som na Wall Street a nezarobil som milióny na dividendách, vysvetľuje. Neobchodoval som s nehnuteľnosťami, nič som nezdedil, nepredal som firmu za milióny.“ Tvrdí, že bohatstvo si zabezpečil každodennou tvrdou prácou a správnymi rozhodnutiami v otázke financií. Na vrchole svojej kariéry Mr. Taku zarábal takmer 100 000 dolárov ročne a napriek cestám s rodinou do Austrálie, Japonska alebo Mexika dokázal ušetriť polovicu svojich príjmov. V roku 2015 mali s manželkou našetrených viac ako dva milióny dolárov, čo považoval za dostatočnú sumu na to, aby sa rozlúčil s kariérou. Dôslednou kontrolou všetkých svojich výdavkov a rozumným investovaním prostriedkov si teraz manželia užívajú dlhý dôchodok.

„Nepracoval som na Wall Street a nezarobil som milióny na dividendách,“ vysvetľuje. Neobchodoval som s nehnuteľnosťami, nič som nezdedil, nepredal som firmu za milióny. “ – Mr. Tako, dôchodca v tridsiatke

Mr. Taku však nie je jediný odvážlivec. Pre odchod z kariéry rozhodol aj Peter Adeney, vo svete známom pod menom Mr Money Mustache, vyštudovaný inžinier s desaťročím stráveným vo svete technológií. Rovnako ako Mr. Taku, ani Peter Adeney nič nezdedil, nekúpil si výherný žreb a nezarábal na dividendách. Podarilo sa mu ušetriť polovicu svojich príjmov, ktoré investoval do nehnuteľností a podielových fondov. Mr. Money Mustache verí, že rozhadzovanie peňazí je životným štýlom americkej strednej triedy. „Ak sa vám podarí ušetriť polovicu svojich príjmov od dvadsiatky, vo veku 37 rokov budete môcť odísť do dôchodku,“ hovorí. Ak by sme išli ešte ďalej, tak ušetrením 75 % svojho príjmu budete môcť do dôchodku odísť po 7 rokoch kariéry.

Ako na to? Stačí vám zamerať sa na to, čo nás robí skutočne šťastnými, než prahnúť po väčšom luxuse alebo veciach z televíznych reklám. „Isté je, že šťastie má mnoho podôb a nesúvisí s novým autom alebo peknou kabelkou. Ak chcete ušetriť peniaze, zabezpečte si bývanie blízko svojho zamestnania, nepožičiavajte si peniaze na auto, jazdite na bicykli, pokiaľ je to možné, zrušte svoje predplatné televízie, prestaňte míňať peniaze v potravinách, nekupujte si najnovší telefón, naučte sa byť sebestačnými a učte sa pozitívnemu mysleniu. Takto sa zbavíte polovice svojich výdavkov.“ Mr. Mustache tiež priznáva, že na živobytie si zarába vďaka reklamám a umiestňovaniu produktov na svojom blogu.

„Ak sa vám podarí odkladať si polovicu svojich príjmov od dvadsiatky, vo veku 37 rokov budete môcť odísť do dôchodku.“ – Mr. Money Mustache, dôchodca v tridsiatke

Život à la sebazaprenie

Brandon odišiel do dôchodku v roku 2016. Tvrdí, že jeho túžbou nikdy nebolo skoncovať s kariérou, ale mať viac času a slobody sústrediť sa na zásadné veci. Tvrdí, že je týmto spôsobom produktívnejší a vďaka nemu „môže byť svet lepším miestom“, vysvetlil pre ekonomickú revue Business Insider. Pri plnení svojho sna sa tridsaťšesťročný inžinier na dlhé roky vybral cestou asketizmu. Ako vynikajúci organizátor si zostavil tabuľku svojich financií (dostupnú na jeho blogu), ktorú si každý mesiac dôsledne vypĺňa. Tabuľka obsahuje informácie o zostatku na bežných účtoch, vkladných knižkách, dôchodkových fondoch, hodnote nehnuteľností, denných výdavkoch, jednoducho o všetkom.

Brandon ponúka čitateľom svojho blogu Mad Fientist množstvo praktických informácií a rád o tom, ako s trochou pevnej vôle znížiť svoje výdavky, zvýšiť výnosy z investícii a žiť skvelý život. Je o tom presvedčený aj autor blogu The Green Swan JM Brooks: „Vždy je čo zlepšovať!“ Napríklad hovorí, že namiesto návštevy kaderníčky ho ostrihá manželka. Popiera ale, že ho predčasný dôchodok pripravil o všetky nepredvídateľné životné radosti. Dôležité je vzdať sa nepodstatných vecí. „Rozhodol som sa míňať svoje ťažko zarobené peniaze na veci, ktoré milujem, ale za tú najlepšiu možnú cenu!“ dodáva.

Tridsiatnici na dôchodku nie sú vôbec asociálmi alergickými na peniaze, práve naopak. Justin McCurry, autor blogu Root of Good tvrdí, že práve peniaze sú zdrojom všetkého materiálneho zabezpečenia. Peniaze sú tiež hlavnou témou stránky s názvom Jeune retraité („Mladý dôchodca“), ktorú spravuje Kanaďan Jean-Sébatien Pilotte.

Návrat k stratenej slobode?

„Na peniazoch neobľubujem to, čo všetko si za ne môžem kúpiť, ale slobodu robiť si čo chcem,“ vysvetľuje Jean-Sébastien Pilotte. „Predovšetkým si chcem slobodu vychutnávať naplno, mať čo najmenej materiálnych vecí na údržbu (dom, záhradu, bazén, auto) a čo najviac času na prežívanie plnohodnotných zážitkov (výlety, osobné projekty, stretnutia s priateľmi, šport, čas s rodinou).“

Nie je ťažké pochopiť túžbu zbaviť sa zbytočností a sústrediť sa len na to podstatné. Ďalšou spoločnosťou vlastnosťou týchto „dôchodcov“ je to, že nespochybňujú hodnotu práce a považujú ju za nevyhnutnú súčasť cesty k svojmu cieľu. Odmietajú ju ale ako nemennú a neprekonateľnú dogmu. Mr. Money Moustache vo svojom príspevku s názvom Predčasný dôchodok neznamená koniec kariéry z 15. apríla vysvetľuje, že dôchodok podľa neho neznamená koniec všetkej platovo ohodnotenej činnosti, ale možnosť vybrať si, čo chcete robiť bez toho, aby mali v rozhodovacom procese peniaze akúkoľvek váhu. Vďaka investíciám a úsporám má dostatočnú finančnú rezervu, a preto sa venuje len tomu, čo ho skutočne zaujíma. Zvykne si klásť otázku: „Robil by som túto prácu zadarmo?“ Ak znie odpoveď áno, ide do toho, v opačnom prípade ponuku odmietne, pretože by sa opäť zakuklil v pekelnom kolobehu tradičnej práce.

Naši „dôchodcovia“ – tridsiatnici každopádne zostávajú nohami pevne na zemi a uvedomujú si, že takýto život nie je možný pre každého. „Ako môže americká rodina, v ktorej sú rodičia učitelia zarábajúci 60000 dolárov ročne, mesačne ušetriť 5000 dolárov, ak majú problém z tohto platu vôbec vyžiť?“ zamýšľa sa Mr. Money Mustache. Nie všetci z nás si môžu dovoliť nasledovať životnú dráhu týchto pánov, no napriek tomu ide o zaujímavé poznanie, koľko možností nám život ponúka.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo