Ekologie online: Jak snížit svoji uhlíkovou stopu a digitální znečištění?

Aug 08, 2022 - updated Aug 08, 2022

5 mins

Ekologie online: Jak snížit svoji uhlíkovou stopu a digitální znečištění?

Digitální znečištění nejde cítit ani vidět. I když ale není zjevné, je všudypřítomné. Ačkoliv se zdá být neviditelné, jeho uhlíková stopa je tak velká, že kdyby se jednalo o zemi, byla by na třetím místě co do spotřebované energie na světě. Proč s sebou nové technologie přináší tak velké znečištění? A jak můžeme omezit dopad naší digitální spotřeby na životní prostředí? Můžeme se chovat ekologičtěji i u monitoru našeho počítače?

Jaký typ znečištění digitální technologie způsobují?

Odvětví digitálních technologií vytváří několik typů znečištění. První z nich je znečištění spojené s výrobou elektronických zařízení. Studie provedená Univerzitou OSN vypočítala, že výroba počítače a monitoru průměrné velikosti vyžaduje minimálně 240 kg fosilních paliv, 21,8 kg chemikálií a 1,5 tun vody. I když je proces výroby tak náročný na materiály, OSN odhaduje, že každý rok vyhodíme 20 až 50 milionů tun elektronického odpadu.

Navíc neexistuje žádný mezinárodně platný zákon o recyklaci elektronického odpadu, což znamená, že likvidace těchto zařízení není nijak regulována. Pro nás jako jednotlivé uživatele je těžké snížit náš podíl na znečištění. Můžeme se akorát snažit co nejvíce prodloužit životnost svých počítačů a mobilů a vybírat si ekologicky šetrné výrobce. Pár jich existuje, např. Fairphone – jeden z prvních výrobců smartphonů, jejichž výroba dodržuje etické normy, využívá recyklovatelných materiálů a myslí na uživatele, morálku i planetu.

Po dobu svého života však naše elektronická zařízení kontaminují životní prostředí ještě jiným způsobem, který můžeme mnohem lépe regulovat, a tím je naše denní digitální spotřeba. To, co za rok probrouzdáme na internetu, je zodpovědné za 2 % emisí skleníkových plynů, tedy stejné procento jako celosvětová letecká doprava za stejnou dobu.

Jen málokdo z nás ale ví, jaká je jeho digitální uhlíková stopa.

Tento typ znečištění je způsoben především ukládáním informací, které probíhá v obrovských datových centrech spotřebovávajících velké množství energie. Frázi „uloženo do cloudu“ nesmíme brát doslovně. Tato datová centra se skutečně nevznášejí v oblacích. Jsou tady s námi, velká jako fotbalový stadion a pojímající tisíce počítačů připojených nonstop. Neustále ukládají a posílají e-maily, videa a dokumenty. Požírají obrovské množství energie a potřebují výkonné chladicí systémy.

Hlavní podezřelý? E-mail

Vždyť k odeslání e-mailu je přece třeba jen jednoduché kliknutí myší, ne? Zdání klame. Tento přenos vyžaduje spoustu energie: vaše zpráva putuje přes poskytovatele internetových služeb až do datového centra a pak je přesměrována na datové centrum příjemce.

E-mail uložený na e-mailovém účtu navíc vydává 19 g oxidu uhličitého za rok. Když e-mail zašlete v kopii dalším 10 lidem, zvyšují se pak emise CO2 na čtyřnásobek.

A další znepokojivé číslo: odesílání 33 e-mailů o velikosti 1 MB dvěma příjemcům každý den vyprodukuje 180 kg CO2 za rok, což se rovná emisím auta, které má najeto cca 1000 km. Ročně se celosvětově pošle na 293 miliard e-mailů, z nichž 80 % nikdy neotevřeme… tak si to spočítejte!

Používání e-mailu však není jediná aktivita, kterou přispíváme k emisím CO2. Pokaždé, když něco vyhledáváme na internetu, putuje naše žádost skrz tisíce kilometrů kabelů. Pokud má uživatel otevřených několik záložek v prohlížeči najednou, také tím spotřebovává energii, jelikož každá otevřená webová stránka je nepřetržitě připojena k serveru. Streamování videa na mobilu s využitím 4G sítě spotřebovává 23krát více energie než streamování přes wifi, protože mobilní data neustále odesílají signály mobilním věžím.

A na závěr, pokud máte rádi kryptoměny, tak se držte, protože bitcoiny využívají ohromné množství energie: odhadem 7 gigawattů elektřiny neboli 0,21 % její světové dodávky, jak uvádějí výzkumníci z Cambridgeské univerzity. Univerzita také vyvinula online nástroj, který odhaduje, že bitcoin za rok spotřebuje stejné množství energie jako celé Švýcarsko.

Společnosti přecházejí na zelenou

Některé firmy se snaží čelit výzvě digitálního znečištění. Jednou z mezinárodních společností, která splňuje ekologické cíle ještě s předstihem, je společnost HP. V březnu roku 2019 oznámila tato společnost podnikající v oblasti tisku a snímkování, že dosáhla 100 % ve svém plánu nulového odlesňování spojeného s papírem značky HP, a to dva roky před stanoveným termínem. A v roce 2020 se k papíru přidaly i papírové obaly. Společnost HP zmenšila svou uhlíkovou stopu a spotřebu energie o 33 % a 30 % plastů používaných v jejích tiskárnách je recyklováno.

