Ste nováčik? 5 rád, ako zapadnúť do firmy

23 oct 2020

3 min

Ste nováčik? 5 rád, ako zapadnúť do firmy
autor
Javier Lacort

Redaktor na voľnej nohe so špecializáciou na technológie a startupy.

Váš prvý deň v novej firme. Váš nadriadený zariadil všetko potrebné a vaše pracovné miesto je pripravené. Všetky pracovné materiály, prístupy, digitálne nástroje, všetko funguje. Čakajú vás tiež prvé schôdzky a školenia. Všetko vyzerá skvele. Zároveň si uvedomujete, že je vašou zodpovednosťou, aby ste prišli dobre naladení a odhodlaní v novej práci zapadnúť. Každý tím má svoje vlastné pravidlá a my sme pre vás pripravili zopár rád, ktoré vám v celom procese pomôžu zorientovať sa.

1. Nájdite si informácie o firme

Ak si myslíte, že na pochopenie chodu firmy vám postačí vedieť len o záležitostiach v rámci vášho oddelenia, k tomu meno vášho nadriadeného a pár ďalších kolegov, ktorí sedia najbližšie k vám, ste na omyle. Bude potrebná väčšia investícia času aj energie, aby ste sa dostali do obrazu. Preštudujte si firemnú webstránku alebo interné informačné newslettre, zoznámte sa so štruktúrou a s hierarchiou spoločnosti a zistite, ako sa firme darilo v predchádzajúcich rokoch. Takéto bádanie vyžaduje neveľké úsilie, no môže sa pretaviť v ohromný prínos. Poznanie minulosti a súčasnosti spoločnosti vám pomôže lepšie pochopiť jej ciele a každodenný chod.

Informácie si môžete jednoducho vyhľadať v archívoch spoločnosti alebo ešte jednoduchšie online. Ak to z nejakého dôvodu predsa len nie je možné, skúste požiadať o pomoc niekoho z HR tímu, prípadne nejakého kolegu, o ktorom viete, že v spoločnosti pôsobí dlhšie. Informácie od nich vám pomôžu lepšie sa zorientovať a vidieť širší kontext vašej pracovnej pozície.

2. Nebojte sa klásť otázky

Ste si istí, že viete, koho sa v prípade potreby opýtať na nejasné inštrukcie k zadaniu alebo u koho získať konkrétnu informáciu? Keď začíname na novom mieste v novej firme, zvyčajne sa na určité veci nepýtame. Zväčša sa obávame, že by sme navonok vyzerali ako nekompetentní či neschopní zastávať danú pozíciu. To je len mýtus. Je potrebné a užitočné, aby sme sa pýtali takmer na každú jednu záležitosť, ktorú potrebujeme ozrejmiť či potvrdiť.

Mireia Barón, manažérka ľudských zdrojov v spoločnosti Quipu, tvrdí, že je dôležité „bez strachu sa opýtať na všetko, čo chcete vedieť.” Otázky týkajúce sa procesov, termínov, pracovných nástrojov alebo akýchkoľvek iných záležitostí, môžu ovplyvniť vaše alebo tímové pracovné výsledky. „Mnohí sa proste hanbia opýtať, avšak takýto spôsob učenia je úplne fundamentálny a nenahraditeľný, o to viac, ak ste vo firme nováčikom,” uisťuje Mireia. Za váš úprimný záujem vás kolegovia určite nebudú odsudzovať. Práve naopak, sme si istí, že ho príjmu pozitívne.

3. Pozorujte

Prvá vec, ktorú môžete urobiť, je identifikovať rôzne typy kolegov a dozvedieť sa, kto čo vo firme robí. Nezabudnite tiež na to, že aj vaša nová spoločnosť je ako každá iná skupina ľudí, ktorá sa riadi zaužívanými zvyklosťami a dorozumieva sa svojimi kódmi. Je možné, že narazíte na zvyky, ktoré úplne nekorešpondujú s tým, na čo ste boli zvyknutí vo vašom predošlom zamestnaní. Skúste preto hneď od začiatku venovať viac pozornosti fungovaniu tímu. Váš proces integrácie potom môže byť oveľa hladší. Aké panujú vzťahy medzi kolegami? Aké sú tímové preferencie?

Napríklad: vo vašej starej práci bolo bežné stráviť polovicu dopoludnia kávičkovaním, no v tejto práci vidíte, že plánovanie prestávok až také flexibilné nie je, že platia prísnejšie pravidlá, poprípade pauzy trávi celý pracovný tím spoločne. V predošlom zamestnaní ste komunikovali všetky pracovné záležitosti cez Slack alebo e-mail, no tu vidíte, že kolegovia viac oceňujú osobný kontakt. Sledujte svoje okolie, prípadne sa neváhajte priateľským spôsobom spýtať kolegov.

4. Staňte sa súčasťou tímu

Je prirodzené, ak sa v prvých týždňoch či mesiacoch zameriate hlavne na to, aby ste zamakali na úlohách, o to viac, ak ste hanblivý typ človeka. Vedzte však, že udržať dobré a priame vzťahy s kolegami nie je nikdy na škodu. Koniec koncov, budete s nimi tráviť osem hodín denne päť dní v týždni. „Skúste si nájsť aspoň po práci čas na spoločné posedenie pri pive či vínku (aj online!) alebo si spolu užite piknik v parku. Toto všetko vzťahy utuží a budete sa cítiť súčasťou firmy, dopĺňa Mireia a uzatvára: „V práci trávime dlhé hodiny, preto by sme sa mali snažiť byť spokojní s tým, čo robíme, a vytvoriť si prostredie, v ktorom sa cítime príjemne.”

5. Buďte iniciatívni a navrhnite zlepšenia

Proces začleňovania sa do tímu môže trvať dlhšie či kratšie, no buďte si istí, že príde ten moment, keď si poviete: „Viem, ako fungujú všetky procesy, viem úspešne zvládnuť pridelené úlohy a viem, že moji kolegovia mi dôverujú.” No a vtedy si môžete dovoliť vykročiť dopredu, chopiť sa iniciatívy a pokúsiť sa zlepšiť nielen vašu prácu, ale aj prácu celého tímu.

Mutatis mutandis je latinský výrok, ktorý znamená „zmeniť to, čo sa zmeniť musí“. Neváhajte sa ním inšpirovať a ak vám napadne zlepšenie, určite si ho nenechávajte len pre seba. „Ak vidíte, že proces, ktorý sa vykonáva určitým spôsobom, by sa mohol uskutočňovať efektívnejšie, prevezmite iniciatívu a navrhnite zmenu,“ navrhuje Mireia.

Inými slovami: robte si svoju prácu. Snaha vylepšiť niektoré aspekty vášho každodenného života a byť prospešný nielen úzkemu okruhu najbližších spolupracovníkov, ale aj celej spoločnosti, bude jednoznačným znakom toho, že ste sa už stali pevnou súčasťou firmy.

Preklad: Veronika Michalková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo