AI a produktivita. 6 nástrojů, které vám v roce 2024 pomůžou v práci

05 abr 2024

6 min

AI a produktivita. 6 nástrojů, které vám v roce 2024 pomůžou v práci
autor
Sylvain Guillet

Journaliste web

V roce 2022 došlo k převratu ve světě moderních technologií, když se pozornost všech obrátila k nástrojům umělé inteligence (AI), jmenovitě hlavně díky uvedení ChatuGPT. Možnosti, které nově představený svět AI nabízí, ještě nebyly ani zdaleka vyčerpány, ale svět práce už teď umělou inteligencí doslova žije. Jaké nástroje budou měnit pravidla hry v roce 2024? Tady je šest z nich, se kterými byste se měli seznámit.

1 – ChatGPT

Oblasti využití: neomezené (podpora produktivity a online asistence)
Cena: je dostupná bezplatná verze, premium začíná na 20 dolarech (18,5 eur) za měsíc

Není možné mluvit o AI v roce 2024 a nezmínit ChatGPT, nejvýznamnější AI nástroj současnosti. Technologie ChatuGPT vychází ze zpracování přirozeného jazyka a umožňuje konverzovat s virtuálním asistentem a požadovat vypracování prakticky čehokoli: vytvoření obsahu, shrnutí textu, vypracování zpráv a analýz, naplánování úkolů, generování obrázků, překlad a korekturu textů… ChatGPT je zkrátka nejvšestrannější virtuální pomocník vůbec.

Uživatelé tohoto AI nástroje se jednomyslně shodují na tom, že jeho výsledky jsou naprosto dechberoucí a s každou novou verzí dochází k posouvání hranic AI technologie. Dnes už můžeme dokonce pogratulovat nejnovější verzi GPT-4 k úspěšnému složení advokátních zkoušek!

ChatGPT také skvěle pomáhá se zvyšováním kreativity a přichází s nápady ve chvílích, kdy se inspirace zrovna nedostává. Můžete ho třeba požádat o vygenerování deseti nápadů na nové příspěvky pro vaše sociální sítě a ušetřit drahocenný čas při plánování zveřejňování obsahu. Ale pozor, informace poskytované ChatemGPT si kontrolujte, protože na jeho spolehlivosti se stále ještě pracuje a stává se, že si tento nástroj někdy vymýšlí fakta nebo sdílí zastaralé informace.

ChatGPT je dostupný v bezplatné verzi, která nabízí celou řadu funkcí, jeho placená verze pak začíná na 20 dolarech (18,5 eur) měsíčně. Za tuto cenu získáte přístup k nejnovější verzi Chatu (GPT-4), a navíc budete moci využívat nástroj pro generování obrázků DALL-E 3, převádět texty na obrázek, připojovat pluginy, používat hlasové příkazy.

Plusy a minusy:

Plusy

  • Všestranný virtuální asistent
  • Významné zvýšení produktivity
  • Bezplatná verze s mnoha funkcemi
  • Chatbot si „pamatuje“ předchozí konverzace a díky tomu poskytuje stále relevantnější odpovědi

Minusy

  • Někdy nepřesné či zastaralé informace
  • Spoléhat se na technologii může snížit kritické myšlení pracovníků
  • Přetrvávající problémy s ochranou osobních údajů

2 – Canva

Oblasti využití: grafický design
Cena: zdarma, profi verze od 109,99 eur za rok

Úspěch softwaru Canva je naprosto zasloužený. Stojí za ním startupový tým z Austrálie, který si stanovil nemalý cíl – zpřístupnit grafický design celému světu. Canva má nyní více než 100 milionů uživatelů. Mise splněna!

Canva se velmi snadno používá a uživatelům dovoluje vytvářet sofistikované grafické výtvory, aniž by k tomu potřebovali pokročilé dovednosti, a to díky nejrůznějším AI funkcím. Ať už potřebujete vytvořit prezentaci, životopis, logo, vizuál nebo příspěvek na Instagram, Canva nabízí celou řadu personalizovaných šablon, díky kterým získáte skvělé výsledky, bez složitého manévrování nástroji sady Adobe. Uživatelské rozhraní je navrženo tak, aby bylo co nejintuitivnější, a zároveň ponechává uživatelům dostatek prostoru pro osobní přizpůsobení každého návrhu.

Canva na svůj (dlouhý) seznam dostupných funkcí nedávno přidala celou řadu AI nástrojů. S nástrojem Magic Studio můžete nenápadně mazat objekty či měnit pozadí svých fotografií. Také můžete použít propojené aplikace pro generování obrázků na základě textu, z obrázků dělat fotografie, vytvářet unikátní audia podle osobních kritérií, generovat automatické titulky.