Čtyři nejmocnější technologičtí magnáti na světě sídlící v Silicon Valley – Google, Apple, Facebook a Amazon (GAFA) – se také zavázali k napájení svých serverů pomocí 100% obnovitelné energie, tedy s využitím solárních panelů, větrných turbín a vodních elektráren.

Ostatní společnosti jsou však daleko za nimi, např. Netflix. Webové stránky Clickclean od Greenpeace pojednávající o poskytovatelích online obsahu, kteří využívají obnovitelnou či „špinavou“ energii, uvádějí, že tato streamovací služba využívá fosilní energie – 30 % z uhlí a 26 % z jaderné energie. Pouze 17 % datových center Netflixu je poháněno čistými zdroji energie.

Co můžete dělat vy?

Je nám jasné, že zpátky k peru a papíru se vrátit nemůžeme, ale rozhodně můžeme snížit svou uhlíkovou stopu pomocí nepatrných a jednoduchých kroků snižujících emise CO2.

1. Zefektivněte svou e-mailovou komunikaci

  • Kdykoliv to jde, vyhněte se posílání zbytečných zpráv. Když chcete něco říct kolegovi v práci, zvedněte se a běžte mu to sdělit osobně.
  • Používejte nástroje pro interní komunikaci, jako je např. Slack. Spotřebovává méně energie než e-maily.
  • Neposílejte e-maily v kopii těm příjemcům, pro které není e-mail důležitý.
  • E-mail si před odesláním zkontrolujte, abyste se vyvarovali klasické hlášky: „Omlouvám se, v předchozím e-mailu jsem zapomněl/a připojit přílohu.“
  • Používejte nástroj, který vás ochrání od nevyžádané pošty, a pravidelně si vysypávejte koš a složku se spamem.
  • Odhlaste se ze všech newsletterů, které nečtete, pomocí nástroje Cleanfox.
  • Nekontrolujte pořád doručenou poštu!
  • Vyhraďte si několik časových úseků denně, kdy si přečtete nové e-maily a odpovíte na ně. Nejenže tím uděláte něco pro planetu, ale budete také efektivnější v práci, jelikož se vyvarujete zbytečného rozptylování. Studie z Loughboroughské univerzity vedená profesorem Tomem Jacksonem, předním odborníkem na e-mailovou komunikaci, uvádí, že nám trvá 64 sekund, než se začneme znovu soustředit na práci, kterou jsme dělali před otevřením e-mailu.
  • Pokud potřebujete kolegovi předat soubor, použijte flashku.
  • V případě, že musíte velký soubor odeslat, využijte služeb datového úložiště, kde soubor stáhnete pomocí odkazu na stránce, jako jsou např. WeTransfer, Google Drive či OneDrive. Tím omezíte počet serverů, na kterých je pak soubor uložen. Když využijete odkaz, bude uložen jen na hostujícím serveru.
  • Než soubory e-mailem odešlete, zkomprimujte je.

2. Využívejte lépe svůj prohlížeč

  • Chcete-li zmenšit svou uhlíkovou stopu, používejte ekologické vyhledávače, např. Lilo nebo Ecosia.
  • Když něco vyhledáváte, buďte konkrétní. Pokud použijete správné klíčové slovo, ušetříte tím zhruba tolik energie, kolik auto spotřebuje na 40 km.
  • Pokud navštěvujete stránku, na které už jste v minulosti byli, zadávejte adresu přímo do adresního řádku, nikoliv do prohlížeče. Prohlížeč vás přesměruje přímo na danou webovou stránku, aniž by ji musel znovu vyhledat přes vyhledávač a/nebo datová centra.
  • Používejte záložky, a vyhněte se tak opakovanému vyhledávání stejných zdrojů.
  • Nezapomínejtezavírat záložky, které nepoužíváte.

3. Častěji se odpojujte od sítě

  • Pokud vám to práce dovolí, buďte co nejvíc času offline. Nemusíte být celý den připojení ke Zprávám Google nebo k sociálním sítím.
  • Když jdete spát nebo když jedete pryč, odpojujte si doma modem nebo router, abyste ušetřili energie.
  • Ztište si upozornění v mobilu.
  • Odstraňte nepoužívané aplikace pomocí sledování svých mobilních návyků. K tomu můžete využít aplikaci Space app (dostupnou pro iOS a Android).
  • Smažte svůj starý účet na MySpace nebo stará videa na YouTube, která jste zveřejnili. Jsou totiž pořád uložena někde na serveru a zbytečně způsobují znečištění.

A nakonec…

  • Zapomeňte na streamování v HD (vysoké rozlišení). Zkuste se na svůj oblíbený seriál podívat v nízkém rozlišení. Při streamování pak spotřebujete 4–10× méně energie než při sledování ve vysokém rozlišení. Není to jednoduchá volba, ale je to pro dobrou věc!
  • Ačkoliv se tomu nechce věřit, někdy je ekologičtější si dokument vytisknout. Platí to pro dokumenty, které mají více než čtyři stránky a četli bychom je déle než 15 minut. Tiskněte černobíle, oboustranně a dvě stránky na list.

Polovina světové populace je připojena k síti a tato čísla den ode dne rostou. Digitální znečištění stále zůstává velkou neznámou, ale jde o důležité téma, do kterého se musíme zapojit všichni, ať už jako jednotlivci, nebo jako celé firmy.

Je pravda, že tento článek bude také putovat stovky nebo tisíce kilometrů na server, kde zůstane uložen. My ale věříme, že kroky, které podniknete po přečtení našich tipů, vykompenzují vaši uhlíkovou stopu!

Foto: WTTJ

Překlad: Eva Mazalová

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed