Guru, nevychovanec, seznamkář... 10 typů profilů, které potkáte na LinkedInu

03 ene 2023 - actualizado el 03 ene 2023

3 min

Guru, nevychovanec, seznamkář... 10 typů profilů, které potkáte na LinkedInu
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Existují tací, jejichž životopis je tak vyšperkovaný, že se blýská už z dálky. Potom tu jsou jiní, kteří představují svou značku vtíravě jako obchodníci na trhu („Můj e-book je plný chuti. Jen se zakousněte!“). Vítejte na pestrobarevné platformě s více než 600 miliony uživateli... a to včetně několika podivínů. LinkedIn: zasmějete se a pobrečíte si.

(Poznámka: Jakákoliv podobnost se skutečnými osobami, mrtvými či živými, je čistě náhodná. Nebo ne?)

Ten, kdo si příliš (a okatě) přikrášluje životopis

Svou kariérní historii mají zmáknutou na jedničku, načančanou, nastrojenou a s dokonale vyžehlenými puky. „Finanční ředitel organizace starající se o územní rozvoj“? Ale no tak, všichni přece víme, že to je zástěrka pokladníka místní neziskovky. Jejich kariérní dráha je barvitá, nevinná a plná nadsázek. Tak to bije do očí, že nezbývá nic jiného, než se smát. V hloubi duše však tito lidé nejsou egoističtí, ale spíše přehnaně zapálení. A jejich záměr? Nabrat více než 500 spojení. Mimochodem, proto si vás také vůbec přidali.

Ten, kdo si o sobě myslí, že je guru

Na Vánoce dostali dvě knihy o osobním rozvoji a viděli všechny TED Talks na téma pozitivní management. Pro ně je to skutečná revoluce a cítí potřebu ji sdílet s celou svou sítí. Jejich příspěvky často zahrnují otřepané obrázky doprovázené vyčpělým citátem ve stylu „Důležitý není cíl, ale cesta.“ Od té doby si do svého LinkedIn popisu přidali pár extravagantních titulů: „Jonáš Svoboda. Účetní | Novátorský filozof | Vášnivý pracant.“ V moři životních lekcí, které vám denně uštědřují, možná najdete jeden užitečný ždibec, který by potenciálně mohl změnit váš pohled na svět.

Ten, kdo řve na celé kolo

Všichni už jsme zažili podrážděnou sousedku, která si stěžuje na hluk v domě, o 2 minuty zpožděnou tramvaj nebo dešťovou spršku uprostřed června. („Už nejsou žádná roční období a za všechno mohou ilumináti!“) Doba vysokorychlostního internetu jim však rozšířila obzory a poskytla jim přímé spojení s větším obecenstvem, které bude poslouchat jejich výlevy (a konspirační teorie – přímo s odkazy). Jsou mistři rychlých a naštvaných komentářů. Samozřejmě si také najdou čas na sepsání svých vlastních krátkých a kousavých příspěvků. Koronavirus, očkování, válka, volby. Seznam témat, která je pobuřují, je dlouhý a pestrý. Jejich možnosti jsou neomezené.

Ten, kdo si myslí, že je na Tinderu

Sice nenašli funkci „super like“, ale jako by se tak stalo. Pro ně a jejich beztaktnost je LinkedIn jako supermarket lásky (a sexu). „Potřeboval bych půl tuctu hezkých děvčat, která bych mohl zaměstnat v rámci stáže. Díky moc.“ Vždyť je to koneckonců vaše chyba, že je přitahujete svým nápadným předváděním dovedností v řízení projektů, Microsoft Excelu a veřejných projevech. Vy nezbednice.

Ten, kdo si vylévá srdce

Takoví si nemyslí, že jsou na Tinderu, ale na Facebooku. Ve světě, kde se vše točí výhradně kolem businessu, se svým okolím sdílí každý (pro ně) důležitý okamžik ze svého profesního i osobního života. (Nad)užívají hashtagy a z každé události ze svého života udělají „událost roku“. Využijí jakoukoliv příležitost ke sdílení: nová práce (#NewJobNewLife), maturita jejich dětí (#SoProud) nebo pracovní cesta na tropický ostrov (#WorkInParadise).

Ten, kdo po vás chce potvrdit dovednosti, ačkoliv jste se viděli jen jedenkrát

Mezi nevyřešitelné záhady světa zahalené tajemstvím patří pyramidy v Gíze, věčné mládí Brada Pitta a někdo, kdo vás na LinkedIn žádá o potvrzení svých dovedností ve strategickém plánování. Nejenže jste s danou osobou nikdy nepracovali, ale ještě k tomu nikdo pořádně neví, co „strategické plánování“ obnáší. (Strategicky plánuji, tedy ve svém rozvrhu používám různé barvy zvýrazňovačů, no ne?)

Ten, kdo vám nabízí práci úplně mimo obor

Přijde vám upozornění z LinkedIn: „Náborář se dívá na váš profil.“ Máte srdce v krku. O pár minut později vás náborář obdaruje zprávou. S nedočkavostí ji otevíráte a hltáte každé slovo. Jak jej ale vaše zkušenosti v oblasti marketingu vedly k tomu, aby vám nabídl práci v zemědělském inženýrství, je trochu záhada. Jeho nabídka je vedle jak ta jedle. Je to skoro k smíchu. V hloubi duše pak doufáte, že pilot, se kterým letos poletíte na dovolenou, projde trošku serióznějším náborovým procesem.

Ten, kdo si všechny přidává, ale nikoho nezná

Bydlí v exotické zemi, ve které jste nikdy nebyli, jeho pracovní pozice zavání vágností, má spojení s 50 lidmi a rozostřený profilový obrázek. Zdá se vám to podezřelé? Taky že je! Snažíte se, leč marně. Skutečně vás nenapadá, jak by vaše spojení mohlo být užitečné. Ale počkat! Usmálo se na vás štěstí! Jeho zesnulý strýc mu totiž odkázal diamantový důl a on si s ním jednoduše neví rady. Rád vám ho ale odkáže. Bude vás to stát POUZE 100 eur, které mu převedete na účet. Tak na co čekáte?

Ten, kdo se vnucuje a snaží se vám něco prodat

Z veškerých svých znalostí a vědomostí vytvořil krásně strukturovaný blog nebo e-book. Tyto znalosti pak zredukoval do chytlavých příspěvků jako např.: „10 tipů, jak oživit vaše podnikání“. Jednomu takovému příspěvku jste jednou omylem dali Líbí se. Následuje smršť velice extravagantních požadavků, které vám zasílají přímo do zpráv. Přečti si můj článek. Přidej se do mé skupiny. Kup si můj e-book. Daruj ledvinu. Prosím.

Ten, kdo všechno komentuje a všechno se mu líbí

Jejich nadšení se vyrovná jen jejich dokonalá znalost těch nejnovějších a nejvíc trendy hashtagů. Rychlostí blesku reagují na každý příspěvek, který na ně vyskočí v kanálu příspěvků. Sem tam dají palec nahoru, zběžně něco okomentují a završí to kapkou optimismu. Jsou to právě oni, kteří vám jako první posílají gratulace, když změníte práci. Ani vaše maminka na vás není tak pyšná jako oni. Ze všech uvedených profilů je to právě tento, na kterém si s největší chutí smlsneme.

Přeložila Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku a obdržte denní dávku toho nejlepšího z našich článků.

Las temáticas de este artículo