Na internetu je dostupná bezplatná verze Canvy, ale s placenou verzí (110 eur ročně) získáte přístup k větším možnostem personalizace obsahu.

Plusy a minusy:

Plusy

  • Dostupnost a jednoduché použití
  • Zabudované marketingové nástroje
  • Velký katalog šablon
  • Propojení s nástroji AI

Minusy

  • Práva k používání šablon a obrázků mohou být omezena
  • Personalizace má více omezení než např. Photoshop

3 – Murf AI

Oblasti využití: AI hlasový generátor
Cena: je dostupná bezplatná verze, premium začíná na 19 dolarech za měsíc

Přibližně osm z deseti lidí poslouchá audio obsah alespoň jednou denně. To je samozřejmě velká obchodní příležitost. Přesto však existuje jen málo firem, které mají vybavení a prostředky na interní tvorbu hlasového obsahu. Tak tomu tedy alespoň bylo do chvíle, než do hry vstoupila AI technologie pro převod textu na řeč (text-to-speech). Nejsilnějším hráčem na trhu je v této chvíli Murf AI.

Murf představuje jednoduché a účinné řešení pro přeměnu jakéhokoli psaného textu v syntetický voiceover. Robotickým hlasům odzvonilo. AI je dnes natolik pokročilá, že na platformě Murf můžete využít celou škálu hlasových možností v nejrůznějších jazycích a přízvucích, můžete zde dosáhnout neuvěřitelně přirozených tónů a emocí. Lze přizpůsobit rychlost, intonaci, dokonce i pauzy, aby byl váš audio obsah co nejpřirozenější a nejpřesvědčivější, tím pádem co nejlépe přizpůsobený cílovému publiku. K dokonalosti sice ještě pár kroků zbývá (zejména co se některých slov týče), ale čím dál víc se blížíme k přednesu srovnatelnému s tím lidským.

Murf nabízí tvorbu audio obsahu v celkem 20 jazycích, v mužském či ženském hlase, s různými intonacemi a přízvuky. V bezplatné verzi jsou dostupné variace hlasů omezeny a délka vytvářeného obsahu může mít maximálně deset minut. Dobrá zpráva: Murf AI je v současnosti možné využívat přímo v Canvě.

Plusy a minusy:

Plusy

  • Realistické a rozmanité hlasy
  • Snadné používání
  • Přizpůsobení zvoleného hlasu

Minusy

  • Kvalita hlasu v bezplatné verzi je někdy horší
  • Vyjadřování emocí je omezeno
  • Některá slova mohou dělat problémy
  • Některé hlasy znějí trochu „roboticky“

4 – Browse AI

Oblasti využití: datový generátor
Cena: je dostupná bezplatná verze, premium začíná na 48,75 dolarech za měsíc

Kdo říká, že musíte být programátor, abyste mohli extrahovat data na internetu? S Browse AI můžete od nynějška získávat a monitorovat strukturované údaje z jakékoli webové stránky a není k tomu potřeba znalost naprosto žádného programovacího jazyka.

Tento revoluční AI nástroj vám umožní natrénovat si během několika minut robota k prozkoumání libovolných webových stránek a automatické extrakci dat i následnému monitoringu obsahu. Je to velmi jednoduché. Za použití vizuálního rozhraní naučíte robota, jak se pohybovat po stránce a jaká data má shromažďovat. Žádné kódování netřeba! Stačí jen najet a kliknout na webové prvky, které vás zajímají.

Robota můžete snadno nakonfigurovat tak, aby se pohyboval po webových stránkách, vyplňoval formuláře, extrahoval data z webů, dokonce i zasílal upozornění v případě, že dojde ke změně obsahu na sledovaných stránkách (například dojde-li ke změně ceny konkurenčního produktu, který vás zajímá). Browse AI je navíc možné propojit s dalšími nástroji a platformami přes API rozhraní nebo přes webhook (systém upozornění v reálném čase sledující konkrétní události), což usnadňuje další automatizaci vašeho workflow. Více než 2000 aplikací je kompatibilní pro využití v kombinaci s Browse AI.

