Profesní sítě zaměstnanců: Jak využít bývalou práci ve prospěch své budoucnosti

Nov 25, 2019

3 mins

Profesní sítě zaměstnanců: Jak využít bývalou práci ve prospěch své budoucnosti
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Sejde z očí, sejde z mysli? To už neplatí. Čím dál více společností vyvíjí svou vlastní profesní síť a využívá ji jako strategický prvek v podporování image a zlepšování náborového procesu. Reid Hoffman, spoluzakladatel LinkedInu, ve své knize s názvem The Alliance: Managing Talent in the Networked Age vysvětluje, že silná síť zaměstnanců je klíčem k úspěchu společnosti: „Je to logická součást procesu udržování vztahu založeného na důvěře, investici a vzájemném prospěchu, a to v době, kdy celoživotní zaměstnání již není pravidlem.“ Jelikož měl tento byznysmen zatím vcelku dobré nápady, rozhodli jsme se, že se na to podíváme zblízka…

Co můžete od profesní sítě zaměstnanců očekávat?

Je to jen další síť, podobná těm, které vás propojují s univerzitou či školou? Vůbec ne! Nebudou chodit žádné e-maily prosící o dary, žádné dotazníky k vyplnění a žádné oznámení o srazech, kde si připomenete bohémské studentské časy. Profesní sítě jsou reálným nástrojem, který vám pomůže spravovat kariéru a udržovat vztahy s předchozími zaměstnavateli a kolegy.

I když byla tato setkání mezi bývalými kolegy původně organizována jednotlivci, dnes jsou již přímo iniciována a podporována právě společnostmi. Mají tak totiž příležitost změnit vztahy se svými spolupracovníky. Proč byste měli zůstat v kontaktu s bývalým zaměstnavatelem?

Posílíte svou kariéru

Mnozí tyto sítě nevyužívají pouze za účelem hledání nové práce nebo vytváření nových obchodních příležitostí. Nahlížejí na ně také jako na platformu, která jim umožňuje neustálý přísun novinek o společnosti, pro kterou již nepracují. Je to ideální způsob, jak zůstat v okruhu zasvěcených co se týče interního vývoje, vytváření nových služeb či otevření zajímavé pracovní pozice. Asi 15 % zaměstnanců společnosti Microsoft jsou tzv. „bumerangy“ – bývalí zaměstnanci vracející se zpět k bývalému zaměstnavateli. A pro ty, kteří se rozhodli jít na volnou nohu či rozběhnout vlastní byznys, představuje síť příležitost k získání zakázek jako externí dodavatelé. Pokud je to váš případ, bývalý zaměstnavatel již bude mít důvěru ve vaše schopnosti a znalosti v dané oblasti podnikání.

Zůstanete v kontaktu s bývalými kolegy a přáteli

Profesní sítě rozumí potřebám zaměstnanců, kteří chtějí víc než jen možnost zůstat v kontaktu přes internet, např. prostřednictvím LinkedInu. Rádi by se totiž potkali i osobně. V návaznosti na to organizují profesní sítě řadu velice různorodých akcí, od konferencí a výstav přes propagační setkání až po speed-networking. Jiné společnosti mají dokonce ještě originálnější nápady: v loňském roce společnost Microsoft uspořádala tzv. „demoliční den“, který předcházel zničení části bývalého sídla v Redmondu ve Washingtonu. Bývalí zaměstnanci se shromáždili v kancelářích proměněných ve svatyni plnou nostalgie věnovanou historii společnosti a měli možnost si je ještě naposledy prohlédnout a zavzpomínat si. Byla to skvělá příležitost k upevnění vztahů mezi novými členy či k obnovení starých známostí.

Obdržíte cenné rady

Profesní svět je čím dál tím složitější a kariéry přestávají být lineárními. Koučink a poradenství od nezávislé strany je proto důležitější než kdy předtím. Profesní síť zaměstnanců nabízí skvělý způsob, jak najít někoho, kdo se vyzná ve vašem odvětví a může pomoci se správnými rozhodnutími, nasměrovat vás k zajímavým pracovním pozicím či informovat o možnostech mimo vaši současnou společnost.

To ale není všechno!

Každá z profesních sítí nabízí ještě své vlastní výhody: pozvánky na akce, slevy na výrobky a mimořádné služby nabízené danou společností či jejími partnery, možnost podílet se na dobročinných projektech atd. Tyto iniciativy lze nalézt v každém sektoru. Avšak navázání kontaktu s vašimi předchůdci je ceněno hlavně proto, že vám otevírá přístup k hodnotným radám. Dobrým příkladem je McKinsey & Company, která má síť s více než 34 000 bývalými zaměstnanci ve více než 120 zemích. To by s přehledem stačilo na přetížení paměti téměř každého mobilního telefonu.

Nečekejte však od profesních sítí zázraky: všechny nejsou tak iniciativní. Jejich dynamika velkou měrou závisí na odhodlání dané společnosti motivovat lidi a také na aktivitě samotných členů. Abyste něco získali, musíte také něco dát. Je proto třeba přijmout fakt, že vás to bude stát nějaký čas.

Jak z toho těží společnosti?

Společnosti si rychle uvědomily hodnotu této studnice názorů a talentů. Firmy totiž na své profesní síti mohou názorně ukázat svůj záměr vybudovat si dlouhodobé vztahy se zaměstnanci i poté, co odejdou.

Bývalí zaměstnanci propagují značku společnosti

Reid Hoffman vyzdvihuje profesní sítě oproti sociálním sítím následovně: „Když bývalí zaměstnanci propagují výrobek či iniciativu nebo odpovídají na tweety od současných či budoucích zákazníků, disponují jistou mírou věrohodnosti, které se nedá vyrovnat.“ Jejich objektivita totiž přidává jejich slovům značnou váhu. Společnosti tak postupně začínají zvažovat bývalé zaměstnance jakožto skvělý zdroj pozitivní propagace.

Profesní síť je také účinným náborovým nástrojem

To je pravděpodobně ten nejpřínosnější aspekt pro společnosti. Opětovné najímání bývalých zaměstnanců je totiž o polovinu méně nákladné než přijímání zaměstnanců nových. Jejich první čtvrtletí je o 40 % produktivnější a mají tendenci zůstat déle. Několik amerických studií uvádí, že společnosti označované jako Fortune 500, tedy 500 nejvýdělečnějších amerických společností, by mohly ušetřit průměrně 12 milionů dolarů každý rok, kdyby aktivně nabíraly ze své profesní sítě zaměstnanců.

Ačkoliv jsou tyto sítě ještě v plenkách, představují nám možnou budoucnost. Průkopníky pak mohou být právě mladé generace, které sice nechtějí strávit svůj život u jedné společnosti, ale zato si cení vztahů s bývalými zaměstnanci a kolegy.

Foto: Welcome to the Jungle

Topics discussed