Plusy a minusy

Plusy

  • Nevyžaduje znalost programování
  • Extrakce dat v reálném čase
  • Velké možnosti integrace s dalšími nástroji

Minusy

  • Některé údaje a weby jsou lépe chráněné a může být obtížné z nich extrahovat data, kvůli právním předpisům nebo opatřením proti automatickému zpracování dat
  • U velkých projektů je vyšší cena
  • Extrakce dat může být časově náročná

5 – Fireflies

Oblasti využití: AI poznámkový blok
Cena: je dostupná bezplatná verze, premium začíná na 10 dolarech za měsíc

Pořizování poznámek je časově náročné. Představte si třeba poradu, kde mluví několik lidí po sobě. Pokud jste nematurovali z těsnopisu, doporučujeme tento zdlouhavý úkol od nynějška přenechat umělé inteligenci, jmenovitě aplikaci Fireflies AI. Je to nástroj pro zaznamenání videa a přepisu zvuku na psaný text během jakékoli konverzace. Používá jej již více než 200 000 firem. Fireflies využívá technologii pro zpracování přirozeného jazyka (NLP) k zajištění přesného přepisu.
Velkou výhodou Fireflies je to, že se neomezuje jen na psaní poznámek. Nabízí celou řadu funkcí, díky nimž můžete například vytvářet automatické shrnutí porady, přidávat komentáře či reakce, sdílet audio či video soubory s kolegy. Tento AI nástroj dále umožňuje stopovat čas každého řečníka nebo identifikovat konkrétní klíčová slova (např. „konkurence“). Lze jej využít ke zlepšení výkonnosti prodejních týmů vaší společnosti.

Fireflies můžete snadno propojit s oblíbenými aplikacemi pro videokonference, jako je Zoom, Google Meet nebo Teams, ale také s menšími profesionálními nástroji, jako je Salesforce, HubSpot a Slack. Základní verze, která umí přepisovat pracovní schůzky bez jakéhokoli omezení, je navíc zdarma!)

Plusy a minusy:

Plusy

  • Přesný přepis mluveného slova a odlišení řečníků díky NLP technologii
  • Funkce pro sumarizaci a analýzu obsahu umožňující snadné vyhledání klíčových bodů jednání
  • Interaktivní funkce pro komentáře, reakce a sdílení přepsaných poznámek mezi členy týmu

Minusy

  • Ovládání se může zdát někomu zpočátku komplikované
  • Umělá inteligence je sice výkonná, ale není imunní vůči chybám při pořizování poznámek
  • Pro některé firmy může být problém ochrana osobních údajů

6 – Zendesk

Oblasti využití: zákaznický servis a podpora prodeje
Cena: od 19 eur měsíčně

Dejte sbohem chatbotům, kteří na otázky zákazníků odpovídají naprosto scestně. Zendesk AI při konverzaci vychází z miliard skutečných interakcí se zákazníky, aby co nejlépe vyhověl obdrženým požadavkům.

Díky obrovské datové základně umí tato umělá inteligence identifikovat vzorce, učit se nové reakce a optimalizovat procesy zákaznické podpory. Na základě analýzy předchozích interakcí umí Zendesk předvídat otázky zákazníků a nabízí personalizované odpovědi ještě předtím, než byla otázka položena. Schopnost neustále se učit a čerpat z obrovského množství údajů dělá z tohoto nástroje efektivního asistenta podpory, přispívá k větší zákaznické spokojenosti a rychlejšímu servisu.

Používání Zendesku umožňuje navíc centralizaci veškeré komunikace se zákazníky na jednom místě, ať už je kontakt navázán přes e-mail, chat, sociální sítě, telefonní hovor… To vše v jediném a uživatelsky přívětivém rozhraní.
Zendesk je dostupný také ve verzi pro prodejní týmy, jedná se o Zendesk Sell.

Cílem tohoto produktu je zjednodušení prodejních postupů a automatizace administrativních úkonů. Je to nástroj umělé inteligence určený pro obchodní zástupce, řízení obchodních strategií (pipeline), sledování interakcí s potenciálními zákazníky a analýzu úspěšnosti prodeje. Se Zendeskem Sell je prodej plynulejší a efektivnější, prodejní týmy se díky němu mohou více soustředit na budování kvalitních vztahů se zákazníky a konverzi potenciálních zákazníků.

Plusy a minusy:

Plusy

  • Efektivní a rychlé vyřizování základních dotazů, nonstop asistence bez nutnosti lidského zásahu
  • AI umí analyzovat chování a preference zákazníků, takže jim může poskytnout odpovědi a doporučení na míru
  • Dokáže rozpoznat trendy a vzorce v zákaznické databázi a díky tomu předvídá potřeby klientů a pomáhá zdokonalovat strategické plánování
  • Neustále se učí z nových interakcí, takže se zákaznický servis neustále zlepšuje

Minusy

  • Účinnost tohoto nástroje do velké míry závisí na kvalitě a kvantitě dostupných dat o komunikaci se zákazníky, ze kterých se může AI učit
  • Může vést k nespokojenosti zákazníků (u osob, které preferují lidský kontakt)
  • AI si může někdy špatně vyložit jemnější nuance v komunikaci nebo nepochopit složitější kontext zákaznických požadavků, což může vést k nevhodným reakcím
    Tak co, jste připraveni vstoupit do světa práce verze 4.0 a využít vše, co umělá inteligence nabízí?

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo